Békegalamb az ablakomnál | Önmegvalósítás.hu

Békegalamb az ablakomnál

Tegnap történt, mielőtt épp visszautaztam Pestre, hogy az ablakom elé szállt egy galamb. Délelőtt egy számomra fájó konfliktushelyzeten gondolkodtam. Nem tudok rajta segíteni, mivel egész közösségeket érint. Elfogadtam, hogy ez van, és azt is, hogy fáj. Nekem valamiért nagyon szívügyem, de nem szeretnék itt politizálni. Kapcsolódik hozzá, hogy van egy zsidó származású volt párom, aki nagyon félreérti az én gondolataimat. Igazából nehezen értjük egymást, de ez nem akadálya köztünk a szeretet áramlásának. Nemrég összefutottam vele az egyetemen, és újból eszembe jutottak ezek. Békésen beszélgettünk, érezni lehetett a szeretetet, vonzalmat, de... De szerinte, most nem részletezem, és nem is ez a lényeg, nem lehet ennél több, amit én el is fogadok. Nem szeretném itt tényleg annyira részletezni, magyarázkodni, nem is ez a lényeg, ez egy bonyolult történet. Nagyon jólelkű a srác, csak elhisz egy propagandát, miszerint akikre én szavaztam és segítettem a kampányban nekik, azok gonoszak (pedig itt nincs szó fasizmusról, ellenben az izraeli politikát inkább tartom annak, de még erről sem vitáznék vele, ha nem hozná elő, tüntetett is már ellenünk nem egyszer, és engem ez sem érdekel, nem tudok rá haragudni, mert tudom, hogy csak félreérti, ahogy korábban amúgy én sem értettem dolgokat, meg azért neki kicsit más a gondolkodása). Nagyjából ez is beletartozik a történetbe, de mondom, ez ennél furább, de megbékéltem vele.
Emiatt elkezdtem gondolkodni ezeken a dolgokon.
Ezeken gondolkodtam épp, amikor kinéztem az ablakon, és pont szemben velem ott volt egy galamb. Néztem, ő vissza rám. És sokáig ott volt, nem repült el. Jelnek vettem, mintha Isten üzent volna: érti az érzéseim, és hogy tudja, tiszták a szándékaim, bármit is gondoljanak a világ hazugságai, félreértései miatt emberek. Bennem is béke van. Persze megvan a véleményem a politikai helyzetről... Meg erről az egész konfliktusról, de úgy állok hozzá, amin tudok változtatni, azt megteszem, amin nem, azon nem, de a véleményem megvan róla. És fáj, de magát a fájdalmat is elfogadom. Én akkor is azt képviselem, amit, és tudom, hogy kb annyi bennem a fajgyűlölet, mint a medvesajtban a brummogás.
Eddig 2010. december vége...

Frissítés: 2011. január 5:
Véletlen vagy inkább Isten segítsége: megismerkedtem valakivel aki szintén zsidó származású, de egész máshogy gondolkodik! Sokkal tájékozottabb lehet, mint a volt párom. Konkrétan a béke mellett áll, az igazság mellett: izraeli zsidó-arab békét szorgalmazó mozgalmak szimpatizánsa (pl. Sheikh Jarrah). Ez ugyan nem szerelmi ügy (csak levelezünk főleg politikáról).
Ezért úgy korrekt, hogy ezt is megosszam: nem egész Izraellel van ám baj! Ott jelenleg egy fasiszta jellegű, szélsőséges hatalom kormányoz. De ott is van más értékrend is! Humánus zsidó megmozdulások, békekeresés, meg ilyenek. Csak jórészt nem ők vannak hatalmon. Tehát mikor Izraelt szidjuk, akkor ne egész Izraelt szidjuk... Hanem ezt a szélsőséges hatalmat, ami ott kormányoz!! Adj békét uram! Hajrá Sheikh Jarrah! Hajrá igazság, béke és szeretet! :)

Beküldte: | 2010. dec. 30. csütörtök - 18:08

Hozzászólások

108 hozzászólás
És hogy még mindig mennyire érzem iránta a szeretetem, annak
2010. december 30. csütörtök, 18:40 | alfa omega

És hogy még mindig mennyire érzem iránta a szeretetem, annak ellenére, hogy miket gondol.
" Mert ez feltétel nélküli."

na ezt gyorsan cáfolnám is:régebben kialakult a szeretet,és a későbbi,vagy mostani kellemetlenségek(nézeteltérések) nem elég erősek ahhoz,hogy változtassanak rajta,megszüntessék

a másik: az emberek csoportokba tartoznak,csoportot választanak maguknak.rengeteg féle csoport van.
a csoportok közt meg ösztönös ellenszenv ( vagy legalább enyhe ellenérzés,mert az "más") még akkor is ,ha nem kéne.(materialisták-vallásosak, feketék-fehérek stb)
ez van.

Akkor is megvolt már ez az ellentét, amikor összejöttünk, mert a
2010. december 30. csütörtök, 18:47 | KatiPotter   Előzmény

Akkor is megvolt már ez az ellentét, amikor összejöttünk, mert a vonzalom megvolt, megpróbáltuk, de kb két hétig működött csak. Szerette volna, ha "rájövök", hogy rossz helyen vagyok. Csak ez azért nem ment, mert tudtam, hogy jó helyen vagyok. Valószínű én sem reagáltam le mindig jól az erről folyó beszélgetéseket, de lényegében így lett vége. És akkor is szerettem, mikor veszekedtünk.

na jó jó,de a csoportokról mit gondolsz? a humánetológia szerint
2010. december 30. csütörtök, 19:01 | alfa omega   Előzmény

na jó jó,de a csoportokról mit gondolsz?

a humánetológia szerint az emberek,majmok,patkányok mind csoportokban élnek,egyedül nem szoktak és nem is életképesek.
régen persze kisebbek voltak a csoportok

valahová muszáj volt tartozni,mert egyedül elvesztél volna az tuti.
ezért ragaszkodik mindenki a saját csoportjához

ez annyira belénk van kódolva,hogy sokan nem is kérdezik meg maguktól:miért nem bírom a másságot?más elképzelést? más szokást? más észjárást?

mert az agyunkban az ingerület csak így tud terjedni,máshogy nem és kész,nem létezik valódi elfogadás,csak elméletben.
ez evolúció

A szeretet attól képes áramolni a különböző csoportok
2010. december 30. csütörtök, 19:11 | KatiPotter   Előzmény

A szeretet attól képes áramolni a különböző csoportokba tartozók vagy különböző gondolkodásúak között. Kellő tudatossággal és átlátással lehet illetve lehetne ezeket kezelni. Azért nem működünk olyan szabályok szerint, mint a gépek... Attól, hogy ő másik csoportba tartozik, ami ráadásul ellentétes, még szerethetem. Nem azt szeretem, amit gondol, hanem őt magát, és ez nem mindegy. Az más kérdés, hogy szélső esetben egy párkapcsolatot szétszedhet, de nem én akartam, hogy így legyen.

szerelem,nemi vonzalom.ezeket ne keverd bele.gondolom a te
2010. december 30. csütörtök, 19:15 | alfa omega   Előzmény

szerelem,nemi vonzalom.ezeket ne keverd bele.gondolom a te szeretetednek ezek az igazi alapjai.de ez egy más téma,mert erre nem érvényes a csoport szellem.
azt mondtad,ő a csoportod miatt nem akar téged.nem?

Lényegében emiatt volt a szakítás, igen. Viszont én nem tudok
2010. december 30. csütörtök, 19:25 | KatiPotter   Előzmény

Lényegében emiatt volt a szakítás, igen. Viszont én nem tudok ennyire materiálisan illetve szabályokhoz kötődve gondolkodni, Alfa. :D

u.erika képe
Jaj Alfa!
2010. december 30. csütörtök, 19:28 | u.erika   Előzmény

Gyenge célpontot választottál!
Katipotter szinte minden mondatába bele lehet kötni.
Én ezért inkább kimaradok.... ;)

Ne vedd sértésnek Katipotter!
Valóban nem bántásnak szánom.

Erika Szeretettel!

Erika, ezzel az erővel mindenkinek bele lehet kötni minden
2010. december 30. csütörtök, 19:39 | KatiPotter   Előzmény

Erika, ezzel az erővel mindenkinek bele lehet kötni minden mondatába. Belekötni a legkönnyebb. Te bele tudsz, onnan a gép elől okoskodni, hogy miben tévedek, sokkal könnyebb, mint ezzel kezdeni valamit és megérteni, elfogadni. Igazából tőled mostanában mást sem olvasni, mint belekötéseket. Örülök, hogy Te már ennyire tudod a dolgokat, hogy mindenkinek jólmegmondhatod.... vagyis úgy tűnik, mintha ezt gondolnád, de nem hiszem azért, hogy valóban így gondolnád...
Másrészt miért gondolkodol célpontokban? Vagy Te azt keresed, hogy mikor kibe lehet belekötni és miért vagy hogy van ez?

u.erika képe
Kedves Katipotter!
2010. december 30. csütörtök, 19:49 | u.erika   Előzmény

Mint mondtam nem bántásnak szántam.
Àllj le most nem kell harcolnod.

Megígérem Veled nem kötözködöm.
Engedd ki nyugodtan a levegöt. :)

Nincs fenyegetö ellenség,csak békés szélmalmok....

Te kezdted Erika, én válaszoltam. Béke van, de véleményem is,
2010. december 30. csütörtök, 19:53 | KatiPotter   Előzmény

Te kezdted Erika, én válaszoltam. Béke van, de véleményem is, és ki is mondom. Nem ellened harcolok, de Te jöttél okoskodni a blogomra, tehát válaszolok.

u.erika képe
Hát nem veszed észre hogy csak Alfa Omegát szereltem le Rólad Te
2010. december 30. csütörtök, 20:04 | u.erika   Előzmény

Hát nem veszed észre hogy csak Alfa Omegát szereltem le Rólad Te kis buta? ;)

Te egy aranyos kislány Vagy a szememben aki felnötesdit játszik a mama ruhájában.
Huzza a földön a nagy ruhát,és esetlenül lépked a számára nagy tüsarkuban.

Ha Te Magad bele is éled Magad a játszásba,ne sértödj meg azon hogy aki látja
nem akar belemenni a játékba.

Erika, nem is ismersz. Ez az egyik. Másrészt meg nincs szükségem
2010. december 30. csütörtök, 20:08 | KatiPotter   Előzmény

Erika, nem is ismersz. Ez az egyik. Másrészt meg nincs szükségem arra, hogy "leszereld" rólam Alfát. Ő írt, én válaszoltam, beszélgettünk, ennyi. Ezek szerint Te játszol itt pótmamát, ami engem nem is zavarna, de az igen, hogy idejössz kötekedni, meg Besenyő Pista néni módjára megaszondani a dolgokat. Erre légyszi keress magadnak más célpontot, köszi.

Ezzel a bloggal megvolt a napi nyáladzásom. :D Próbálok poént is
2010. december 30. csütörtök, 18:55 | KatiPotter

Ezzel a bloggal megvolt a napi nyáladzásom. :D Próbálok poént is találni benne, de akkor is ezt érzem.

eszembe jutott valami: hozzuk létre a "nemzetközi toleránsok
2010. december 30. csütörtök, 19:44 | alfa omega

eszembe jutott valami:
hozzuk létre a "nemzetközi toleránsok csoportját" és kezdjük győzködni a kívülállókat,hogy ez a tuti,hagyják el saját csoportjaikat és lépjenek be ide!

hú de toleránsak lennénk!!!!!!

van-e élet csoportok nélkül,fölött?

A csoportokkal semmi gond nem lenne, ha igazságosság lenne.
2010. december 30. csütörtök, 19:47 | KatiPotter   Előzmény

A csoportokkal semmi gond nem lenne, ha igazságosság lenne. Semmiképp nem szabad szerintem csoportokat megszüntetni, nemzeteket, hanem igazságot kellene tenni. Izrael szavakkal hirdeti a marhanagy toleranciát, de tetteik mást mutatnak.

ahaa hazugok kontra igazak ezek is csoportok
2010. december 30. csütörtök, 20:07 | alfa omega   Előzmény

ahaa
hazugok kontra igazak
ezek is csoportok

Ezek inkább viselkedések, nem csoportok. Igaz lehet sokféle
2010. december 30. csütörtök, 20:11 | KatiPotter   Előzmény

Ezek inkább viselkedések, nem csoportok. Igaz lehet sokféle csoportnál mindkét viselkedés. Igazságot tenni amúgy nem mindig egyszerű. Maradjunk abban, hogy az igazság odaát van. :D:D

pedig ez így van: te igazmondó vagy és ezért nem bírod a
2010. december 30. csütörtök, 20:22 | alfa omega   Előzmény

pedig ez így van:
te igazmondó vagy és ezért nem bírod a hazugokat
te becsületes vagy,nem bírod a bűnözőket(a bűnöző nem érez ellenszenvet a másik bűnöző iránt,mert hogy az egy szemét bűnöző)
te empatikus vagy ,nem bírod a kegyetleneket

így jönnek létre a baráti csoportok,a hasonló csak a hasonlót bírja

engem se bírtok sokan,mert én egy másik csoportba tartozok(materialista)
de közben meg mégis,mert valamelyik csoportotokban azért mégis benne vagyok

Ez mondjuk igaz, én azért segítettem az én csoportomnak, mert az
2010. december 30. csütörtök, 20:24 | KatiPotter   Előzmény

Ez mondjuk igaz, én azért segítettem az én csoportomnak, mert azt láttam, ők tesznek az igazságért, ami amúgy elengedhetetlen a valódi békéhez.

u.erika képe
Muszály csoportot választanunk? S mi van ha én nem akarok tartoz
2010. december 30. csütörtök, 20:25 | u.erika   Előzmény

Muszály csoportot választanunk?
S mi van ha én nem akarok tartozni sehova? ;)

Akkor az a Te választásod, ennyi.
2010. december 30. csütörtök, 20:26 | KatiPotter   Előzmény

Akkor az a Te választásod, ennyi.

Hát akkor mi a fészkes fenét keresel itt Barátosném ? :DDD
2010. december 30. csütörtök, 20:32 | Éva.   Előzmény

Hát akkor mi a fészkes fenét keresel itt Barátosném ? :DDD

akkor most számold össze,hogy hány közösségbe tartozol
2010. december 30. csütörtök, 20:34 | alfa omega   Előzmény

akkor most számold össze,hogy hány közösségbe tartozol ténylegesen és lélekben

magyar,nő,ápoló,vallásos,stb
és itt is csoporttag vagy

az ember társas lény.nem?

de nem ez a lényeg szerintem,hanem hogy sokszor írjátok :"elfogadás.ezen még dolgoznom kell"
ilyen NINCS

De van,kedves Alfa,igenis el lehet fogadni dolgokat,ha az ember
2010. december 30. csütörtök, 21:04 | Éva.   Előzmény

De van,kedves Alfa,igenis el lehet fogadni dolgokat,ha az ember előbb belát valamit,akkor képes elfogadni.
Így van ez,hidd el nyugodtan. De ha nem hiszed akkor is így van:)
Még a ,,halálos ellenségedet'' is képes vagy elfogadni. /sőt,még szeretni is! /
Ha megérted őt,a motivációját. Képes vagy az ő szemszögből látni a dolgot,vagy kívülről az egészet.

Elhiszem,hogy vannak ,felállított,szabályok ,törvényszerűségek,tudomány,de mind ezeken felül lehet emelkedni.
És bármit el lehet fogadni,csak képesnek ,és alkalmasnak kell rá lenni.
Csók...

Ez nagyon így van. :)
2011. január 02. vasárnap, 15:40 | KatiPotter   Előzmény

Ez nagyon így van. :) Jézus azt mondta, "szeresd az ellenséged". Ez így működik, és akkor már nem is ellenséget látsz benne, hanem az embertársad, akivel vagy nagyon nem értitek egymást egyszerűen (de ezt is el lehet fogadni), vagy valami igazságtalanságot tesz pl, mert mondjuk nem elég tudatos még ("nem tudja, mit cselekszik", nem fogja fel, mit okoz). Ilyenkor az igazságtalanság ellen próbálunk felszólalni, de nem az embert kellene gyűlölni, én így vagyok vele. Attól még nem szabad hagyni, hogy garázdálkodjon, muszáj védekezni, felszólalni ezekkel kapcsolatban, hogy igazságot tehessünk, persze emberi eszközökkel. És mondjuk nem úgy, hogy rakétákat lövöldözünk egymásra... Csak az a baj, hogy óvatosan próbálok most én is fogalmazni, mert többen a média miatt asszociálhatnak a nácikra, holott ennek semmi köze ahhoz. Hitler eszméitől nekem is hánynom kell. De mondjuk a kurucinfót sem tiltanám be, mert nekik is joguk van elmondani a véleményüket. Pl én nem cáfolom a holokausztot, de az gáz, hogy büntetik, aki igen. De ez már alaposan politika, inkább maradjunk a lelkizős résznél.
Úgy érzem, nekem nincs ellenségem, bennem béke van, csak vágyom az igazságra, de ez sok emberen múlik. Egyelőre kénytelen vagyok elfogadni azt, ami van, és tenni, ami apró dolgot esetleg tudok.

Fontos kiegészítés, egy másik bloghoz írtam, de ide is fontosnak érzem, mert amit előbb írtam, az tartalmaz némi tájékozatlanságot:
...és gyűlöld apádat,anyádat" én ilyet nem hallottam. De utána olvastam és tényleg. Nekünk azt annak idején kihagyták (és eléggé félreérthető is lett volna, nem csodálom), a Bibliából meg csak részleteket olvastam. Ez a tanítás nekem nagyon nem tetszik! Nem is fogadom meg. Még ha azt jelenti is, hogy "számoljuk fel a ragaszkodást." És nagyon nem értek egyet azzal, hogy az érzelmeket fel kellene számolni. Legyünk hidegek? Abban mi a jó? Ha így értelmezem a buddhizmust, akkor azzal sem értek egyet. Számoljunk fel mindent, ami az életünkkel kapcsolatos? Mert ez olyan lenne számomra, a "nirvana", mint az élő halál, lehet, hogy nagyon békés, de mindenképpen zombis. :D Nem vágyom rá. Nagyon jól érzem magam abban az érzelmi állapotban, amiben most vagyok, még ha olykor jár apró konfliktusokkal is.
Én azt vallom, hogy szeretem a családom (pedig nem egy mesevilág), szeretem a nemzetem, meg az egész világot, akkor is, ha jelenleg vannak fájó dolgok, nem is kevés. Amik fájnak. De azért fájnak, mert "él a lelkem". Természetes, hogy fáj. De ettől nem akarok menekülni, mert akkor a jót sem érezném. Amit tudok, megváltoztatok, de.... De nem akarok nem élni, nem érezni.... Az lenne számomra az igazi halál. Nekem így nagyon jó.
plusz:
Nekem így nagyon jó érzés, sokszor radikálisan szeretni. :D Ez nem vonja maga után azt, hogy akkor a haragot is radikálisan élném meg, mert nem. Nem vágyom rá, hogy felszámoljam az érzelmi állapotom, hozzáállásom, ezzel így békében vagyok, hogy ilyen vagyok. Azért Jézustól elég erős volt ez a mondat (ha tényleg mondta, és nem csak kitalálta, aki írta, Lukács evangéliumában van, azt olvastam most). Nem tetszik, és persze nem is fogadom meg, akárki találta is ki. :D Szerintem olyannak kell lennem, amilyen szeretnék, és nekem így jó. Ezt nem mondhatja meg egy könyv sem szerintem.

Magyarázat, kiegészítés: tiszteletben tartom mindenki vallását, de a Biblia nekem nem szentírás, meg egyik sem. Főleg az Ószövetség nem, de most az Újszövetségben is sikerült találni dolgot, amivel nem értek egyet. De ez ilyen, mivel azt is emberek írták, és mi emberek hajlamosak vagyunk félreértelmezni dolgokat. Ezt vallom, hogy inkább figyeljünk az érzéseinkre, és próbáljuk meg az életben megtalálni Istent, aki szerintem a mindent behálózó szeretet. Kb. ilyesmi a hitem.

Domoszlai Katalin képe
Alfa nem érti
2010. december 30. csütörtök, 21:13 | Domoszlai Katalin   Előzmény

a befogadás gyakorlatát, mert az szív nyitással kell csinálni. Aki elszakadt a szívétől, a fejében él, lezárva a múlt fájdalmas emlékeit, az még a saját múltját sem fogadja el...

A pszichológia ezt a folyamatot így írja le: az a gyerek, akinek muszáj "rendesnek" lenni, akitől mindig elvárnak valamit, elveszíti az igazi kapcsolatot az igazi érzéseivel a valódi szükségleteivel és a vágyaival.

A szerepeinek él, hamis énképpel azonosul, de az életet unalmasnak és értelmetlennek tartja, a legnagyobb tömegben és a párkapcsolatában is magányos.

Megoldás? Szívnyitás :-)

az a gyerek, akinek muszáj "rendesnek" lenni, akitől mindig
2010. december 30. csütörtök, 21:24 | alfa omega   Előzmény

az a gyerek, akinek muszáj "rendesnek" lenni, akitől mindig elvárnak valamit, elveszíti az igazi kapcsolatot az igazi érzéseivel a valódi szükségleteivel és a vágyaival.

A szerepeinek él, hamis énképpel azonosul, de az életet unalmasnak és értelmetlennek tartja, a legnagyobb tömegben és a párkapcsolatában is magányos.

ez lennék én?Kati már megint mellé nyúltál.
de amúgy lehet hogy van ilyen

pont az érzelmi viharok blogban írtam az előbb a frusztrációról
2010. december 30. csütörtök, 21:17 | alfa omega   Előzmény

pont az érzelmi viharok blogban írtam az előbb a frusztrációról valami ide vágót

ha valaki bosszant állandóan és ezért nem bírom és mondjuk nincs mód megbeszélni mert főnököm,szeretni nem fogom,de sajnálni igen,mert belátom,hogy megvan az oka rá,hogy ilyen goromba legyen,mert mondjuk nem lehet gyereke és ezért alapból dühös.
de ez csak az empátiámon múlik,hogy sajnálom,vagy örülök a kárának,vagy letojom egyazegybe a problémáját és csak megállapítom a tényeket

Alfa,ez még nem egészen az. Ez csak valami elfogadás féle,de nem
2010. december 30. csütörtök, 21:39 | Éva.   Előzmény

Alfa,ez még nem egészen az. Ez csak valami elfogadás féle,de nem befogadás.
A befogadás az egészen más.
Ott konkrétan valamit,vagy valakit,/vagy mindent és mindenkit/,beemelsz a szívedbe.
Hát nem éppen tudományos módszer,azért olyan q.jó!:D

na azért én letesztelném,hogyan működik(nagy empátia,no
2010. december 30. csütörtök, 21:47 | alfa omega   Előzmény

na azért én letesztelném,hogyan működik(nagy empátia,no agresszió:nem mindenki képes rá)

ez is csak örömelv:a kellemes élményt akarod.
a rosszat meg legyőzni