Miért van szükség a hadakozásra? | Önmegvalósítás.hu

Miért van szükség a hadakozásra?

Hozzászólások

24 hozzászólás
Mi van a hátterében? :) Az
2010. március 25. csütörtök, 10:54 | Szabó Peti (útkereső)

Mi van a hátterében? :) Az egyén... és a látótere :)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Te mindig békességre törekszel
2010. március 25. csütörtök, 11:13 | Huszti Sándor -...

Drága Anita!

Te mindig békességre törekszel, próbálod csitítani, megbékéltetni a harcoló feleket. Bizonyára igazad van, hiszen harc közben nem tud az ember magára figyelni és nem veszi észre, miért is küzd igazából, mit fél elveszíteni, mit akar annyira megvédeni?

Az igazát? A becsületét? A pozícióját?

Persze, ezeket nem kell megvédeni, megvédik ezek magukat, amelyik meg nem, az nem volt igaz.

Én is hiába védtem magam, hogy nem akartam megbántani Hédit, nem rosszindulatból tettem ki Ivant és Skorpiót, hogy nem cenzúrázok, stb. - nem értem el vele semmit sem. Csak egy csomót magyarázkodtam és most még úgy tűnik, tényleg szándékosan csesztem ki ennyi emberrel, aztán meg nem győzöm kimagyarázni magam.

Nem tudom mi lett volna a jobb!? Csak tenni, amit jónak látok és nem megmagyarázni, nem válaszolni a vádakra?
Nem ezt tanultam.

Mindenesetre magam fogok szállni, hogy utánanézzek, mi zavar van bennem, ami miatt ennyien nem fogadják el a döntéseimet. Nem fogadják el, hogy a weboldal érdekében kizárok innen embereket, nem fogadják el, hogy nem tartok valakit méltónak arra, hogy egy közösségbe tartozzon.

Talán magával a kizárással van a gond? Nem kellett volna senkit sem kizárnom?

Vagy indítsak legközelebb szavazást arról, hogy kizárjam-e  Skorpiót?  - ez csak vicc volt! : ))

Moderátorként, vagy Huszti Sanyiként?
2010. március 25. csütörtök, 11:59 | csaesz   Előzmény

Szerintem aki megalkot egy honlapot, fizeti a költségeit, annak jogában áll moderátorként működni, és hozzászólásokat, blogokat, törölni, embereket kitiltani, ha úgy látja jónak. Hiszen ez a honlap az ő játéka, mi többiek pedig csak hozzászólásainkkal jelezzük, hogy mi is játszani szeretnénk.
A Sanyi tudja az indító okot, ami miatt ez a honlap létrejött, és ezt a célt szem előtt tartva jogában áll lépéseket tenni, ha a honlap működése elkanyarodna tőle. Csak fő a következetesség.

Egy másik gondolat: valóban moderátorként tiltottad ki őket, vagy inkább Huszti Sanyiként?
Egy szenvtelen moderátor, akinek csupán a közösség érdeke a célja, úgy tilt ki embereket, hogy az nincsen a közösségben szétkürtölve. Nem tartozik ránk, többiekre, csakis a ti privát ügyetek. A háttérben dolgozik arctalanul, és persze a becsület úgy kívánja, hogy az első figyelmeztetés, majd a tiltás utáni értesítés megtörténjen, de csak privátban az érintettnek címezve.
Ebben a megoldásban, amit Te alkalmaztál, én látom kicsit a hatalmaskodó Huszti Sanyit...:)
Valóban nem tűnik egyszerűnek szétválasztani ezt a sok minőséget, amit a honlapon kell használnod: egyszer mint egy érzelmek nélküli moderátor, másszor mint tanító, aztán mint magánember...

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Úgy gondoltam, hogy ez rátok is tartozik
2010. március 25. csütörtök, 12:42 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Én meg pont azért 'kürtöltem szét', mert úgy gondoltam, hogy ez rátok is tartozik, hiszen Ti is beszélgettetek velük és ne legyen senkiben sem az az érzés, hogy az oldalról egyszer csak eltűnhetnek emberek és nem tudjuk hova és miért?! Annak valahogy olyan rezsim szaga lett volna.

Másrészt meg azt reméltem, hogy a nyilvánosságnak lesz némi elrettentő hatása, majd mindenki jobban vigyáz a stílusára, vagy nem ír ide, ha nem tudja betartani a szabályokat.

Mint írtam, nem haragszom sem Skorpióra, sem Ivanra, nem mozgattak meg bennem különösebb indulatokat. Talán egy kicsit sajnáltam Skorpiót, hogy így jön ki az ellenérzése, mert egyébként szerettem az írásait.

A példa kedvéért, annak idején Aditi hatalmas indulatokat váltott ki belőlem, és Őt mégsem zártam ki, sőt holnap valószínűleg találkozunk a Szembe-s-ülés találkozón!
Vagy ott van Arkangyal, aki szintén nem lett kizárva, pedig mennyi embernek bökte a csőrét!

Ha valaki tisztességesen és érthetően kommunikál, kritizál, véleményez, annak helye van ezen az oldalon.

eltűnt emberek
2010. március 25. csütörtök, 13:03 | csaesz   Előzmény

Az oldalról nagyon sokan eltűntek már szó nélkül, nekem momentám eszembe nem jutott, hogy valami rezsim áldozatai lettek.
Koppány vezért is kitűzték elrettentésül négy darabban annakidején... Elrettentő hatás= félelemkeltés = hatalmaskodás.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Nem hatalmaskodásból volt.
2010. március 25. csütörtök, 13:30 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Nem hatalmaskodásból volt.

Viszont a félelemkeltés jó eszköz azokkal szemben, akik nem értenek a jó szóból, nem ismerik a belső határokat. Ezt szoktuk használni gyereknevelésnél és felnőtt nevelésnél egyaránt. Nem látok ebben kivetni valót.
Ha valaki magától tudja a határokat, akkor annak nincs mitől félnie. Aki viszont nem tudja, az vagy keresse meg magában, vagy féljen, de a határokat büntetlenül át nem lépheti!

Ugye Te is meg szoktad fenyegetni a gyermekeidet, hogy 'jól' viselkedjenek? Mi ez, félelemkeltés?
És azért teszed, hogy hatalmaskodj felettük?

Ezen azért elgondolkoznék....
2010. március 25. csütörtök, 13:44 | atirisatuk   Előzmény

....nekem is ingem. Ha nem is tudatosan, de szerintem benne van a szülő részéről a hatalmaskodás is.
A gyerek meg (ahogy itt is) fel is lázad ellene, ahogy azt kell. Legyen az indokolt vagy indokolatlan, de megérzi az önkény, a hatalom szagát - lázad ellene.

Szerintem is.
2010. március 25. csütörtök, 14:23 | csaesz   Előzmény

Ha a gyerek fél tőlem, akkor hatalmam van fölötte. Azért keltek benne félelmet, mert rá akarom erőltetni a saját akaratomat. Igen, szoktam alkalmazni, attól függetlenül, hogy magamban is elítélem olyankor. És én is azt vettem észre, hogy ugyan megcsinálja félelemből, amit én akarok, de ez a módszer nagyon mérgezi a kapcsolatunkat. És a másik gyerekkel is, aki csupán szemtanúja a történteknek. Viszont néha sikerül előbányásznom magamból valamiféle ERŐ-t, határozottságot, és akkor félelem nélkül megcsinálják azt, amit muszáj. Egyszerűen megértik, hogy én vagyok a főnök és kész. Nem kell fenyegetőznöm, félelmet keltenem bennük. Így megmarad a jókedv, a béke, és egymás kölcsönös tisztelete.

Azt hiszem, hogy a félelemkeltés eszközét akkor alkalmazzuk, amikor különböző eszközök nélkül nem érezzük elég erősnek magunkat a vezetésre, amikor mi is félünk, bizonytalanok vagyunk. Kell valami mankó, ami helyettesíti az igazi erőnket.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
A hatalmaskodás szó szerintem azt jelenti
2010. március 25. csütörtök, 14:43 | Huszti Sándor -...   Előzmény

A hatalmaskodás szó szerintem azt jelenti, amikor valaki fitogtatja a hatalmát.

Ez különbözik attól, amikor van hatalmad és élsz vele!

És egy harmadik dolog, amikor visszaélsz a hatalmaddal.

Na most akkor én melyiket csináltam?

fitogtattad a hatalmadat. :D
2010. március 25. csütörtök, 15:58 | csaesz   Előzmény

fitogtattad a hatalmadat :D

hermess képe
H: Ez is egy szint
2010. március 25. csütörtök, 17:42 | hermess   Előzmény

A rációs, nyomulós, spiritualitást tagadó tudatossági szint fölött a fejlődés átbillen egy nagyon csoportos, mindenki egyenlő, csak az érzések, a jó kapcsolatok a fontosak, a mindenkinek egyforma súlyú a véleménye spirkós, newages szakaszába, aminek az a jellemzője, hogy nem engedik, hogy bárki magasabbra kidugja a fejét a többiek közül... Ami pedig döntésképtelenséghez vezet. (Spiráldinamika - Zöld szint) Kiscsoportban teljesen jó, de egy nagyobb közösség elnavigálásához már édes kevés.

Valakinek mégis döntenie kellett a honlap működőképességének megőrzéséről - a mi érdekünkben. Éppenséggel meg is lehetne köszönni, hogy határozottan, konzekvensen hírül adott értékek védelmében vállalta ezt a hálátlan feladatot. És ha jól követtem, nem kifejezetten Sanyi kezdte el ragozni a szennyest...

Azt sem nehéz belátni, hogy akinek volt energiája létrehozni és idáig eljuttatni egy ilyen honlapot, az "hatalmasabb", mint aki ezt nem tette. Ezzel a hatalmával joggal élhet, és a játékszabályokat is ő szabja meg. Mindig lesz olyan, akinek úgy fog tűnni, hogy visszaél ezzel a hatalommal, mert mindenkinek más az értékrendje.

Persze visszaélni is lehet, de szerintem ez távolról sem az az eset. Ezenkívül ha így lenne, akkor nem lenne ennyire népszerű az oldal.

jaguar képe
legalább nem csak nekem jött le így.
2010. március 25. csütörtök, 19:17 | jaguar   Előzmény

legalább nem csak nekem jött le így.

Jó a nyilvános információ!
2010. március 26. péntek, 10:44 | Ramina   Előzmény

Véleményem szerint,
semmit sem ér a spiritualitás, az ezotéria, a vallások szent tanitásai, a legcsillogóbb (ám öncélú) elméletek, de még az önismeret sem, a gyakorlati alkalmazás, a mindennapi életben való alkalmazás nélkül.

Ezért is tartom pontosnak ennek a weboldalnak a cimét: önmegvalósitás.
Ez azt jelenti: amit önismeretileg tanulunk elméletben, azt "meg is valósitjuk" a gyakorlatban.
Legalábbis MEGPRÓBÁLKOZUNK vele!
Persze mindenki a maga szintjén, a maga útján felmerülő aktuális feladatai szerint próbálkozik.
És ez a lényeg.

Ennek fényében, pl. az Iván-féle homályos sejtelmeskedések, furcsa vagy zavaros nézetek, megélések, válaszok,különböző elméletek pusztán önmagukban, önmagukért voltak,ezért nem valóak ide.
Ez volt az a lényegi hiány, ami miatt Iván nem járult hozzá sem a saját maga, sem mások önmegvalósitásához.
Nem kell mindenkit támogatni és elviselni.........pont ezen az oldalon. Máshol is fejlődhet valaki....hát tegye ott.

Sanyié az oldal, és itt most nem tulajdonosi minőségében értem, hanem a mögöttes munka és a teremtés oldaláról nézem, szóval Sanyié az oldal, igy jól teszi, ha szemrebbenés nélkül megválik olyanoktól, akiket ő úgy érez, nem ennek a célnak (lásd: önmegvalósitás) a szellemében irogatnak.

Én személy szerint megköszönöm Sanyi a nyilvános információkat, mit tettél, kivel és miért.
Azt nem tartom ugyanis fairnek, hogy a szinfalak mögött legyenek hirtelen emberek letiltva, minden szükséges magyarázat nélkül.
Együtt vagyunk itt és együtt "működünk" vagyis legyen nyilvános a letiltás miértje.
Megtisztelsz vele bennünket.

Kirsikka képe
megpróbálkozunk vele :)
2010. március 26. péntek, 12:25 | Kirsikka   Előzmény

Tapasztalatom szerint ez úgy működik, hogy először felismered egy dolog Igazságát, aztán hajtogatod, és rádöbbensz, hogy hé, még csak hajtogatom, (vízprédikálás-borivás jelenség) Akkor jönnek a próbálkozások, amik nem mindig sikerülnek... míg egyszercsak természetessé válik, akkor TUDOD (és teszed is) hitelesen azt a dolgot. De mindez egy fejlődési út vége, tehát idő kell hozzá, mi meg türelmetlenek vagyunk (leginkább egymáshoz, de akár magunkhoz is) hogy miért nem megy még...

jó lenne ezt figyelembe venni magunkon is meg másokon is, kevesebb hadakozás, vádaskodás, köpködés lenne az eredménye...

Gond?
2010. március 25. csütörtök, 18:25 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

Sanyi, ved észre: nincs gond: ha valaki "támad" mond el a véleményed, aztán ne kezdj magyarázkodni. Belemész egy olyan játékba ami sok energiád elviszi, de sosem hoz eredményt.

Nagyon jól oldottad meg, szerintem ezen felül a helyzetet. Én sem tettem volna másképp.
Kisebb csoporttal sem lehet megtenni, hogy valaki ne legyen "főnöknek" kikiáltva. Ilyen az ember, így működik, másképp széthullik az egész. Ha majd kellően tudatos csoport leszünk, akkor már nem fognak kelleni ezek az eszközök, de valljuk be, korántsem vagyunk azon a szinten.

Kellő tudatosság mellet már nem lenne szükség széthúzásra, meg hajtépésre, lehetne Egó nélkül megvitatni ki mit tapasztal, él meg. Ami Sanyi Veled már nagyon sokszor sikerült véghezvinnem, írtam is Neked.

Itt a probléma az, hogy belemész (én is mentem nem is egyszer) a játékba. Aki nem érett, vagy nyitott hogy befogadja, meg felmérje mit is tanulhat itt és azt hogyan teheti meg, mindig is sarokba akar állítani.
Mayarázkodni kezdünk, mire jön a szókiforgatás, stb.

Mi a megoldás: 2 lépés hátra, nézd a helyzetet más szemmel. Ne bonyolódjunk bele. Vannak emberek más-más tudattal, nekik a szintjüknek megfelelően kell megadni a választ. Aztán tovább menni, nem a Te felelősséged, hogy mit tanul belőle. Ez máshogy nem működik. Amíg belebonyolódsz, addig csak tekered magadra a kötelet. Míg gúsba nem köt.

Miért magyarázkodsz? Nagyon jó, alapos tanítást adsz az embereknek. Hitelesen vállalod önmagad, mégha nem is tetszik másoknak ez. Aztán megszeppensz? Jaj, mi lesz, ha nem szeretnek? Rossznak látnak? Mi? Semmi. Önmagukat nem akarják látni, önmagukkal csatáznak, mert van egy téves képzetük. Olykor lehet szép szóval, olykor viszont eréjjel kell fellépni, ez attól függ kivel állsz szemben. De nehogymár te érezd magad szarul ezek miatt. A "kicsi" csak ott tudja bántani az erőset, ahol még önmaga is kicsi.
Nem beszélve arról, hogy a csoportokkal az a baj, ha valaki kiugrana a fejlődésével, rögtön vissza akarja rántani arra a szintre, ahol van.
Nálad hol lehet ez? Hogy állsz a vezetői szereppel? Mered-e élni vállalni?

A legkönnyebb út, amit én is most tanulgatok, ha emlékeztetem magam: amit nem szeretek, vagy dühít, azzal dolgom van, ráadásul az nem is az ember lénye/lényege. Csak álarc/személyiség/Egó. De mi van mögötte? Ki van mögötte? Ez a gondolat kezd engem is nyitni mások felé. Remélem kimerek lépni végre az Egóm mögül. Hiszen a valódi erő az, ha maszk nélkül kiállok mások elé, nyitottan, mert felismertem, senki sem tud leigázni, megsemmisíteni, bántani. Sosem leszek sem kevesebb, sem több, mert mások máshogy látnak majd.

Veled amit érzek, szintén ez: ki kell lépned egy keretből. Kinőtted, csak nem akarod felismerni, újabb köröket írsz le. Te magad kapaszkodsz bele az Egós játékokba. Merd elengedni, már rég megérkeztél.
Én minden esetre örülnék, ha ilyen főnököm lenne :)

Kavics22 képe
Én azokat a szócsatákat
2010. március 25. csütörtök, 12:46 | Kavics22

Én azokat a szócsatákat kifejezetten élvezem, ahol nem egymás kinyírása, hanem a meggyőzés, érveink elfogadtatása a cél. Érdekes megfigyelni a reagálásokat, ahogy kezd gyengülni az akarat, az ego, vagy éppen fordítva. Részt venni bennük viszont nem az erősségem, erre még gyúrnom kell.:)

Nem zavarnak a "más" emberek, így nem zavart Skorpió és Iván sem. (Talán csak azért, mert nem velem hadakoztak ?) A való életben sem tudom teljesen elzárni, önmagamat elkülöníteni az érdekes, érthetetlen, ellentmondásos személyiségektől, miért kellene pont itt elhatárolódnom tőlük ? Nyilván meg kell szabni, hol az a határ, ahol ezek az emberek már zavaróak. De vajon hol az a határ ? Rajtunk múlik-e a tolerancia, érdemes-e tőlük is, vagy inkább úgy fogalmaznék, rajtuk keresztül fejleszteni a tudatosságunkat, a másság elfogadását ? Vajon ezek az emberek képtelenek fejlődni, vagy csak a többség látja így ?

Mindig lesz újabb "Iván" és újabb "Skorpió". Még az a szerencse, hogy nem nekem kell döntenem a létezésükről ezen a weboldalon.:)

A lelkek fejlődnek - mi nélkülünk is
2010. március 28. vasárnap, 13:06 | Ramina   Előzmény

Egy kicsit félreértelmezettnek érzem azt, hogy ha valakivel nem akar az ember foglalkozni, akkor rögtön beleesik a "nem toleráns és nem elfogadó" bűnébe.
Miért zavar ennek vagy annak az embernek a megnyilvánulása vagy egyenesen miért untat?

Tegyük tisztába a dolgot.
Ha valaki ELFOGADJA azt a másik embert olyannak, amilyen, az nem azt jelenti, hogy részt is akar venni a vele való kommunikációban vagy interakcióban.
Ha engem untat Mari néni beszéde a szomszédból, akkor elfogadom, hogy Mari néni ilyen, de ettől függetlenül sem akarom se az időmet, se az energiámat rá áldozni. És még sok olyan ember van közel s távol, akiknek a véleménye nem érdekel, halálosan unom a beszélgetéseik témáját, plusz még zavarhat a stilusuk stb stb.

Lehetetlen és nem is kell mindig mindenkivel törődni a "hátha ezzel is segitem a fejlődését" áldozatkész meséjével.
Azért vagyunk mások, hogy mindenki megtalálja azt a kört, ahol érdeklődéssel meghallgatják és foglalkoznak vele.
Az önmegvalósitó emberektől sem lehet azt elvárni, hogy személyes szinten foglalkozzanak mindenkivel, beleértve a zavaró,lehúzó, érdektelen, buta stb embereket is - a tolerancia nevében!
Ez egy lehetetlen és fölösleges elvárás.
Egyáltalán nem fontos nekik aktivan résztvenniük mindenrendű és rangú ember fejlődésében, nem fontos állandóan aktivan "segiteniük", kivéve, ha azt az illető kéri.

Abban sem hiszek, hogy az MINDIG a mi elutasitott részünk, amivel vagy akivel nem kivánunk foglalkozni. Lehet igy is, de szerintem többnyire olyan ez, mint a legó....a gyerek kinövi és nem érdekli tovább, ott hagyja.

Minden a fejlődést szolgálja. Ennek ellenére sokszor több életen keresztül sem fejlődünk bizonyos dolgokban, ezért ismétlünk és ismétlünk. Hogy valaki képtelen-e fejlődni? Igen, van amikor megreked és nem megy tovább. De az időleges.Az Élet nagy kereke forog tovább, a lelkek meg előbb-utóbb fejlődnek....mi nélkülünk is.

Kedves Anita! Hogy miért
2010. március 25. csütörtök, 13:39 | szildiko1

Kedves Anita!

Hogy miért vannak szócsaták? Miért akarják az emberek meggyőzni a másikat? Javaslom éld bele magad a következő helyzetbe: Elmondod a véleményed valamiről, sokan csodálnak amiatt, hogy milyen érthető és világos amit mondasz. És mennyire igazad van!Többen elismerésüket fejezik ki, és az ismerőseknek is javasolják, hogy hallgassanak meg téged. Észreveszed, hogy hatsz az emberekre, sokan csatalkoznak hozzád, meghallgatják javaslataid, fontos amit mondasz. Közösen mukálkodtok azon a célon, amit te javasoltál....
Nos, milyen érzés?
Hát ezért. :)

szildiko
2010. március 25. csütörtök, 17:43 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

valamit félreértettél: a szócsata megint más, mint Kavics is írja. Na azt én is szeretem. Itt a HADAKOZÁSRÓL, az indulatos veszekedésről van szó.

indulat
2010. március 25. csütörtök, 20:13 | szildiko1   Előzmény

Indulatos veszekedés? = Figyeljetek rám!!!! Értsetek meg végre!!!!

Ha csak az egyik fél képes kiszállni, és megérteni azt amit a másik mond, lenyugodhat mindenki.

na ez volt a kérdés, hogy miért kell ez?
2010. március 25. csütörtök, 20:27 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

na ez volt a kérdés, hogy miért kell ez?

Kirsikka képe
te döntesz
2010. március 25. csütörtök, 17:52 | Kirsikka

...hogy hadakozol-e vagy sem :) ha idejében elcsíped (felismered) a készülődő vihart, nem sodor el.
(tapasztalat ;))

Király vagy Kirsikka, eszem a cseresznyédet :)
2010. március 25. csütörtök, 18:28 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

Király vagy Kirsikka, eszem a cseresznyédet :)

Ha ezt mindenki komolyan veszi....
2010. március 27. szombat, 9:25 | Kassay Noémi

,, Az a közösség jár jó úton, amelyben él a közösségre vonatkozó hármas aranyszabály:

'A/. Ha közösségbe megyek, mindig van adni valóm, ha a közösség tagjai ezt igénylik. Tehát készülök.

B/. Mindig gazdagodni fogok a közösségben. Tehát tanulékony, nyitott vagyok.

C/. Legalább annyira szeretnek engem a közösségben, mint én őket. Tehát soha nem sértődhetek meg!'

Ha ezt a hármas aranyszabályt minden tag komolyan veszi, akkor a lelki, szellemi fejlődés feltétlenül biztosított!" (hang könyvek)

Ezt a pár mondatot tegnap találtam.

Noa