Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Tükreink ők is
2009. december 25. péntek, 22:31 | csaesz   Előzmény

Nekem a gyermekeim a legnagyobb tanítóim. Lelkiismeretfurdalás nélkül, gonoszul az orrom alá dörgölik, mikben nem vagyok a helyemen, milyen minőségeket nem tudok elfogadni. Ez volt az általános rész.
Amikben van saját tapasztalatom:
-Őszinteség: nálam főleg Ádámnál fordult elő eddig az, hogy hazudott. Ahogy észrevettem, mindig az elfogadás vágyától vezérelve cselekedett így. Azt remélte, hogy ha szépít az eseményeken, jobban elfogadom majd, jobban kimutatom majd a szeretetemet. Igyekeztem biztonságossá tenni számára az igazmondást, próbáltam éreztetni vele, hogy így is-úgy is szeretem, a bátorságáért pedig külön büszke voltam, hogy fel merte vállalni az igazságot. Szerintem a gyerekek helyből jobban szeretnek őszintének lenni, ha nem érzik úgy, hogy jobban járnak a hazudozással.
-Igazságosság: ez probléma volt nálunk is, sokáig. Aztán azt a tanítást kaptam, hogy egy családban fel kell állítani a hierarchiát születési sorrend szerint a gyerekek között. Az első szülött az első: neki van több joga és felelőssége is, és a legkisebbnek mindenből a legkevesebb. Így a gyerekek megtanulják a helyüket a családban, és nincs viszálykodás közöttük az első helyért, mindegyik tudja, hogy az első hely az elsőszülötté. Nálunk ennek a bevezetése azt eredményezte, hogy Ádámka nem kakaskodik már állandóan a Zsófival, hanem inkább kikéri a véleményét és nagyon hallgat rá, Zsófi pedig mivel nincs veszélyben az ő helye, borzasztó nagyvonalú lett az Ádámmal, és örömmel felvállalja a Nagynak járó több felelősséget is.
-Felelősség vállalás: nagy szülői feladat észrevenni, hogy a drága gyermek növekedése folyamán életének melyik területéről képes már felelősséggel gondoskodni, és azokat bizalommal át is engedni neki.
Zsófinak a legelső félévben néztem csak át a táskáját meg a tolltartóját, első osztály második felében ez az ő feladatává vált. Azóta az ő felelőssége, hogy mindig minden cucca ott legyen a suliban, és hogy a cerkái ki vannak-e hegyezve vagy sem. A fekete pontot is ő kapja értük, nem én. A házi elkészítése is az ő feladata: csak annyit kötöttem ki, hogy vasárnap hét után nincs tanulás. Ami addigra nincs kész, azért másnap bevállalja a fekete pöttyöt meg az ejnye-bejnyét.
A szobájukban a rend rég nem az én dolgom. Szólok mikor szeretnék takarítani: ami az utamba áll, megy a kukába. Kicsit katonás, de működik. :)