Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Sokszor a KEVESEBB, KEVESEBB
2008. április 22. kedd, 17:20 | ratvaidori (útkereső)

Végeztem egy meditációt, mert nagyon érdekelt, hogy valójában mit is jelent, miről is szól ez a mondás, meg persze arra is kíváncsi voltam, hogy mire jutok meditációval?

Az első válasz, amit kaptam, az az volt, hogy ez hülyeség!

Egy kicsit megszeppentem, mert hogy lehet ez a válasz, amikor ezt a kifejezést annyiszor hallani, olyan sokan mondják, használják? De ahogy tovább mélyültem az információtömegben, úgy arra jöttem rá, hogy ez egy félreértés.

Nem a mennyiségből fakadó, hanem a minőségből adódó többletre utalnak e szavak!

Mondok egy példát:

Amikor valaki elhatározza, hogy megtesz, véghezvisz mondjuk 10 dolgot, de látszik, hogy nem igazán halad sehová, inkább csak egy helyben topog, akkor többektől hallhatja, hogy ha kevesebb dolgot vállalt volna be, a 10 helyett kettőt-hármat, akkor többre jutott volna.

De vizsgáljuk meg ezt alaposabban!

Az a 10 dolog CSAK elhatározás volt, amely az énünk felszíni rétegéből fakad. Ezeket az elhatározásokat egy ideig fent tudjuk tartani, de előbb-utóbb elengedjük magunkat és a terveinknek lőttek. Így teljesen mindegy, hogy mennyi elhatározással indultunk, - persze, kevesebb elhatározást könnyebb erőltetni, - de igazából ez nem segít céljaink elérésében!

Tehát ebben az esetben nem állja meg a helyét "A kevesebb, több" kifejezés.

Ha pedig céljaink eléréséhez döntéseket hozunk, melyek a belsőnkből fakadnak, akkor ezeknek a megvalósulását nem befolyásolja azok száma, így itt sem használható a fenti állítás!

Nem a mennyiség a meghatározó, hanem a minőség.

Vegyünk még egy példát:

Olyankor is használják ezt a kifejezést, amikor egy nő sok dekor kozmetikumot visz fel az arcára.
Ha nem a megfelelő színeket, vagy azokat nem a megfelelő módon használja, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi festék van az arcán, a smink úgy rossz, ahogy van. És ha a számára tökéletes színű rúzzsal festi ki az ajkait, de kevés mennyiséget vitt fel, akkor az nem lesz más, csak kevés.

A kevesebb egyszerűen csak kevesebb!