Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
Morbid ötlet, vagy mégsem?
2009. november 17. kedd, 9:54 | hermess   Előzmény

Arra gondoltam, hogy milyen érdekes lenne, ha a másfajta, vagy magasabb rendű szükségleteinket is ilyen "önkioldó" módon ki lehetne elégíteni...

Pl. éhes vagyok - beleszagolok a metróbejárati pogácsák illatába, kicsit hergelem magamat és kész - jóllaktam. Vagy hírnévre van szükségem - elmegyek néhány társas helyre, csinálok egy kis botrányt - máris híres vagyok. Vagy önmegvalósítási szükségletem van (ebben is benne van az "ön-" :) - kiélem magamat valamilyen tevékenységben - és azt mondom, hogy én ezt szeretem csinálni, a többi nem érdekes.

Érdekes felimerés jött ennek nyomán: csak azokkal a szükségletekkel lehet ezt megcsinálni, amelyek kifelé áramlanak belőlünk, akitivitással kioldhatók. Pl. az agresszió is - ha megrugdosom a falat, vagy összetöröm a berendezést - attól megnyugszom.

De az a szükséglet, amit kivülről fogadok be, valami belém, felém áramlik: pl. az evés, ivás is ilyen valójában, vagy szexnek a babusgatós része, de még inkább a szeretet visszaáramlása - hát ezeket nem lehet önkielégíteni.

Így az önmegvalósításnál is az aktív rész, hogy azzal foglalkozhassak, amit szeretek csinálni, ami flow élménybe visz, ami az aktivitásom által kifelé áramlik tőlem - ez kielégíthető mások nélkül is (bohém művészek a padlásszobában évekig nyomorogva, de az alkotás örömében). Viszont a visszacsatolás befogadási szükséglete, az hogy megoszthassam az alkotásomat, a gondolataimat, és végső soron önmagamat (vagy a testemet is valakivel), lássam hogy ez neki örömöt okozott, ezért azt viszonozni akarja felém szeretettel, elismeréssel, tisztelettel, a saját ölelésével - na ez az, amit csak más tud megadni, csak más tud kielégíteni.

S mindez ragaszkodás, vágy, a karma előidőzője, a személyiség fejlődésének szintjei. Ha még egy lépéssel továbbmegyünk - az önmegvalósítás után az önmeghaladás következik. Ez az igazi spirituális fejlődési szakasz, amikor minden előbb felsorolt szükséglet (kivéve az evés, ivás alapszükségletét ami a "járművünk" fenntartásához kell) másodrendűvé válik. Valami más lecseréli...