Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
A kérdés csak az, Te mit keresel?
2008. november 12. szerda, 12:38 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Nagyszerű Zsuzsa, pontosan ilyen felismerésekre számítottam Tőled! Szépek a mondataid, bizony sokszor irigyellek miatta és vágyom rá, hogy én is ilyen egyszerűen-szépen tudjak fogalmazni!  : )
Lentebb majd idéznék is néhányat Tőled.

Jó tíz évvel ezelőtt, amikor a Tanítóm elkergetett, hogy most már ne rajta csüngjek, hanem legyek önálló, pedig még én magam sem hittem el, hogy képes vagyok rá!
Megtanított mindent, ami az önálló útonjáráshoz szükséges, legfőképpen azt a gyakorlatot, amellyel kapcsolatba tudtam lépni a saját Belső Mesteremmel. Ezzel a gyakorlattal aztán megkaptam szinte minden választ, amit addig a Tanítómtól reméltem, - amit meg nem, azért más módszerek után kellett néznem.

Hatalmas csalódás volt számomra, amikor fél év után újra találkoztam a Tanítómmal és részben kívülről szemlélve Őt, már nem láttam azt a nagyságát, amit addig is csak én vetítettem ki rá! Igenis vágytam arra, hogy vezetve legyek, hogy valaki fogja a kezem és megmutassa a felnőtt életbe vezető utat, de ehhez nem kellett volna Őt annyira felmagasztalnom!

Kiderült, hogy Ő is emberből van, tele hibákkal, ami mégis megkülönbözteti számomra a többi embertől, hogy a gyarlóságai közepette mégiscsak van egy képessége, amitől Ő más: tud tanítani!
Ha csak fele annyi képességgel bírnék a tanítás terén mint Ő, akkor ... De nem, és nem is bánom, mert bennem nincs akkora érdeklődés mások lelki fejlődése iránt, mint Neki van. Nekem elég ennyi, amennyi most van, ettől pont kerek az életem.
No de, nem is ezt akartam elmondani, hanem azt, hogy...

"Eddig , ha egyedül haladtam, a bennem rejlő tanító által, az élmény sokkal inkább az enyém volt."

Tanítók jönnek-mennek, de Te mindig megmaradsz magadnak, és amikor a magad vezetésére hallgatsz, akkor annak az eredménye ezerszer értékesebb lesz számodra, mint ha valaki kívülről segít!
Ezt alig bírtam beleverni az egyik tanítványom fejébe, de mára remélem érti már, hogy miért jobb egyedül kínlódnia a felismerésekkel, miért nem segítek neki mindig.

Mielőtt itt valaki megkérdezné, hogy akkor mi a frászt keresünk mi ezen a weboldalon, miért lehet hozzájutni az Önismereti tanfolyam CD-ihez, annak hadd hívjam fel a figyelmét, hogy a Tanító és a tanítás két különböző dolog!
Itt a Tanító személyes jelenlétéről van szó, annak támogató magatartásáról, tetteiről, amire véleményünk szerint "szükség" nincs, de segíthet, könnyíthet az úton, viszont hosszú távon elkényelmesít!

A tanításra, instrukciókra, ötletekre, technikákra viszont nyugodtan támaszkodhatunk, hiszen azok által hamarabb eljutunk a felismeréseinkhez, változtatáshoz, de mégiscsak mi szenvedtünk meg vele!

Példaként képzeld el, hogy úgy tanulsz meg főzni, hogy egy Mesterszakács mindig ott van Veled a konyhádban és még húsz év múlva is felügyeli ahogyan a rántást csinálod, vagy az első egy hónapnyi alapozás után már szakácskönyvből tanulsz tovább?!

Ha az utóbbit választod, akkor ugyan az első 2-3 évben lassabban fejlődsz, mint a Mester oldalán, de amivé válsz, az valóban Te leszel, nem pedig a Mester egy újabb klónja!

"De a világban úgy vettem észre, óriási divat lett tanítókhoz tartozni."

Igen, ez részben divat, másrészt nem láttak még az emberek az önálló haladásra jó példát. Amit láttak az az, hogy aki egyedül próbálkozik, az vagy nem halad, vagy halad - a bolondokháza felé!

Kétségkívül nehéz a spirituális utat egyedül járni, de én itt nem is a spirituális gyakorlatokat népszerűsítem, hanem olyan önismereti gyakorlatokat és gondolkodást, amitől legrosszabb esetben is "csak kibuksz", de nem fogsz beleőrülni!

Az első pozitív példát az önálló úton járásra Richard Bach-tól olvashattuk, amiben Jonathan Livingston a sirály, egyedül fedezi fel a megszabadulás útját.
Remélem, egyre többen választják ezt az utat, hiszen az elmélet és gyakorlat pontos alkalmazásával, valamint a belülről fakadó őszinteséggel, járható és  hihetetlenül eredményes tud lenni ez az önismereti módszer!


A régi és mai spirituális kultúrákból mindenhonnan azt halljuk, hogy a Mester hogyan támogatja a tanítványát, ezért természetes, hogy bennünk is az a kép alakul ki, hogy fejlődni csak egy Mester lábainál tudunk majd. Ezért van a keresőkben a várakozás, hogy talán ma betoppan az isteni Mester az életembe!

Ezt a reményteli várakozást aztán sokan ki is használják, és Mesternek adják ki magukat, a sok áhítozó meg mindent elhisz nekik, hiszen a Mester szava szent!

"A világ sok esetben ezt súgja nekünk, hogy mástól várjuk el, hogy megmondja nekünk, kik vagyunk, és erő kell hozzá és éberség, hogy merjük nem elhinni!"

Aki Mestert akar találni, az azt fog találni. - de abban nem lesz köszönet!
Aki az igazságot, Önmagát keresi, az azt fogja megtalálni.

A kérdés csak az, Te mit keresel: a Mestert, vagy Önmagadat?