Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Önálló életvitel
2009. december 21. hétfő, 13:22 | Twindragon (útkereső)

Igen, nem könnyű dolog megtenni!
Viszont minél több időt áldozol fel az életedből kiszolgálva a "szülőknek való megfelelési kényszert", annál biztosabb, hogy sérül a saját önértékelésed, öntudatod! A személyes értékrendedbe torzulásokat eredményez a "megfelelési kényszer"!
Vegyük csak sorra! Kisgyermekként a szülők pedagógiai, társadalmi mintaként szolgálnak, és a nevelésükkel a saját neveltetésüket próbálják ráerőltetni személyünkre! Később az ő meg nem valósult álmaikat, vágyaikat rajtunk keresztül akarják megvalósítani! Például legyél ez vagy az, mert meglátod milyen jó lesz neked!
Tinédzserkorban legtöbbször ezért alakul ki a két szélsőséges magatartásforma! Az egyik, hogy az egyén már abszolút nem hallgat a szüleire, nem kéri ki a véleményüket, és nem is számíthat támogatásra részükről! A másik az, amikor "bólogató bábbá" válik a személyiség! Kerüli a konfliktushelyzeteket, háttérbe húzódik, és mindig elfogadja a rákényszerített értékítéletet! Tehát önállóan nem tud döntéseket hozni adott életszituációkban! Megjegyzem én is utóbbi kategóriába tartoztam hosszú ideig! Ennek oka a családi problémákban is kereshető ( apám erősen alkoholizált, állandóak voltak a veszekedések, viták a szülők között )! Könnyebb volt háttérbe húzódni, és elmerülni saját kis világomban! Belátom hiba volt, és ezt valószínűleg soha nem tudom teljes mértékben megbocsátani nekik!