Az igazság kiderítése és a tudatosság szintjei - David R. Hawkins munkássága | Önmegvalósítás.hu

Az igazság kiderítése és a tudatosság szintjei - David R. Hawkins munkássága

Lassan három éve már, hogy először kezembe akadt Dr. David R. Hawkins első magyarra fordított könyve, az Erő kontra erő. Kezdetben csak mintegy kikapcsolódásképp, feleségem ajánlására olvasgattam, mintegy külső szemlélőként, "lebegtetett figyelemmel". Viszont valamit komolyan megmozdíthatott bennem, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy addigi Isten- és világfelfogásomtól idegen gondolatok gyűrűznek be elmémbe, az antropomorf Istenképem egyszer csak meginog, és szép lassan, szinte észrevétlenül a végtelenbe tágul, átvéve a Mindenség helyét. Egyszercsak már nem volt elegendő Istent odakinn keresnem, figyelmem a misztikus szentek és megvilágosodott tanítók belső Istentapasztalatairól szóló leírásai felé fordult, és már kevésnek tűnt az addig gyakorolt tradicionális vallásosság, bár továbbra is nagy hálával vagyok iránta, mint gyermek aki elhagyja a családi fészket hogy maga tapasztaljon rá a világra. Azóta a Doktortól leforditottak egy második kötetet is (magyarul "a valódi Én hatalma" lett a címe), ami mélyen megalapozta a következő éveket, amikből szabad időm nagy részét mondhatni ővele töltöttem, magyarul még meg nem jelent könyveit, hang- és videófelvételeit tanulmányozva. Körülbelül egy éve arra is vettem a bátorságot, hogy gyakorolni kezdjem az általa kidolgozott tudatszint-kalibrációs módszert is, sokszor lényegtelen de annál érdekesebb dolgokon gyakorolva. A módszere rövidített leírását mellékelem ehhez az oldalhoz (lusta voltam begépelni), a tudattérképpel egyetemben, persze tudom, hogy akinek abszolut ismeretlen a könyve ez nem sokat mond, de kedvcsinálónak talán megteszi.
Nagyjából ezzel egyidőben kezdett el motoszkálni bennem, hogy vajon ki az akit szintén komolyabban foglalkoztat a Doktor munkássága idehaza, meg kellene találni hogy majd együtt "örvendezzünk", sajnos egyelőre sikertelenül. Be kellett lássam, hogy a könyve nem egy bestseller ami a hazai piacot illeti, ráadásul nagyon könnyű el- vagy félreérteni (ahogy a rá hivatkozó honlapok többségénél tapasztaltam), főleg további művei ismeretének hiányában, ahol sok azóta felmerült kérdést letisztáz és pontosít, és több ezer további kalibrációval szolgál az élet mindenféle területéről, olyan mélyre menő kiegészítő meglátásokkal, amiknek tudatában az egyén néha szinte "ráérez" a kutatása tárgyaként választott dolog kalibációs szintjére. Ezeket meg sem próbálom egy az egyben átadni, sokszorosan meghaladná a képességeimet, de erőmhöz és időmhöz mérten a jövőben szeretnék minél több érdekességet leírni, az esetleg felmerülő kérdésekre válaszolni abból merítve amit tanultam tőle, és bár (Churchill után) "So little time, so much to do", mégis igyekszem leírni mindazt ami bárkit érdekelhet ezen a területen, tudásom legjavát adva.
Ennek szentelem ezt a blogot.
Gloria in Excelsis Deo!

Beküldte: | 2011. jan. 14. péntek - 01:40

Hozzászólások

89 hozzászólás
Domoszlai Katalin képe
Használom a kalibrációs
2011. január 14. péntek, 7:37 | Domoszlai Katalin

módszert :-)

Hermess tanfolyamán ismerkedtem meg Dr Hawkins munkásságával, rám is nagy hatást gyakorolt. E-book formájában tovább is küldtem már érdeklődőknek a könyvét.

Hermess bemutatja a tréningjein, hogy hogyan lehet mérni a szinteket, a csoportét, könyvekét, tanításokét stb.

Nagyon örülnék neki, ha felvállalnád Te is itt a népszerűsítését. Az angol tudásom középszintű, amivel szakmailag jól elvagyok, viszont az eredeti videók megértéséhez sajnos nem elegendő. Rengeteg videó van fent a youtube-on pl Ken Wilbertől is, több tucat könyvéből négyet fordítottak le. Be kellett látnom nem értem az eredeti amerikai angolt, pláne ha spiriutális témáról van szó.

Ha van rá időd és kedved, oszd meg velünk Dr. Hawkinstól, ami csak angolul hozzáférhető :-)

koverellenor képe
:)
2011. január 14. péntek, 13:46 | koverellenor   Előzmény

Nem ismerem Hernesst, ő is tag itt a fórumon?
Ken Wilberről viszont sok jót hallottam, a doki egyik könyve végén benne is van az ajánlott irodalom részben, köszönöm hogy te is ajánlottad.
Még nem tudom hogyan, lehet hogy csak pár lényegi mondat erejéig vagy leforditott részletekkel, de igyekszem a jövőben megosztani ami talán érdekes lehet.
Viszont előre kell bocsájtsam, hogy (szintén a jó öreg Churchillt idézve) "nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket", ami alatt azt értem, egyes meglátásai igencsak szembemennek a pop-spirituális véleményekkel, és ahogy látom nem kenyere óvatos "politikailag korrekt" kijelentéseket tenni csak azért hogy jobban emészthetővé, eladhatóvá tegye az üzenetét. Bevallom többször nekem is majd' beletört a bicskám, és igencsak kapálózott a hallottak ellen a kis belső monológom :)

Domoszlai Katalin képe
Nekem is elég nagy
2011. január 14. péntek, 14:17 | Domoszlai Katalin   Előzmény

fejtörést okozott az, amit Dr.Hawkins pl a háborúkról és a spirituális fejlődés összefüggéseiről mint lehetőségekről írt. Aztán addig agyaltam rajta, amíg beláttam, hogy igaz.

Nem spiri egós olvasmány, abban teljesen igazad van!

Hermess tag itt, ez meg a honlapja

akivagyok.hu

pár dolgot megtanított nekem, amiért nagyon hálás vagyok, a kalibrálási rendszer mellett a Falun Dáfá az egyetlen mozgás, amire hajlandó vagyok :-)

Szentelhetnél ennek egy könyvet is,ha ez a dolog ilyen szívügyed
2011. január 14. péntek, 10:53 | Éva.

Szentelhetnél ennek egy könyvet is,ha ez a dolog ilyen szívügyed és hogyha itthon ilyen űr tátong ez ügyben.
Ha ilyen komoly munkát és ennyi időt tettél a tanulmányozásába,miért nem összegzed a tapasztalataidat, felismeréseidet.
Szerintem kiadót is találnál hozzá.
Indításnak meg csinálhatnál egy weblapot,ahol tiszta vizet öntenél a pohárba.Ott be is vezethetnéd a könyvedet,közölhetnél részleteket ,és a későbbiekben kapni is lehetne ott,amikor már meglenne az érdeklődő bázisod.
Ha valaki így rákattan valamire,az nem véletlen,és abból ki kellene hozni a legjobbat.

koverellenor képe
Köszönöm, ez bennem is megfordult, egyelőre csak eljátszok a
2011. január 14. péntek, 13:52 | koverellenor   Előzmény

Köszönöm, ez bennem is megfordult, egyelőre csak eljátszok a gondolattal, "az elmémben tartom", majd elengedem, hogy mikor itt az ideje, megjelenhessen rajtam (vagy máson) keresztül. Talán így indul, ahogy ezeket a sorokat írom :)

A megvilágosodásáról mi a véleményed? Olvastad a valódi Én
2011. január 14. péntek, 12:17 | Éva.

A megvilágosodásáról mi a véleményed?
Olvastad a valódi Én hatalmát,gondolom ott kiderül...
Hát most már belevetem magamat,kíváncsi vagyok.
Gyanús már nekem ez a sok modern megvilágosodott:)
Persze lehet ,hogy valóban igaz,amit írnak róla.
Kösz a blogot,kíváncsivá tettél.

Domoszlai Katalin képe
Mi az hogy sok?
2011. január 14. péntek, 12:27 | Domoszlai Katalin   Előzmény

Szedjük már össze hányan vannak :-)

El kezdem

Eckhart Tolle
Sri Chinmoy
Dr. Hawkins

Valahol azt olvastam 12-en. Éva, jöhetnek a keletiek! Mondjuk Chinmoy keleten kezdte...

koverellenor képe
Az Erő kontra erőben még tizenkettőt említ, de a könyv ha jól
2011. január 14. péntek, 14:37 | koverellenor   Előzmény

Az Erő kontra erőben még tizenkettőt említ, de a könyv ha jól emlékszem 95-ben íródott, és a könyv írásakor "mért" adatra támaszkodik. Lehet hogy mikor a könyvet kiadták, már egész más volt. Az előadásai alatt időnként felteszik neki ezt a kérdést, és ha épp van rá ideje meg is vizsgálják, és hónapról hónapra más eredményt kapnak, úgy emlékszem olyan 6 és 20 között-körül mozgott eddig a számuk. A megvilágosodottak is jönnek-mennek ugye, sokuk mikor eljön az ő ideje, nem is húzza sokáig a maradást :)

A kilétüket ritkán tudjuk, a Doktor se nagyon foglalkozik vele hogy kiderítse, inkább felsorol olyanokat akikről tudja hogy "jó források" a megvilágosodás keresésében. Nem jellemző hogy neves kortársak is lennének köztük, viszont volt már pár meglepő kalibráció híres-neves "megvilágosodottakról" tőle, ami valószinüleg sokakból nem váltana ki túl nagy lelkesedést iránta :)

Jó,jó Kati,de ki mondja ezt meg,ugyan ki tudja ezt hitelt
2011. január 14. péntek, 15:01 | Éva.   Előzmény

Jó,jó Kati,de ki mondja ezt meg,ugyan ki tudja ezt hitelt érdemlően eldönteni?

Ezenkívül szerintem a megvilágosodásnak vannak bizony fokozatai.Elhiszem ,hogy többen is vannak,akik egyszer ,vagy esetleg többször is képesek voltak ,,átélni''az Önvalót.
Ez is hatalmas dolog,de amikor valaki ott is tud ,,tartózkodni tartósan'',és ,,ezt'' sugározni is tudja a környezetére,az valljuk be egyedül Maharsi volt.
Habár Papajiról is állítják tanítványai,hogy elég volt a közelsége,és ők ennek következtében tapasztalták meg az Önvalót.
Én az ő ashramjából is tudok egy párat,de szerintem itt meg kéne tenni azt a megkülönböztetést,hogy valaki csak megtapasztalta az Önvalót,és erről beszél,segíti a többi embert is rávezetni saját Önnön felismerésére,vagy valaki tényleg az Isteni tudatosságban is tartózkodik,mert ilyenről én igazán az utóbbi időben ,csak egyről tudok.És nem csak én persze,mert ezt azért nem én fogom eldönteni,de egy ideje figyelem őket,és nagyon érdekes tapasztalataim vannak.
Szerencsére vannak élő felvételek is,amiket lehet tanulmányozni.

Maharsinál elég 1-2 másodperc,azonnal elönt valami,pusztán attól ,hogy szemlélem őt.
Papajit is sokat nézem,hallgatom,és azokat akik állítólag nála világosodtak meg.
Valamilyen szinten egészen különlegesek,és észrevettem 3 hasonlóságot,amelyik mindegyiknél megvan.
-A szemük ,egészen különleges,mintha egybe lenne a pupilla,és az írisz
-Aztán beszéd közben is pár másodpercre simán visszaesnek a Csendbe,akkor nem is mozdulnak aztán, mintha mi sem történt volna,ott folytatják ahol abbahagyták.
-és még egy...a nevetésük,egészen egyéni,nem csak az ,hogy folyton nevetnek,hanem van egy speciális kuncogó csukott szájas nevetésük,ami furcsa ,,röfögő'' hangot ad:)

Szóval szerintem nagy itt a katyvasz ebben a megvilágosodás dologban.Tehát vannak emberek most
már szép számmal,akiknek valóban így ,vagy úgy sikerült ráébredni az igazi Önmagukra.Viszont azt hiszem nem ez jelenti az igazi és végleges megvilágosodást,hanem az amikor az ,,ember'',már tartósan abban az állapotban is tartózkodik.Ilyenkor sugározza is a környezetére ennek az isteni Önvalónak a fényét eléggé észrevehetően.Úgyhogy amit én részemről elfogadok,az ez lenne,ez az állapot.
Na most ezen az alapon sajnos majdnem mindenki kiesik:D Ami viszont nem von le abból,hogy igenis
ráébredhetett önmagára,és a tapasztalatai által nekünk is sok jó tanácsot tud adni ez ügyben.
Azzal együtt azt gondolom,hogy ez mindenkinél teljesen egyéni,hogy mi váltja ki/többnyire egy halálközeli élmény,egy nagyon erős riadalom,hogy most meghalok/,tehát mi váltja ki,és hogyan zajlik le.

Na mindegy,amióta figyelem ezeket a dolgokat,nagyon érdekes tapasztalataim vannak.
Hirtelen változott ez ügyben az álláspontom is.Nem rég még nehezen tudtam volna ezt elképzelni,de mostanság meg bármi mást tudok nehezen elképzelni,mert azt gondolom,hogy az ég adta világon semmi értelme ezen kívül semmi másnak.Egyszerűen hajtjuk a semmit,és csak egyre növlljük vele a ,,nemtudásunkat'':D
Balázs blogjában ezzel teljes mértékben egyetértek:)))

Premananda /szintén megvilágosodott?/,készített egy filmet 16
2011. január 14. péntek, 15:59 | Éva.   Előzmény

Premananda /szintén megvilágosodott?/,készített egy filmet 16 indiai megvilágosodott? Mesterrel.
a megvilágosodásról.

A megvilágosodás útjai – Az indiai mesterek bölcsessége (Blueprints for Awakening: Wisdom of the Masters) címe a filmnek

Csak ez 16:D...aztán Papai,Ganga?,Eli Jaxon bear,Gangai,a tanítványok közül még többen is,Adyashanti?
meg láttam még több fiatalt is azokkal a szemekkel,meg visszazökkenni a csendbe,és persze ahogy ,és amit beszéltek....
Magyarországon azt mondják:Vörös Ákos,meg Kelemen Móni?/nekem is gyanúsak,nem tudom/

Szóval ezek a satsangok felgyorsították szerintem ezt a folyamatot,hogy többen célul tűzik ki ,hogy segítsenek a többieknek is megtalálni Önmagukat,de akkor is az a véleményem,amit már elmondtam,hogy ezek az estleges átélések,még csak előfeltételei a tényleges dolognak,amikor az az isteni fény sugárzik valakiből. Illetve az a lényeg pont ,hogy az már nem egy valaki,hanem AZ, ahogy ők mondják.../Isten/
Tehát ezen az alapon viszont erősen leszűkíthető ez a kör:)

Osho-t kihagytad.Róla is az a hír járja:)

koverellenor képe
Igen, nehéz ezt megállapítani ha saját érzékeinkre
2011. január 14. péntek, 17:15 | koverellenor   Előzmény

Igen, nehéz ezt megállapítani ha saját érzékeinkre támaszkodunk, azok meg híresen megbízhatatlanok ezen a téren. Az emberi elmére itt is igaz, hogy önnön korlátoltságának okán alapvetően képtelen megkülönböztetni az igazat a hamistól (vagy Szokratész után az "igazi" jót a "hamis" jótól).

Van egy honlap ami elég naprakészen összegyűjti a különböző témákban a spirituális tanításokat, köztük Hawkins rengeteg kalibrációját.
Itt például egy lista az általa ajánlott megvilágosodottakról/szentekről/spirituális tanítókról, a nevük előtt a kalibrált érték:
http://de.spiritualwiki.org/Hawkins/ListTrueTeachers

Sajnos viszont nem minden arany ami fénylik, megszámlálhatatlan a serege a bukott tanítóknak, akik valaha ott - vagy a közelében - voltak, de valahogy elvétették az irányt és megadták magukat az ego több-kevesebb befolyásának. A visszaesés sok esetben igen drasztikus. Csak erős idegzetűeknek! :)
http://de.spiritualwiki.org/Hawkins/ListeDerBW-Stuerze#toc4

Ademon képe
Mennyire vehető ez hitelesnek? Gondolom nem személyesen látogatt
2011. január 14. péntek, 17:35 | Ademon   Előzmény

Mennyire vehető ez hitelesnek? Gondolom nem személyesen látogatta meg az említett személyeket :)

koverellenor képe
Ha a módszer valóban működik, akkor független helytől és
2011. január 14. péntek, 18:01 | koverellenor   Előzmény

Ha a módszer valóban működik, akkor független helytől és időtől.

Domoszlai Katalin képe
A kalibrációs
2011. január 14. péntek, 18:08 | Domoszlai Katalin   Előzmény

szintre a válasz az Akashából érkezik. Aki tud Akasházni, annak nagyon jó módszer. Ingával is ellenőrizhető.

koverellenor képe
Még sosem hallottam őt az Akasháról beszélni. Talán mintha
2011. január 14. péntek, 18:35 | koverellenor   Előzmény

Még sosem hallottam őt az Akasháról beszélni. Talán mintha egyszer emlitette volna hogy nem nagy rajongója az elméletnek, de nem ment részletekbe. Ő inkább a Tudat mezejéről beszél.
Az ingát viszont többször is emlitette. Azt mondja lehet használni ingát is, de ő nem ajánlja, főleg bármi negatív mérésére, mert az könnyen elmozdítja a saját irányába, így fals eredményt produkálva. Gondolom tapasztalt már ilyet a környezetében.

Domoszlai Katalin képe
Az ingázás
2011. január 14. péntek, 18:48 | Domoszlai Katalin   Előzmény

nagyon komoly tudomány, a legnehezebb az egót kikapcsolni. Aztán még ott van a probléma, a negatív entitások hatása is nagyon fals eredményt ad.

Szóval ha már inga, akkor érdemes több embernek egymástól függetlenül mérni és összevetni az eredményeket.

A Tudat mezejét szerintem is könnyebb érzékelni, mint az Akashát, de szerintem nem mond egymásnak ellent.
Olyan ez, mintha megnéznéd az anyakönyvben mikor születtem vagy megkérdeznéd tőlem :-)

Ademon képe
Honnan?? Akasha?
2011. január 14. péntek, 19:20 | Ademon   Előzmény

Honnan?? Akasha?

koverellenor képe
akasha
2011. január 14. péntek, 21:44 | koverellenor   Előzmény

Az Akasha egyes indiai vallások/filozófiák szerint az "ötödik elem", minden más dolog lényege, alapja az anyagi világban, az asztrális világból teremtett legkisebb anyagi részecske. Valahogyan a hanggal is összefügg.

A teozófia (vagy antropozófia) nevű nyugati vallásfilozófia szerint ez egyfajta "éteri adatbázis", amiben minden tudás megtalálható. A kifejezés gyakorta használatos New Age körökben.

Röviden ennyi :)

Ademon képe
Hogy lehet egy kutatást erre alapozni? :) Ez egy elmélet, ami mé
2011. január 14. péntek, 22:00 | Ademon   Előzmény

Hogy lehet egy kutatást erre alapozni? :) Ez egy elmélet, ami még nincs teljességgel bizonyítva, éppen ezért nem mennék biztosra vele... meg valahogy tipikusan olyan ingatag alapokon álló ezo-s jellegű. Merész dolog...

koverellenor képe
Hm, várjunk csak, írtam olyat hogy van köze az Akasha-elméletnek
2011. január 14. péntek, 22:07 | koverellenor   Előzmény

Hm, várjunk csak, írtam olyat hogy van köze az Akasha-elméletnek a kalibrációhoz? Én nem találtam ilyen bejegyzést :)

Domoszlai Katalin képe
Tudom hogy már
2011. január 14. péntek, 22:10 | Domoszlai Katalin   Előzmény

nagyon unalmas, ezt felhozni, de hány ilyen volt az emberiség történetében, hogy például a földünk lapos?

Az, hogy az elmélet nincs bizonyítva az nem érv ebben az esetben :-) Mindig lesznek Kolumbuszok :-)

Ademon képe
"Az, hogy az elmélet nincs bizonyítva az nem érv ebben az
2011. január 14. péntek, 22:15 | Ademon   Előzmény

"Az, hogy az elmélet nincs bizonyítva az nem érv ebben az esetben"

De ez se az...

Praktikusan meg annyi ,hogy bizonyos tisztánlátással lehetséges
2011. január 14. péntek, 22:03 | Éva.   Előzmény

Praktikusan meg annyi ,hogy bizonyos tisztánlátással lehetséges hozzáférni ennek az ,,éteri adatbázisnak''
az adataihoz.
Erről beszélt Kati,de Hawkins nem ezt használja,legalább is nem ezoterikus értelemben véve.
Ha megvilágosodott,akkor nyilván van hozzáférése valamiféle mindent tudáshoz,de ezt ő nem úgy hívja:)
Egészen másképpen gondolkodnak, Old Age-esen.:D

Ademon képe
"Ha megvilágosodott,akkor nyilván van hozzáférése valamiféle
2011. január 14. péntek, 22:08 | Ademon   Előzmény

"Ha megvilágosodott,akkor nyilván van hozzáférése valamiféle mindent tudáshoz,de ezt ő nem úgy hívja:)
Egészen másképpen gondolkodnak, Old Age-esen.:D"

Jaj istenkém...:D

És ki ellenőrzi a megvilágosodottat? :)

koverellenor képe
talán a gondolatrendőrség? :)
2011. január 14. péntek, 22:14 | koverellenor   Előzmény

talán a gondolatrendőrség? :)

Ademon képe
De most komolyan, a hívek a nagy rajongás közepette elfelejtenek
2011. január 14. péntek, 22:18 | Ademon   Előzmény

De most komolyan, a hívek a nagy rajongás közepette elfelejtenek egy kicsit szkeptikusnak lenni a megvilágosodottal kapcsolatban? :)

Szia Ramanovics!
2011. január 17. hétfő, 11:28 | Ramina   Előzmény

Szia Ramanovics!

Nagy érdeklődéssel olvastam a Hawkins-blogjaidat.
Nem ismertem Hawkins gondolatait, csak őróla hallottam.A könyvei is elkerültek eddig, de most felkeltetted az érdeklődésemet:-)

Leirnád, mi az átlag ember kalibrációs szintje, ahol, mondjuk a többség mozog?

Általánosságban azt olvastam az általad belinkelt oldalon, hogy akkor "esnek vissza" a guruk a megvilágosodott szintjükről ha szexhez, pénzhez, hatalomhoz, erőhöz, tárgyakhoz való kötöttségük ismét jelentkezik. Milyen konkrét dolgokat ir még Hawkins, mitől "esnek vissza" szintben ezek az emberek? Arra is kiváncsilennék, tud-e a Doki a miértről? Miért történik az meg, hogy a kezdeti tiszta emelkedett megvilágosodási szint után , mégis lejjebb mennek?

Azt valahol máshol hallottam, hogy Hawkins szerint a leszületett emberek pár %-a tudja csak icipicit emelni a tudatszintjét haláláig és hogy az emberek zöme(hasamraütök, 90%-a) pedig megmarad vagy esik tudatszintjében az inkarnációja végén. Ez azért elég gyászos..... te mit tudsz erről?

koverellenor képe
Szia! Örülök hogy tetszik, igyekszem majd a továbbiakban is
2011. január 17. hétfő, 17:36 | koverellenor   Előzmény

Szia!
Örülök hogy tetszik, igyekszem majd a továbbiakban is érdekes/fontos meglátásait közzétenni itt. Jó ötlet a kérdésed a megvilágosodottak lehetséges "visszaeséséről", utánanézek, ez lesz a következő bejegyzésem.

A másik kérdésedre: a felvételeken amiket láttam tőle időnként felmerül a kérdés hogy az emberiség (átlagos vagy kollektív) tudatszintje épp hol áll. Ez az elmúlt évek során 204 és 207 között mozgott az épp aktuális mérések alapján.

Amit emlitett az egy élet során változó tudatszintről az az, hogy egy embernek egy élete során átlagban 5 pontot emelkedik a tudatszintje, de ez csak egy statisztikai átlag, van aki óriásit zuhan, van aki óriásit lép roppant rövid idő alatt. A döntő többség viszont inkább kényelmesen andalog, meg-megállva és gyönyörködve abban ami épp adatott :)

Domoszlai Katalin képe
Szerintem
2011. január 14. péntek, 16:19 | Domoszlai Katalin   Előzmény

hitelt érdemlően egy másik megvilágosodott tudná megítélni :-)

Ademon képe
Hawkins mennyin kalibrál?
2011. január 14. péntek, 17:36 | Ademon   Előzmény

Hawkins mennyin kalibrál?