Hellinger féle családfelállítás | Önmegvalósítás.hu

Hellinger féle családfelállítás

2010. jún. 06. 10:00
2010. jún. 06. 18:00
Kezdődik: 2010. jún. 06. vasárnap 10:00
, workshop, Száraz Ildikó
anyai rokonság, nagyon-kicsi.jpg

A családfelállítás módszere többek között alkalmas arra, hogy kiderítse bizonyos megmagyarázhatatlan érzések, viselkedések (pl. félelmek, magány, életbeli elakadások, sorozatos balesetek, stb.) okát.
Rendezze a családtagok közötti rossz kapcsolatot.
Felderítse a sorozatos kudarcok gyökerét.
Segítse a veszteségek (gyász, válás, stb.) feldolgozását.
Megtalálja az elrontott emberi kapcsolatok magyarázatát."

A módszer Bert Hellinger nevéhez fűződik. Teológiát, filozófiát tanult, majd 16 évig a zuluknál dolgozott hittérítőként. Ott figyelte meg, hogy a törzs a csoport erejét használta gyógyításra. Amikor elkezdett pszichoterapeutaként dolgozni, arra lett figyelmes, hogy a kliensek egy részének a tüneteit nem magyarázták életük eseményei. Viszont szinte mindenkinél talált, korán meghalt,vagy nehéz sorsú őst, akinek volt oka rá, hogy a tünetet produkálja. Ezért felmerült benne, hogy elképzelhető, hogy a testi-lelki problémák hátterében nem csak az ember saját életében lezajlott események játszanak szerepet. Munkája során arra a következtetésre jutott, hogy a klánunk, vagyis a tágabb értelemben vett családunk tagjaink sorsa meghatározza az életünket Klánunk életeseményei bekerülnek egy közös (tudattalan) energiamezőbe (morfogenetikus mező) és ezek hatással lehetnek a család bármelyik tagjára. A gyakorlatban kiderült, hogy ennek a mezőnek szigorú törvényei vannak, és ha ezek sérülnek, boldogtalanságot, tragédiákat, betegségeket okoznak.

A törvények a következők:
1,Odatartozás törvénye: minden közeli és távoli családtagnak egyenlő joga van ahhoz, hogy a többiek elismerjék odatartozását. Ez a jog akkor sérül, ha valakit elfelejtenek, kitagadnak. A klánhoz nem csak a vér szerinti rokonok tartoznak, hanem mindenki aki élet-halál kérdésében megváltoztatta valamelyik családtag életét (pl. életet mentett, vagy életet oltott ki, elhalt magzatok, a szülők, nagyszülők előző fontos kapcsolatai, stb)

2, A hely törvénye: mindenki csak a saját helyén élheti az életét.
Létezik egy generációs létra, ahol a szülők a nagy, a gyerek a kicsi. Valamint van egy sorrend, ami leszögezi, hogy aki előbb érkezett a rendszerbe, annak elsőbbsége van. Zavar keletkezik a rendszerben ha a gyerek anyáskodik a szülő felett, vagy elfoglalja az előtte született testvér helyét.

3, Adok-kapok egyensúlya.
Egyenrangú – baráti, vagy pár- kapcsolatok akkor működnek jól, ha az adok kapok egyensúlyban van. Folyamatosan biztosítani kell az energiaáramlást, tudni kell adni és elfogadni.
Szülő - gyermek kapcsolatban mindig a szülő ad, és a gyerek elfogad.

A családfelállítások új felfedezése az úgynevezett csoport lelkiismeret, amelyik akkor kezd mozgásba, ha az előbbi törvények valamelyike sérül. Ilyenkor a lélek kiegyenlítő mozgásba kezd, vagyis ha valaki nem kapta meg az őt megillető helyet a családban, akkor a következő generációban valaki tudattalanul megismétli a sorsát.

A családfelállítás legtöbbször csoportban zajlik, de esetenként vannak úgynevezett egyéni állítások is.
A csoportban történő a következőképpen zajlik: összegyűlik 10 -15 ismeretlen ember. Néhányan azért jönnek, mert szeretnék ezzel a módszerrel megoldani a gondjukat, mások, segítőként vannak jelen. Körben ülünk a teremben. Akinek problémája van, néhány mondatban elmondja az állításvezetőnek. Pl. „Képtelen vagyok szót érteni a lányommal, állandóan veszekszünk.”Ekkor a vezető kérdez néhány dolgot a családról. Ilyenkor csak a tények számítanak. Majd megkéri azt aki a problémát hozta, hogy válassza ki a körben ülők közül néhány családtagjának képviselőjét. Ezek a képviselők felállnak, akinek a gondján dolgozunk, visszaül és mintegy kívülről figyeli a körben történteket. A képviselők kis idő múlva különböző érzésekről, érzetekről számolnak be a vezetőnek, ami nem az övék. A körben történtektől függően a vezető újabb képviselőket állíthat be, egészen addig, amíg megmutatkozik a rejtett dinamika, az hogy hol borult fel a rend. Ha ez megvan, következik az oldás, különböző mondatok és rituálék által, amikor a kliens képviselője meghajol a nehéz sorsú családtag előtt, visszaadja átvett sorsát, elfogadja helyét, sorsát. Ebben az utolsó részben a kliens maga is beállhat a beállhat a képbe.
A csoportos állításnak egy különleges módja a „fedett állítás”, amikor a vezetőn és a kliensen kívül senki sem tudja, kinek a képviseletében áll. Olyankor használjuk ezt a módot, ha kényes problémáról van szó, és a kliens nem szeretné, ha más is tudomást szerezne róla.
Az egyéni állítás abban különbözik a csoportostól, hogy csak a vezető és a problémát hozó van jelen, és a családtagokat tárgyak, papír lapok, emberfigurák helyettesítik.

Részvételi díj: érdeklődőknek: 1000,-
állítőknak: 7000,-

Előadó: Száraz Ildikó


Kezdődik:
2010. jún. 06. vasárnap 10:00

Vége:
2010. jún. 06. vasárnap 18:00
Elérhetőség
Telefon: 
+36202613869

A jelentkezés lezárva.

Beküldte: | 2010. máj.. 04. kedd - 11:36

Hozzászólások

14 hozzászólás
Ami hat, az a valóság
2010. május 19. szerda, 9:11 | szildiko1

A családfelállítás nem hagyományos értelemben vett terápia, hanem inkább módszer, ugyanis nem csinál senki semmit. A változást az okozza, hogy az ember találkozik a valósággal. A valóságnak azzal a részével, ami abban a helyzetben a legfontosabb. A hatást ez váltja ki.

Észrevenni azt ami van, és elfogadni úgy ahogy van - ez a legfontosabb. Ráadásul ebben a módszerben a dolgoknak szabad is olyanoknak lenniük, mint amilyenek. „Egyetérteni azzal, ami van:” ez nagy oldódással jár. Ehhez szükség van az életben némi bátorságra..
Szokásaink, beidegződéseink hatására inkább félrenézünk, inkább elfedjük a valóságot odanézés helyett, védekezünk elfogadás helyett. Okolunk, magyarázatokat keresünk a velünk történt eseményekre ahelyett, hogy „csak” szembenéznénk: „ez és ez történt.” Ennyi.
Ha megállunk a valóság előtt, az hatni kezd…. és ebből tiszta erőt meríthetünk. Hogy mi a valóság? Hogy szüleink gyermekei vagyunk, hogy mindkettőjüket egyformán szeretjük. Hogy mindent odaadtak amit tudtak, és a legtöbbet adták, az életet. Hogy fáj a hiányuk. A valóság, hogy senki sem tökéletes, mi sem. Hogy az élethez szervesen hozzátartozik a halál, a szenvedés, a betegség. De ezeknek a tudomásulvétele kellemetlenségekkel jár. Ezért inkább elfojtjuk, letagadjuk, és így próbáljuk elkerülni a félelmet, a fájdalmat, a kiszolgáltatottság érzését. Erre szolgál az is, amikor kifogásokat keresünk (azért nem tartottuk meg a gyereket, mert..)
Még nehezebb szembenézni a valósággal, ha egy tragédia hírtelen következett be. Önmagunk megnyugtatására válaszokat várunk: „Miért pont én?” „Miért pont ő?” De álljunk meg, és nézzünk szembe a ténnyel: megtörtént és kész. Fájdalmat okoz? Félelemmel tölt el? Igen. De ha kibírjuk, ebből plusz energiát kapunk és segítséghez jutunk a továbblépéshez.
Hellinger azt mondja: „Az embernek bele kell egyeznie a valóságba, amilyen volt. Nem kell sajnálni, hogy így alakult. Anélkül, hogy arra vágynánk, bárcsak másképp történt volna, a rossz esemény is barátságossá, erővé válik.”
Egy dolga van az embernek: nyitottan közeledni a valósághoz. Mert a tények elismerése, ez az ami hat.

Családfelállítás május 30-án.

HajduM képe
Veszélyes dolog a valóság.
2010. május 19. szerda, 9:34 | HajduM   Előzmény

Veszélyes dolog a valóság. Talán azért is látunk, tükör által homályosan, mert lehet, hogy az éles valóságot nem is tudnánk feldolgozni.
Egy kicsit, a tarot esten bele kóstoltam. Nem biztos, hogy akarja tudni az ember a valódi valóságot, de legalább is fél tőle.
Én biztosan.
Mi lehet ott belül, a lélek mélységeiben?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---->> Semmi nem hozható helyre azzal a szemlélettel, amivel elrontották azt. <<----

Veszélyes? Kire? Mire? Romba dönti az eddigi szépen felépített
2010. május 19. szerda, 11:24 | szildiko1   Előzmény

Veszélyes? Kire? Mire?
Romba dönti az eddigi szépen felépített hamis elképzeléseket? Hát igen.

Veszélyes, és......felszabadító. És átalakító. És segítő.
Ha akarod, ha hagyod.
Ha fontos.
Ha bátor vagy.

És az is valóság, ha tudatosan azt mondod magadnak: "Nem akarom (merem) megnézni a valóságot, ezentúl úgy élem az életemet, hogy tudom, hogy hamis. Így döntöttem, nekem ez így is megéri. Ez így lesz, és kész!"

Ezt is teheted, csak döntsd el.

HajduM képe
Ildikó. Egy ilyen családfelállítás, egy alkalommal hoz valami
2010. május 19. szerda, 11:32 | HajduM   Előzmény

Ildikó.

Egy ilyen családfelállítás, egy alkalommal hoz valami megoldást, vagy inkább kurzus jellegű dolog? Egy alkalom mennyi időt vesz igénybe, és milyen anyagi vonzata van?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---->> Semmi nem hozható helyre azzal a szemlélettel, amivel elrontották azt. <<----

Köszönet ldikónak
2010. május 19. szerda, 11:52 | Ramina   Előzmény

Kedves Ildikó!

Köszönet az "Ami hat, az a valóság" irásodért!
Csodálatosan és tisztán összefoglaltad a valósághoz való helyes hozzáállást.
Igazán sokat adott, mint minden eddigi irásod.

Én köszönöm
2010. május 20. csütörtök, 13:27 | szildiko1   Előzmény

Én köszönöm a visszajelzésedet!! :-)

családfelállítás
2010. május 20. csütörtök, 13:25 | szildiko1   Előzmény

Kedves Miki!

A családfelállításra esetenként konkrét problémával jönnek az emberek: "Folyamatosan vitatkozunk a gyerekkel (párommal, anyámmal)" "Régóta nincs párkapcsolatom." Vagyis megfogalmazott személlyel való rossz kapcsolat okát szeretnék felderíteni.
Aztán előfordul, hogy valaki általános és számára megmagyarázhatatlan érzések, viselkedések okaira kíváncsi. Pl. "Nem tudom, miért vagyok dühös a férfiakra (nőkre). "Időnként úgy érzem, ki tudnék a világból menekülni." "Sokszor érzem magam magányosnak." Stb.
Egy alkalommal csak egy témával dolgozunk, és egy tudományos felmérés szerint az esetek 50%-ban ez az egyszeri alkalom is hozott változást a családban.
Előfordulnak olyan szerteágazó témák is, amikor szükség van még "ráerősítésre" néhány hónap múlva. És jónéhány témára elég csak egyszer állítani.
A csoportban egy alkalom egész napos, rendszerint 10-18 óráig tart. Lehet érdeklődőként is jönni, ekkor nem jelentkezik az ember témával, hanem képviselőként segít. Ez 1000 forint. Ha témával jön az ember, annak az anyagi vonzata 7000,-

A következő csoport időpontja: május 30

("A félelelem kopogtatott. A hit ajtót nyitott. Nem volt ott senki.")

Kedves Ildikó! Olyan esetben segíthet valakinek a család
2010. május 23. vasárnap, 18:42 | sunnyflorida   Előzmény

Kedves Ildikó!

Olyan esetben segíthet valakinek a család felállítás amikor azt érzi évek óta, hogy nem tud az életén változtatni, mint ha egy vasmacska lenne a lábán ami csak húzza le, és érzi is, hogy nincs magával rendben? Nincs életcélja, menne, keresné, csinálna valamit de nem tud, vagy nem eléggé akarja, vagy nincs ereje?!
Én már nem tudok neki segíteni, pedig nagyon szeretem.

köszönöm

Kedves "sunnyflorida"!
2010. május 24. hétfő, 11:24 | szildiko1   Előzmény

Röviden csak annyit mondanék, hogy IGEN!
Gyakori, hogy valaki megakad, nem képes mozdulni, pedig nagyon szeretne. Ezekben a helyzetekben az erő kevés. Ilyenkor (is) valószínű, hogy szeretetből, tudattalanul sorsközösséget vállalt valakivel. Ha tudatosul benne, hogy ki ez a valaki, behozzuk az illetőt családi rendszerbe, és tisztelettel visszaadjuk neki a sorsát, elismerve, hogy erős, és képes viselni saját maga, akkor végre elindulhatunk a saját utunkon.

Kedves Ildikó! Kicsit gondolkodtam, hogy milyen magyarázatok
2010. május 25. kedd, 17:41 | sunnyflorida   Előzmény

Kedves Ildikó!

Kicsit gondolkodtam, hogy milyen magyarázatok lehetnek még a megakadásra a páromnál. Az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy az előző kapcsolatában olyan mély sebeket szerzett, hogy velem már nem engedte magát egy ponton túl, a feltörő többlet érzéseit amik jöttek volna ki belőle elnyomta. És ezeknek az érzéseknek az elnyomása már kihatott az egész lényének az elnyomására is. Mivel ezt nem látta (és én sem, mert nem mondta soha, mindent titkolt és magányában élte meg a szenvedést, ha rákérdeztem nem válaszolt konkrétan) az elmúlt időszakban már nagyon-nagyon szenvedett. Rákérdeztem, tényleg úgy volt, hogy nagyon megsérült?! Azt mondta, hogy igen. Jelenleg próbál már valamerre menni, mert már sehogy sem érzi jól magát, csak azt nem tudom ebből ki lehet kecmeregni egyedül?
Én első körben azt mondtam, hogy próbálja meg felém a benne lévő összes szeretetét ki-kiadni, ne féljen, nem fogom bántani, csak próbálja meg megélni ezt és az ezzel kapcsolatos félelmeit leküzdeni, így talán oldódni tud benne a felgyülemlett elnyomás.
Nem tudom ilyen esetben is segíthet a család állítás vagy valami mást javasolsz?

üdv

Kedves "sunnyflorida"!
2010. május 25. kedd, 18:02 | szildiko1   Előzmény

Látom, aggódsz a párodért.
Amit elmondtál, elképzelhető. De lehet, hogy mélyebben van a valóság. Találgathatunk, de - ahogy megtapasztaltam, - semmi sem az, aminek látszik. Na jó, néha az. :-)
Ha nem tudja kifejezni feléd az érzelmeit, az lehet gyermekkori trauma is: "Ha szeretek valakit, elveszítem...", vagy az is lehet, hogy még nem zárta le lelkében teljesen az előző kapcsolatát. Akár pozitív, akár negatív érzést érez, akkor ott még valami dolga van.
De lehetséges, hogy rossz felé tapogatózunk. Ezek a folyamatok általában nagyon mélyen zajlanak. A családfelállítás ezt a mély valóságot mutatja meg.

Nem tudom, a párod hogyan viszonyul a te aggódásodhoz, de azt javaslom, hogy bízz benne, hogy megtalálja a megoldást. És ha szüksége van rá, segítséget kér.

infó
2010. május 26. szerda, 21:57 | sunnyflorida   Előzmény

Kedves ildikó!

Május 30.-án nem lesz család állítás, most akartam rá jelentkezni csak nem találom?

Kedves "sunnyflorida"!
2010. május 29. szombat, 11:08 | szildiko1   Előzmény

Igen, a 30-i elmarad, és egy héttel később június 6-án lesz helyette. Bízom benne, hogy az az időpont is megfelelő lesz Neked. :-)
Arra jelentkezni a főoldalon tudsz.
Szeretettel várlak, Ildikó

jelentkezés
2010. május 29. szombat, 11:10 | szildiko1   Előzmény

Úgy látom, a főoldalról elkerült a program, ezért az e-mail címemen tudsz jelentkezni: diko01@vivamail.hu