Egyensúlyozás visszatekintéssel | Önmegvalósítás.hu

Egyensúlyozás visszatekintéssel

8.jpg

Ez jógagyakorlatnak sem rossz így együtt! Valójában azonban a VIII. Az Egyensúlyozás címet viselő Nagy Arkánumról szeretnék írni, amit a tavalyi évemre húztam meghatározó lapként. Most pedig kihúztam elsőként az eddig nem tárgyalt Nagy Arkánumok sorában, közvetlenül utána pedig a XVI. A Torony kártyáját, amely pedig a tavaly előtti évemet jellemezte. Nem tudtam nem észrevenni a felhívást időutazásra, és valóban nem árt egy kis visszatekintés nekem sem az Újév elején. Mindenestre nem bánom, hogy a két kártya egyike sem került újra a kezembe, amikor az idei évet meghatározó Nagy Arkánumot kihúztam december 31-én. Természetesen azt sem állítom, hogy felesleges és tanulságok nélküli kálvária lett volna az elmúlt két évem, de az idei Nap kártyájának meleg sugarait jóleső megkönnyebbüléssel és megérdemelt jutalomként ünnepeltem, amikor megláttam.

VIII. Az Egyensúlyozás
(forrás: www.monikaesatarot.blog.hu)

Aki először látja a kártyát, általában a színekre figyel fel leghamarabb: kék, zöld, hideg, józan... Aztán következnek a formákra adott asszociációk: szögletes, egyenes, hegyes, kard. Na jó, vannak ott gömbök is! És tényleg, az ott egy alak középen! Láncokat is látok - jé, ez egy mérleg! A kártya régebbi neve Kiegyenlítődés, amely arra utal, hogy a két pólus tökéletes egyensúlyának kialakulását látjuk éppen. Ahhoz, hogy ez az állapot, ez a kiélezett egyensúly fennmaradjon, valóban olyan megfeszített koncentrációra van szükség, amelyet a középen álló nőalak tartásából, befelé figyelő, eltakart tekintetéből kiérezhetünk. Számomra ez a leginkább ambivalens jelentésű Nagy Arkánum: egyszerre fejezi ki az egyensúly megtalálásával járó harmónia, valamint a fenntartására törekvő kétségbeesett erőfeszítés érzését. Megtart és gúzsbaköt, elvezet a középponthoz és leláncol, szembesít tetteim következményeivel, amely egyszerre hordoz felszabadító tisztánlátást és súlyos felelősséget, megnyugtatóan józan, de szenvedély nélküli és élettelen... Folytathatnám a sort a végtelenségig.

Személyes szinten ez az évem az ellentétek közti "hullámvasutazásról" szólt, méghozzá igen gyors és gyakori váltásokkal. Menny és pokol, szárnyalás és zuhanás, kétségek és remények - mindeközben igyekeztem tartani a kormánykereket, és menni tovább arra, amiről mélyen akkor is tudtam, hogy jó irány, amikor minden ellene szólt. Szembesültem azzal, hogy ha a félelmeimet hagyom magamon eluralkodni, akkor a rettegett dolgok tényleg megjelennek az életemben. Ha viszont az örömnek adok teret, hihetetlen csodák részesévé válok. Mindez olyan könyörtelen világossággal és intenzitással tört be az élményeimbe, hogy végre átlökött a holtponton, és segített elköteleződnöm néhány sorsdöntő kérdésben - például hogy mi is a valódi hivatásom, és hogy következetesen az örömet válasszam a félelmek helyett. Ahogy a döntések megszülettek, a válaszok, az eszközök és a lehetőségek is felsorakoztak. Erről írtam többek között az előző, Nap-forduló című írásomban.

Kérdések: Mely területeken kellene megtalálnod a valódi egyensúlyt? Miért igényel akkora erőfeszítést, hogy egyensúlyban maradj? Milyen korábbi tetteid következményeivel szembesülsz éppen, amelyek kibillentenek eddig egyensúlyodból? Mely korábbi hiányok, vagy éppen túlzások keresnek most kiegyenlítődést az életedben? Mit tehetnél azért, hogy erőfeszítés nélkül, könnyedén kerülj a természetes, dinamikus egyensúly állapotába?

Ajánló

Ha élvezettel és érdeklődéssel olvasod a tarot lapok ismertetését, és szeretnél még alaposabban megismerkedni velük, szeretettel várlak a január 31-én induló, 4x3 órás tarot tanfolyamomon a Napszikra Terápiás Stúdióban! Mindössze némi gyakorlás szükséges ahhoz, hogy megtanuld olvasni a lapok üzenetét, és beépítsd mindennapjaidba a kártya használatát. Tapasztalatom szerint ez a szimbolikus jelrendszer kiváló eszköz az Ego becsapós, cseles, roppant logikusnak tűnő szavainak elnémítására, éppen azért, mert nem a bal, hanem a jobb agyfélteke nyelvén szól hozzánk. Azt pedig bizonyára tudod, hogy tévedhetetlen intuíciónk, belső bölcsességünk, Forrásunk, Istenünk és még számtalan névvel illetett egyetemes tudásunk sugallatai a jobb agyféltekei működés egészleges, szimbolikus, érzelmekre hangolt működésének segítségével jutnak el hozzánk. Azonban csak akkor tudatosulnak, ha teret engedünk nekik, és nem intézzük el őket egy kézlegyintéssel, mint elménk véletlenszerű, jelentéktelen játékát. Számomra hatalmas, az Egyensúly irányába vivő változásokat hozott az az önismereti utazás, amelynek immár több, mint 3 éve a tarot is szerves részét képezi. Ha te is útrakelnél, csatlakozz bátran! Részletek és jelentkezés a Napszikra honlapján. http://www.napszikra.hu/node/257

Beküldte: | 2011. jan. 18. kedd - 14:11

Hozzászólások

12 hozzászólás
tarot
2011. január 19. szerda, 12:12 | szeti87

A sorsod benned van megírva. A Tarot útmutató, és azt mutatja, hol voltál, hol vagy és merre tartasz. Szeretném, ha eloszlatnád azt az általános tévhitet, hogy a Tarot olyan jóskártya, ami az embertől független, eleve elrendelt jövőt mutatja. Mert a Tarot valójában az önmegismerés eszköze, iránytű és térkép a spirituális úton, és mindig a kérdező dönti el,milyen utat választ, a jövő pedig annak megfelelően alakul.

Domján Móni képe
Eleve elrendelt jövő
2011. január 19. szerda, 14:39 | Domján Móni   Előzmény

Kedves Szeti!

Szándékom szerint éppen azt hangsúlyoztam én is, ebben és minden más írásomban, hogy amit a tarot (vagy bármilyen más hasonló eszköz) mutat, az valójában saját tudattalan bölcsességünk. Hogy ezt ki hogy hívja, azt döntse el hite szerint. Az alábbi bejegyzésben és a Tavaszpont honlapomon is alaposan kifejtem, hogyan dolgozom ezekkel a módszerekkel - pszichológusként. http://monikaesatarot.blog.hu/2010/06/16/a_tarot_tol_a_szimbolumtanacsad...
Hogy egyedül elég vagyok-e az általad említett tévhit eloszlatására, azt nem tudom. Mindenesetre a saját felfogásomat és tapasztalataimat mindenkivel szívesen megosztom, aki érdeklődik a téma iránt.

Domján Mónika www.tavaszpont.com

Domján Móni képe
Eleve elrendelt jövő
2011. január 19. szerda, 14:41 | Domján Móni   Előzmény

Kedves Szeti!

Szándékom szerint éppen azt hangsúlyoztam én is, ebben és minden más írásomban, hogy amit a tarot (vagy bármilyen más hasonló eszköz) mutat, az valójában saját tudattalan bölcsességünk. Hogy ezt ki hogy hívja, azt döntse el hite szerint. Az alábbi bejegyzésben és a Tavaszpont honlapomon is alaposan kifejtem, hogyan dolgozom ezekkel a módszerekkel - pszichológusként. http://monikaesatarot.blog.hu/2010/06/16/a_tarot_tol_a_szimbolumtanacsad...
Hogy egyedül elég vagyok-e az általad említett tévhit eloszlatására, azt nem tudom. Mindenesetre a saját felfogásomat és tapasztalataimat mindenkivel szívesen megosztom, aki érdeklődik a téma iránt.

Domján Mónika www.tavaszpont.com

elolvastam, nagyon tetszett
2011. január 20. csütörtök, 14:29 | szeti87   Előzmény

Elolvastam a megjelölt blog-ot és a linkeket is. Nagyon tetszett. Én személy szerint a marseille-i és az egyiptomi tarot-ot használom. Egy érdekesség, bár valószínűleg Te ezt is tudod: sokan úgy tartják, hogy az egyiptomi misztériumokba beavatott Mózes vitte magával a Tarot-ot az izraeliták kivonulásakor. (Az, hogy Mózes fáraó-családtagként nevelkedett, számomra teljesen hihetővé teszi azt, hogy beavatott volt az egyiptomi misztériumokba.) " És ott mosódott össze a Kabbalával, amely világképét a héber ábécé 22 betűjének szimbolikus értékére építi. Ezt hozzák összefüggésbe a Nagy Arkánum 22 lapjával.De csak magamnak és jó ismerősöknek használom. Az általad említett Crowley kártyát csak saját célra, önelemzésre, mert másnak nem győzném magyarázni a szimbólumok tömkelegét. Hogy Te így tudod idegeneknek is"lefordítani"ahhoz adottság kell, vagy hosszú úton megszerzett tudás?

Domján Móni képe
tapasztalataim
2011. január 21. péntek, 11:24 | Domján Móni   Előzmény

Köszönöm a pozitív visszajelzést és a történeti adalékokat! Személyes tapasztalatom, hogy általában egyáltalán nincs szükség a szimbólumok részletes magyarázatára, a legtöbb ember, aki először találkozik a kártyával, szinte hajszálpontos leírását adja az általa kihúzott lapok fő üzenetének, nekem alig kell "besegítenem". Újra és újra megdöbbenek ezen, miközben ez számomra azt mutatja, hogy ezek valóban nagyon ősi, kollektív tudattalanunkba égett szimbólumok, és aki rá van hangolódva a saját kérdésére, témájára, könnyen tudja olvasni őket. Az én tudásom a ráhangolódás megteremtésében, a bátorításban, és persze az olyan alternatív értelmezések bekínálásában rejlik, amire a kliens saját érzelmi érintettsége miatt nem lát rá.

Domján Mónika www.tavaszpont.com

Kollektív tudattalan
2011. január 21. péntek, 13:35 | szeti87   Előzmény

Köszönöm és értem a választ. Intuitíve érzem azt is, hogy azért írtál kollektív tudattalan kifejezést, mert ez a legelterjedtebb "szakszó". Freud és Jung szelleme még mindig kísért. :-) Hát nem vicces, hogy pont azt a részünket nevezzük tudat-talannak, vagy tudat-alattinak, ami éppen a legtöbbet tud, és kapcsolódik a korlátlan tudásforráshoz?

tanfolyam
2011. január 22. szombat, 9:21 | Brigitta77

Szia!

Én nem élek otthon.Milyen esély van egy ilyen tanfolyamra neten keresztül?

Köszi,

Brigi

Domján Móni képe
online tanfolyam
2011. január 22. szombat, 13:45 | Domján Móni   Előzmény

Kedves Brigi!

Egyelőre nem tartok online tanfolyamot, de ha fogok, azonnal szólok! Addig szeretettel ajánlom figyelmedbe tarot-értelmező írásaimat a blogomon: http://monikaesatarot.blog.hu/tags/r%3Atarot_%C3%A9rtelmez%C3%A9s
Egyszer elérek a pakli végére is... :)

Domján Mónika www.tavaszpont.com

Kedves Móni! Köszönöm,ez nagyon klassz! Örülök,hogy
2011. január 22. szombat, 16:17 | Brigitta77   Előzmény

Kedves Móni!

Köszönöm,ez nagyon klassz!

Örülök,hogy megtaláltalak.
Már kereslek egy ideje..

Domján Móni képe
Örülök,
2011. január 23. vasárnap, 16:31 | Domján Móni   Előzmény

hogy hasznosnak találod az írásaimat, köszönöm a pozitív visszajelzést!
Domján Mónika www.tavaszpont.com

most húztam egy lapot
2011. január 22. szombat, 14:54 | szeti87

Indítottam egy másik blog-ot, lélektárs dilemma címen. Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha egy tarot-lapot húznék, csak úgy. Az eredmény: botok 3-as. A marseillei- tarot ismertetője azt írja, hogy kapcsolatok terén "most összhangban állnak a vágyak és lehetőségek. ....Minden ok megvan az optimizmusra: a Botok Hármas harmonikus boldogságot és hosszú, örömteli időszakot ígér." De még mindig nem jelezte számomra, hogy kapcsolatba kerülök-e egy emberrel, aki megtetszett, vagy megtalálom-e a lélek társamat, aki esetleg más. De ahogy néztem a három botot, elkezdett egy kép megjelenni számomra. Mintha 3 ember harmónikus összhangját jelezné számomra.Ez azért fontos nekem, mert özvegyként egyedül nevelem a kislányomat. Kiegészítenéd még a szimbolikát? Vagy szerinted az "én nézem a lapot, és számomra azt sugallja ez a kép", az okoskodás csupán?Vagy ne húzkodjak lapokat csak úgy, hanem tegyem fel a kérdést, és határozzam meg a kirakási sorrendet? Legtöbbször a Kelta Keresztet szoktam használni. De én eddig a tarot-ban csak amatőrködtem, Móni hívta fel a figyelmemet erre a nagyszerű önismereti módszerre, rávilágítva a lapok szimbolikájának csodáira.

Domján Móni képe
Botok 3
2011. január 23. vasárnap, 16:51 | Domján Móni   Előzmény

Az egyik kedvenc lapomat húztad, amelyről a honlapomat is elneveztem! :) Ugyanis asztrológiailag a Tavaszponthoz kapcsolódik ez a lap, amikor a Nap belép a Kos jegyébe, és beköszönt a csillagászati tavasz. Én csak Crowley tarot-ban utazom, tehát csak abból a jelentéskörből tudok kiindulni. Ahogy korábban is írtam, sokkal fontosabbnak tartom a személyes asszociációkat egy lap jelentésének megfejtésénél, mint a "hivatalos" szimbolikát, ami persze szintén segíthet az asszociációs folyamatban. Szóval ha neked ezt mondja, akkor ez a fontos! Egyébként a hármas mindig valamilyen új dolog születésére utal, és maga a Botok Hármas pedig különösen az új energiák feltörésére, az új kezdetre, újjászületésre a maga tüzességével.
Domján Mónika www.tavaszpont.com