Spirituális és ezotérikus tévedések, téveszmék, képzelgések | Önmegvalósítás.hu

Spirituális és ezotérikus tévedések, téveszmék, képzelgések

Hozzászólások

68 hozzászólás
Szia! Ez a téma engem is foglalkoztat, és szerintem ha
2010. augusztus 13. péntek, 21:20 | KatiPotter

Szia! Ez a téma engem is foglalkoztat, és szerintem ha spiritualitással foglalkozunk, fontos is.
Bár amúgy, néhány igazságra nagyon nehéz rájönni, a különböző vallások és spiritualitás irányzatok néha csak találgatnak, és néha mi is csak találgathatunk, ezért azt is nehéz kitalálni sokszor, mi a tévedés és mennyire az. De éppen ezért minden tanítást érdemes átgondolni, hogy milyen tapasztalatunk volt azzal kapcsolatban, hogyan látjuk stb. Így is fogunk tévedni, de kevesebb az esély, hogy félre legyünk vezetve.
Ami számomra téveszmének tűnik, vagy csak én értem félre, az, amit pl a Titok című, ember és nem Isten által alkotott mű, mert teljesen azt érezteti, hogy mindenhatók vagyunk. Bár a vonzás törvénye, a "kérd és megadatik" szerintem is működik valamennyire, sőt nagy mértékben, de mindent akkor se tudunk egyénileg megváltoztatni, amit szeretnénk. Egyedül önmagunkat uralhatjuk.

fehercsongor képe
Van - e helyes út ? Létezik - e számomra üdvözítő
2010. augusztus 14. szombat, 0:59 | fehercsongor   Előzmény

Van - e helyes út ? Létezik - e számomra üdvözítő út?
Uralhatom önmagamat úgy , hogy kettéválasztom uralóra és uraltra . De visz - e ez valahová , és melyik vagyok akkor én , és megtagadtam a másik részem ? Lehet másképp is uralni , a másik részem felemeléséért bírkózni önmagammal ?
A Titokhoz : aki kilép az ablakon , az a lelkével akkor is tovaszárnyal , még akkor is , ha éretlen hite miatt a teste összezúzódik.
Szerintem is minden tanítást érdemes átgondolni , hogy milyen tapasztalatunk és érzelmeink vannak vele kapcsolatban , mert ez jelzi , hogy hol tartunk , van - e rá fogadókészségünk , vagyis a belemerülés előrevinne vagy hátráltatna - e . Ez semmit sem jelez magának a tanításnak az igazságértékéről , de annál többet arról , hogy most éppen ki vagyok , és hol tartok a tanításhoz képest . Üdvözlettel : felacsó

Szerintem van jó és rossz. És egyre inkább meg tudjuk őket
2010. augusztus 14. szombat, 10:08 | KatiPotter   Előzmény

Szerintem van jó és rossz. És egyre inkább meg tudjuk őket különböztetni, fel tudjuk ismerni, mi vezet tévútra, azaz önmagunktól, a természettől való eltávolodásra, és mi a visszatérésre. Ehhez megint csak tudom ajánlani Wass Albert Te és a világ című művét. Legalábbis én úgy hiszem, ahogy ő leírta. De valóban mindenki azt a tanítást tudja befogadni igazán, ami már benne is él, amit valahogy megtapasztalt már, csak esetleg nem jött úgy felszínre, nem tudta olyan jól megfogalmazni vagy bizonytalan volt még valamiben azzal kapcsolatban.

Kedves Katipotter! A jó és rossz fogalma mentális koncepció,
2010. augusztus 19. csütörtök, 8:42 | petiafeher (útkereső)   Előzmény

Kedves Katipotter!

A jó és rossz fogalma mentális koncepció, tehát az elme címkézése, valójában illuzió. Feltételezi a bűnt mely színtén mélyen félreértett élvezredek óta.Bűnt követi(el), vétkezni ógörögből fordítva elvéteni a célt azaz tévedni. Csupán az ego csinál belőle problémát Isten nem. Persze tapasztalhatja mindenki, hogy mennyi szörnyűség történik a világban tehát rossz, de a rossz mindíg valami jónak ad helyet illetve azon keresztül történik. Példáuk rosszanak itélnél egy vulkánkitörést? Pedíg ha nem létezne ez a jelenség akkor vagy szétrobbana a nyomástól a Föld és a kontinensek sem tudnának vándorolni.Bármely jelenség mégha egyéni szinten illetve szűken nézve rossznak itélünk az egy sokkal nagyobb rendű jót szolgál, -gondolj a jing-jangra, minden jóban van valami rossz és fordítva-. de ezt a személyes szinten is lehet tapasztalni, ha valami rossz történik veled az teret adhat valami jónak és évekkel késöbb vissznézel nevetsz magadon: miért is szenvedtem attól?(persze lehetnek még olyan rossznak ítélt dolgok az életünkben melynek nem látjuk a magasabb rendű célját-azaz a jót benne) Ha a partnered otthagy azt szőrszűnek ítélsz és abban a pillantaban szenvedsz, viszont máskülönben nem ismerkedhetnél meg a jelenlegi/jövöbeli partnereddel akivel sokkal jobban éezed megad. Ha a tengeri élőlények nem lettek volna olyan környezeti hatásoknak kitéve hogy a szárazföldre kényszerüljenek(azaz szörnyű katasztrófa a fajra nézve -tehát rossz-) mi emberek nem lennénk itt (na és az hogy itt vagyunk az jó vagy rossz?). A jelen helyzet a világban igen érdekes, de hiszem hogy ez valami jónak fog teret adni ezért szűkségszerű.
Minden olyan amilyen csak az egó csinál belőle problémát, az ítélkezzéssel azaz felcímkéz mindent jónak és rossznak.

Egyszer a Zen mester fia kapott egy lovat,
Mire a mester barátja:
Milyen nagyszerű hogy a fiad kapott egy lovat!
Erre a Zen mester: Meglátjuk.
A mester fia leesett a lórol és eltört a lába
Mire a mester barátja:
Milyen szörnyű, hogy eltört a fiad lába.
Erre a Zen mester: Meglátjuk.
Háború tört ki és a mester fiát sérülése miatt nem sorozták be.
Mire a mester barátja:
Mekkora szerencse hogy nem kellett harcba vonulnia a sérülése miatt!
Erre a Zen mester:
Meglátjuk.

jó és rossz vs sötétség üzenete
2010. augusztus 19. csütörtök, 11:41 | KatiPotter   Előzmény

Szia Petiafaher! Én nem értek egyet ezzel a nézettel, de lehet, hogy csak félreértjük egymást, ezért megpróbálom leírni bővebben. Én ragaszkodom a nézetemhez, de nyilván nem akarom ráderőltetni.
A jó és a rossz megkülönböztetése nálam nem is teljesen az, hogy mi történik velem kívülről (persze az is), hanem hogy mit teszek. Ha ártok másoknak, az rossz. Ha jót teszek velük, az a jó. De itt is kérdés, mi lehet rossz? Amikor önzéssel átgázolok másokon, mikor az átgázolás nem védekezés, hanem az én hatalmi önző szándékaim előtérbe helyezése akkor is, ha másnak fáj, tehát társaink érzéseinek figyelmen kívül hagyása. Példa erre: nem az a rossz, ha elhagyunk valakit, mert épp úgy érezzük, ez a legjobb. Hanem az, ha becsapjuk például, megcsaljuk, ezzel megalázzuk. Az elhagyás történhet békésen, tisztelettel és szeretettel is.
A Harry Potter mesés formában foglalkozik a jó és rossz kérdésével, a sötétség legyőzésének módszerével. Szerintem, ha meglátjuk benne az üzenetet, nagyszerű spirituális tanításokat hordoz a mese.
Ide illik belőle ez a gondolat:

Mógus mondata: "Voldemort mesternek köszönhetem, hogy észhez tértem. Ő tanított meg rá, hogy nincs jó és rossz, csak hatalom van, és azok, akik túl gyöngék hozzá, hogy megszerezzék.... Azóta hűségesen szolgálom őt..."
Aki nem ismeri a Harry Pottert, annak: Voldemort a sötétség megtestesítője. Az, hogy bármit megtehetünk, mert hatalmunkban áll, nincs jó és rossz, azt én is a sötétség megtévesztő üzenetének tartom. Mógus/Voldemort ajánlotta Harrynek, hogy ha hatalomra juttatja, visszakapja a halott szüleit. Harry megtehette volna, "hiszen nincs jó és rossz", nem számít, hogy ezzel halálba és lelki nyomorba dönt másokat Voldemort hatalomra segítésével, hiszen "nincsen rossz"... Harry mint a bátorság és emberség (az emberség szavunk sem véletlen: akkor vagyunk emberek, vagyis önmagunk, ha jót tehetünk, ha a szeretet nevében cselekszünk) megtestesítője, inkább választotta a további árvaságot, mintsem átgázoljon másokon. Nem kellett neki ez a hatalom, nem hitte el a tanítást. És övé maradt a szeretet hatalma, amivel nem tudott a sötétség mit kezdeni, és végül elpusztult. Ez a lényege, és szerintem nagyon igaz az életben is. A fény a szeretet, a sötétség annak hiánya, mely sugallja azt is, hogy bármit megtehetünk, nem számít a hatása, csak érjük el célunkat... Én ezért nem hiszek ebben a mindenható/nincs rossz és jó tanításban, ez is egyfajta ezós téveszme szerintem. De mondom, nem akarom senkire erőltetni. "Majd meglátjuk" úgyis. :D

Ademon képe
Szerintem a jó a és rossz az álltalában egy helyzet
2010. augusztus 19. csütörtök, 15:19 | Ademon   Előzmény

Szerintem a jó a és rossz álltalában egy helyzet függvényében értlemezhető. Minél objektívebben tekintünk a dolgokra, a "jó" és a "rossz" annál inkább átalakul "pozitívvá" és "negítívvá", majd aztán csak "ballá" és "jobbá" (vagy "erre és arra").
Szerintem minden relatív és a dolgok szilárd mibenléte csak időleges.
Amit mi relatívan jónak és rosznak értlemezünk, azok pusztán lehetőségek az élet színpadán. Azonban mégis vannak olyan igazságok mint pl:

- a boldogság jobb érzés mint a keserűség
- a szeretetteljes embert álltalában jobban szeretik mint a gyűlölködőt
- a bátorság jobb mint a félelem
- több ember boldogsága magasabb rendűbb mint egy emberé.
- egy ember boldogsága a többi kárára pedig sokkal inkább önzés, mint szeretet.

Persze jogos kérdés lehet, hogy vajon egy boldog társadalom idővel nem kényelmesedik és gyengül-e el a boldogság hatására?

Éppen ezért mondanám inkább azt, hogy minden relatív. Mivel mindkettő megvan bennünk, így szerintem nem a jó és a rossz megítélése a fontos, hanem inkább a kettő közötti egyensúly megteremtése. A jó és a rossz fogalmát érdemesebb a saját életünkre alkalmazni, minthogy világigazságként kiiáltani.

Mógusnak igaza volt, csak épp azt felejtette hozzátenni, hogy a hatalma is csak addig tartós, amíg a a "többiek" is beleegyeznek, hogy rendelkezzen vele. Az öncélú hatalom végül könnyen önmaga ellen fordulhat.

fehercsongor képe
Eszmefuttatás a jóról , rosszról .
2010. augusztus 20. péntek, 0:49 | fehercsongor   Előzmény

Jó és rossz van is meg nincs is . Nekem ennek a megértéséhez a kulcsmegfogalmazás az volt , hogy "hol tartózkodik éppen a tudatod " . Ebbe a világba kiszakadva lett egy testem , ami alapvetően két állapotú , egy jól beszabályozott sávban eszményi , ezen kívül iszonyat . Vele könnyű megállapítanom , hogy mi a jó , és mi a rossz . Az engem átható érzelmek szintén címkézhetők a testem segítség megtanult két állapottal .
De az érzelmeim már kevertebbek , nem annyira egyértelműen válnak szét , ráadásul a testi állapotom megélését is hol tompítják , hol erősítik . Rendelkezem gondolatokkal is . Ezek közvetett hatásuk , vagyis a megcselekedésükből fakadó eredmények szerint szintén feloszthatóak jóra - rosszra , bár itt már még nagyobb a keveredés , összefonódás . Gondolataimmal befolyásolhatom az érzelmeimet ( de viszont még inkább ) , így előfordulhat , hogy egy testi fájdalmat közömbösnek , vagy felszabadítónak élek meg . pl . egy beavatási szertartásnál . Lelki szinten szinte összeolvad a jó és a rossz , villódzik a két arc , mint egy optikai csalódásos tesztképen . Innen nézve sokkal élvezetesebb a világ , bár egy hirtelen , vagy tartós fájdalom lehúz a testi megéléshez .
Egy küzdősport testi szinten gyilkolás lenne , ha nem lelkes lények adnák bele teljességüket .
Ha testileg megtanultam , hogy mi a rossz és a jó , és az érzelmeimet is sikerült két rakásba hasogatnom , valamint hozzáválogatnom a gondolataimat , akkor már nincs más dolgom , mint a nem tetsző felét jól lebetonoznom magamba . Ennek a helyzetnek a fenntartásával ; a virgonc kriptaszökevények féken tartásával olyan mennyiségű energiával veszem körül őket , leválasztott magamat , hogy egy egész világot teremtenek körém . Ez az én világom , amilyennek látom , amit meglátok a lehetségesekből . Üdvözlettel : felacsó

Egy tapasztalat (jó és rossz)
2010. augusztus 22. vasárnap, 13:13 | KatiPotter   Előzmény

Meditáltam ezen a kérdésen, és ezt tapasztaltam: először is elképzeltem, hogy azt a nézetet vallom, hogy nincs jó és rossz, és ha például bánt valaki minket, az is értünk van, és ha mi gázolunk át önző módon másokon, azzal lényegében segítünk, tehát nincs rossz. Erre, ahogy elképzeltem, mintha meghalt volna a szívcsakrám, meghaltak volna az érzések. Amint visszatértem arra, amit érzek és amit gondolok (amit leírtam egy fenti hozzászólásban), visszatértem alaphelyzetbe, éreztem a mindent körülvevő szeretetet, újra rendben éreztem a szívcsakrámat. Ezek szerint nekem ez a jó, ha azon az úton járok, amit gondolok most, hogy járnom kell, így vagyok önmagam, és így jól érzem magam, még ha átérzem a fájdalmakat is, amik a világ jelenlegi állapotából fakadnak (mert érzem), de akkor is ilyen vagyok, nekem ez az utam, hogy tudjam, mi az, ami fájdalmat okoz, és mi az, ami felé érdemes fordulni, és lássam, hogy például mi tehetné szebbé Földünk élőlényeinek életét.

És ez jól is van így Kati. Miért kéne neked mások útját
2010. augusztus 22. vasárnap, 14:20 | Éva.   Előzmény

És ez jól is van így Kati. Miért kéne neked mások útját járnod,mikor van sajátod is.
/,,Sokszinűek'' vagyunk,nem lehet egyetlen jól bevált recept./
Minden valószínűség szerint,most ebből tudsz a leginkább tanulni.
Aztán lesz majd másképp is ,de az is ,,Belőled'' fakad majd.

Ne tipródj ,nem kell senkinek megfelelned, Saját Magadon kívül.

Miért mondja azt a Zen mester, hogy "meglátjuk" ?
2010. október 20. szerda, 4:26 | ifj.birkmayerlászló   Előzmény

Egyszer a Zen mester fia kapott egy lovat,
Mire a mester barátja:
Milyen nagyszerű hogy a fiad kapott egy lovat!
Erre a Zen mester: Meglátjuk.
A mester fia leesett a lórol és eltört a lába
Mire a mester barátja:
Milyen szörnyű, hogy eltört a fiad lába.
Erre a Zen mester: Meglátjuk.
Háború tört ki és a mester fiát sérülése miatt nem sorozták be.
Mire a mester barátja:
Mekkora szerencse hogy nem kellett harcba vonulnia a sérülése miatt!
Erre a Zen mester:
Meglátjuk.

A vonzás törvénye, a "kérd és megadatik"
2010. augusztus 19. csütörtök, 21:50 | Melissa (útkereső)   Előzmény

"A vonzás törvénye, a "kérd és megadatik" szerintem is működik valamennyire, sőt nagy mértékben ..."

Foglalkozom asztrológiával, ....

Nagyon-nagyon röviden .....

Amikor megszületünk bolygók energiái hatnak ránk. Ezek az energiák végig kísérik az életünket.
A társadalmi körülményeink is hatnak ránk.
Azon dolgozunk életünk folyamán, hogy a ránk nehezedő terheket kezelhetővé tegyük magunk számára és az egységgel harmóniába kerüljünk.
Hiszem, hogy amint erre képesek vagyunk a "Titok" című könyvben foglaltak nem okoznak számunkra nehézséget.

fehercsongor képe
Amikor megszületünk a bolygók jelzik , hogy milyen minőségű
2010. augusztus 20. péntek, 0:07 | fehercsongor   Előzmény

Amikor megszületünk a bolygók jelzik , hogy milyen minőségű energiák hatják át a világegyetemet , hatva azok így a bolygókra , is ránk is , de ezek csak jelzik az energiák táncrendjének az éppen akkori milyenségét. Számomra így elképzelhetőbb . Üdvözlettel : felacsó

Válasz az eredeti témára :)
2011. február 03. csütörtök, 22:14 | Etrius   Előzmény

Sziasztok!
Látom, nagyon elszállt az emberekkel a paci :) "meglátjuk" :)
Aranyos, hogy valaki feldob egy témát, és már 2., 3. hozzászólásnál elcsúszik az egész. Vicces.
Mint minden szubjektív. Az ember úgyis azt képes befogadni, amilyen szűrőn keresztül lát.
példa: Én minden színt látok. (szerintem) de a színvak, csak párat, vagy a színtévesztő, másképp látja.
Nekem a piros, piros, mint sok embernek. Magyarázd el a színtévesztőnek,h mi a piros, vagy épp egy világtalannak (vak).
Elolvasol egy könyvet és csak az ragad meg benned, ami már benned van. Ahhoz, hogy új dolgokat találj, ahhoz először magadban kell megtalálni. Mi az ami téves vagy hamis, vagy épp igaz? Ki és mi mondja meg? Hát senki!
A teljes igazságot, csak akkor tudhatod meg, ha objektíven tekinted a világot (eddig nem sok mindenkinek ment :D )
Persze,h sok hamis dolgot hallani! Mert Ők is csak a saját szubjektív világképüket reklámozzák!
fölösleges tovább folytatnom :)
...

Etrius, megkérdezhetem, mióta
2011. február 03. csütörtök, 22:29 | KatiPotter   Előzmény

Etrius, megkérdezhetem, mióta olvasod ezt az oldalt? Egyrészt itt pont nem igaz annyira szerintem, hogy terelődött volna a téma, hiszen a téveszmék megvitatásába sok minden belefér. Vagy ez is téveszme? :D Inkább kicsit szubjektív. :) Itt sokunktól elhangzott már, hogy a válasz megtalálásához mi kellünk, önmagunkban keresni, illetve lehet külső segítség, de bennünk van. Ha nem is így, de ezer módon utalnak rá. Fél órája regisztráltál kb (megnézve az adatlapod, mutatja), és úgy tűnik, mintha hülyének néznél mindenkit így elsőre. Azért először nem ártana ismerkedni vagy valami. :)

Igen :)
2011. február 03. csütörtök, 23:14 | Etrius   Előzmény

Köszönöm az ízelítőt. elolvastam kb 80%-át
Mikor már unottan kellett lapoznom, akkor abbahagytam :)

bármiféle szó morzsolgatás, szerintem fölösleges. :)

de köszönöm :)

Egyébként sokkal jobban szeretem az egyszerű és természetesebb
2010. augusztus 13. péntek, 21:37 | KatiPotter

Egyébként sokkal jobban szeretem az egyszerű és természetesebb megfogalmazásokat a bonyolult ezós szakszavakkal teli okosságoknál, némelyiktől a hajam tépem. :D Azért is lett most kedvenc tanítóm Wass Albert, vagyis a művei. Nem volt ezós szakember, de az ő tanításaira nagyon rá tudok hangolódni, az a "szívemből szól" érzés tölt el. Rámutat arra, hogyan találjunk vissza a természetbe, önmagunkhoz, és hogy a boldogságot egyszerűbb elérni, mint gondolnánk. Műveiben bevezet a világ állapotából fakadó sötétségbe és félelmekbe is, úgy, ahogy megéljük, rávilágít az okokra, és megmutatja a kiutat is. Mindezt egyszerűen és természetesen. Tegnap olvastam a Te és a világ című művét, folyt közben a könnyem és minden félelmem elszállt. Úgy kapcsolódik ide, hogy eddig abban fedeztem fel a legkevesebb tőlem idegen dolgot a tanító művek közül, vagyis olyat, ami számomra tévedésnek hatna. Mondhatnám, szinte semmi olyat... De róla amúgy szeretnék írni majd egy bejegyzést, de ez a blog a tévedésekről szól, őt inkább csak ellenpéldaként írtam. Nem mondom, hogy ő nem tévedett, ő is ember volt, de úgy látszik, mivel az én lelkivilágomnak pont megfelel, ezért én nem látom meg az esetleges tévedést.

út
2010. augusztus 14. szombat, 11:50 | Máté (útkereső)

Szerintem nem szerencsés azt állítani bármelyikről is, hogy téveszme.
Ha a kereső célja az önmegvalósítás, a valóság felismerése, bármelyik út jó egy darabig. Ez a befogadótól függ. Mások útja (mivel az a másoké, Buddha, Jézus, Saibaba, stb.) egy ideig követhető, de a végső célt mindenki magában találja meg. A befogadó tisztátalan és tudattalan. Azt vonzza be, amire megérett.
Vagyis neki éppen akkor AZ az út.

aamate

Ademon képe
Olyan értelemben lehet téveszme, ha azt objektív igazságnak
2010. augusztus 14. szombat, 17:48 | Ademon   Előzmény

Olyan értelemben lehet téveszme, ha azt objektív igazságnak tüntetik fel. Az egyén számára lehet egy kapaszkodó, de csak azért mert ő lát benne valamit, ami előreviszi. De épp ez a lényeg: az ember hajlamos a saját fejlődési módszereit, sikereit összetéveszteni valamiféle egyetemes módszerrel.

Pl. sokszor hallom, hogy értelem és gondolkodás útján nem lehet elérni, megérteni a megvilágosodást. De ez olyan mintha azt mondanánk, hogy az Önvaló/Isten sem képes rá, annak ellenére, hogy korlátlannak és végtelen lehetőségekkel telinek tüntetjük fel. Nem hiszem, hogy létezne olyan "módszer", amivel lehetetlen lenne elérni a teljességet.

Sokszor van szó rossz ego-ról, megszüntetni való elméről, formából való menekülésből a Nirvánába. Egyik oldalról óvnak minket attól, hogy ne csataként fogjuk fel az életet, aztán a másik oldalról máris ellenségnek kiáltanak ki egy csomó belső tulajdonságot (ezt égesd fel, azt szüntesd meg, ne akard megérteni a világot, ezt csinálod rosszul, azt gondolod rosszul). Ezek a dolgok leginkább a még nem megvilágosodott, de tapasztalt keresők, tanítók szájából hangzanak el, de néha nagyobb mesterek is beszélnek róla. Pedig szerintem nem egy korlátozó világban élünk, hanem egy folyamatosan kiteljesítőben.

Domoszlai Katalin képe
Az igazság
2010. augusztus 21. szombat, 10:11 | Domoszlai Katalin   Előzmény

mindig megtalál bennünket, ha kitartóan keressük... A gondolat útján megvilágosodni? Itt van ez a csodálatos ember, akinek ezt az írását Hermess küldte át nekem, részlet következik:

" Egyre súlyosbodó végzetes betegség kerített hatalmába, amely ellen egyetlen ismert kezelési módszer sem használt. Harmincnyolc évesen már haldokoltam, és ezzel tisztában is voltam. A testem nem érde­kelt, szellemem miatt viszont borzasztóan szenvedtem és el voltam ke­seredve. A végső pillanat közeledtével villant át elmémen a gondolat: „Mi van, ha van Isten?", majd fohászkodni kezdtem: „Ha van Isten, akkor arra ké­rem, hogy most segítsen rajtam!" Megadtam magam Istennek, bármilyen is legyen, majd eszméletemet vesztettem. Amikor felébredtem, olyan óriási átalakulás ment végbe bennem, hogy alig tudtam magamhoz térni az ámu­lattól és az áhítattól.

A személy, aki valaha voltam, megszűnt létezni. Nem volt személyes énem vagy egóm, csak egy olyan korlátlan Erejű, Végtelen Jelenlét, amelyen kí­vül más nem is létezett. Ez a Jelenlét vette át egykori „énem" helyét, s tes­temet és cselekedeteimet kizárólag e Jelenlét Végtelen Akarata irányítot­ta. A világot a Végtelen Egység tisztasága ragyogta be, ami úgy fejeződött ki, hogy minden a maga végtelen szépségében és tökéletességében tárult fel előttem."

A neve Dr. David R. Hawkins, azért született le, hogy megmutassa, hogyan lehet a megvilágosodás állapotából visszalépkedni a forma és a gondolkodás világába. Mert a feladat, a küldetés nem megvalósítható a nirvánában lévő teljes boldogság állapotában. Nem tudok úgy segíteni egy másik embernek ha azt mondom neki, problémád van? Hát világosodj meg! Hanem ha egy konkrét élethelyzetben, konkrét megoldást tudok mutatni, legyen az betegség, lelki válság, megélhetési probléma stb...

Ha valaki szeretné elolvasni a teljes írást, ami persze ezerszer több annál, amit most itt kiragadtam, tudjátok, dobj 1 privit...

Spirituális és ezoterikus tévedések.......
2010. augusztus 22. vasárnap, 16:01 | Sibuk a vándor (útkereső)

A világban megjelenő írások, indíttatásuk szerint. Lehetnek, belsőindíttatásúak, melyek belső tapasztalás-
ból indulnak ki. És lehetnek összefüggések keresése elmélkedés síkján.Valamint ezek keveréke.Viszont ez,
jó az útkereső szempontjából. Ugyanis az érdeklődését folyamatosan motiválja. És továbbkeresésre ösz-tönzi.Aki a spiritualitás útján jár az előbb vagy utóbb megtanulja kiszűrni a lényegest alényegtelentől.Ez is
az út része,de mindig attól függ, hogy neki mi a lényeges.Hisz a gyerek is hisz a mikulásba, de egyszer ő
is rájön a valóságra.Egy felnőtt sem különb, ilyen szempontból egy gyermektől.Vannak könyvek melyek
lehet hogy nekünk nem mond semmit, vagy számunkra zagyvaság, de attól még más befogadhatja. Másrészt, aki egy kicsit is tapasztalt, az hamar kiérzi belőle, hogy mi volt a könyv írásának motivációja.
-Jószándék-Tapasztalat-Egó fényezése-Vagy az előző sikereken felbuzdülva, az egó szárnyalása.Amúgy az útkereső első tanulnivalója, szétvállasztani az ocsút a búzától.Tehát ha ígynézzük, nem jó de nem is rossz. De a sok elképzelésből, tanításból, mi a gyakorlati valóság? Erre hagy írjak egy példát.
Van egy nagy szakácskönyv. És van egy szakács,ki az egész könyvet A-Z- ig , kívülről tudja és tanítja.De
még egy receptet sem próbált megcsinálni. Van egy másik szakács, ki a könyvnek még a töredékét sem
ismeri. De már egy, két receptet, kipróbált.Kérdés: Ki az igazibb szakács?

Kedves Sibuk! Ez a szakácsos példa szerintem telitalálat. :)
2010. augusztus 22. vasárnap, 16:08 | KatiPotter   Előzmény

Kedves Sibuk! Ez a szakácsos példa szerintem telitalálat. :)

u.erika képe
Ki Vagy Sibuk!?
2010. augusztus 22. vasárnap, 16:18 | u.erika   Előzmény

Nehogy azt merd välaszolni hogy ,,a vändor"! ;)
De ma eppen ezen gondolkoztam.
Märmint hogy a tanuläs es a tapasztalat.
En a könyvekböl kepzett agysebeszre gondoltam.;)
Az ,,ocsu"szot is csak epp ma hasznältam egy levelben amit privätban irtam.

Hozzätennek meg valamit.
A könyvekböl mäsolo ,,bölcsek"jocskän akadnak itt az oldalon,de kivetel nelkül hamar
lebuknak.
Biztosan eszrevetted Te is beindult a nagyüzemi spiriipar. ;)

Szeretettel!Erika

Válasz Erikának
2010. augusztus 22. vasárnap, 16:41 | Sibuk a vándor (útkereső)   Előzmény

Kedves Erika

Nemvagyok más mint egy fa az erdőben a sok közül. Én is a fény felé törekszem.
Amin pedi ma gondolkodtál,ahhoz küldök neked egy saját verset.Ami talán ad egy kis hátszelet.

Hiteles hit.
Mindenki hittet, s keresi ahitet.
Mert hit nélkül élni szinte lehetetlen.
De a hiteles hitet megkeresni nehéz.
Mert a megtapasztalás útja,
Teszi csak hitelessé.
Megtapasztalás álltal már tudás lessz a hited.
De ez a tudás csak egyedül a tied
Így találod meg a hiteles hited

u.erika képe
Szia Sibuk!
2010. augusztus 22. vasárnap, 21:46 | u.erika   Előzmény

Szerintem ez a ,,csont" immär lerägva! ;)

Jöhet a következö!
Majd küldöm a temät ismet telepatikusan. :)))

Mondjuk a spiri szelhämossäg meg mindig zavar...
Hm..!

Üdv!Erika

Domoszlai Katalin képe
Azt az embert
2010. augusztus 22. vasárnap, 23:38 | Domoszlai Katalin   Előzmény

találja meg a szélhámos, akinek erre " igénye " van, a vonzás törvénye itt is maximálisan működik.
Ha valakinek a gondolkodása zavaros, saját magának is folyamatosan hazudik, a megváltást is egy szélhámosnál fogja keresni. Ennek az embernek Te a legnagyobb okosságot sem nyomod le a torkán. ( akár u.erika igazsága ez, akár egy könyvből történő idézet :-) A másik esetben pedig, ha valaki az utolsó szélhámost vonzotta be, pontosan így fogja megtanulni felismerni, ki az, saját magában pedig megtalálva a kidolgozva azt a pontot, ami által a bevonzás létrejött.

1000 és még 1000X bocsánat, de muszáj idéznem :-)))

" Teremtsd meg a saját világodat, és engedd meg, hogy a mások által megteremtett világok létezzenek "

Minden megvilágosult, akitől olvastam egyformán így nyilatkozott, a világ tökéletesen rendben van...
Én nem hiszek ebben, hanem tudom, hogy így van.
Ha téged a szélhámos zavar, akkor keresd magadban, mi az oka...

Kedves Kati! Ne haragudj, hogy vitázok, csak szeretném leírni, a
2010. augusztus 23. hétfő, 0:08 | KatiPotter   Előzmény

Kedves Kati! Ne haragudj, hogy vitázok, csak szeretném leírni, ami megfogalmazódott bennem. Az én meglátásom és tapasztalatom szerint nem csak azt az embert találják meg szélhámosok, akinek a lelkében zavar van. Nem hiszem, hogy feltétlenül mindig az áldozatok lelkében kellene keresni a bajt, inkább a szélhámos nézzen magába. Én nem fedeztem fel, hogy az írás plágium, de nem azért, mert lelkemben zavar, szélhámosság lakik (ez az, amiről tudom, hogy biztosan nem), hanem mert egyszerűen nem tudtam róla, hogy lerágott csont a dolog, egyszerűen ennyi.
A világ tele van olyan emberekkel, akiknek lelke még hajlamos a szélhámosságra, és ennek a levét a legbecsületesebbek is szívják, ami rajtunk múlik, az az, hogy hogyan dolgozzuk fel a jelenséget. Én ezt a nézetet vallom, és semmiről sem állítom biztosra, hogy tudom. Én nem hiszek olyan mértékben a vonzás törvényében, vagyis nem így, és azt sem hiszem, hogy minden "megvilágosodott" "meg van teljesen világosodva". Mindannyian emberek vagyunk, együtt fejlődünk, próbálunk rájönni igazságokra és egyre boldogabban élni, kinek jobban megy, kinek még kevésbé. Én ezt gondolom, de mindenki hitét tiszteletben tartom, főleg, hogy egyiket sem tekinthetjük abszolút igazságnak. :)

Amúgy erről eszembe jutott egy humorista paródiája egy
2010. augusztus 23. hétfő, 0:22 | KatiPotter   Előzmény

Amúgy erről eszembe jutott egy humorista paródiája egy távgyógyítóról, ami akár egy "mindentudó ember=megvilágosodott?" paródiája is lehetne:
-Hogy hívják Önt?
-Irénke.
-Tudom.
-Melyik lába fáj, a jobb?
-Nem, a bal.
-Tudom.
.... :D
Ezzel nem akarom a bölcs tanítókat leminősíteni, és senkit sem, hiszen biztosan sokat tudnak. De aki azt állítja magáról (találkoztam már ilyen tanítóval), hogy ő meg van világosodva teljesen, az nekem rögtön gyanús. Erre akartam kilyukadni. Ellenpélda, ami nagyon tetszik: valami olyasmi a történet, hogy Buddha helyeselte, amikor valaki nem akart neki feltétlenül hinni, vagyis helyeselte, hogy ő maga is átgondolja, és nem megy senki után, csak azért, mert ő mondta, mert "megvilágosodott". Az ilyen tanítók számomra hitelesek. Van egy idézet, de már nem tudom szó szerint, de a lényege, hogy a jó tanító olykor védi a tanítványait saját magától. Vagyis nem akarja, hogy feltétlen higgyenek neki, mert azt vélni, hogy valaki mindent tud, tévedésekhez vezethet.
Ezzel én személy szerint egyet értek, úgy vagyok vele, hogy elfogadom, hogy nem tudhatunk biztosan dolgokat, de az igazi boldogság nyitjára szerintem rá tudunk jönni, és sok mindenre, de amikor már olyan dolgokban kutatunk, hogy univerzum és világ működése.... hát... sok minden bizonytalan még (és nem minden tanító mondja ugyanazt). De nem baj az.

Domoszlai Katalin képe
Vita az nem lesz
2010. augusztus 23. hétfő, 6:00 | Domoszlai Katalin   Előzmény

mert ahhoz kettő ember kell. Két évet szántam rá hogy kipróbáljam hogyan működik a vonzás törvénye, négy könyvet olvastam el a témában és több száz gyakorlatot csináltam meg, most mondhatom azt, hogy ez már egy tudás. Méghozzá a hétköznapi életben hasznosított, konkrétan kp-t eredményező tudás.

Nem vitatkozom a megvilágosodásról sem ( én nem találkoztam senkivel még aki állította volna magáról azt, hogy megvilágosodott ) ha megtapasztalsz csúcsélményeket, amikor bevillan, egy kicsit meg van, utána már nincs kételkedés, hogy ez az állapot létezik.

A szélhámos és a becsületes szembeállítása nem jó, én inkább így tenném, tudást manipulációra használó és tudatlan, hiszékeny ember kapcsolata.

És itt a kulcs, a tudás. Könyvekből, netről, tanítóktól a leglényegesebbet ne felejtsük ki, az maga Isten aki a leghétköznapibb történetben odalöki neked a tanítót - és próbálni, gyakorlatban hasznosítani.

A vonzás törvénye ha tényleg érdekel, akkor azt érdemes tudni, hogy ez a hét alaptörvény egyike, azokkal és csakis azokkal együtt működik.

Deepak Chopra: Az élet hét spirituális törvénye http://www.sorselemzes.com/7bev.php itt elolvashatod.

Úgy tudnám plasztikusan megragadni a lényegét, a vonzás törvénye olyan mint a gravitáció. Nem hat a gravitáció, amennyiben egy ugyan olyan erős ellen hatással azt megszüntetjük, de attól a törvény még törvény!
A vonzás törvényének a hatását hogyan blokkolja az ember tudatosan vagy többnyire tudatalatti programokkal, na ezt vizsgáltam én kettő évig...

Kedves Kati! Én nem vitatom a szaktudásod, amit annyi időn át
2010. augusztus 23. hétfő, 10:20 | KatiPotter   Előzmény

Kedves Kati! Én nem vitatom a szaktudásod, amit annyi időn át megszereztél. De számomra nincsenek ilyen törvények. Én meg természettudományokat tanulok egyetemi szinten, tanulmányi versenyeket nyertem középsuliban, mégsem állítom, hogy amit megtanítottak velem, az minden úgy van pontosan, és hiszen a kutatás is azon a szinten tart, amilyen szinten tanítják. Így van ez az ezotériával is. Hány évig hirdették azt is pl történelemkutatók, hogy finnugorok vagyunk mi magyarok? Találtak rá bizonyítéknak vélt dolgokat is. Még most is ez a hivatalos álláspont, de sokan tudják, hogy egy másik származásra ennél is több bizonyíték van.
Szóval hidd el, nem egyszerű itt okosnak lenni. Hét alaptörvény... és ha nem teljesen úgy van? Azt is tanító és egyben tanuló-kutató emberek alkották, úgy, ahogy a Bibliát is, amit sokan szó szerint vesznek, amit én maximálisan tiszteletben tartok, de nem értek egyet, hogy szó szerint minden úgy lenne, ahogy leírták, de írhatnám a Koránt, Tórát meg kinek mi a szentírás. Ki honnan és milyen formában keresi az útmutatást, de a lényeg szerintem, hogy mindegyik a szeretetre akar kilyukadni, legalábbis én mindig abból próbálok kiindulni, a szeretet Istenéből, a vonzásban mint törvényszerűségben pedig úgy ahogy hiszek, de nem mindig. Hatalmas átütő megvilágosodásos érzéseket én is átéltem már, és szerintem mindenki, csak nem mindenki nevezi így, másrészt a végtelen szeretetet és egységet képesek érzékelni már sokan, sőt mindenki, aki akarja, nem kell hozzá tanfolyam...
Egyébként egységérzet és tisztelet... "A vitához két ember kell." Én nem vitázni akarok, de nem ketten vagyunk Kati? Ezósan fogalmazva persze egyek, de nem két "db" emberről van szó? Hogy értsem ezt? Mert ha úgy értem, ahogy először hangzott számomra, akkor én meg arra kérlek, hogy a vonzás a törvénye mellett meditálj kicsit rá a szeretetre és az egységre.

u.erika képe
Katikäm akkor miert erzed megis hogy ki kell ällnod valami
2010. augusztus 23. hétfő, 10:10 | u.erika   Előzmény

Katikäm akkor miert erzed megis hogy ki kell ällnod valami mellett?
Egyältalän mi az amihez annyira ragaszkodsz,mi az amit annyira vedesz?
Hm? ;)
Nem kell välaszolnod,a välaszt Te is tudod csak hät nehez szembenezni vele.

Ne felj!
Sosincs kesö belevägni a ,,nagy ismeretlen"-be.

Erika Szeretettel!...de tenyleg!