A tudatos álmodás módszere | Önmegvalósítás.hu

A tudatos álmodás módszere

Hozzászólások

40 hozzászólás
Véleményem szerint, az álom azért álom, hogy elszakadjunk a
2010. október 26. kedd, 20:59 | anonimissy. (útkereső)

Véleményem szerint, az álom azért álom, hogy elszakadjunk a valóságtól, és olyan dolgokban lehessen részünk, amiben nem biztos, hogy az életben szokott lenni.
Én nem kifejezetten támogatom a tudatos álmodást. Úgy gondolom, hogy legalább álmunkban hadd lehessünk boldogok. Szörnyű érzés lehet, ha éppen valami olyat álmodsz, amit nagyon szeretnél, de nem élvezheted, nem lehetsz álmodás közben boldog, hisz tudod, ez csak álom. Rémálom során viszont hasznos.

Én szoktam tudatosan álmodni, de szerencsére akkor nem, hogyha valami olyat álmodok, amiben szeretném, hogy részem legyen. Akkor igazán valóságosnak tűnik.

a tudatos álmodás képessége sok mindenre jó,de eredetileg azért
2010. október 26. kedd, 22:44 | Éva.   Előzmény

A tudatos álmodás képessége sok mindenre jó,de eredetileg azért használták,mert az álom és a halál utáni állapot eléggé analóg egymással.
Ha az ember az álmában meg tudja őrizni a tudatát,sőt irányítani tudja,vagyis álom állapotban éber a tudata,és ezt begyakorolja,akkor a halála pillanatában is tudatos tud maradni,és a halál utáni történéseket is irányítani tudja a tudat.
Szóval eredetileg ez egy sámán- technika és erre találták ki.
De nem csak ez az egyetlen ,ami onnan ered,mert példának okáért a Transzlégzés is az.

Tudatos Álmodás - Álom vagy valóság
2010. december 27. hétfő, 19:59 | Halandó (útkereső)

Véletlenűl tévedtem erre az oldalra és mivel nem volt más dolgom beleolvastam a hozzászólásokba. Feltünt, hogy egynéhányan félreértik a tudatos álmodást. Olvastam is persze a tudatos álmodásról, de inkább tapasztalataimat fogom megosztani veletek a következőekben hisz ezek mélyebb benyomást hagytak bennem.

A tudatos álmot (lucid dream) a teljes éberségi állapot jellemzi és persze az hogy aktív szereplői vagyunk. Valóságnak éljük meg és nem álomnak. Ebben nem különbözik a fizikai valóságtól. A tudatos álom valóságát benső világunk valóságának hívnám a fizikai valóságunkét pedig künső világunk valóságának. Habár ez így nem teljesen igaz, mert mindkét világ az agyban vállik érzékelhetővé, szóval nincs benső, nincs künső világ. E miatt szerintem maga az érzékelés/észlelés fontossabb mint akármi más.

Azért hívjuk a tudatos álmot álomnak, mert a fizikai élet ébrenléti állapotából szemléljük és ebből a szemontból igaz, álomról van szó. Viszont a tudatos álomban lévő nemcsak éberségi hanem ébrenléti állapot szempontjából nem lehet álomnak nevezni. Tudatos álomban a fizikai valóság mint emlék létezik számunkra és nem, mint realitás. Tán asztrál szintnek hívják ezt a realitást.

Élénk álmokból keletkeznek a tudatos álmok. Élénk álmodás esetén azért nehéz ráébrednünk arra, hogy álmodunk, mert az álom valóságnak tűnik. Az álom élénksége a fizikai valóság látszatát kelti bennünk. E miatt fel sem merűl bennünk az, hogy álmodunk. Viszont ha olyasmi történik az álomban ami nem történhet meg a fizikai valóságban és az ottani éberségi állapotunk megközelíti az ébrenléti állapot éberségét akkor gyanút fogunk. Ez az a pont amikor az élénk álom tudatos álommá válhat. Érdekes módon amikor tudatosúl bennünk az, hogy álmodunk akkor veszti el az álom az álom jellegét és vállik valósággá, olyanná mint a fizikai. Persze a fizikai valóság szokványos látványát össze sem lehet hasonlítani a tudatos álom fantasztikus és állandóan változó szuper kreatív világával. Azért nem mondanám azt, hogy a tudatos álom az jobb, mint a sokszor közönségesnek és unalmasnak vélt fizikai valóság, hanem inkább más.

Tudatos álmodás során egy másik testben élünk, azt tapasztaljuk, érezzük. Valószínű ezt hívják asztrál testnek. Elfogadjuk az álmot, mint valóság, mert az is és úgy élünk, mozgunk benne, mint itt a fizikai valóságban. Viszont ha megfeledkezünk arról, hogy ezt a valóságot és személyiségünket a fizikai testünkben álmodjuk akkor megszűnik valóságnak lenni és vissza változik álommá. Elvesztjük a tudatosságunkat. Az álombéli tudatosságot akkor nem fogjuk elveszíteni ha nem feledkezünk meg arról, hogy az álombéli valóság annyira való, mint valótlan. Tán így van ez a fizikai élettel is.

A tudatos álom egyik legfontosabb jellegzetessége az, hogy magában hordozza a fizikai négy dimenziós valóság jellegzetességeit. Viszont ott olyan extra dimenziók is jelen vannak amelyeket itt sosem tapasztalhatunk meg. A tudatos álom elmaraszthatatlan része az érzékelés, tér, távolság, szélesség, hosszúság, magasság, fény (színek) és az idő. Viszont mind ebből hiányzik az a fajta logika vagy következetesség amelyet itt a fizikai valóságban megszoktunk. Példáúl a felhők az égen vannak, de valamikor megtapinthatjuk őket úgy, hogy a földön állunk. A tudatos álomban lévő anyagnak - beleértve testünket - egyik megnyilvánulását a zseléhez lehet hasonlítani. Valószínű ezt hívják éternek. Énünk úgy tapasztalja meg az álmot, mint egy életre kelt szinház és magát, mint egyik szereplőjét – úgy, mint itt a fizikai életben. Tudatos álomban az álmot el lehet tüntetni – mondjuk úgy, hogy becsukjuk a szemünket - és magunkat nem, mint forma fogjuk megtapasztalni hanem mint egy üres teret betöltő tudatosság.

Tudatos álomban lévő törvények flexibilisek. A falon valamikor át lehet sétálni valamikor nem. A betűk egy papiron valamikor összemosódnak valamikor nem. A kiszámíthatóság annyira része, mint a kiszámíthatatlanság. A karakterek önálló életet élnek, de mintha mi lennénk a forrása mindennek. Mintha ezek a karakterek testesítenék meg a jungi archetípusokat. Megtalálható a menyország és a pokol, a bölcs, az animusz/anima, de a gonosz is.

Ha helyesen viszonyulunk a tudatos álmodáshoz akkor az önismeret fontos részévé válhat.

Mi a különbség a Tudatos ébrenlét és a Tudatos álmodás
2010. december 28. kedd, 19:02 | Névtelen (útkereső)

Mi a különbség a Tudatos ébrenlét és a Tudatos álmodás között?
Az ébrenléti állapot is álom, hiszen ezért beszélünk felébredésről, ébredésről, így az álom sem más, csak álom az álomban.
Az ébredés az álmodást (mint folyamatot) nem szünteti meg, csak az álmot.
A Tudatos álmodásnak nem az a lényeg, hogy hogyan, mit álmodunk, hanem, hogy ki álmodik? És itt sem az Önértékelésre kell gondolnunk, hanem arra a Végsőre, vagy Kezdetre, aki rólam álmodik.

Miértvanez? ez most mi?
2011. július 02. szombat, 5:38 | miertvanez   Előzmény

Sziasztok
Tegnap lefeküdtem pihenni, és elaludtam,
Pár perc sem telhetett el, mikor úgy éreztem ébren vagyok, de nem, ALUDTAM!
És láttam mindent bármerre néztem minden ugyan olyan volt, mintha ébren lennék, aztán kegyetlenül elkezdett sípolni,zúgni a fülem majd magamtól felébredtem, mert éreztem hogy ez rossz,(már régebben is voltak ilyenek, és akkor ébredtem fel amikor csak szerettem volna, sosem gyakoroltam ezt a technikát, de én az mostanitól nagyon megijedtem.)
Nos,felébredtem, de pár másodpercre rá vissza is aludtam.
Utána ugyan ez, sípolt,zúgott a fülem elviselhetetlen volt, és mielőtt már ténylegesen ébren voltam, az álmomban már nem láttam semmit, sötétség volt, egy hatalmas sikojt hallotam, majd meg remegtem kb. 3szor(nem magamtól, nemtudom mitől, ezért írok ide, mert ettől ilyettem meg nagyon) és felébredtem.(Tudtam, hogy álmodok)
17 éves vagyok.
Ja, és álmomban mikor pl. belémszúrnak valamit, érzem, és nagyon fáj!
Akkor most ez jó, vagy rossz? Mi történik?

Sziasztok. Én még csak kb. egy hete foglalkozom ezzel a dologgal
2011. január 22. szombat, 10:42 | Névtelen (útkereső)

Sziasztok. Én még csak kb. egy hete foglalkozom ezzel a dologgal. De mielőtt belekezdenétek, vagy ha már tudatos álmodók vagytok, feltétlenül olvassátok el Dr. Paul Tholey, Alkotó Álom című könyvét. Nagyon érdekes, és igen hasznos leírásokat, és útmutatásokat tartalmaz az írás. Ezen a webcímen http://www.tudatos-alom.hu/ találhattok sok érdekességet! Sok sikert!

agyhullámok
2011. január 22. szombat, 16:00 | szeti87

Az éber, köznapi tudat, ugyebár a béta-szintű agyhullámok állapota. A szendergés, a meditáció az alfa-állapot, a "normál alvás" theta és delta állapot. Tudatos álmodásnál ezek szerint agyunk úgy kerül theta és delta állapotba, hogy a tudatosságunkat is sikerül megőrizni közben? Ez félig költői kérdés, mert gyanítom,hogy így van, de nem vagyok benne biztos. Én mindig használom elalvás előtt ezt az önszuggesztiót: "Álmaim kreatívak, pihentetőek, teljesen helyre állítják vitalitásomat" (Forrás: Jane Roberts Seth megszólal)

Aditi képe
A tudatos álmodás jellemzőit külön külön már sokszor
2011. március 10. csütörtök, 21:34 | Aditi

A tudatos álmodás jellemzőit külön külön már sokszor megtapasztaltam, de így együtt, talán csak egyszer- kétszer.

Nem olyan régen az váltotta ki, hogy összekapcsolódott az elmémben az álom és a valóság tere, hogy reggel visszaaludtam, és adtam magamnak másfél órát, de úgy, h valami miatt tudtam, h nem biztos h fog jelezni a telefonom adott időben. (Már nem tudom, h lusta voltam beállítani, vagy elromlott...) Ennek következtében az éber elmém 10 percenként felébresztett, amikor is felriadván gyorsan az órámra néztem és konstatáltam: még ennyi és ennyi időm van, ó az még rengeteg, álmodhatok tovább.... az is inspirált, de nagyon h egy olyan álomban voltam, amit valami miatt mindenképpen folytatni akartam - és minden egyes ébredés után pontosan ugyanott landoltam az álmomban, ahol abbahagytam! (Az milyen?.. : ).

Valahogy akadályozva éreztem magam az álmomban, és ezeket az akadályokat, vagy érzéseket e akartam győzni. Ezeket mind nem fogalmaztam meg akkor így, csak átéltem. Emlékszem, hogy Pécsen és környékén a legkülönbözőbb módokon és helyeken utaztam, valami felé, amit végül elvétettem, elvesztem, és az lett az új cél, h hazajussak. Ez összekapcsolódott az éber tudatomban a ténnyel, hogy 9.45 kor legkésőbb el kell indulnom itthonról, így az egyik visszaalváskor azt a parancsot adtam magamnak, hogy 9.30 ra haza kell találnom, valahogy!!

És sikerült!! Hihetetlen, de mire 9.30 kor újból felriasztott az éber tudatom, az álomban is hazaértem!!

Hihetetlen érdekes álom volt, de a legérdekesebb élmény az irányítás volt benne, hihetetlen akaratai erőt kellett folyamatosan fenntartanom, hogy ne adjam fel az elveszettségem és végül hazataláljak. (Időben!) Nagyon jó volt ébredni, mert sikerélményem volt, és ez szerintem összekapcsolódik a tudatomban a nehéz helyzetemből való útra találással, vagy talán az önmagamhoz való visszatalálással.

Remélem, ennek az álomnak a tudatalatti módosító ereje segít, hogy a való életben is teljesen visszataláljak végre magamhoz, és kiverekedjem magam az elveszettség és a körülmények zavaró befolyása alól. Azt hiszem ez volt a legfontosabb üzenet.

Imádom az álmaim, amióta elkezdtem fejtegetni és kaptam segítséget is hozzá, hogy jól menjen, nagyon sok mindenben segít. Azonban, bár tényleg gyakori tapasztalatom egy egy kardinális álom, vagy a tudatos álmodás egy egy megnyilvánulása, nem könnyű pusztán az akarattal elérni mondjuk egy olyan állapotot, amilyen ez az álmodás volt. Pedig ez az, ami igazán gyógyít. A többi, csak érdekes élmény marad.

Ha sikerülne olyan módon uralni az elmém, hogy minden este, vagy minden alkalommal tudatosan álmodjak és ezzel gyógyítsam magam, tisztítsam a tudatalattim, akkor nagyon hamar talpra állnék.

A módszerek, amiket felsorol Sanyi, valóban van, h bejönnek (egyszer kétszer elég volt egy témára koncentrálnom, és azzal álmodtam), de nekem túl kevesek ahhoz, hogy rendszeresíteni tudjam ezt a módszert. Pedig nagyon jó lenne!!

Namaszte

Akinek tudok segíteni
2012. július 08. vasárnap, 11:42 | Látogató

Akinek tudok segíteni akkor örülök. :) én már kifejlesztettem, hogy ha akarok felébredek de magamtól. Soha nem olvastam rpla meg semmi. Egyszerűen arra koncentrálok, hogy fel akarok ébredni vagy álmomba becsukom és kinyitom a szemem (nem puslogás szinten) hanem tudatosan!

Tudatos álmodás
2017. július 09. vasárnap, 10:10 | Látogató

Még csak elsőnek próbáltam ki.Az lehetséges,hogy a blog elején abból a 6 pontból 4-ig elljutottam úgy,hogy a 3. kimaradt?Lehetséges,hogy kimarad egy pont?Amúgy nagyon jó a blog.Köszönöm szépen!