DRH - a bűntudatról | Önmegvalósítás.hu

DRH - a bűntudatról

lg_05-200x300.jpg

A bűntudat három lényegi téves állásponton nyugszik. Ezeket ismernünk kell mielőtt a bűntudat témájába mélyebben belemennénk. (1) Mint az ego bármelyik aspektusa, a bűntudat alapja is egy az ellentétek kettősségének érzetét kialakító szembeállítás. (2) A feltételezettet, hipotetikusat ténynek gondolja. (3) A cselekmény cselekvőjét valóságosnak hiszi.
Egy általános bűntudat alapú állítás valahogy így hangzik: "Nekem (3. tévedés) nem kellett volna azt tennem (2. tévedés), tehát rossz ember vagyok (1. tévedés)." A feltételezett ideált konkrét valóságnak veszi, pedig az egyén mindössze csak azt tette, ami akkori erényei és gyarlóságai mellett abban a pillanatban lehetségesnek és ésszerűnek tűnt.

David R. Hawkins:
I: Reality and Subjectivity, 193. old.

Beküldte: | 2011. jan. 17. hétfő - 17:01

Hozzászólások

5 hozzászólás
mások reakciója
2011. január 18. kedd, 12:16 | Ramina

"pedig az egyén mindössze csak azt tette, ami akkori gyarlóságai és erényei mellett, abban apillanatban lehetségesnek és ésszerűnek tűnt"
Magam számára ezt leforditva azt jelenti: csak azt tettem, amit a legjobb tudásom szerint akkor tehettem, képes voltam megtenni. Ez igy nekem korrekt.

Ami bekavarhat, az a mások reakciója.

Példa: Anyám elvárta volna, hogy megtegyek valami szivességet neki, amit én akkor sok okból kifolyólag nem vállaltam el. Ő csalódottsággal és elitéléssel reagált. Én csak azt tettem, amit akkor minden kondiciómat figyelembe véve tudtam tenni, vagyis, hogy nemet mondtam arra, hogy szivességet tegyek neki. Ez egyezett az én külső és belső valóságommal és nemltett bűntudatot. De az már igen, hogy anyámnak ez rosszulesett. És máris bűntudatot éreztem:-)

Úgy tűnik, mi emberek, bizonyos emberekre érzékenyebben reagálunk. Ők a fontos emberek az életünkben, mint pl a szüleink, a gyerekünk, a párunk. Ezeknek az embereknek az érzelmi reagálásai Jelentősebben érintenek bennünket, mint bármi más...ha akarjuk, ha nem. Ezt a hatást pedig nehezen hiszem, hogy eliminálni lehet azzal a belátással, amit Hawkins mond.Nekem legalábbis még nem működik...

Medve képe
Engedj meg egy személyes kérdést
2011. január 18. kedd, 17:26 | Medve   Előzmény

Szia Kedves Ramina!

Neved és fenti téma, előttem ismerősen cseng, néhány éve Dunabogdány és tibeti hangterápia lehetett közös élményünk?

Szia MEDVE!
2011. január 19. szerda, 9:45 | Ramina   Előzmény

Hát persze!!!Csodáltam, hogy eddig még nem esett le a tantusz...de most már leesett:-))
Én már köszöntöttelek az első pillanatban a Vendégkönyvben, rögtön a bejegyzésed után!Nézd meg kedves MEDVE:-)
Ramina

MEDVE kedves, megkaptad a válaszom?
2011. január 20. csütörtök, 9:19 | Ramina   Előzmény

Kérlek, ha megkaptad , jelezd valamiképpen!
Egyszerűen csak szeretném tudni, mi történt veled azóta? Én is leirom, mi történt. Csak úgy emberi vonalon:-) Ne habozz, csak irj, kérlek a raminahkukacfreemail.hura. Hálás lennék érte!

bűntudat a vámpírral szemben
2011. január 19. szerda, 11:47 | szeti87   Előzmény

Van Richard Bach Illuziók című könyvében egy jó történet. A szereplő, Richard ilyesmit mondd: Mindannyiunknak szabadságában áll azt tenni, amit akarunk, feltéve, ha másoknak nem ártunk vele. Erre a mester, Don elővarázsol egy gondolat-lényt, nevezetesen egy kis vámpírt, aki így könyörög: Kérem, szükségem lenne egy kis vérre, ha nem ad, akkor árt nekem vele. Jó példa ez arra, hogy a bűntudat általában manipuláció következtében lép fel.