Hatalmi harc: Ezotéria a Biblia ellen | Önmegvalósítás.hu

Hatalmi harc: Ezotéria a Biblia ellen

2009. február 24. kedd, 23:45 | bronzon75

biblia.jpg

Képzeljétek, egy ismerősöm meg szeretne győzni - illetve el szeretne velem beszélgetni - arról, hogy a spiritualitás, illetve az ezotéria tulajdonképpen nem is létezik, ez csak az ördög műve. Szerinte hülyeség mindenfajta gyógyítás, energia, agykontroll, stb.
Azt állítja, csak a Bibliában hisz, és abban minden benne van, csak sokszor kell elolvasni. Sajnos, mivel én nem vagyok Biblia olvasó, nem tudok "vitatkozni" vele.
Az illető szerint nagyon-nagyon kevés a valóban kiválasztott ember, és csak ők tudnak Istennel kommunikálni. A többi embert meg az ördög és cimborái az orruknál fogva vezetik.

Még nem beszéltem vele, de arra kérnélek benneteket, akinek van ötlete, hogy mit is akarhat ezzel mondani, kérem írja meg. Végül is bármit fog mondani, lehet, hogy igaza van. De miért gondolja valaki, hogy Ő biztos Istennel kommunikál, bármit is olvas? A Hit volt a válasz. . . sokunk gondolja, hogy az neki van bőven.

Mikor megkérdeztem, mit gondol arról, hogy valaki valakit energiával kigyógyított a rákból, azt felelte, csak átmeneti megoldás, mert hamarosan más negatív dolog fogja sújtani. Hát bizony sokan vagyunk, szeretünk sokfélét összehordani, de az IGAZSÁGOT tudja-e valaki? És létezik az a szó, hogy igazság?? Hiszen nekem az, neked nem. . . . . Persze, tudom:csak magadnak higgy. De nem az a legnehezebb??

Fogadjunk, sokan most mosolyogva néznek maguk elé. . . . . . mert ők tudják a tutit. És biztosak benne, hogy a megoldás náluk van. . . . de kinek lehet itt bármit bebizonyítani??
Győzzön a meggyőző!!

Bronzon

Tuti
2009. február 25. szerda, 9:56 | Hiteles06

Szia!
Nem hiszem, hogy olyan sokan tudnák a "tutit", inkább még úton vagyunk, és a mögöttünk lévőkkel beszélgethetünk, és meghallgathatjuk az előttünk haladókat... ahogy ezt nálam okosabb ember mondta (Sanyi legyél zavarban, annyit hivatkozok rád!).
Én is készülök hasonló beszélgetésre egy ismerősömmel, aki talán ennyire nem erőszakos, de elég merev ember. Én azt szeretném majd megvalósítani a beszélgetés során, hogy párhuzamokat vonok olyan dolgokban, amikre ő hivatkozik, és ráhagyom, amihez nem tudok hozzászólni. Majd megkeresem később azokra is a saját válaszaimat. Talán ott kezdődik az egész, hogy nem akarunk olyan erőszakosak lenni, mint ők. (Én is akartam ám téríteni, de szintén okosabb ember tanácsára rájöttem, hogy egyrészt elszálltam kevéske tudásomtól, másrészt meg nem vagyok én inkvizíció.) Nekem ez a legnagyobb különbség a két tábor között: az egyház erőszakos, az ezoteria pedig rád bízza, mit mikor hogyan érsz el. A másik fontos hétköznapi dolog, hogy ők imádkoznak, mi meg meditálunk, ami tulajdonképpen ugyanaz. Szerintem ugyanarról a dologról beszélnek ők is meg mi is, csak az egyház az évszázadok során a saját képére formálta, és megfélemlítésképpen használta a hitünket. Sajnos nekem például ettől is meg kell szabadulnom, hogy folyton Isten haragjától rettegjek.
De nagyon kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.

Nincs nagy különbség
2009. február 25. szerda, 16:51 | anya   Előzmény

Nekem ez az érzésem.
A Biblia nagyon is pozitív tanítás, vagy az volt, amikor írták.
Régebb nagyon fontos eszköz volt, mivel az emberek sokkal kevesebb információhoz jutottak hozzá, mint manapság. Ezért kellett egy Szentírás, és egy Lelkipásztor, aki egyengette a lépteit.
Kellett valami, ami szerint "becsületes" életet éltek az emberek. Akkor könnyebb volt elfogadni azt, hogy ez így van, mert az Úr ezt mondta, és az "Isten útjai kifürkészhetetlenek", meg az Isten hatalma olyan nagy, hogy bármire képes. Vagy ha valami rossz történt, akkor az Ördög műve volt, és nem ember volt felelős érte.
Ezt így könnyebb volt feldolgozni...
Viszont a világ sokat változott azóta és a mai embernek már nem smakkol az ilyen egyszerű magyarázat, hogy ez van és kész. Mélyebb értelemre van szükségünk, mert mélyebb életre vágyunk, minthogy a nyájjal tereljenek bennünket (bár Sanyi itt egy kicsit terelget - tisztelettel).
Nekem a véleményem az volna, hogy igazából ugyanazt beszéljük, csak más nyelven.
Ők Istenben hisznek, mi saját magunkban. Bennem van az Isten is és az Ördög is, mert én teremtem Őket.
Én hiszek saját magamban, tehát Istenben is, mert bennem van.
Amúgy a Biblia azt mondja az újjászületésről, hogy "és élek többé nem én, hanem él bennem az Úr".
Tehát én most élem isteni mivoltomat, mert bennem van, és csak tőlem függ, hogy mennyi Istent és mennyi Ördögöt teremtek!

Isten haragja
2010. március 08. hétfő, 21:24 | Éva.   Előzmény

Nem tudom mért kéne Isten haragjától félned?
A kereszténység /ha az vagy?/ szeretet vallás,
kegyelmi vallás,még egy rabló gyilkosnak is megbocsátást nyer,
ha az utolsó pillanatban megbánja a bűnét.
Szó nincs semmiféle haragvó istenről,épp ellenkezőleg.
Ha elolvasod az evangéliumokat,és odafigyelsz,hogy Jézus mit mondott,
akkor saját szemeddel meggyőződhetsz erről.

Válasz-kérdés
2010. április 12. hétfő, 21:21 | Szophiana (útkereső)   Előzmény

Sziasztok!
Nem tudom felfogni, hogy miért állnának ezek a dolgok egymással ellentétben!
Pl. Darwin is vallásos volt!Sőt, Einstein is...
A másik dolog pedig az, hogy tudvalevő, miszerint ugye a jelenlegi Biblia nem az eredeti, hiszen többször is megzsinatolták, azonkívül pedig a fordítások sem biztos, hogy hűek. Én is istenhívő vagyok, de nem látom be szt sem, hogy miért kellene a Bibliát, vagy a kereszténységet , vagy bármely vallást az egydül üdvözítőnek elfogadni. Szerintem a "Biblia-majmoló", már bocsánat, de igen szűklátókörű és ez az oka a dolgoknak. Jézus a legfőbb és egyetlen parancsolatnak a szeretetet tartotta!
Szép estét!
Sáriel

pinkbutterfly képe
Én Biblia-majmoló vagyok a te szavaid szerint, de nem a
2010. április 13. kedd, 11:43 | pinkbutterfly   Előzmény

Én Biblia-majmoló vagyok a te szavaid szerint, de nem a szűklátókörűség miatt. Először Istennel kerültem kapcsolatba, olvstam a Bibliát és valahogy érthető és valóságos lett sok minden amit nem értettem addig. Mert Isten adott látást hogy megértsem.Persze felmerültek kérdések és utánajártam,hogy lehet az, hogy ennyi időn keresztül nem változott a Biblia és most hosszú lenne leírni, mert ez elég hosszú téma, a zsinatok, e levelek keletkezése, a történelmi tények, de igen, tényekkel is alátámasztható.

Jézus a szeretetet hirdette, de másképp, mint ahogy a legtöbb ember értelmezi., A legfőbb üzenete az, hogy az ember bűnös és mindenféle erőfeszítések és szabályok betartása során sem tud tökéletes lenni, ezért ő lejött a Mennyből, megszületett emberként és meghalt azért, hogy ezzel magára vegye a bűnök büntetését, hogy nekünk ne kelljen bűnhődnünk. Ez a kegyelem, amit el lehet fogadni és el lehet utasítani. Ez az a szeretet, amiről Jézus beszél. HOgy Isten annyira szeret minket embereket, hogy saját magával Jézusban volt igazságtalan, hogy velünk ne kelljen igazságosnak lennie. A kereszténység nem vallás, hanem kapcsolat Isten és ember között.
A kereszténység nem az, hogy az ember próbálja valahogy megtalálni az igazságot és Istent,hanem arról, hogy Isten közel jön az emberhez és hív, hogy ismerjük meg őt!!!

jaguar képe
És hogyan definiálnád a bűn fogalmát?
2010. április 13. kedd, 14:34 | jaguar   Előzmény

És hogyan definiálnád a bűn fogalmát?

pinkbutterfly képe
Bűn
2010. április 13. kedd, 23:57 | pinkbutterfly   Előzmény

Az Biblia eredeti görög és héber szövegében többféle szó is szerepel, ami bűnnek van fordítva.
martia: eltéveszti a célt, az Isten által lefektetett rendtől való eltérés
agnoéma. tudatlanság eredménye, tévedés, hiba
aitia: vád
anomia: törvénytelenség
kakosz: rossz, a jó ellentetje
még van néhány, de azok jelentése is kapcsolódik a fentiekhez. a legérzékletesebb talán a céltévesztés, az, hogy nem azt tesszük, amit Isten szeretne,a törekvéseink, cselekedeteink, gondolataink rossz irányba haladnak, azért vagy mert nem tudjuk, vagy mert nem akarunk rá figyelni,hogy Isten mit akar, a központban az én vágyai vannak, az önző kívánságok betöltése

Az ember képtelen is rá, hogy bűntelen legyen,illetve tudja Isten akaratát,ezért van szükség Jézusra és a Szent Szellemre

jaguar képe
bűn-bűntudatkeltés
2010. április 14. szerda, 4:09 | jaguar   Előzmény

Nagyon szép válasz. Na és most ennek fényében, egy tipikus jelenet mikor a templomban zengik a papok, hogy: "és értünk bűűűnösökért!.." meg ilyesmik... az nem a Bibliában foglaltak önkényes kiforgatása és alaptalan bűntudatkeltés?

"Az ember képtelen is rá, hogy bűntelen legyen,illetve tudja Isten akaratát,ezért van szükség Jézusra és a Szent Szellemre"
Nem mindenütt van szükség Jézusra, sok vallásnál elég a "Szent Szellem" - csak mondjuk nem biztos hogy megszemélyesítik így, hanem teljesen máshogy nevezik a folyamatot.

Vannak bűnhívők
2010. április 14. szerda, 12:55 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Szerintem vannak akikbe beledumálták, hogy bűnük van és attól csak egy bizonyos egyház szent hozsannázásával szabadulhatnak meg. Aki ezt hiszi, annak hiába magyarázzuk, hogy nincs bűn. Vannak tapasztalataid, ilyenek és olyanok. Attól, hogy az emberek egy bizonyos csoportja saját érdekéből megállapodott abban, hogy ezeknek a tapasztalatoknak melyik részét nevezik bűnnek, még nem történik semmi. Bármilyen tapasztalatot csak minősítés útján lehet bármilyennek is nevezni és semmi értelme. A megtapasztalások azt szolgálják, hogy úton tartsanak, hogy tapasztalj. Igen, van akinek az az útja, hogy járja egy egy egyház katakombáit. A végén úgy is ugyan azt találja, mint az összes többi. Ez is egy út, el kell fogadni, együtt kell élni vele. Na és megnézni, hogy akinek ez nem tetszik, az miért van.

Üdv!

Hédi

pinkbutterfly képe
Neked soha nem volt lelkiismeretfurdalásod? Isten belénk helyeze
2010. április 15. csütörtök, 15:16 | pinkbutterfly   Előzmény

Neked soha nem volt lelkiismeretfurdalásod? Isten belénk helyezett egy természetes "érzékelőt" a bűnre, ez az, amikor a lelkiismeret figyelmeztet. Ha megbántasz valakit, ha hazudsz, ha szeretetlen vagy stb. Persze ha valaki sokszor elhallgattatja e lelkiismeretét, akkor egy idő után természetessé válnak ezek a rossz dolgok.

Másik: vannak olyan egyetemes dolgok, amelyet a világ minden táján rossz cselekedetnek minősítenek(pl. lopás, erőszak). Mi ez, ha nem annak a megnyilvánulása, hogy igenis van egy isteni rend. És az ettől való eltéveleyedés a bűn.Persze mivel Istentől elválasztott állapotban vagyunk, nem tökéletes az érzékelőnk. Ezért van szükség rá, hogy Istennel kommunikáljunk.

Másrészt nem hiszem,hogy bármiféle egyház bármiféle rutinja képes megszabadítani a bűntől. Erre egyedül Jézus képes.És ő ezt már megtette 2000 éve. Kérdés hogy elfogadom-e vagy nem.

pinkbutterfly képe
Alaptalan bűntudatkeltés?
2010. április 15. csütörtök, 15:28 | pinkbutterfly   Előzmény

Miért lenne a Biblia kiforgatása? Ha olvasnád a Bibliát, akkor egyértelmű lenne, hogy nem az, mert a bűn tényleg létezik, ugyanis konkrétumok vannak megadva egyes bűnökkel kapcsolatban, azzal, hogy ki a bűnös, ez milyen állapot stb.. És arról is, hogy mi vár a bűnösre Jézus nélkül. És persze a szavakat kontextusban értelmezzük, ami méginkább alátámasztja a bűn mibenlétét.

Te hogy érted azt, hogy nem mindenütt van szükség Jézusra, sok vallásnál elég a Szent Szellem?

Én úgy tudom és tapasztalom, hogy a Szent Szellem nem cselekszik Jézus nélkül, másrészt meg Jézus az, akire szükség van, ő szabadít meg a bűntől vagyis egyenesbe teszi az életet, és az már nem célt tévesztett lesz, hanem célba jutó.

válasz
2011. február 27. vasárnap, 16:01 | Látogató   Előzmény

Isten munkája ennyire esetlegessé válhat - az eredményét tekintve - , hogy a legtöbb ember végülis nem érti mi a szeretet? Sokan a legjobb igyekezetük mellett is csak másként képesek gondolkodni. Lelkiismereti kérdés, hogy azt gondoljuk és arról nyilatkozzunk, amit igaznak, valóságosnak vagyunk képesek felismerni. Ugye senki nem gondolja, hogy Isten bármelyikünk számára is csupán az örök elszakítottságot, eltaszítottságot adja, amennyiben a becsületes gondolkodás útját járva nem vagyunk képesek bizonyos állításokat, tanításokat igaznak tekinteni? Én úgy vagyok vele, hogy Isten valósága meghaladja minden bibliaértelmezésünket, összes teológiánkat és valóban homályosan láthatunk csupán... Mindazonáltal Isten Igéje - valami módon - mégiscsak megáll. Állandó viták, szellemi harcok, meg nem értések közepette, de a mai napig jelen van élő és ható módon. Ne lepődjünk meg, ha ez mindig így lesz! Van okunk ezt feltételezni, ha másért nem is, csak a több ezer éves tapasztalásból kiindulva. Az Ige szerint Isten beszéde velünk lesz az idők végezetéig! Saját kérdésemre válaszolva azt tudnám mondani, hogy Istent nem érheti "meglepetés". Bármekkora a tudatlanságunk, hitetlenségünk. Meglepetés bennünket érhet. Egyedül az embert érheti meglepetés... Mondjuk talán földi életünk befejezését követően... Mindenesetre bölcsen tesszük, ha helyet biztosítunk szívünkben, elménkben annak, Aki nem a vak véletlen, Aki nem a nagy bum és nem a legalább akkora nagy zutty. Én nem tudok semmit, de tapasztalom, hogy a hitből élet fakad. Egyszer valaki azt mondta, hogy " Én vagyok az út, az igazság és az élet... " Én elhiszem Neki. ennél többet én nem tudok hozzá tenni.

Ezo
2009. február 25. szerda, 10:02 | Hiteles06

Még annyit, hogy ha nagyon érdekel, te is találhatsz irodalmat, ahol szépen leírják az ezoterikus magyarázatot minden Bibliai dologra, én annyira nem mentem bele. Müller Péter Boldogság című könyvében részletesen leírja a Teremtés történetet, hogyan értelmezhető ezoterikus szemmel, vagy Jézus életét... elég megdöbbentő dolgok vannak. Nekem nagyon megmaradt, hogy kihagyták a Bibliából (azt hiszem a Holt tengeri tekercsekben maradt fenn), hogy Jézus élete során nagyon sokat "bulizott"... elnézést a kifejezésért, de énekelt, táncolt, jól érezte magát, borozgatott, és a boldogságra tanította az embereket is. Persze a boldogság nemcsak ezekből áll szerinte sem, de nem volt mindig olyan szomorú arcú, mint a templomokban.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Vallásos fanatizmus
2009. február 25. szerda, 11:45 | Huszti Sándor -...

Amit itt felvetsz, egy régi probléma, a keresztények az elmúlt 1-2 ezer évben nem tudtak leszokni az erőszakos hittérítésről, csak ma már a törvények nem engedik meg, hogy kerékbe törjenek, karóba húzzanak vagy megégessenek, pedig fogod tapasztalni, hogy a Jézus nevében még ma is megtennék!

Jézus és a szeretet követőinek nevezik magukat, de egy cseppet sem lelni bennük szeretetből, elfogadásból, vagy együttérzésből, úgyhogy szerintem ne a szavaknak higgy, hanem a tényeknek!
Nézd meg, hogy aki éppen meg akar Téged győzni a maga hite felől, mennyire hitelesen éli azt a saját életében?
Élővé válik-e benne a tanítás, vagy csak a fejéből beszél?

Hit - Vakhit

Mivel a legtöbbük nem a szív útját járja (pedig Jézus ezt hírdette), ezért a hitre hivatkoznak, hogy mennyire fontos, hogy higgyél!
Ha megnézed, atörténelem legnagyobb baklövéseit olyanok tudták elkövetni, akik elég erősen hittek a maguk vagy más hülyeségében! Tehát a hittől sokkal fontosabb a józan ész és a szívedben a szeretet!

A vallási fanatista az egyházban, a vallásban, vagy a vallási vezetőjében hisz. Az igaz hívő Istent szereti.

Ha valaki szeret, akkor el tudja fogadni azt is, hogy mások nem tartanak még ott a lelki útjukon, hogy azt tegyék, ami a legjobb lenne számukra! Ezért engedi mindenkit, hogy a saját hite, elve, vagy tévedései szerint éljen.

 Az igazság az, hogy sokan azért kerülnek egy-egy vallás "hálójába", mert kényelmesebb nekik nem gondolkodni, csak követni egy eszmét.
Megmondják nekik, hogy miben kell hinni, az miért úgy van és ha kételyei is támadnának, akkor leszerelik azzal, hogy: "Az ember nem érthet meg mindent!" vagy hogy"Isten útjai kifürkészhetetlenek!"

Aki nem akar gondolkodni, nem akarja igazán megkeresni a belső valóságot, az megelégszik ezekkel a válaszokkal, és gyakorlatilag lebutítja magát! Így nevel az egyház tudatos lények helyett, birkákat, hogy az ő jó pásztorainak meg legyen a nyája, aki eltartja.

Ki a Gonosz?

A másik betanult kliséjük, hogy aki nem az Ő útjukat követi, azt behálózta a Gonosz, az a Sátán szolgája!

A középkorban még lehetett ilyennel riogatni az embereket, de ma csak nevetségessé teszik ezzel magukat!
Ha valaki nem adja el szándékosan magát a sötét erőknek, akkor Ő nem lesz senki szolgája. Emberi gyarlóság és rosszindulat az Ördög belekeverése nélkül is van, amíg az ember tudatosabbá nem válik, hogy feloldja ezek mély gyökerét magában.

A keresztényeknek nem sikerült imával kiűzniük magukból a mohóságot, hiúságot, büszkeséget, agressziót, sértettséget, haragot, manipulációt, rosszindulatot...
Akkor milyen jogon hírdetik, hogy az Ő vallásuk megszabadítja a követőit a sátáni erőktől?!

Önmagát tisztítsa meg minden keresztény a negatív személyiségjegyektől, és utána majd hitelesen hírdetheti nekünk a szeretet útját!

Kedves Bronzon!
2009. február 25. szerda, 13:15 | csaesz   Előzmény

Kedves Bronzon!

Az jutott eszembe, hogy szerintem meg ne higgyj senkinek. Sem az ismerősödnek, sem a Huszti Sanyinak...(bocs, Sanyi, amúgy imádom a CD-idet..:)), hanem próbáld meg nem az eszeddel megfejteni az abszolút igazságot. Helyette vidd le a kérdést a szívedbe, és egy csendes helyen nézz magadba, hogy mit érzel: szerinted mi az igaz? Ha meglesz a bizonyosság benned, ha a saját hitrendszered stabil lábakon áll, senki nem lesz majd a környezetedben, aki meg akarjon győzni a saját igazáról. Meg erről a győzködésről az a véleményem, hogy nem árt, ha meghagyjuk a tévedés, és a tévedésből tanulás lehetőségét mindenkinek, még saját magunknak is:)

Lucifer, a Fényhozó
2009. március 07. szombat, 16:56 | Angijo (útkereső)   Előzmény

Kedves Sanyi!

Nagyon általánosságban írsz a keresztényekről.... és nagyon negatívan. Keresztény vallás pedig sok van. Vannak más vallások is. Van kúltúra és történelem. Van ezoterikus kalandozás. Fekete és fehér mágia. Honnan tudják - tudjuk, hogy mikor műveljük/ művelik a fehér és mikor a fekete mágiát? Nem ilyen egyértelmű dolgok ezek szerintem, hogy ilyen kategórikus kijelentésekkel éljél. Valami nagyon célba talált talán nálad ezzel a témával, hogy ilyen hevesen reagáltál? Nagyon vékony jég az általánosítás és az öntörvényűség. És mi van a jó öreg Luciferrel? Fordítsuk csak le a nevét: Fényhozó. El kéne már felejteni az általánosítást! Nem kéne ezekkel jönni, hogy ilyenek a keresztények, ilyenek a cigányok, ilyenek a zsidók, ilyenek a nők ... stb. Lehetnek hasonlóságok, általános jellemzők... De általánosítani?
Valami pozitívat is írhattál volna a kereszténységről, ha már fenn van a honlapodon a mesterek között Jézus, Teréz Anya és két Pápa is. Írásodat mint véleményt elfogadom, de a megfogalmazás inkább kinyilatkoztató hangnemben történik amivel lelkiismereti okok miatt vitatkozom.
Üdvözlettel
Anita

Kemények a szavaid, de sok
2009. augusztus 04. kedd, 11:16 | Névtelen úton levő (útkereső)   Előzmény

Kemények a szavaid, de sok igazság van benne.

Mi kersztények amikor megértjük, hogy az evangélium SOHA nem időszerű,egyetlen egyért,mert
a személyre mutat. Istennél mindenki önmagáról szól.

A Szent Lélek Temploma minden ember.

Idő kellett az embernek mire mindazt megértette, amit a Feltámadt Krisztus akar nekünk
mondani...

Azt , hogy ma miért ilyenek vagy olyanok a keresztények azt Csak egyedül Isten Ítélheti meg...

Ezt, azért a figyelmedbe ajánlanám kedves barátom...

Mi tudjuk és hirdetjük: egyedül Jézus aki bűntelen volt.

Mi csak törekedhetünk arra, hogy Istennek tetsző életet éljünk.Úton vagyunk arra, amerre
Jézus mutatja nekünk az utat. Hisszük az a mi üdvösségünk,ha Hozzá válunk hasonlóvá,
ha tudunk úgy szeretni, ahogyan Ő általa a Teremtő Atya megmutatta nekünk a Legnegyobb Szeretetet...

Névtelen úton levő

pinkbutterfly képe
Vakhit, fanatizmus?
2010. április 14. szerda, 0:27 | pinkbutterfly   Előzmény

Szerintem van egy fontos dolog, amit elfelejtesz: van a vallásos és van a hívő. Mindketten azt mondják, hogy keresztények, a vallásos bizonyos szabályok szerint próbál meg élni és elítéli azokat, akik nem ezek szerint élnek. A hívőnek személyes kapcsolata van Istennel, valamint megkapta a Szentlelket, aki benne él és hagyja, hogy Isten folyamatosan formálja. Mivel tudja, hogy maga is bűnös, másokat sem ítél el.

Ha megnézed a történelmet, igen az egyház elég sok olyan dolgot tett, amely rossz fényt vet a kereszténységre. és bár sok szörnyűséget tettek Isten nevében, azt nem lehet állítani hogy Isten egyet ért ezzel. Ha megnézem mit mond Jézus a Bibliában ezekről (inkvizíció, boszorkányégetés stb.) nyilvánvaló, hogy ezek az emberek olyasmit tettek, ami ellenkezik Isten akaratával, mert ők valójában nem hívők voltak, csak önző, hataloméhes emberek, akiknek kellett valami indok, hogy zsarnokoskodhassanak.

Mivel a keresztények is emberek, nem vagyunk mentesek a rossz tulajdonságoktól, a megtéréssel ezek nem egy csapásra tűnnek el. Minél inkább átengedem magam Istennek, annál inkább erősödik bennem a krisztusi jellem. Tudom, hogy nem én vagyok jó, hanem Isten kegyelmes, ő az, aki a Szentlélek által átformálja a jellemem.

Sajnos, ha azt mondják kereszténység, a legtöbb embernek rideg templomok, mogorva papok jutnak eszébe, pedig ez nem így van. A kereszténység egy csodálatos kapcsolat Istennel, amely élő és vidám, sajnos vannak halott és vallásos gyülekezetek, de vannak olyanok is, ahol a központban Jézus áll. Igazad van teljes mértékben, hogy az igazi hívő Istent szereti.Ma már sok olyan gyülekezet is van, amely nem tartozik történelmi egyházhoz. Az élő gyülekezetekben munkálkodik a Szentlélek és működnek a lelki ajándékok.

Isten nem vakhitet követel, számtalanszor buzdít rá a Biblia, hogy józanul vizsgáluk meg a dolgokat.

jaguar képe
A vallásost meg a hívőt pont felcserélted az elején
2010. április 14. szerda, 4:16 | jaguar   Előzmény

A vallásost meg a hívőt pont felcserélted az elején, nem tudom véletlenül-e.

"mert ők valójában nem hívők voltak, csak önző, hataloméhes emberek, akiknek kellett valami indok, hogy zsarnokoskodhassanak."
Önző, hataloméhes, zsarnokoskodó és Hívők voltak.

Buzdít a Biblia én elhiszem, de addig amíg észre sem veszik még a papok sem az ott leírtak szimbolikus mivoltát, mindent szó szerint akarnak venni, majd amit nem értenek azt elintézik annyival, hogy: "ezt nem tudhatjuk", meg hogy "Isten útjai kifürkészhetetlenek", addig nincs miről beszélni, marad a vakhit.

Amúgy ez egy tökjó hozzászólás:
http://onmegvalositas.hu/topik/tokeletes_egyhaz#comment-15578

pinkbutterfly képe
Hívő, vallásos, vakhit?
2010. április 15. csütörtök, 15:48 | pinkbutterfly   Előzmény

Nos, szerintem mást értünk a fogalom alatt. Én azt értem vallásosnak, aki mindenféle vallási szertartásokat csinál, legyen az keresztény egyház tagja, vagy bármilyen másé és úgy gondolja, hogy ezekkel a cselekedetekkel majd ő jobb lesz, kiérdemel Istentől ezt-azt.Az egy dolog, hogy pl. a középkorban valakit pápának neveztek,aki aztán szépen kiforgatva a bibliai dolgokat élve hatalmi pozíciójával indított egy ocsmány véres háborút. Valamiben biztos hitt, gondolom a pénzben.

(keresztény)hívőnek azt értem, akinek Istennel személyes, élő kapcsolata van, hisz Jézus megváltóságában és megkapta a Szent Lelket.

Azt pedig elég buta dolognak tartom, ha valaki nem ért valamit és elintézi annyival, hogy Isten útjai...stb.

Én azért hiszek, mert értelme van annak amit hiszek. Amikor nem értek valamit, legyen ez egy dolog a Bibliában vagy az életemben akkor elkezdem kérdezni Istent. A legtöbb esetben kapok választ. Van olyan, amire el kell fogadni, hogy ezt most tényleg nem tudom megérteni.De hangsúlyozom, én azért hiszek mert értelmes, logikus és választ kapok a kérdéseimre, van amire azonnal és van, amire több év után. És amire nincs válasz, arra pedig azért legtöbbször, mert én mint teremtmény időben és térben és bölcsességben sokkal korlátozzottabb vagyok, mint a Teremtő és szerintem gáz lenne, ha Isten annyira kicsi és egyszerű lenne, hogy mindent meg tudjak érteni amit Ő. De egyébként Isten megígérte, hogy igenis lesz olyan, amikor tökéletesen fogok mindent érteni nem "tükör által homályosan"és ez akkor lesz, mikor már Vele leszek a Mennyben.

jaguar képe
nézzük a nyelvtani részét akkor
2010. április 16. péntek, 17:34 | jaguar   Előzmény

..mert így már biztos hogy mást értünk a fogalmak alatt. Az segít ha megnézed a szónak a tövét, honnan ered. A hívő a 'hisz' szóból keletkezett, tehát olyan ember, akinek nincs tudomása az adott dologról, de elhiszi amit neki egy számára hiteles ember mond egy témában.. Hiszékeny típus mondjuk.
Éppezért ha így nézzük rögtön látszik, hogy vannak hívő és vannak tudó emberek (az ateistákon kívül). Ki kell ábrándítsalak, ahogy olvasom a dolgaid, Te nem is vagy hívő, gyanítom hogy már inkább a tudó emberek csoportjába tartozol. Hívő embernek, ha valamije, hát "személyes, élő kapcsolata" nincs Istennel, az tuti. Az legtöbbször csak egy máz, de valójában ateista módon éli az életét a gyakorlatban. Ahogy én látom persze.

SZABÓ GABRIELLA képe
Miért kell Egyház, hogy Istent szeresd?
2010. április 16. péntek, 11:41 | SZABÓ GABRIELLA   Előzmény

Sosem értettem, miért kell házakba, gyülekezetbe járni, hogy az istent szeressük, keressük?
Hiszen bárkiben és bármiben megtaláljuk.

HajduM képe
Talán templomokra, és egyáltalán szakrális helyekre a
2010. április 16. péntek, 12:35 | HajduM   Előzmény

Talán templomokra, és egyáltalán szakrális helyekre a közösség miatt van szükség. Ismerjük a mondást: Hasonló a hasonlónak örvend. Ezért aztán arra a kis időre is amíg együt vannak a heti alkalmakon, megerősítést kapnak a hitükről. Ez mindenféle hívő közösségre igaz, keresztényre, ezoterikusra, ufósra bármilyenre. A szkrális helyeknek meg van még az a tulajdonsága is, hogy ott mindnki egy kicsit áhitatosabb, csendesebb, előzékenyebb, jobb ember, és ez a szellem érezhetően uralja is ezeket a helyeket. Mintha az oda gyülekező emberek érzéseinek a lenyomata megtapadna az adott helyen. Ugyan ez érvényes persze a negatív érzetű helyekre is. Tehát a hely maga, hordozza az oda látogatók szellemiségét, és hatással van az ott lévőkre. Ez jó, mert legalább abban a pár órában valóban jobb emberekké válunk, amíg ilyen helyeken tartózkodunk.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

Ayasofia képe
Útkeresők vagy pénzkeresők?
2009. február 26. csütörtök, 23:22 | Ayasofia

Vajon aki váltig állítja,hogy hisz vagy nem hisz,az valójában mire illetve kire gondol olyankor? Útkereső,aki elhitte,hogy minden hazug és rossz,csupán az igaz,amit az ajtaján bekopogtatós,utcán megállítós,szórólapot kezébenyomós "hittérítők" mondanak? Esetleg pénzkereső,aki abból él,hogy egy-egy Bibliai idézet után orra alá dugja a pénzes edényt,hogy támogassa? Engem ismer Isten és szeret,minden gondolatommal együtt,mégha ezek a gondolatok néha nem épp neki tetszők. Mégis,ha a spiritualitás nem fér össze Istenbe vetett hitünkkel,akkor felmerül a kérdés az első nappal kapcsolatban elsőként: hogyan lett a világ? Hitünk szerint Isten teremtette... akkor hogy is van azzal a bizonyos teremtő erővel,a kimondott szavak hatalmával?Higyjünk önmagunkban,öröklött vagy tanult képességeinkben,adottságainkban feltétel nélkül!Higyjünk a hitünk erejében,legyen ez a hit bárkire és bármire irányuló.
Engedtessék meg,hogy egy lelkivezető szavaival éljek. "Ha Istent keresed,keresd máshol!"

Sziasztok,szép napot mindenkinek! A minap néztem egy filmet,a
2009. február 27. péntek, 9:12 | Névtelen (útkereső)

Sziasztok,szép napot mindenkinek! A minap néztem egy filmet,a címe Az őslakó.A történet kapcsolódik az itt felvetett témához.Ha tehetitek nézzétek meg.

hit és tudás
2009. február 28. szombat, 22:04 | hajni19840203 (útkereső)

...amikor velem akar valaki vitatkozni ebben a témában én soha nem megyek bele a vitába. csak annyit mondok neki, hogy te hiszel Istenben, én pedig tudom, hogy létezik...aztán otthagyom, míg ő hajtja tovább a meseszövegeit, amiket oly bölcsen idézget a bibliából...

Harciasan nem jó...
2009. március 05. csütörtök, 9:22 | Nemharcias... (útkereső)

Harc? Miért kell harcolni ilyen békés témában ? Mindenki élje az életét a saját meggyőződése szerint. Legyen az életünk a kiállvány, vagy a bizonyíték a hitünk, meggyüzüdésünk mellett. Vagyus ne szavakkal akarjunk meggyőzőek lenni. Én erre törekszem. Te jó ég, millyen képe vagyok hitemnek ? :-O Még szerencse hogy van egy kis időm tökéletesedésre... pl. a mai nap... pl. a most....

Sziasztok! A kereszténység az ezotériától nagyon különböző.
2009. április 28. kedd, 0:07 | Névtelen (útkereső)

Sziasztok!

A kereszténység az ezotériától nagyon különböző. A keresztény ember számára az Isten külső személy, szerető, ám igazságos és személyes Isten. Az ezotéria tanítása az, hogy az isteni erő benned van, s hogy nincs bűn. A bűn tagadása számomra érthetetlen: ha valaki öl, az sem bűn? Az ezotéria ijesztően tagadja az ember felelősségét minden téren.
Rengeteget lehetne írni, most csak pár mondatot akartam.

Isten, vagyis ÉN
2009. augusztus 04. kedd, 9:49 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Én nem tudom mi a kereszténység. Aki Jézus Krisztusban hisz, az a keresztény? Vagy az egyház, ami félreértelmezi Jézus szavait? De Jézus nem külső személyként hírdeti Istent. Pont Ő az, aki a bennünk élő Krisztust hírdeti.

Az ezoterikusok szerint pedig azért nincs bűn , mert minden ok és okozat. Amit mi bűnnek ítélünk meg egy vétek, amit nem kellene megtennünk, de mivel szabad akaratot kaptunk, sajnos megtesszük....
Amikor a "következő" dimenzióban értékeljük tetteinket (mi magunk, az Isten), akkor majd megadjuk magunknak a jóvátétel feladatát, és a következő "leszületésünkben" jóvá tehetjük....
Valahogy így lehet, szerintem...

Ági

(A Bibliában Jézus szól a reinkarnációról is, asszem Keresztelő Jánossal kapcsolatban. Ő volt Illés is. Sajna nem tom pontosan idézni... érdemes utánanézni.)

Hatalmi harc
2009. június 08. hétfő, 18:03 | Látogató

Csak pár napja találtam rátok.
Olvasgatom írásaitokat, nézelődöm, mert hát szeretném megismerni önmagamat és ezt a világot, amiben élünk.
Nem ma kezdtem !!
Ez a téma viszont nagyon sokáig foglalkoztatott engem is. Nagyon vallásos családban nőttem fel, és ez nyomot hagy az emberben ha akarod, ha nem.
Aztán úgy 15 évvel ezelőtt kaptam egy asztrológiai könyvet ajándékba, majd beiratkoztam egy négy éves tanfolyamra, mert azt rögtön éreztem , hogy ez mester nélkül nem megy.
A döbbenetet, amikor az ember ráérez valamire azt hiszem nem lehet megfogalmazni. Ezt csak az érti, aki átélte már.
Szó szerint forgott velem a világ. AZ ASZTROLÓGIA MŰKÖDIK-,de akkor mért tiltja a biblia???
Szüleimet értelmes okos, művelt embereknek ismertem, akik minden vasárnap a templomban ültek.
Szeretetben és nagyon békés körülmények között nőttem fel.
Valami még sincs rendben--gondoltam.
Sok időbe telt mire a mostani véleményem kialakult,de mint mondom ez csak az én véleményem.

Aki keres, talál!!! Kértem Istent hogy segítsen megérteni ezt a számomra nagyon nagy dilemmát, és Ő megmutatta nekem ,hogy miért is nem szereti ő, ha valaki jóslással, illetve hasonló dolgokkal foglalkozik.
Na persze ez nem egyik napról a másikra történt, ha nem hosszú évek tapasztalatai kellettek hozzá.
A lényeg amire én a hosszú évek alatt rájöttem, ( még egyszer hangsúlyozom, hogy én),az az, hogy a biblia és az ezotéria tanításai között nincs sok különbség. Sőt minden vallás ugyan azt az Istent keresi , de!!!
Ha megnézzük pl Buddhát ,akkor azt látjuk, hogy Ő megtisztította híveit a földiségtől, vágytalanságra, önmegtartóztatásra, tisztaságra tanította őket. Szabadságra vágyó, igen önzetlen és végtelenül odaadó , tiszta szellem volt. Amit ő nirvának nevez az a békességben való felolvadás.
Ezzel szemben Krisztus azt a kijelentést hozta nekünk, hogy a szeretet nem az élet alázatos tűrésében, hanem a jó cselekedetek szakadatlan gyakorlásában áll..
Szerintem minden népcsoport azt a vezetőt kapta meg akire a következő fejlődési lépcsőhöz szüksége volt.
És megint csak de!!! - Isten fiának csakis a keresztények által tisztelt Krisztust nevezték!!
Azért ez szerintem jelent valamit.
Mi ezotériával foglalkozó emberek gyakran mondjuk , hogy a bibliából ez is meg az is kimaradt. Ugyanakkor azt is mondjuk, hogy semmi sem történik véletlenül.
Akkor most mi van??
A bibliából kimaradhatott volna bármi is?
Szerintem a bibliában minden benne van aminek benne kell, hogy legyen.
Nagyon gyakran mondja Jézus is, hogy akinek füle van értse meg.
És hogy miért tiltja a biblia ezeket a tanokat?, Csak azért mert dölyfössé teszi az embert. Sok asztrológust ismerek és bizony mindannyian azt hiszik az életük iránya az ő kezükben van.
Pedig nem mert, mindenki csak analógiákban tud gondolkodni, azokon belül pedig sok minden történhet.
Kedves bronzon sajnos abban igaza van az ismerősödnek hogy a betegségből való kigyógyítás csak átmeneti. Ugyanis a betegséget azért kaptuk mert valamit nem jól élünk. Gondolnád hogy minden szívinfarktust lábgomba, vagy valamilyen gomba előz meg? A lábgombát elnyomhatjuk, de ha a feladatunkat ezután sem tudjuk megélni , hát jön a szívinfarktus. Azért mert analógiában ugyan az, csak először megdobtak egy kaviccsal , majd később már jött a kő. Tudod?....a következő a halál.- mert valamit sehogy nem akarsz megélni, ebben az életben már nem.
Bocsi hogy egy kicsit nagyon belemerültem.
Üdv: Noa