Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Kirsikka képe
Fény
2009. december 20. vasárnap, 8:01 | Kirsikka

Kedves Noa, nemtudom Izrael táján mennyire "kemények" a telek... :)
Én úgy szedtem össze eddigi tanulmányaimból, hogy a téli napfordulót, mint a "Fény születését" elég sok kultúrában ünneplik, akármilyen "aktuális" istenség vagy személy köré kerekítve történetet...
Mikor először hallottam erről művészettörténet kapcsán, (akkori gyakorló katolikusként) eléggé ledöbbentem és elmentem egy hiteles atyához megkérdezni, hogy na akkor hogy is van ez? Ő mondta hogy mivel a kereszténység kvázi erőszakkal lett ráhúzva a népre (na ezt tuti nem így mondta de ez a lényeg:)) próbáltak finomítani, h ne legyen olyan idegen, és sok ünnep, amit ma is tart az egyház (pl Gyümölcsoltó Boldogasszony, meg ilyen mezőgazdasággal kapcsolatos témák) mind régi magyar pogány ünnepekre lettek ráhúzva mint új köntös. Áldást kérnek a termésre, és hasonlók.
Visszatérve a karácsonyra, szerintem elég kézenfekvő egy olyan egyháztól, ami Jézus tanítására épült, a fény születésének napjára tenni A Példakép születését, ha már úgyse tudják a pontos dátumot. Az időszámítási tévedés tudtommal olyan "későn" derült ki, mikor már nem akarták újra átírni a naptárt.

"Más" téma: a Fény születéssel kapcsolatban mesélte valaki, hogy ilyenkor megnövekszik az rezgésszintünk, mintegy készül a váltásra, és aki nem tudatos ebben, az szépen "rendesen", évi rutin szerint jól összeveszik a családjával karácsonykor... persze azt hiszi, hogy azért ideges, hogy szép legyen minden, pedig csak nem bírja a tempót. Mármint a rezgését... kb mint a 10 000-szeres napokon.
erről mit gondoltok?