Piramisjátékok spirituális szemszögből | Önmegvalósítás.hu

Piramisjátékok spirituális szemszögből

2009. október 18. vasárnap, 0:09 | jaguar

Elgondolkodtatok már azon, hogy mi számít piramisjátéknak napjainkban, miket sorolhatunk a piramisjátékok közé és hol vannak ennek dolognak a határai? Rossz ez egyáltalán minden esetben? És ha igen miért?
Biztos vagy benne hogy a te munkád valahol nem egy - manapság már inkább MLM-nek hívott(?) - manipulációra épülő piramisjáték? Hova vezet mindez a foglalkozások jövőjét nézve, vagy hova vezet mindez a világválság tükrén át szemlélve?

Tóta W. Árpád blogbejegyzése ihlette a fenti kérdéseket:
http://w.blog.hu/2009/10/02/tribuszerne_visszanez

jaguar képe
tegyük helyre ezeket spirituálisan!
2009. október 18. vasárnap, 16:52 | jaguar

Néhány gondolat a fenti cikkből:
"Az elszegényedés, a válság a piramisjátékok szezonja."
"Magyarországon tilos a sima, pucér pilótajáték... legálisan szervezhető viszont az expanzív rendszer, ha ezt a nyers modellt némileg feldíszítik. Ha a beszervezettek között a pénz mellett valamilyen árucikk is gazdát cserél, akkor az már kereskedelemnek minősül, és mehet. A tiltott piramisjátékot definiáló törvény lehetővé teszi, hogy ugyanebben az új belépőkre, állandó terjeszkedésre alapuló rendszerben kozmetikumot vagy mosogatószert áruljanak, és elnevezzék azt Multi-Level Marketingnek."

Egy résznél a pókert említi, mint ugyanilyen elven működő manipulatív rendszert. Ezen még soha nem gondolkodtam, ezt is simán idesorolhatjuk? Végülis lehet, csak itt más tulajdonságok domborításával válhat valaki sikeressé, nem beszélőke meg gátlástalanság kell hozzá hanem ész meg mondjuk önfegyelem?

Még egy érdekes hozzászólás, egy sikeres és pozitív tapasztalat, amiből az látszik, hogy spirituálisan ezek a dolgok fejlesztik az embert:
"nekem is van tapasztalatom az mlm-el. a szüleim (és ezáltal a családom) abból a pénzből (valóban passzív jövedelem) él több mint 10 éve amit ők 2-3 év másodállás szintű munkával hoztak létre akkor. azon kívül, hogy tényleg egy anyagi biztonságot tudtak létrehozni az anyacég által, rengeteget utaztak/nak rengeteg tapasztalatot szereztek az emberekkel és az által, hogy vezetőkké kellett válniuk a személyiségük is pozitív irányba változott. emellett édesapám még mindig dolgozik a szakmájában, mert szereti amit csinál. amit meg tud adni egy ilyen rendszer az egy biztonságos élet, jó kapcsolatok, pénz, elismerés és fejlődési lehetőség. legalábbis ezt kapja az aki tisztességes, őszinte módszerekkel egy jó rendszerhez, jó képzési szisztémához kapcsolódik. a legtöbb embernek valóban nem sikerül, mert nem teszi meg azokat a kényelmetlen dolgokat amiket az a kevés igen akinek sikerei lesznek, vagy éppen azért mert egy balek céghez csatlakozott ahol belőle is nyilván egy balekot akarnak csinálni. vannak magyarországon normális mlm üzletek (5%) és vannak a nem normálisak -> 95%."

Most akkor ez jó vagy nem? Erkölcsös-e vagy nem?
Vélemények, megosztani való tapasztalatok, tanácsok a témában?

jaguar képe
Kedves Macska Judit
2009. november 06. péntek, 17:43 | jaguar   Előzmény

Hadd találjam ki, véletlenül találtál erre az oldalra, esetleg olvasod is régóta az Önmegvalósítást, viszont ez az első hozzászólásod.

Nézd ezt már két kedves - számomra addig a pontig szimpatikus - ismerősöm eljátszotta velem, végigseggeltem órákat toleránsan, hallgatva a szánalmas érveléseiket, számolgatásaikat, kamu diagramjaik rajzolgatását nézegetve - nincs értelme nálam ezzel próbálkozni, bármilyen köntösbe is bújtatják.
Tudom azt is persze, hogy nálatok az ÉLŐ szavakon van a hangsúly, személyes, lehengerlő előadáson, manipulációkon. Ja és mindig ketten jelennek meg: egy mester és egy tanítvány.

Ha valamiben esetleg tévedtem a fentiek közül, szívesen meghallgatom a véleményed, jelenleg számomra egy telefonhívás díját sem éri meg ez a téma, csak arra lettem volna kíváncsi kérdésemben, vannak-e ennek a műfajnak etikus, esetleg nem csak élőszavas-manipulatív formái.

Twindragon képe
"Ja és mindig ketten jelennek meg: egy mester és egy tanítvány."
2010. március 27. szombat, 2:26 | Twindragon

"Ja és mindig ketten jelennek meg: egy mester és egy tanítvány." - Ez tetszik! Akárcsak a "Csillagok háborújában" az erő sötét oldalának képviselői! Yoda mondja a sithekről : Mindig ketten vannak, egy mester, és egy tanítvány! :-)
Komolyra fordítva a szót, én is voltam egy hasonló MLM rendszerben működő hálózat "tagtoborzó előadásán"! Pusztán kíváncsiságból, és akkoriban ez még újdonságnak számított Magyarországon! Valóban két előadó volt; egy férfi (mester), és egy nő (tanítvány)! Szépen felépített meggyőző kommunikációval igyekezték a hallgatóságukat behálózni! Részletesen elmagyarázva miért jó ez a tevékenység tagjaiknak, és egyeltalán bárki másnak!
A tájékoztató végén lehetett kérdéseket feltenni, amelyekre készséggel, és szívesen válaszoltak! De nem az enyémekre, mert én igencsak zavarba hoztam őket néhány jól irányzott keresztkérdéssel! Lám elmúlt egyből a sugárzó magabiztosságuk, már csak hebegve-habogva igyekeztek kitérő válaszokat adni!
Ekkor már a többi hallgatót is érdekelni kezdte, hogyan is festene a dolog a valóságban! Addig mindenki csak a "szépségeit" látta maga előtt! Persze, mert tudatosan akarták velük elhitetni a "lehetetlent"!
Tehát a "pilótajátékok alapelve" a látszat mindenkori fenntartása az emberek naivitásának tükrében!

MLM
2010. március 27. szombat, 10:04 | Hiteles06

Én három hónapja járok egy MLM-es cég előadásaira. Egy kedves ismerősöm már igen jól keres benne, és nem azon a gusztustalan módon akart sosem beszervezni, ahogy mások tették, szóval szívesen elmentem először. Azóta rendszeres látogató vagyok. Nem titkolt szempont, hogy INGYEN jutok személyiségfejlesztő előadásokhoz, és mielőtt bárki felhördülne, nézzen meg egyet, és utána mondjon véleményt. Egyáltalán nem erőszakosak, ami azon is látszik, hogy én még egy embert se szerveztem be, és szívesen látnak. Jól érzem magam ott, és tisztességes, kedves emberek vannak a csapatban, akik őszintén meg vannak arról győződve, hogy segítenek másokon. El lehet azon vitatkozni, hogy kit hülyítenek, vagy kit nem, de ez is egyénfüggő, mint minden más. Ha nem ott a helyed, úgyis kiesel a kosárból. (Ez az 5%-ba tartozó, 14 éve Magyarországon működő cég.)

HajduM képe
Mestrer és tanítványí!
2010. március 27. szombat, 10:51 | HajduM

Az MLM, tehát a több szintes értékesítés, vagy inkább nevezzük kapcsolat struktúrának, az emberiséggel egyidős. Ahol is a folyamatos növekedés a létezés alapfeltétele. Nézzük csak ilyen az élet? Hát persze, sokasodjatok szaporodjatok, töltsétek be a földet.

És még dominánsabban, Jézus munkásságával jelenik meg a történelemben, ahol a Mester, kiválasztja közvetlen szponzoráltjait, és kiképzi őket a feladatra. Az ő termékük persze a hit volt, jutalékuk pedig a mennyek országa. De a koncepció mit sem változott. Az 1920-as évek Amerikájában a kábítószer kereskedelemben dugja fel a fejét dominánsan ismét, hogy a fogyasztóik rendesen tudjanak fizetni lehetővé tették, hogy maguk is kereskedőkké válhassanak.

Az egész világon, minden így működik, az élet minden területén.

Ha lenne az embereknek annyi eszük és bátorságuk, hogy megértsék ennek a pofon egyszerű és zseniális koncepciónak a jelentőségét, nem is lenne szegénység a világon, még ezzel a mocskos pénzrendszerrel együtt sem , amitől függővé vált az emberi, de már sajnos nem csak az emberi faj, hanem vétlenül az egész élővilág az embernek köszönhetően.

Nem a koncepcióval van baj, mivel ez maga az élet. Hanem a fejekben dúló sötétség, becstelenség, és értetlenség együttesen okozza, hogy sok ilyen "vállalkozás" a gyors haszonszerzésért, mindenki átverésére jön létre. De ha mondjuk az állam szervezne egy ilyet, és fizetési garanciákat adna, gyorsan behálózná a dolog a világot, és minden államnak kellene ilyet szervezni, és egyre több és több ilyet, és mindenki benne lehetne mindegyikbe, senkinek nem volna anyagi problémája, ellenőrzött körülmények között mehetne, és tovább nem is volna szükség válságokra, meg pénzügyi manipulációkra, ellenségeskedésre és háborúkra.

Lenne szándék elővenni mind azokat az energetikai találmányokat, amelyek előállítanák a szükséges energiát az emberiség számára, környezetrombolás nélkül, amik kicsiben működnek is, csak még az olaj hatalmi pozíciót biztosít.

Na de ez egy másik világ képe sajnos.

Ha mindenki megértené, az MLM-ben rejlő lehetőségeket, nem kellene vadászni az újabb ügyfeleket, hanem mindenki jól felfogott érdekének megfelelően, keresné az újabb lehetőségeket, egy még szorosabb mátrix alakulna ki a vállalkozások között, garantáltan nem menne tönkre egyik sem, és garantáltan, ki lennének fizetve a jutalékok. Nem lenne semmi baja a világnak.

Szerintem.

Állam
2010. március 27. szombat, 11:52 | Hiteles06   Előzmény

Az "állam" már szervezett ilyet, és Európai Uniónak hívják, és nagyon jól működik...

HajduM képe
Valóban. Én egy olyanra gondoltam, ami kivételesen a népnek is
2010. március 27. szombat, 12:18 | HajduM   Előzmény

Valóban. Én egy olyanra gondoltam, ami kivételesen a népnek is jó. Egyébként így van az egész bankvilág így működik, lévén, hogy nem is tud másképpen működni. Ez a pénzrendszer, így tud csak. Minden piramis rendszerű, minden.

A gondolkodással, nem oldjuk meg a problémákat. A gondolkodással teremtjük őket.
Eckhart Tolle.

u.erika képe
Szia Hajdu M!
2010. március 27. szombat, 13:02 | u.erika   Előzmény

,,A gondolkodással, nem oldjuk meg a problémákat. A gondolkodással teremtjük őket.
Eckhart Tolle."

Bocsi,nem ebbe a blogba való a kérdésem,de miért írod ezt folyton a hozzászólásiad végére?

Üdv!Erika

HajduM képe
A beállításoknál, van egy olyan rubrika, hogy aláírás, vagy
2010. március 27. szombat, 17:18 | HajduM   Előzmény

A beállításoknál, van egy olyan rubrika, hogy aláírás, vagy valami ilyesmi. Az ember az éppen aktuális mottóját oda beírja, és ez mgejelenik, mindenhozzászólásnál. De majd változtatok rajta, mert lassan ezt felül kell bírálni, oly módon, hogy kiegészíteni, magyarázni kell, mert így értetlenkedő rekciókat vált ki általában. Nem mindenkiből, de olyanokból,akik nem spirituális szemléletűek, mindenképpen.

A gondolkodással, nem oldjuk meg a problémákat. A gondolkodással teremtjük őket.
Eckhart Tolle.

HajduM képe
A profil-szerkesztés- aláírás útvonalon, lehet ilyet beírni. A
2010. március 27. szombat, 17:22 | HajduM   Előzmény

A profil-szerkesztés- aláírás útvonalon, lehet ilyet beírni.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
A hülyeség állampolgári jog...
2010. március 27. szombat, 23:52 | Huszti Sándor -...

Tényleg jó a cikk:

"Értem, hogy ezeket nem lehet betiltani. A hülyeség állampolgári jog: ha valaki elhiszi, hogy abból termel a vállalat hasznot, hogy a tagjai bevásárolnak az Auchanban, akkor végül is megérdemli. Bizonyára mindenki más hülye, aki acélt termel vagy autót gyárt, holott pusztán vásárlásból is meg lehet gazdagodni. Csak hozzájuk még nem jutott el az örömhír. Ha majd eljut, akkor viszont nem lesz mit vásárolni." : ))

Kettébontanám a kérdésedet: "Hova vezet mindez a foglalkozások jövőjét nézve?"

A mai foglalkozások nagy része felesleges. Az igazán szükséges termelést, elosztást, szolgáltatást nyújtó munkahelyek talán csak 10-30%-át teszik ki az összesnek. A többiek ezeken élősködve, próbálják tovább osztani a megtermelt hasznot. Harcolnak, egymásra licitálnak, tologatják az aktákat, osztogatják a részesedéseket, elméleteket gyártanak, stb.

Az, hogy ez a pazarló, felesleges rendszer működhet, számomra két dolgot jelent:

1. Igen fejlett a termelékenységünk, hogy ennyi élősködőt el tud tartani. Ha megszüntetnénk azt a rengeteg felesleges munkakört, akkor talán elég lenne napi 4-5 óra munkaidő is, de akkor mindenki munkájának lenne értelme és több időnk maradna Önmagunkra.

2. Ilyen ostobák vagyunk, hogy nem vesszük észre a lehetőséget és nem élünk vele!

 

"Hova vezet mindez a világválság tükrén át szemlélve?"

Talán egy óriási gazdasági összeomlás után nem építjük vissza a felesleges pontokat tartalmazó rendszereinket, hanem egyszerűbbre, élhetőbbre teremtjük az új világot.

Hogy Hajdu M MLM-et reklámozó bejegyzéseire is reagáljak, teljesen felesleges és energiapazarló dolog termékeket a kereskedelmi hálózatokon kívül forgalmazni, amikor ott vannak erre a bevált kereskedelmi csatornák. Ugyanazokat a termékeket, amelyeket most az MLM tagok hurcolnak egymásnak, miért ne lehetne megvenni a TESCO-ban?!

Másrészt, az MLM működőképessége egy kritika a mai kereskedők felé, hiszen itt kihagyják azt a pár nagy- és kiskereskedőt, akik annyi hasznot rátesznek a termékre, hogy egy MLM rendszerben ugyanabból 10-15 szint is megél.

Gondoljunk bele: Mi lenne, ha ezek mind elmennének valami termelő munkát végezni? Nem egymás elől próbálnák megszerezni a csodás üzleti lehetőségeket, hanem mindenki napi 4 órában termelne, egy kis csoport az elosztással és szervezéssel foglalkozna, a többi időben pedig pihennénk, töltekeznénk, élveznénk a jelenlétet!

Távoli utópia?

HajduM képe
"Hogy Hajdu M MLM-et reklámozó bejegyzéseire is
2010. március 28. vasárnap, 12:03 | HajduM   Előzmény

"Hogy Hajdu M MLM-et reklámozó bejegyzéseire is reagáljak"

Egyrészt nem volt reklám célú a bejegyzésem, hiszen nem egy konkrét cégről beszélek, hanem koncepcióról. Azt pedig lássa meg bátran mindenki, hogy minden e szerint a koncepció szerint működik. Az államháztartástól a pénzrendszerünkig minden.

Hogy miért ne a teszkóból vásároljuk meg, annak meg egyértelmű az oka. Ha a magyar állam szervezne ilyet a magyar nép számára, és a magyar termelők által előállított termékeket a magyar piacon értékesítenék ilyen és együtt hagyományos piaci modell szerint, akkor sok nyugdíjasnak, csökkent munkaképességűeknek, munkaképtelennek, ez jövedelemforrást jelenthetne (Szociális ellátást éppen mindenki tudná finanszírozni magának, csökkenhetnének az adók, a tb járulék és hadd ne soroljam.), a gazdáinknak munkát megélhetést jelentene, és nem a teszkós szemetet kellene ennünk innunk. Mindjárt nem az alfa víz és társai ostobaságokkal etetnék az embereket egészséges életmód kapcsán, hanem mondjuk egészséges élelmiszereket ennénk eleve és nem a teszkó vinné ki az ország mezőgazdaságának a profitját, hanem szépen a teszkók helyén 3-400 magyar termelő és kereskedő élhetne jól, ami által mindenki jól élhetne. Persze ez vonatkozik minden multi minden áruházára.

Szépen működtek a piacok, az emberek kijártak bevásároltak. A 80-as években nem volt semmiféle multi. Nem is kellett teszkó gazdaságos ízű, nyomokban élelmiszert tartalmazó hulladékot ennünk.

Ne hülyéskedj már. Miféle kérdés az, hogy miért ne vásárolhatna mindenki a teszkóban? Milyen nemzetítségű vagy? Érdekeltséged van valamelyik multiban? Vagy támogatod a teszkós élelmiszereket? Minél több a beteg ezektől, annál több gyógycuccot tudsz eladni? Vagy mi?

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

HajduM képe
Nekem tetszik ez az elgondolás, kicsit finomítani kell, én már
2010. március 28. vasárnap, 20:46 | HajduM   Előzmény

Nekem tetszik ez az elgondolás, kicsit finomítani kell, én már meg is tettem.

A legfőbb kritérium, az egyensúly megléte, tehát, hogy a betéttel arányos legyen a kivét, így aki 500 pénz értéket tesz be, az azzal arányos értéket vegyen ki. Így létrehozhatunk egy arányegyenlőséget. Erre nekem van egy kidolgozott koncepcióm, évek óta.
Esetleg keress meg e-mail-ben, összekombinálhatjuk az elképzeléseinket.
Hajdu_M@euromail.hu

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

HajduM képe
Nem működik. Fekszik a terv a fiókomban. A terv önmagában
2010. március 28. vasárnap, 22:35 | HajduM   Előzmény

Nem működik. Fekszik a terv a fiókomban.
A terv önmagában kevés, egy csomó más feltétel megléte is szükséges. Van olyan pl, hogy valamire még nem érett egy társadalom spirituálisan, intellektuálisan. Mostanában meg vannak azok a szellemi szükségletek, amelyekben elkezdhető egy ilyen dolognak a megvalósítása.

Tehát, hogy tényleg érintsük a spiritualitást, én úgy látom, hogy a magyar közfelfogás, a közgondolkodás éretté vált arra, hogy belássa, az összeszerveződés, igen szükséges.

Mondogatni lehet okosakat, hogy össze kell fogni, csak akik ezt mondják, nem is jutnak tovább ezen a szinten.

De.

Azokat, akik tennének valamit megpróbálják lebeszélni.

Álljon itt egy bibliai példa.
Amikor, Mózes és a nép, oda értek a kánaán földjéhez, Mózes kémeket küldött, hogy mérjék fel,, hogy el lehet-e foglalni azt a területet. Kik laknak, hogyan élnek, mik a lehetőségek azon a földön?

Az egyik kém vísszajővén azt mondja: Sokan vannak erős hadsereggel, bevehetetlen, meg se próbáljuk.
A másik azt mondja: Tejjel mézzel folyó kánaán az. Kívánatos, és meghódítható.

A történet ettől cizelláltabb, de ez is szépen mutatja, hogy ha kis hitű emberekre hagyatkozunk, sosem jutunk sehova. Olyanok mellé kell állni, akik maguk lendületben vannak, akik azt mondják: Tejjel mézzel folyó kánaán. Menjünk és foglaljuk el. Minden dolog az életben ilyen. Amire te azt mondod szerintem nem működne, addig mások milliárdokat keresnek vele, és a kiskereskedelmi forgalom majdnem a felét MLM cégek adják a világon.

Tehát spirituális szempontból nézve. Kishitűeknek nem működik. A többieknek igen. Bár ez nem csak hit kérdése természetesen, de anélkül kár bele kezdeni az biztos.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

Twindragon képe
Azt gondolom egyre messzebb kerülünk az alapkérdéstől! Már nem
2010. március 28. vasárnap, 21:29 | Twindragon

Azt gondolom egyre messzebb kerülünk az alapkérdéstől! Már nem a spirituális szemszögből való megközelítés dominál! :-(
Na mindegy, ez csak egy észrevétel részemről!

“Nem veszítettem el a kedvemet, mivel minden egyes sikertelen kísérlet egy újabb lépést jelent előre.” (Thomas Alva Edison)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Spirituális szemszögből az MLM rendszerek
2010. március 29. hétfő, 0:30 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Spirituális szemszögből az MLM rendszerek egy olyan ígéretet adnak a tagoknak, hogy belőled is lehet jó kereskedő, segíthetsz az embereken, közösséget szervezhetsz, kisebb vállalat igazgató lehetsz és mindez személyiségfejlődéssel jár. No meg közben jól megszedheted magad! - ez is az ígéretek között van.

Mivel ezek mind csábítóak, valós szükségletekre adnak megoldási ajánlatot, ezért sok fecske belép, aztán pontosan nem tudom hány százalékuk meg is találja, amit keresett, a többiek meg nagyot csalódnak benne.

Hogy a csalódást mennyiben segítette az MLM hazugsága, vagy csak aki alkalmatlan, az hullik ki, ezt nem tudom, mindenesetre nagyon jó konstrukciót mutatnak kifelé ezek a szervezetek.

Eeejjjj, ha az önismeretről is ennyien elhinnék, hogy mindent megad, ami az életben a boldoguláshoz szükséges!
De ezt csak egy páran tudjuk, még nem lett belőle világmozgalom.

tisztességes kereskedést, ne pedig ezt
2010. március 29. hétfő, 9:02 | Ramina   Előzmény

Nem tudom megitélni az MLM-et közgazdaságilag, nem értek hozzá.

Már többször is próbáltak beszervezni. Volt pl. olyan nő, aki egy ős-régi Huszti Sanyi táborozásra hivatkozva hivott fel, mondván "szerettem volna tudni, hogy vagy?". Nem emlékszem az illetőre. Találkozást ajánlott, de sokára aztán csak kibökte, hogy miért ez a hirtelen nagy érdeklődés irántam. Hát, mert beakart szervezni.

Ellenérzésem van attól, hogy az MLM-esek "kapcsolatépitést" hazudnak, amikor valójában nem tartalmas, személyes, emberi kapcsolatokat épitenek, nem rád kiváncsiak, hanem az érdek mozgatja őket.

Attól is ellenérzésem van, hogy "segithetsz az embereken". Miért segitenék én azzal, mert egy árut elakarok adni nekik?
Akkor valamennyi árusitó és bolt a multikkal együtt "segit" rajtam"? Illetve ők "segitenek az embereken"?

Ha jó a termék, mondjuk gyógynövény táplálék kiegészitő (aloa vera stb), akkor már az MLM-es eladók szentnek érzik magukat, hogy szegény beteg embertársaikon, mennyire segitenek!
Mi ebben a segitség? Elmegyek a bioboltba és ott veszem meg.
Megideologizálják és átverik magukat is, meg a megkörnyékezett embereket is ezzel a hazug filozófiával.

Nem forogna a gyomrom tőle, ha korrektül azt mondanák minden áltatás és hizelgő szemfényvesztés helyett:
"Kérem, én ezt árulom, akar venni?" ,
"Akar maga is ilyet eladni? Ha szerencsés, még plusz pénze is lehet belőle."

Feliratkozás Hírlevélre