Hellinger féle családfelállítás | Önmegvalósítás.hu

Hellinger féle családfelállítás

2010. máj.. 06. 10:00
Kezdődik: 2010. máj.. 06. csütörtök 10:00
, workshop, Száraz Ildikó
csalad.jpg

Hellinger féle Családállítás Ildikóval. A családfelállítás módszere Bert Hellinger nevéhez fűződik. A módszer többek között alkalmas arra, hogy kiderítse bizonyos megmagyarázhatatlan érzések, viselkedések (pl. félelmek, magány, életbeli elakadások, sorozatos balesetek, stb.) okát. Rendezze a családtagok közötti rossz kapcsolatot, felderítse a sorozatos kudarcok gyökerét.
Segítse a veszteségek (gyász, válás, stb.) feldolgozását, megtalálja az elrontott emberi kapcsolatok magyarázatát.

Bert Hellinger teológiát, filozófiát tanult, majd 16 évig a zuluk között élt hittérítőként. Ott figyelte meg, hogy a törzs, a csoport erejét használta gyógyításra. Amikor elkezdett pszichoterapeutaként dolgozni, arra lett figyelmes, hogy a kliensek egy részének a tüneteit nem magyarázták életük eseményei. Viszont szinte mindenkinél talált, korán meghalt,vagy nehéz sorsú őst, akinek volt oka rá, hogy a tünetet produkálja. Ezért felmerült benne, hogy elképzelhető, hogy a testi-lelki problémák hátterében nem csak az ember saját életében lezajlott események játszanak szerepet. Munkája során arra a következtetésre jutott, hogy a klánunk, vagyis a tágabb értelemben vett családunk tagjaink sorsa meghatározza az életünket Klánunk életeseményei bekerülnek egy közös (tudattalan) energiamezőbe (morfogenetikus mező) és ezek hatással lehetnek a család bármelyik tagjára. A gyakorlatban kiderült, hogy ennek a mezőnek szigorú törvényei vannak, és ha ezek sérülnek, boldogtalanságot, tragédiákat, betegségeket okoznak.

A törvények a következők:

1, Odatartozás törvénye: minden közeli és távoli családtagnak egyenlő joga van ahhoz, hogy a többiek elismerjék odatartozását. Ez a jog akkor sérül, ha valakit elfelejtenek, kitagadnak. A klánhoz nem csak a vér szerinti rokonok tartoznak, hanem mindenki aki élet-halál kérdésében megváltoztatta valamelyik családtag életét (pl. életet mentett, vagy életet oltott ki, elhalt magzatok, a szülők, nagyszülők előző fontos kapcsolatai, stb)

2, A hely törvénye: mindenki csak a saját helyén élheti az életét.
Létezik egy generációs létra, ahol a szülők a nagy, a gyerek a kicsi. Valamint van egy sorrend, ami leszögezi, hogy aki előbb érkezett a rendszerbe, annak elsőbbsége van. Zavar keletkezik a rendszerben ha a gyerek anyáskodik a szülő felett, vagy elfoglalja az előtte született testvér helyét.

3, Adok-kapok egyensúlya.
Egyenrangú - baráti, vagy pár- kapcsolatok akkor működnek jól, ha az adok kapok egyensúlyban van. Folyamatosan biztosítani kell az energiaáramlást, tudni kell adni és elfogadni.
Szülő - gyermek kapcsolatban mindig a szülő ad, és a gyerek elfogad.

A családfelállítások felfedezése az úgynevezett csoport lelkiismeret, amelyik akkor jelentkezik ha az előbbi törvények valamelyike sérül. Ilyenkor a lélek kiegyenlítő mozgásba kezd, vagyis ha valaki nem kapta meg az őt megillető helyet a családban, akkor a következő generációban valaki tudattalanul megismétli a sorsát.

A családfelállítás legtöbbször csoportban történik, de esetenként vannak úgynevezett egyéni állítások is.
A csoportban történő a következőképpen zajlik: összegyűlik 10 -15 ismeretlen ember. Néhányan azért jönnek, mert szeretnék ezzel a módszerrel megoldani a gondjukat, mások, segítőként vannak jelen. Körben ülünk a teremben. Akinek problémája van, néhány mondatban elmondja az állításvezetőnek. Pl. „Képtelen vagyok szót érteni a lányommal, állandóan veszekszünk."Ekkor a vezető kérdez néhány dolgot a családról. Ilyenkor csak a tények számítanak. Majd megkéri azt aki a problémát hozta, hogy válassza ki a körben ülők közül néhány családtagjának képviselőjét. Ezek a képviselők felállnak, akinek a gondján dolgozunk, visszaül és mintegy kívülről figyeli a körben történteket. A képviselők kis idő múlva különböző érzésekről, érzetekről számolnak be a vezetőnek, ami nem az övék. A körben történtektől függően a vezető újabb képviselőket állíthat be, egészen addig, amíg megmutatkozik a rejtett dinamika, az hogy hol borult fel a rend. Ha ez megvan, következik az oldás, különböző mondatok és rituálék által, amikor a kliens képviselője meghajol a nehéz sorsú családtag előtt, visszaadja átvett sorsát, elfogadja helyét, sorsát. Ebben az utolsó részben a kliens maga is beállhat a beállhat a képbe.
A csoportos állításnak egy különleges módja a „fedett állítás", amikor a vezetőn és a kliensen kívül senki sem tudja, kinek a képviseletében áll. Olyankor használjuk ezt a módot, ha kényes problémáról van szó, és a kliens nem szeretné, ha más is tudomást szerezne róla.
Az egyéni állítás abban különbözik a csoportostól, hogy csak a vezető és a problémát hozó van jelen, és a családtagokat tárgyak, papír lapok, emberfigurák helyettesítik.

Ajánlott ára: állítónak 6000.- ft, segítőnek 1000.- ft.

Előadó: Száraz Ildikó


Kezdődik:
2010. máj.. 06. csütörtök 10:00
Elérhetőség
Telefon: 
+36202613869

A jelentkezés lezárva.

Beküldte: | 2010. máj.. 01. szombat - 15:43

Hozzászólások

12 hozzászólás
Én már 2 éve járok ezekre a terápiákra és bevallom azóta
2010. május 04. kedd, 11:45 | Suzie Q (útkereső)

Én már 2 éve járok ezekre a terápiákra és bevallom azóta nagyot változott az életem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Másfél éve voltam először állításon. A volt partneremmel
2010. május 08. szombat, 9:44 | Névtelen (útkereső)

Másfél éve voltam először állításon. A volt partneremmel kapcsolatban nagy félelmeket éltem meg. Egyszerűen menekültem előle. (Pedig sose bántott fizikailag) A családfelállítás után rögtön valahogy másképp néztem a férfiakra, és kb. fél év múlva teljes nyugalommal tudtam beszélgetni a volt párommal. Nekem ez nagy megkönnyebbülés volt.

Azt is olvastam, hogy létezik egyéni állítás. Az micsoda? Mit jelent?

KR

Családállítás
2010. május 08. szombat, 15:34 | Hiteles06   Előzmény

Szia! Én úgy tudom, az az egyéni állítás, amikor csak a te problémádra állít a csoport, nem pedig egymás után mindenkinek, aki kéri. Én olyanon voltam, ahol egymás után mindenkinek állítottunk, aki jelen volt. Már lassan három hónapja, hogy voltam, és még mindig építkezem belőle.

Egyéni állítás
2010. május 10. hétfő, 9:43 | szildiko1   Előzmény

Az egyéni állításkor csak a családállításvezető és a "kliens" van jelen. Ilyenkor a témában érintett családtagokat különböző tárgyak, párnák, székek, kövek, papírlapok, emberfigurák, stb. képviselik, jelenítik meg. Nagy belső lelki munkára van szükség ebben a helyzetben a vezető és a kliens részéről. Ezt a formát olyankor szokták használni, amikor a "kliens", például nem szívesen megy el a gondjával csoportba, esetleg sokak által ismert személy, vagy kényes a témája. A hatásfokáról szoktak kérdezni még. Voltak már nagyon ütős egyéni állítások is , és voltak kevésbé ütősek is. Sok függ a témától és a kliens belső munkájától. A csoportos állításnál sok "munkát" elvégeznek a képviselők, az egyéninél minden a vezetőre és a kliensre hárul.
Van olyan vezető aki vállal ilyet, van aki nem.

Ildikó

Mi a családállítás mechanikája?
2010. május 08. szombat, 12:25 | Szabó Peti (útkereső)

Mi a családállítás mechanikája?

ez aztán
2010. május 10. hétfő, 9:46 | szildiko1   Előzmény

Igazi férfias kérdés...:-))
Mit értesz mechanika alatt ebben a témában?

Szia Ildikó! :) Azt értem, hogy valójába akkor hogyan működik
2010. május 10. hétfő, 10:09 | Szabó Peti (útkereső)   Előzmény

Szia Ildikó!

:) Azt értem, hogy valójába akkor hogyan működik az állítás? Energetikailag. Ha jól tévedek van olyasmi, hogy családi aura vagy morfogenetikus mező vagy valami ilyesmi és ott rendez át dolgokat a segítők által képviselt energiákkal? Nem értek hozzá... szóval azért kérdezem :) csak találgatok.

Szia Péter! (Van időd és kedved olvasni? :-)) Amikor Hellingert
2010. május 10. hétfő, 17:54 | szildiko1   Előzmény

Szia Péter!
(Van időd és kedved olvasni? :-))

Amikor Hellingert megkérdezték ugyanerről, valami olyasmit válaszolt: Fogalmam sincs hogy működik, ha valaki rájön, legyen szíves nekem is megírni.

De, hogy ne legyen kielégítetlen az információs igényed, elmondom, jó helyen keresgélsz.
Miután ebben a kérdésben vannak nálam okosabbak is, érdemes őket olvasni. Részletek Barbara Ann Brennan Gyógyító kezek című könyvéből.

Mezőelmélet
A XIX. század elején olyan új fizikai jelenségeket fedeztek fel, amelyeket a newtoni fizika segítségével nem lehetett leírni. Az elektromágneses jelenségek felfedezése és kutatása vezetett el a mező fogal¬mának kialakulásához. A mezőt olyan térállapotként definiálták, amelynek lehetősége van erőt létrehozni. A régi newtoni mechanika a pozitív és negatív töltéssel rendelkező részecskék, mint a protonok és elektronok közötti kölcsönhatásokat egyszerűen úgy interpretálta, hogy 2 részecske, mint tömeg vonzza egymást. Michad Faraday és James Clark Maxwell azonban úgy találta, hogy a jelenség magyarázatául megfelelőbb a mezőelméletet használni, s azt állítani, hogy minden töltés egy „zavart" vagy „térállapotot" hoz létre maga körül, úgy, hogy a jelenlévő másik részecske érezze az erőt. Ily módon született meg a világegyetemről szóló új elmélet, mely szerint az univerzum mezőkből áll. E mezők egymással kölcsönhatásban lévő erőket hoznak létre. Végre volt egy olyan tudományos elmélet, amellyel már elkezdhettük megmagyarázni azt a képességünket, hogy tudunk egymásra hatni távolról is, anélkül, hogy látnánk egymást vagy beszélnénk egymással.

Mindannyiunknak volt már olyan tapasztalata, hogy felvettük a telefont, és tudtuk, ki van a vonal végén, még mielőtt megszólalt volna. Az anyák gyakran megérzik, ha gyermekük bajban van. Ezeket a jelenségeket a mezőelmélet fogalmaival magyarázhatjuk meg.

Csupán az elmúlt 15 évben (100 évvel a fizikusokat követően) kezdtük el e fogalmakat személyes interakciónk leírásában használni. Épphogy csak kezdjük elfogadni, hogy magunk is mezőkből épülünk fel. Megérezzük valaki jelenlétét a szobában, jó és rossz rezgésekről beszélünk, szó esik energiaküldésről, egymás gondolatainak olvasásáról.

Azonnal tudjuk, hogy kedvelünk-e valakit vagy sem, hogy kijövünk-e majd vele vagy összecsattanunk. Ez a „tudás" mezőink kölcsönhatásának harmonikus vagy diszharmonikus voltával magyarázható.
Sheldrake a „A new science of life” (Az élet új tudománya) című művében felveti, hogy valamennyi rendszert az energián és az ismert anyagi tényezőkön kívül láthatatlan szervezőerők is irányítják. Ezek okozati mezők, mivel a forma- és viselkedésminták előképeiként szolgálnak. E mezők nem a szó normális értelmében vett energiával bírnak, mivel hatásaik átjutnak a tér és idő gátjain, ami a normális energia áramlásában akadályt jelentene. Távoli hatásuk éppoly erős, mint közelről gyakorolt hatásuk. E hipotézisnek megfelelően bármikor, ha egy faj egyede elsajátít egy új viselkedési mintát, ez megváltoztatja az adott faj oksági mezejét, legalábbis enyhe mértékben. Ha e viselkedés elég sokáig ismétlődik, akkor „morfikus rezonanciája” kihathat az egész fajra.

Sheldrake ezt a láthatatlan mátrixot morfogenetikus mezőnek nevezte el, a „morph = forma” és a "genezis = létrejövés" szavakból. E mező működése a távolrahatást is tartalmazza, mind térbeli, mind időbeli jelentésben. Az időn kívül eső fizikai törvények által determinált formáktól eltérően a morfogenetikus mező az időn átterjedő „morfikus rezonanciától” függ. Ez annyit jelent, hogy a morfikus mezők átterjednek a téren és időn, s az események képesek hatni a bárhol, más időben végbemenő eseményekre.

Bert Hellinger és Rupert Sheldrake, az Első Nemzetközi Család- és Rendszerfelállító Konferencián (2003 Wiesloch) egyetértettek abban, hogy a Sheldrake által morfogenetikus mezőnek leírt jelenség megegyezik a Hellinger módszer által a családfelállításoknál használt, szellemi mezőnek nevezett jelenséggel.

A családfelállítás mezejét is több elnevezéssel illetik.
A mezővel kapcsolatos kutatások és megállapítások, érzékelések és feltételezések is attól függően kerültek egy fogalmi körbe, hogy a kísérletezés milyen irányból indult, azaz milyen elméletet támaszt alá. Így például: kollektív tudattalan, kollektív tudat, szellemi mező, családi közös lelki mező, családi energiamező, lelki mező, szellemi erőtér, mindent tudó mező, mindent mozgató szellemi erőtér, morfogenetikus mező, morfikus mező, formáló mező, pszí mező, pszí tér, szinkronicitás, energiamező, aura, telepátia, megérzés, intuíció, tudat feletti, pszichokinézis, formális okság, akhasa krónika, közös emlékezet, láthatatlan háló, kvantumpotenciál, implicit rend, holografikus rend, generációkon átívelő spirituális mező.
Hellinger szellemi mezőnek, a mindent mozgató szellemi erőtérnek nevezi.

Köszi, Ildikó! Ez a könyv megvolt, de ezt a részt nem olvastam
2010. május 10. hétfő, 19:22 | Szabó Peti (útkereső)   Előzmény

Köszi, Ildikó!

Ez a könyv megvolt, de ezt a részt nem olvastam benne... :)

A családfelállításon derült ki, hogy volt egy ikertestvérem,
2010. május 11. kedd, 15:24 | johanna22 (útkereső)

A családfelállításon derült ki, hogy volt egy ikertestvérem, aki még magzat korában meghalt. Senki sem tudott róla. Amikor átöleltem azt, aki őt képviselte, akkor éreztem igazán azt az összeolvadást, amit mindig is kerestem. Ez előtt néha elnéztem az embereket, és azt kérdeztem magamtól: Mi a f*nét keresek én itt? Azóta sokkal jobban érzem magam a világban. :-)

johanna22

Üdv a klubban :-)
2010. május 13. csütörtök, 15:24 | szildiko1   Előzmény

Sokkal többen vagyunk, mint gondolnánk. Neked szerencséd van, hogy felszínre került ez a dolog.
Már írtam erről a témáról a blogomban, de lehet, hogy valakinek új lesz.

Akkor beszélünk elveszett ikertestvérről, amikor a (természetes, vagy mesterséges) fogantatáskor több petesejt termékenyül meg, - akár 3 is - de csak egy gyermek jön világra. A többi, néhány hetes magzat korában meghal. Van amikor teljesen felszívódik, esetenként a méhlepényben egy-egy kemény gumó jelzi jelenlétét, de gyakran még az sem.. Ha a terhesség korai időszakában például vérzés jelentkezett, de egészséges baba jött a világra, nagy valószínűséggel a vérzéskor egy magzat halt el. Előfordul, hogy az élő testvér testében egy jóindulatú cisztát, vagy teratoma nevezetű fekélyt találnak, benne az ikertestvér szövetmaradványaival. Az elveszett iker jelensége gyakoribb, mint gondolnánk. Az orvosi kutatások szerint minden 10-dik terhesség ikerterhességnek indul.
A családfelállítás azt mutatja, hogy az élő testvér lelke emlékszik arra, hogy volt vele valaki élete indulásánál. (A legújabb kutatások szerint a magzat szíve már két és fél hetes korában ver. Ilyenkor sok anyának még sejtelme sincs, hogy gyermeket vár.)
Felsorolok néhány pszichoszomatikus problémát, ami az elveszett ikertestvér jelenségére hívhatja fel a figyelmet. Pánikrohamok, bőrbetegségek, indokolatlan szédülés, emésztési zavarok, körömrágás. A korai veszteség következményei lehetnek: bűntudat, magányosság, depresszió, erőtlenség, félelem az érintéstől, vagy éppen az állandó érintési vágy, féltékenység, munkahelyi kudarcok, állandó pénzhiány, gyermektelenség, tanulási nehézségek.
Van aki két ember helyett eszik, dolgozik, vásárol, gyakran ír naplót, ami a testvérével folytatott párbeszédet helyettesíti.
A „testvérkeresés” a párkapcsolatra, és a gyerekhez való viszonyra is hatással van. Vagy nagyon bensőséges, összeolvadó kapcsolatra vágynak, vagy menekülnek. Esetleg túlzottan szeretik a gyereküket („meg tudnám zabálni”) túlságosan félnek attól hogy meghalhat a gyermekük, vagy alig merik megérinteni, nehogy bajt csináljanak.
Ha valaki nagyon ragaszkodik a háziállatához, az sokszor az elveszített testvért hivatott pótolni.
Előfordul a csillapíthatatlan magányosság érzése, fvagy olyamatos nyugtalan utazás, (mintha a testvérét keresné) esetleg felfokozott érzelmi állapot a bármilyen veszteségre.
Ikertestvér elvesztés lehet az oka pl. az anorexiának, autizmusnak, kábítószerezésnek.
Óva intek ugyanakkor mindenkit, hogy bizonyos tünetek jelenlétét kizárólag egy ikertestvér elvesztésének tulajdonítsa. Ezek a tünetek más okra is visszavezethetőek lehetnek. Minden esetet külön meg kell vizsgálni.
Akit részletesebben érdekel a téma, annak figyelmébe ajánlom A.R.Austermann- B.Austermann: Dráma az anyaméhben című könyvét.

Eredmények, hatások tudományosan
2010. május 12. szerda, 10:33 | szildiko1

Más oldalon kérdezték tőlem, hogy milyen eredményei, hatásai vannak a családfelállításnak. Egy kis kutatómunka után a következő adatokra bukkantam . Gert Höppner 2001-ben 85 résztvevővel családfelállítást végzett disszertációjához, Majd 4 hónappal később lemérte a hatást.
A résztvevők 85,19%-a nyilatkozott úgy, hogy helyesek voltak a felállított "képek".
72,84%-erőt merített az állításból.
80,25% sokat megtudott belőle, és kb. ötven százalék számolt be a családban pozitív változásról.

Íme az eredeti cikk:
Psychologische Therapieforschung: Zusammenfassung einer Studie zu
Effekten des Familienstellens
Untersuchung über die Effekte des Familienstellens von Dr. Gert Höppner
Gert Höppner lässt im Rahmen seiner Dissertation, die in Kooperation des Lehrstuhls klinische
Psychologie der LMU-München (Prof. W. Butollo) mit dem Syst-Ausbildungs-Institut München
entstand, Zahlen sprechen. In der groß angelegten Studie mit dem Titel „Heilt Demut – wo Schicksal
wirkt?“ werden anhand der Daten von 85 KlientInnen die Auswirkungen eines Aufstellungsseminars
über einen Zeitraum von fünf Monaten untersucht:
- War das Erleben der Stellvertreterrolle beeindruckend für Sie? Ja: - 95,59 %
- Haben Sie die Aufstellungsbilder als für Sie stimmig erlebt? Ja: - 85,19 %
- Gab Ihnen die Aufstellung Kraft? Ja: - 72,84 %
- Wirkte die Aufstellung klärend? Ja: - 80,25 %
Zusammenfassende Bewertung:
Die Zusammenfassung der Ergebnisse der drei Kernhypothesen zeigt neben der inhaltlich-logischen
Stützung des Ansatzes (Umstrukturierung von Gedächtnisbildern und Strukturen) statistisch signifikante
und klinisch-therapeutisch relevante Verbesserungen auf den intrapsychischen Dimensionen
der TeilnehmerInnen.

http://www.profikom.de/Dokumente/Wer_hat_Angst_vor_der_Wissenschaft.pdf

És a disszertáció:
Gert Höppner
Heilt Demut - wo Schicksal wirkt? Eine Studie zu Effekten des Familien-Stellens nach Bert Hellinger
373 Seiten, 2001
Profil -Verlag München Wien
ISBN 3-89019-508-3