Ruth Stout, a neveletlen kertész | Önmegvalósítás.hu

Ruth Stout, a neveletlen kertész

Hozzászólások

12 hozzászólás
Domoszlai Katalin képe
Két éve tervezem hogy veszek egy ásót
2012. május 25. péntek, 8:02 | Domoszlai Katalin

de valahogy nem volt kedvem kiadni 5000 Ft-ot egy jó ásóért. Na, most már legalább tudom, miért :-)

A tanácsadásra visszatérve.

Sajnos a család, amibe születtünk nem volt ilyen, mint Ruthé. Megmondták mit csináljunk. A legnagyobb lelki sérülést a pszichológiai kutatások szerint azonban nem ez okozza. Hanem az, hogy rossz visszajelzéseket kaptunk arra vonatkozólag, hogy mit éreztünk, megengedték-e azt, szabad volt-e azt éreznünk amit éreztünk. Mély félelem szégyen tárgya lett. Az akarást önzéssé minősítették. A bánat nevetségessé vált, a könnyek a gyengeség jele. A kétségbeesett kitörés kicsike hiszti. Ezért veszítjük el a kapcsolatot a saját belső vezetésünkkel. Tanácsokra szükségünk van ahhoz, hogyan találjuk meg a belső bölcsességünket újra, hogyan tudjuk elengedni a kontrollt, az agyból vezérlést, újra optimistán élni, megtanulni intuitíven élni.

Ha hiányzik az életünkből a spontán öröm képessége, a kreativitás, a játékosság, a természetesség, az érzések intenzív megélésének képessége, a bánaté is, a lelkesedés képessége, az elfogadás képessége, akkor ezt elvették tőlünk. Meg kell találni újra és meg is lehet. Ehhez tanácsot adhatunk, példát mutathatunk mit értünk el a saját életünkben.

fehercsongor képe
Húsz éve nem permetezek,
2012. május 25. péntek, 9:24 | fehercsongor

és egyre vastagabb talajtakarást alkalmazok.Terem,ami,és amennyi terem:minden egyes szem gyümölcs:ajándék;leszedésekor köszönetet mondok érte a kertnek.Nincs szebb annál,mint amikor kimész,és ott virul valami ehető,és azt kiszagolva, te ajkaddal illeted azt,nyelveddel morzsolgatod,fogaiddal pépesítve megnyitod az érzékelésed számára.Közben ismered a növény életútját,hiszen te ültetted,gondoztad és figyelmeddel is tápláltad növekedését.Tudod,hogy szinte bio,mert csak az a szenny hullik rá,amit az kondenzcsíkokból,és a szomszéd permetjéből hoz a szél,így akár mosni se kell őket.Üdvözlettel:felacso
U . i . : Kösz Kati,hogy ráébresztettél,hogy milyen vagyonos ember is vagyok :sose gondoltam,hogy a négy f@sza ásóm ilyen összeget ér újonnan.

Sara' képe
Asszem én eddig nem a jó ablakon néztem ki!
2012. május 26. szombat, 11:45 | Sara'

Nagyon örülök ennek a videónak, köszönöm!!!
Fantasztikusan tetszik ez az önfelvállalás és tisztelet az 'autonómiának" az élet minden terén!
Új dimenziót nyitott meg bennem a néni az egyszerűségével!

Mellesleg, asszem most már tudom, miért nem vállaltam 9 gyereket (bár mindig is szerettem volna sokat): abban a tévhitben éltem, h ahogy a dolgokon, úgy az embereken is kell és lehet változtatni...talán, mert ezzel a programmal indultam...
Most már látom, hogy lehet ugyan változtatni a dolgokon és embereken is, de kizárólag az önfelvállalás példájával, tisztelettel és max. kéréssel, Ha ez utóbbi nem működik, akkor meg le lehet vonni a következtetést és megtenni a szükséges lépéseket...
De talán mégis a legjobb, ha az ember megtanul gyönyörködni a sokféleségben.

És ha valaki el van keseredve(de legfőképpen, ha én...), akkor a mottóm ezentúl ez lesz :

"Nem a jó ablakon néztél ki drágám!"

fehercsongor képe
A szomszédasszony,amikor
2012. május 26. szombat, 22:31 | fehercsongor

meglátta a kocsi szalmát,feljelentett a tűzoltóságon.Régebben csak lopva,kis adagokban vittem haza,és sokkolta a hatalmas mennyiség.Ha hamarabb látom ezt a videót,akkor az én bőröm is közvetlenül símogatta volna a szellő,és sokkoló látványként nem a kocsi szalma szerepelt volna.Üdvözlettel : felacso

Szőlőskert
2012. május 29. kedd, 12:03 | Nagymedve

Volt olyan év, hogy nem tudtunk kimenni a szőlőskertbe se permetezni se kapálni, csak kötözni és tetejezni. Utána csak füvet nyírtunk, vagy kaszáltuk. Soha akkora termésünk nem volt, mint akkor. Kicsit túlsterilizáljuk a világunkat...

széna vagy szalma
2012. május 30. szerda, 11:24 | okapi (útkereső)

Kedves Szenvedelmes Kertészek!

Ne hagyjuk magunkat megvezetni egy puhatestű rossz fordítása által. A "hay" szénát és nem szalmát jelent, ami "straw". Óriási különbség van a kétféle mulch ásványi összetételében, az energiatartalmában is.

Ruth Stout bámulatra méltó, megérdemelné, hogy tisztességes, szöveghű aláírást kapjon. Aki jól megnézte a filmet, láthatja, hogy szénát mond, és azt is alkalmaz talajtakarásra.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
A széna azért költségesebb talajtakaró, mint a szalma. De ha nem
2012. május 30. szerda, 17:25 | Huszti Sándor -...   Előzmény

A széna azért költségesebb talajtakaró, mint a szalma.
De ha nem kell ásni, kapálni, gyomírtani, akkor még így is jobban megéri.

A titok, a takarás alatt kialakuló élővilágban van? Apró állatkák, giliszták?

fehercsongor képe
Olan alakú bálában,amit
2012. május 30. szerda, 21:54 | fehercsongor   Előzmény

fölfordított a tarórépáknak a vackukból való kiugrasztásakor,én még nem láttam szénát,csak szalmát.Akkora vastagságban berohad az első esőtől és füstölni kezd,szinte süt.Hamarabb veszti el a magasságát pl.a szamócánál (szalmabogyó=strawberry),ahol kb 10.cm -es vastagságban használtam már,mint az ugyanolyan vastagon lerakott szalma.De elképzelhető,hogy árulnak bálázott (összepréselt) szénát,de azt nem merném esőnek kitenni szétterítés előtt,hacsak nincs vegyileg erősen kezelve az erjedés ellen.Üdvözlettel :felacso
U. i . :Egyébként az angol fordítás lehet,hogy rossz,de én is mint városi ember keverem őket(szerintem a széna a lekaszált fű,a szalma meg a gabonafélék szára.)De ezt régen még a parasztfiúknak is oktatni kellett a katonaságnál:a jobb lábukra szénát kötöttek,a balra szalmát,és a sok menetelés alatt a széna-szalma (jobb-bal)vezényszavak bevésték a tudatukba,hogy melyik csomó:micsoda.

Domoszlai Katalin képe
Ebben a cikkben leírja, hogy mit lehet talajtakarásra használni
2012. május 30. szerda, 22:06 | Domoszlai Katalin   Előzmény

http://www.motherearthnews.com/Organic-Gardening/2004-02-01/Ruth-Stouts-...

Az eredeti szöveg

What Should I Use for Mulch?

Spoiled or regular hay, straw, leaves, pine needles, sawdust, weeds, garbage — any vegetable matter that rots.

Google így fordította

Elrontott vagy rendszeres széna, szalma, levelek, tűlevelek, fűrészpor, gyomnövények, szemetet - minden növényi anyag, amely rothadás.

Lényeg, hogy rothadjon, szerintem a szénát elég vékonyan kell teríteni.

A titok abban rejlik, hogy a talajtakarás nem engedi kiszáradni a földet, elnyomja a gazt és a rothadó anyag táplálja a fejlődő növényeket. Az állatkák szívesen szaporodnak nedves, tápanyagdús földben.

fehercsongor képe
A tűlevél kissé
2012. május 30. szerda, 23:09 | fehercsongor   Előzmény

savanyítja a talajt.Az aljának kell csak rothadni,és így szép fokozatosan csökken a magassága.Üdvözlettel : felacso
U . i . :Állatka koromban én is szívesen szaporodtam a földben,de ma már kidudorodtam onnan,és inkább a felszíni végzését kultiválom ,azért,hogyha ismét a földbe kerülök,legyen a mélyben majd mire mire gondolnom.

széna-e vagy szalma?
2012. június 06. szerda, 22:19 | Látogató (útkereső)   Előzmény

A széna nem költséges, ha magad kaszálsz! Ha elég nagy területed van, mindenképpen kell füvet nyírni, azokon a helyeken, ahol nem jársz,, ne fűnyírózz, hanem kaszálj, máris megvan a széna, ingyen! A fűnyírózott füvet is remekül lehet talajtakarásra használni. A szalmát venni kell, ha nincs saját szántófölded, de a szénát ingyen adja a föld. Ajánlom még Edmond Bordeaux Székely: A túlélés kertje című könyvét.

széna
2012. június 13. szerda, 15:39 | Látogató (útkereső)   Előzmény

a legtöbb gazda a szalmát ingyen is odaadja csak vidd el, igaz nagy körbálában, azt meg nem egyszerű átgurítani a kertbe. Nekem szerencsére ilyen gondom nincs, egyelőre van szénám és szalmám is, kipróbálom mindkettőt és jövőre beszámolok melyik a jobb :)