A tárgyak használatra vannak, az emberek szeretetre! | Önmegvalósítás.hu

A tárgyak használatra vannak, az emberek szeretetre!

Hozzászólások

14 hozzászólás
A világ és benne minden szeretésre való.
2010. március 24. szerda, 10:42 | Karmatörlő (útkereső)

Az a szemlélet, hogy a tárgyak használatra az emberek szeretésre valók az egyik gyökérprobléma, ami a Föld kizsákmányolásához vezetett. Ezen változtatni kell. Erről szól az ember lelkiismeretére apelláló összes film, ami a klímaváltozás és a Föld ember számára élhetővé maradása miatt aggódik.

Gyökeres szemléletváltásra van szükség.

A világ és benne minden szeretésre való. Az élő és az élőnek nem tűnő egységet alkot, ám, ha nincs belül harmónia, akkor akadékoskodó, ellenséges világban élünk emberekkel és tárgyakkal egyaránt.

Velem a tárgyaim nagyon kedvesen együttműködnek, biztos vagyok benne, hogy van tudatuk, a bonyolultabbaknak lelkük is. A számítógépem sosem hagyott cserben, mindig csak akkor omlott össze, amikor már befejeztem a munkát. Jó csapat vagyunk.

Nálunk nem törnek a tárgyak, nem kell pótolni sem a poharakat, sem a csészéket, a kristálypohár is túlélte a mosogatógépet. A faág is úgy esik le, hogy semmiben ne tegyen kárt, pedig a vezetékek, szomszéd autója, a tető, az ablak, minden útban volt. Persze nem elégetjük a fát, hanem levágás előtt megdumáltam a fával, hogy most mi lesz, összevágjuk és fűtésre elajándékozzuk, a sebeket lekezeltem. A levelei eddig is a komposztba mentek újrahasznosulni, tudhatja, hogy tisztelettel bánunk vele.

Mondjuk hozzátartozik, hogy amit nem tudunk megszeretni, annak mennie kell, annak nem nálunk van a helye. Elajándékozzuk, eladjuk, lomtalanításkor megszabadulunk tőle, eltüzeli a rokonság. Nálunk minden sokáig megmarad, a tárgyainkat is megbecsüljünk, nemcsak egymást.

A gyerkőc egyébként bennünket négy éves koráig azzal büntetett, amikor nem figyeltünk rá, akkor minden felületre rajzolt. Az elérhető magasságban a falak, a bútorzat és a legkisebb tárgy sem úszta meg, hogy színessé ne varázsolja. A sok sikálás és újrafestés mellett megtanultuk, hogy figyeljünk rá.

Aki a finom jelzéseket nem tanulja meg olvasni, az kapja a durvábbakat. Ahhoz, hogy a fenti történetig eljusson apuka érzéketlen állatnak kellett lennie. Van ilyen, de kapott egy gyereket, aki bevállalta a nehézfejű apuka tanítását. Elég szomorú, hogy eddig jutottak a fejlemények.

A történet számomra nem a tárgyakról és emberekről szól, hanem az emberekről és az odafigyelésről. Az apukának nem kell kevésbé szeretnie ahhoz az autóját, hogy a gyerekét is szerethesse, odafigyeljen rá.

:)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Én sokáig harcban álltam a gépekkel
2010. március 25. csütörtök, 0:24 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Én sokáig harcban álltam a gépekkel, nem szerettem őket és ők sem szerettek engem. Ha gép került a kezembe, akkor az a legrövidebb idő alatt elromlott, ideiglenesen vagy véglegesen. Iszonyúan ki tudott borítani, hogy nem tudok bánni velük, aztán amikor a gázbojler hajmosás közben mondta fel a szolgálatot, beláttam, hogy ezt vagy magamban oldom meg, vagy harcolhatok egész életemben!

Ezért elkezdtem meditálni rajta, mi lehet az oka, honnan fakad ez a súlyos teher és találtam egy-két előző életes emléket, amelyeket feloldva, elég sokat javult a kapcsolatom velük.

Úgy tűnik nem csak én
2010. március 25. csütörtök, 8:40 | Karmatörlő (útkereső)   Előzmény

Úgy tűnik nem csak én halogatom a szembenézést orrbaverésig. :)

Hát ez nagyon megérintett,
2010. március 25. csütörtök, 8:30 | Nagy Edit2

Hát ez nagyon megérintett, nem is tudom abbahagyni a sírást.

Valahol mélyen átéreztem, hogy amikor nem szeretettel, elfogadással bánok a gyerekeimmel, tulajdonképpen ugyanez történik. Ők nem értik, sérülnek, én meg "kegyetlen" vagyok, méltatlan arra, hogy rám legyenek bízva.
Tudom, az ő lelki tanításuk, nem hiába születtek oda, ahova stb. , de akkor is ezt nem lehet csak így venni, mert nem azért viselkedek velük akkor úgy, mert tudnék másként, és szeretet van bennem, és tudom, hogy erre van szükségük a fejlődésükhöz, hanem sajnos azért, mert nem tudok akkor másképp tenni.

Most azt érzem, hogy olyan mély vágy szabadult ki a belsömből, hogy másképp legyen, és hirtelen megértettem, hogy miért viselkedek úgy ahogy, hogy szívből remélem kívül is meg fog ez nyilvánulni.

Köszönöm

Tábor óta eltelt hét....
2010. március 25. csütörtök, 10:26 | atirisatuk   Előzmény

én is csak olvasgatom nap nap után, és elküldtem jónéhány embernek is, hátha ébreszt néhányakban meleg érzéseket, gondolatokat.

De a tábor óta valami nálunk megváltozott itthon!!! Egyelőre én is csak meglepődök az újdonsült reakcióimon, és remélem nem a "minden csoda 3 napig tart" kategória.
A gyerekeim viszont érzem hálásak. Amiről beszéltünk - a nagyobbal - egyszerűen minden rendben! Tegnap nagyon nagyon jó napot töltöttem vele kettesben, este összebújva feküdtünk - ez nála nagy szó!!!
Egyre inkább képes vagyok befogadni a tanítást tőle, és ezzel egy csapásra megváltozott köztünk minden.

De pontosan tudom, és érzem minden szavadat. (mintha "összekapcsolva" maradtunk volna)

Szeretettel....

emy képe
Szeretet
2010. március 25. csütörtök, 18:21 | emy

A legnagyobb értékek bennünk vannak, kívül, "csak" a kontúrvonalak....
S e vonalak erősségének fénye, a tisztaságban rejlik minduntalan...

emy

Kirsikka képe
először, másodszor... senki többet? :)
2010. március 25. csütörtök, 19:17 | Kirsikka

...először nagyon megrendített ez a történet. Persze az Apukámmal való kapcsolatomra gondoltam, amin bőven van mit dolgozni...
Aztán kipakoltam wiwre fészbúkra, és úgy másodjára már nagyon manipulatívnak éreztem. Olyannak, ami nemhiszem hogy megtörtént, csak figyelmeztet. Tanmese. Ennyi.
Most meg úgy tekintek rá, mint a Where The Hell is Matt? videókra :)

szóval összességében nagyon örülök hogy megtalált.

Jánoska képe
Sajnos ebben nagy igazság van.........:(
2010. április 01. csütörtök, 1:12 | Jánoska

Sziasztok!

épp most a napokban beszéltem erről a témáről az unokatestvéremmel h aza meglátásom h az emberek csak használják egymást(persze vannak kivételek)mind érzelmileg,anyagilag,testileg...........stb.

Mert gondoljunk bele abba h mikor vlkit "szeretünk" akkor azt nagyrészt azért tesszük mert MI jól érezzük magunkat vele.........????ez elgondolkodtató...........nem? Szóval mindenki önző módon éli az életét?

De ezt nem tudom olyan jól kifejteni mint Osho.................................azért remélem értitek a lényegét.....

Biztos lesznek olyanok akik ezt teljesen kikérik magukat,de én épp mostanában gondolom h az emberek mennyire "betegek" és "gyarlók"uh lehet h erre fókuszálok és ezért ezt tapasztalom meg????

Minden jót mindenkinek!

Szeressétek az embereket,ne használjátok Őket!!!!:))))

Üdv.: Jánoska

Jánoska
2010. április 01. csütörtök, 9:34 | Ramina   Előzmény

Ha szeretünk valakit , bárkit és MI jól érezzük magunkat vele , az nagyszerű!

Ellenben ha az a másik, akit szeretünk, NEM szeret bennünket viszont és NEM érzi jól magát a társaságunkban, akkor az már az ő dolga és felelőssége, hogy lekoptasson bennünket és elmondja nekünk őszintén: bár köszöni, hogy mi szeretjük őt, de neki meg nem kóser a mi társaságunk!

Hol itt a kihasználás, hol itt az önzőség....ha mindkét fél őszintén felvállalja az érzelmi helyzetét?

hermess képe
H: Együttrezgés
2010. április 01. csütörtök, 10:03 | hermess   Előzmény

Szia Ramina!

Nagy szimpátiával olvasom a bejegyzéseidet, Bodzának is valami óriásit írtál... Ez az előbbi azonban szerintem nem nagyon életszerű:

Nincs olyan, hogy én jól érzem magamat valakivel szeretve őt, és ő nem kér belőle, ő nem szeret viszont. Mindketten megérintjük egymást oda-vissza a pszichés síkon. Ha ő ellenérzéseket táplál irántunk, azt bizony megérezzük és kevésbé leszünk képesek szeretni, de ő is érzi a szeretetet és enyhül közben az elutasítása. Vagyis összehangolódunk valahol a "félúton". Általában - átlagszinten.

Nagyon magas fokon, nyilván tök mindegy, hogy valaki viszont szeret-e, attól mi még állandóan megmaradunk ebben az állapotban. Vagy előfordulhat, hogy valaki annyira alacsony szinten van, még az átlaghoz képest is akkora a szintkülönbség, hogy nem érték számára a szeretet, nem képes azt érzékelni és elfordul tőlünk, mert annyira idegesíti valami a személyünkben őt (feltehetően az, hogy nem képes viszont szeretni). De nem ez a jellemző, ilyen emberek nem nagyon maradnak meg egymás mellett.

Jánoska szerintem jó megfigyeléssel arról ír, hogy önző módon, feltételesen próbálunk szeretni, hogy minket is viszontszeressenek érte... és ez azon a közös szinten van, ahol az emberiség cca.70 %-a áll, a valahová tartozás, a konformista, mintakövető szívcsakrás szinten, ahol még nem ébredt a saját maga erejére és nem találta meg a saját útját.

Hermess, megtörtént
2010. április 01. csütörtök, 11:40 | Ramina   Előzmény

Hermess, megtörtént velem mindkét eset.
Szerettem nagyon egy barátnőt, de ő egyidő után nem kért belőlem.Sokkal izgalmasabb volt neki akkor momentán más emberek társasága.
Nagyon rosszul esett, meggyászoltam és elengedtem.Mára csak a vele töltött öröm maradt meg:-)

Velem is érezte magát szuper jól egy másik barátnő és szeretett, de én nem éreztem jól magam vele, untatott egy idő után és úgy éreztem ez a kapcsolat nekem semmit nem ad. Persze pár évbe telt mire ez tudatosult bennem. Igy hát elmondtam neki, hogy jobb ha ezután nem találkozunk. Sajnáltam őt, de ez volt hű az igazi belső valóságomhoz.

Ha én valakit nem szeretek vagy valaki nem szeret vissza engem, még nem jelenti azt, hogy "ellenérzéseket táplálunk a másik iránt". Lehet, hogy a kapcsolatunk csak "kinőtte" önmagát, tovább kell lépni....
A párkapcsolatoknál meg pláne előfordulnak ezek az esetek - ismerjük jól - ismered te is.
Nem lehet mindig minden kölcsönös, Hermess.

A Jánoskának irtak lehet, hogy nem a mai gyakorlatot mutatja, de én nem is az átlag viselkedést modelleztem, hanem a tudatosan érzelmeinket felvállalós, őszinte változatot, amit magam is élek.

hermess képe
H: "Nem lehet mindig minden kölcsönös"
2010. április 01. csütörtök, 12:18 | hermess   Előzmény

"Tudatosan" lehet, hogy így van, a tudattalanban azonban kétlem....

Gondolj csak a fizikára... két test egymásra gyakorolt hatása mindig kölcsönös. Két psziché, két aura, két finomenergiatest hatása is mindig kölcsönös, csak ezt már a tudatos részünkkel felül lehet írni. Még akkor is ha az egyik csak közömbös. Az Univerzumban minden mindennel kölcsönhatásban van.

Az az az eset viszont megeshet, amire én is utalni próbáltam, hogy rezgésszint különbség, tudatszint különbség áll fenn. Ha ez elég jelentős, az alsóbb nem képes érzékelni a magasabb rezgéseit... a felsőbb érzékeli az alacsonyabbat, de mivel nem sajátja már, ezért nem kielégítő "üzemanyag" a számára. Valóban úgy érzi, hogy nem kap semmit. Ilyenkor kinövi a partnerkapcsolatban a másikat. De a másik ettől még játszmázna vígan tovább, mert ő végül is néha tudott töltekezni a kapcsolatból. Vagy ha már nem tud és elég domináns, akkor lehet, hogy ő áll tovább és keres hasonló rezgésűeket...

Ha úgy veszem, akkor ilyenkor valóban nincs "kölcsönhatás". De szerintem ilyenkor is működik az egymásra hatás, csak egyik oldalról azt a részt éri, amelyik még érzéketlen, vagy a másikról, amelyik már telített, túlhaladott.

Na, ezt megint túlokoskodtam... Értelek egyébként és nem is a fogalmi egyeztetés a fontos. Szeretem az írásaidat.

Jánoska képe
Kedves Ramina szerinted ez ilyen egyszerű????
2010. április 01. csütörtök, 22:46 | Jánoska   Előzmény

Kedves Ramina!

Úgy érzem Te nem értetted meg h mit is akartam írni errről a témáról,mert túl rövid voltam...........

Szóval az emberek ugye azt gondolják h ha egyedül nem boldogok,akkor keresnek vlkit akivel boldogok lesznek..............ez szerinted nem vlmi cél érdekében való használat?:)

Csak a teljesség kedvéért idézek a Szerelem,szabadság,egyedüllét címü könyvből,ja természetesen Oshotól:)

"Két idegen találkozikaz úton és mivel egyedül érzik magukat,megfogják egymás kezét és azt hiszik h szerelmesek..............A szükség ott van,az emberek magányosnak érzik magukat,szükségük van valakire,hogy betöltse a magányukat.És ezt hívják szerelemnek.Szerelmet színlelnek mert ez az egyetlen módja h megfogják a másikat.A másik is szerelemnek hívja mert ez az egyetlen módja h megfogjon téged................meglátsz egy nőt és azt mondod: "Milyen gyönyörű !Életemben nem láttam még ilyen csodálatos embert!"Ezek csak -olajozó-hazugságok-tudod jól!Azelőtt ugyanezt mondtad már más nőknek is és tudod jól hogy a jövőben is lesznek nők akiknek ezt fogod mondani.A nő pedig szintén azt állítja hogy te vagy az egyetlen akihez valaha vonzódott életében.Ezek hazugságok!Nincs mögöttük semmi csak szükség.Azt akarod hogy a nő veled legyen és betöltse a benned lévő űrt,be akarod tömni a belső ürességedet a jelenlétével.És ő is ezt akarja.Eszközként próbáljátok használni egymást."

"Amikor tökéletesen boldog vagy egyedüllétedben-amikor egyáltalán nincs szükséged a másikra,amikor a másik nem szükséglet-,akkor válsz képessé a szerelemre.Ha a másik a szükségleted akkor csak kihasználni,manipulálni,irányítani,uralni leszel képes,szeretni nem."

Folytathatnám még az idézeteket de talán ez már tisztábban kifejezih mire is gondoltam..........

Természetesen ez nem mindenkire igaz de a nagy többségre sajnos igen............

Persze lehet h Te már átlátod a dolgokat és ez Rád nem igaz.................

Szeretettel : Jánoska

Jánoska
2010. április 02. péntek, 10:49 | Ramina   Előzmény

Én a második Osho idézetedről beszéltem végig.....nem ismertem ezt az Oshó gondolatot....csak a tapasztalaimat.
Persze, sokkal több van az elsőszámú idézetben emlitett emberek közötti kapcsolatokból.