A gátlástalan ember, gátlástalanul cselekszik | Önmegvalósítás.hu

A gátlástalan ember, gátlástalanul cselekszik

2009. augusztus 30. vasárnap, 11:21 | Huszti Sándor -...

Ha valakire azt mondják, hogy "gátlástalan ember", vagy azt, hogy "gátlástalanul cselekszik", azzal nem éppen dicsérni akarták az illetőt. A gátlástalan jelzővel azt fejezzük ki, hogy nem nézi mások határait, érdekeit, mindenkin és mindenen átgázol.
Pedig a szó nem ezt jelenti. A "gátlástalan" csupán csak annyit jelent, hogy nincsenek neki gátlásai, visszatartó erői, vagyis szabadon megtehet bármit. De ez még nem jelenti azt, hogy amit tesz, azzal megsérti mások határait, belegázol azok életébe!

A gátlástalanság igazából egy pozitív jelző, hiszen nem kell már a félelmektől tartani, az elvárásoknak megfelelni, a tanított viselkedési szabályokat betartani. Azok lehetünk, akik legmélyen, belül vagyunk, és ezt nem fogja vissza semmi sem. Szabadság kívül és belül egyaránt.

Ugyan ki ne vágyna erre a szabadságra, kötöttségektől mentességre, vagyis a gátlástalanságra? Ilyen értelmezésben a gátlástalanság a felszabadulás egyik alapköve, vagyis spirituális szempontból is egy rendkívül pozitív dolog.
Adjuk hát vissza a gátlástalanság jó megítélését és használjuk pozitívan!

Törekedjünk a kötőerők feloldására, legyünk gátlástalanok!

Gátlástalan ember?
2009. augusztus 30. vasárnap, 20:09 | pajkos

Gátlástalan ember? Ilyen nem létezik, mert ezt egy konkrét cselekedetre lehet alkalmazni, ítéletként, jelzőként.

Gátlástalan tett:

Mivel a tetteket a körülmények befolyásolják ezért csak konkrét helyzetben dönthető el, hogy ez negatív, vagy pozitív következményekkel jár. A gátlástalan azt jelenti, nincs gát, szabadon cselekszik. Hát ezt nehezen hiszem el, mert ezer dolog beleszól cselekvésünkbe. Még a tiszta szívből, végzett tett is gátolt . Vagyis mi a gát? Az egóm, érzésem, szellemem, más? Nehezen tudom elképzelni, hogy mindenhol zöldet mutat a jelzőlámpa.

Ti tudtok ilyet? Talán a feltétlen szeretet megnyilvánulása áll ehhez közel? Erre ember nem képes, csak közelében járogathatunk.

A gátlás lehet károsan ható, ha irreálisan ítéljük meg. Ehhez kell jó sok önismeret, ismeret, bátorság, és a félelmek felszámolása_megértése.

Nektek mi a véleményetek?

Benedek képe
Kinek a gátlástalansága?
2009. augusztus 30. vasárnap, 23:58 | Benedek

A gátlástalanság kinek a gátak nélkülisége? Az Egoé vagy a valódi lényünké?
A kevésbé tudatos ember csak meg mer tenni dolgokat, mer áttörni külső gátakon, talán ezt nevezzük a hétköznapokban gátlástalanságnak. A tudatos ember már gátak nélkül tesz meg dolgokat mert belül nincsenek gátjai, így ezekkel kívül sem találkozik. És ha valaki mégis úgy érzi, hogy egy ilyen ember gátakat tör az saját magára vonatkozik, hisz csak azokat a gátakat lehet megsérteni, ami magunkban van.

Teljesen egyet értek Benedekkel. Ez kellene legyen a nevelés ala
2009. augusztus 31. hétfő, 9:16 | Névtelen útonálló (útkereső)

Teljesen egyet értek Benedekkel.

Ez kellene legyen a nevelés alapja is .
Megismertetni a gyermekkel azokat az életformákat
amiben "Éleben tud maradni ".Közösségben tud élni
úgy , hogy közben ne folyton a másik ember" felségterületét "
ostromolja testi, lelki szinten , hanem magát "oldja meg"
előbb utóbb testestül , lelkestül, mert őt saját magán és
Istenen kívül SENKI nem " oldhatja " meg.Végsősoron.

Ha mi emberek csak azt néznénk , hogy egy anyaállat,
hogyan tanítja a kicsinyét -igen a túlélésre-, már akkor
előbbre lehetnénk....Jóval...
Amit 10 éves koráig alapszinten így megtanul, azzal lesz
egy életen át !
De mint tudjuk ma ebben sincs egységesen elfogadott
szempont.És egyszerűbb elengedni mindent ,
Igen testet , lelket azon címszó alatt,
majd megtanulja a saját kárán...Ennél nagyobb felelőtlenséget
még nem tudnék mondani , főleg a mai világra tekintve
amikor mindennél fontosabb kellene legyen a fent említett
szülői és tanítói hozzáálllás.
Annyi információ és annyi behatás van, ami közt nem lehet
csak úgy magunktól lavírozni ,minden segítség nélkül...
és támpont nélkül...
Ebben is tudatosonunk kéne , de baromira..

ÚÁ

Azt hiszem
2009. szeptember 03. csütörtök, 9:31 | Névtelen (útkereső)

Azt hiszem a gátlástalan emberek a valóban gátlásosak. Szerintem nem igazán a kevésbé tudatos embereket hívjuk gátlástalannak, hanem azokat, akik a mások gátlásosságát kihasználják. Szerintem eközben semmi mást nem csinál az egójuk, mint probálja palástolni a saját gátlásosságukat Tán ezért is van az hogy az "egyensúly" kedvéért mindig durván kilengenek a másik irányba. Általában a köznapi értelemben gátlásosnak nevezett embernél elég csak egy kicsit is valamelyik érzékeny témát megkapirgálni, valami aránytalanul vad reakció érkezik rá.
Kedves Pajkos, lehet, hogy a valódi értelemben nincs teljes gátlástalanság, de nem is ez volt a "feladat" hanem az, hogy erre törekedjünk. Engem a félelmek feldolgozása CD vezetett arra, hogy amikor valamit nem merek/tudok/bírok megcsinálni, megnézem, hogy milyen gát az ami nem engedi. Sok ilyen áll sorban és vár arra, hogy megemésszem.

Üdv!
Hédi

Szabadság!?
2009. szeptember 02. szerda, 22:15 | Laci573 (útkereső)

"vagyis szabadon megtehet bármit" ???
A szabadság NEM azzal egyenlő, hogy bármit megtehet az ember, hanem hogy nem kell megtennie azt amit nem akar. A szabadság nem csak jog, hanem kötelesség is. Kötelesség figyelembe venni mások szabadsághoz való jogát.
A gátlástalanság addig a pontig pozitív jelző, amíg az adott viselkedéssel nem sérti mások jogait, legyen az erkölcsi vagy bármilyen jog.

Valóban nem számít semmi, csak én?
2009. szeptember 02. szerda, 23:34 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Laci573!
Tökéletesen igazad van, de sajnos sokan értelmezik félre és azt tapasztalom, hogy egyre többen hivatkoznak ilyen-olyan tanításokra, úgy értelmezve azt, hogy senki nem számít csak ÉN. Így aztán átgázolnak bárkin, adott esetben a másik ember létét is fenyegetve.

Szabadság - Gátlástalanság
2009. szeptember 03. csütörtök, 9:35 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Nem vagyok elég jó szótanból, de szerintem a szabadság és gátlástalanság kissé más fogalmak. Azt sem hiszem, hogy mindenkin át kellene gázolni.
Azt azonban gondolom, hogy igen is tele vagyunk gátakkal. Mást sem gyártunk magunknak gyerekkorunktól fogva. Tölts el csak egy napot azzal, hogy megfigyeled, hogy hány olyan dolog van, amit nem mersz/akarsz, stb megcsinálni, mert kialakítottál magadban egy gátat, vagy többet.
Ezektől meg kell válni, és ez nem egyenlő azzal, hogy letartolj valakit. NB. ha valakit letarolnak azt is valahol ő vonozotta be.
Adieau

Hédi

Az Én értelmezése
2009. szeptember 22. kedd, 14:38 | pajkos   Előzmény

Az én hibás értelmezése az ok. Ezzel felmentik előtérbe helyezeik magukat, és ennek következménye, hogy Ők lesznek a legutolsók, az utolsók meg az elsők.

Vagyis légy résen, ha a világ a trendi dolgait rád zúditja, mert lehet eredetileg jó voplt, de mire hozzád elért egy torzszülöttet kellene istápolnod.

Minden gondolatból csak annak engedj fészket rakni magadban, amit megviszgáltál, és javadra va.