Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Megítélés és elítélés közötti különbség
2009. december 25. péntek, 22:51 | Huszti Sándor -...

Véleményem szerint, az ítélkezés szót sokszor tévesen arra is használják, amikor valamit megítélünk, véleményt alkotunk róla, vagyis értékeljük. Pedig ez a cselekedet nem azonos az ítélettel.

Ítélet az, amikor egy végső véleményt, bírálatot hozunk valamire vagy valakire. Egy olyan végső megítélést, amellyel eldöntjük magunkban, vagy mások számára, hogy az jó - helyes - maradhat, vagy rossz - helytelen - kiűzendő.

A matematikai ítéletlogika így fogalmaz az ítéletről: "Ítéleten olyan értelmes, zárt kijelentő mondatot értünk, amely egyértelműen igaz vagy hamis." - Wikipedia

Azonban ettől a végletesen eldöntő, meghatározó ítélettől különbözik a megítélés, amely szerintem nem más, mint egy értékelés. Megítéljük a dolgok állását,megítéljük, hogy egy ember miben értékes és miben nem, stb.

Az értékelésnek, értékítéletnek helye van,hiszen ez a megkülönböztetés alapja, ez alapján tudjuk felmérni aa világot, megismerni önmagunkat.

Jézus intő szavai talán nem a értékelő, megismerő megítélésre vonatkoztak, hanem a végső, elbíráló, megbélyegző elítélésre. Arra figyelmeztet minket, hogy ne ítéljünk el senkit sem, hiszen nem ismerjük Őt teljesen, így nem tudhatjuk, hogy mit miért tesz, valamint mi is kerülhetünk ugyanolyan helyzetbe.

Hogy egy példán keresztül is megvilágítsam a különbséget, megítélhetjük valakinek a jellemét: önző, fukar, becstelen, hazug, de ne ítéljük el emiatt egyoldalúan, hogy akkor ez egy rossz ember!
Mert bármennyi rossz tulajdonsága mellett is lehet, hogy van egy-két olyan jó tulajdonsága, amellyel viszont kitűnik mások közül.
Másik megközelítés: Nem ismerjük a rossz tulajdonságai kialakulásának hátterét, nem tudhatjuk, mennyire rossz körülmények hatottak rá.

De talán a legigazabb magyarázata ennek a Jézusi tanításnak az lehet, hogy azért ne ítéljünk el mást, mert lehet, hogy holnap mi is hasonló helyzetbe kerülünk!
Például ma megszólsz valakit (vagy csak gondolsz róla), hogy miért nem figyelmesebb másokkal. Aztán a következő napokban úgy adódik, hogy Te magad is figyelmetlen leszel másokkal, és ezt észre is veszed a helyzetben.
Erre igaz az, hogy: „Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre?" (Mt 7:3)