A Tevehajcsár és a jós-avagy a jövő megismerése... | Önmegvalósítás.hu

A Tevehajcsár és a jós-avagy a jövő megismerése...

"(...) A tevehajcsár nem volt harcos, és már több jóstól kért tanácsot. Némelyeknek igaza lett, mások tévedtek. Mígnem a legöregebbik (és legrettegettebb) megkérdezte a tevehajcsárt, miért érdekli õt annyira a jövõje.
– Hogy tehessem a dolgomat – válaszolta a tevehajcsár. – És megváltoztathassam, amit nem szeretnék, hogy megtörténjen.
– Csakhogy az már nem a te jövõd lesz – jegyezte meg a jós.
– Akkor talán azért szeretném ismerni a jövõmet, hogy felkészülhessek arra, ami következik.
– Ha jó dolog lesz, kellemes meglepetést jelent majd – mondta a jós. – Ha rossz lesz, már akkor sokat fogsz szenvedni miatta, amikor még be sem következett.
– Azért akarom ismerni a jövõt, mert ember vagyok – mondta neki végül a tevehajcsár. – És az emberek a jövõjükért élnek.
A jós egy kis ideig hallgatott. Leginkább pálcikákból jósolt, amelyeket a földre dobott, s az általuk formált alakzatból mondta meg a jövõt. Ezúttal azonban a pálcikákat egy kendõbe téve visszacsúsztatta a zsebébe.

– Abból élek, hogy az embereknek megjósolom a jövõjüket – mondta. – Ismerem a pálcikák titkát, tudom, hogyan kell használnom õket, hogy behatoljak a körbe, ahol minden meg van írva. Ott elolvashatom a múltat, fölfedhetem ami már feledésbe merült, s a jelek által megérthetem a jelent. Amikor az emberek hozzám fordulnak akkor nem kiolvasom a jövõt, hanem találgatom. Mivelhogy a jövõ Istené, aki csak rendkívüli körülmények között szokta felfedni. És hogyan vagyok képes megfejteni a jövõt? A jelen jeleinek alapján. A titok a jelenben rejtõzik; ha a jelenre összpontosítasz, meg tudod jobbítani. És ha jobbá tetted a jelent, akkor az is, ami utána következik jobb lesz. Felejtsd el a jövõt, s éljed életed minden napját a Törvény tanítása szerint, és abban a hitben, hogy Isten gondoskodik gyermekeirõl. Minden nap magában hordozza az Örökkévalóságot.

A tevehajcsár azt is tudni akarta, Isten milyen körülmények között engedi meglátni a jövõt.

– Ha õ maga megmutatja. Isten a jövõt csak nagy ritkán mutatja meg, mégpedig egyetlen esetben: ha az olyanféle jövõ, amely úgy van megírva, hogy megváltozzék. (...)"

-Paulo Coelho: Az alkimista-

Beküldte: | 2010. aug. 12. csütörtök - 23:55

Hozzászólások

3 hozzászólás
Domoszlai Katalin képe
Köszönöm
2010. augusztus 13. péntek, 9:57 | Domoszlai Katalin

a történetet. Éld meg a jelent, ezzel megteremted a jövőt. Vonzás törvénye, gyönyörűen kibontva.
Fogok olvasni tőle, úgyis volt bennem egy űr az olvasást illetően, a "normális" irodalom már nem köt le, a tanulni való meg néha túl sok és nehéz. De ahogy ez az ember ír és amiről, fantasztikus. Köszi még egyszer!

Szívesen Kati:)
2010. augusztus 13. péntek, 10:19 | humorgumo (útkereső)   Előzmény

Szívesen Kati:)

Gyuri1 képe
Kerek a történet, de mégsem az.
2010. augusztus 13. péntek, 23:33 | Gyuri1

Szép történet. Elolvasta, és olyan ambivalens a hozzáállásom.

A fő gondolatot értem. De hiány érzetem maradt. Valami nem jött át. Pl.: Miért tevehajcsár? Ők okosak? Ők veszélyben dolgoznak? Ők opstobák? Milyen ember megy tevehajcsárnak? Mitől különleges? Vagy ellenkezőleg - épp átlagos? Miért fonos, hogy nem harcos?
Mi az a Törvény?

Ezek a válaszok megvannak a könyvben?

Egy kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy elfeljtem a jövőt. Tegyük fel, hogy sikerül, és csak azt csinálom, amihez "kedvem van". (Így nem aggódom a munka, a takarítás, stb... miatt. De ez milyen hatással van a többiekre? Nem tudnak velem tervezni. És én sem tervezek előre.

Te meddig bírnád ilyen baráttal/barátnővel? Nem tudtok lefixálni egy hosszabb kirándulást sem. Elindultok valahova, a kocsiban elálmosodik, így inkább vissza akar fordulni aludni. Nem tudjátok megbeszélni, mikor hol találkoztok. stb... Ehhez én nem vagyok a jelen pillanatban rugalmas...

Üdv:
Gyuri