Mi az amit mindenképpen megtanítanál gyermekednek? | Önmegvalósítás.hu

Mi az amit mindenképpen megtanítanál gyermekednek?

Hozzászólások

8 hozzászólás
HajduM képe
Mi volt a beszélgetés
2010. március 14. vasárnap, 23:47 | HajduM

Mi volt a beszélgetés tárgya?

Kicsit kifejtenéd bővebben?

A gondolkodással, nem oldjuk meg a problémákat. A gondolkodással teremtjük őket.
Eckhart Tolle.

beszélgetés tárgya
2010. március 15. hétfő, 8:34 | Ariadné2010   Előzmény

A gyereknevelés volt a téma és megkérdeztem, hogy mit tartanak a legfontosabbnak azok közül amit fentebb felsoroltam. Mire tanítanák a gyermeküket ha megtehetnék? Mi az ami számukra a legfontosabb, esetleg ami nélkül a többi "tanítás" kvázi sántít. Igazából az egészet úgy is lehet fogalmazni, hogy mi felnőttek mit tartunk fontosnak az életben...

?
2010. március 15. hétfő, 14:51 | asztró (útkereső)   Előzmény

Lelkesen olvasom, és olvasom de még sem értem? Kicsit összefüggéstelen, nem?

Az egyetlen
2010. március 15. hétfő, 12:00 | szildiko1

Az egyetlen hosszútávú!!!! és fontos tanítás a gyereknek a Te életed.

(...és a családi kötődések. Csak hogy a katafánál maradjak :))
Lehetnek az életében kanyarok, de mindenképpen előbb-utóbb visszatér a forráshoz.

dream girl képe
szerintem...
2010. március 23. kedd, 20:07 | dream girl

Én azt tanítanám meg a gyermekemnek, hogy hogyan boldoguljon az életben. Azt hiszem ebbe beletartoznak az általad felsorolt jellemvonások és tulajdonságok is. Ha lehetne, akkor minden élettapasztalatom (bár ebből még nincs túl sok) megosztanám vele, hogy ne kövesse el ugyanazokat a hibákat amiket én.
Ha a felsorolt tulajdonságok közül kell választani akkor az önbecsülést választanám talán. Szerintem mindennél fontosabb, hogy bízzon magában és legyen elég önbizalma az embernek. El kell fogadnunk önmagunkat, ha boldogok akarunk lenni. Ezért fontos, hogy legyen önbecsülésünk. Nekem nem sok van és talán épp ezért akarnám ezt megtanítani a gyermekemnek.

ღ dream girl ღ

Hát... erre többféle
2010. március 23. kedd, 22:10 | Samantha (útkereső)

Hát... erre többféle válaszom van. Az itt felsoroltakból én a szeretetet tanítanám meg neki, ugyanis a szeretettel el lehet érni minden mást, így az önbecsülést (ugyebár önmaga szeretete), és a boldogságot is. Úgy gondolom, de ez lehet, hogy csak egy ostoba indigó-ideológia (ez most nem ide tartozik, csak azért neveztem nevén úgymond a dolgot, mert én az vagyok, és észrevettem magamon, hogy máshogyan gondolkodom, mint a környezetem), én úgy gondolom, hogy az olyan dolgok, mint a "viselkedés" felesleges dolog, mert bár az emberi, általános berögződés megkívánja a sokaságba való beilleszkedést, aminek én későn döbbentem rá, hogy álozata vagyok, ez igazából a saját magad értékelésében javítani nem javíthat, rontani viszont akár nagyon sokat is ronthat, leigázva ezzel az önbecsülést, és így legjobb esetben csak szürke mindennapokat él az ember, rosszabb esetben elfordul a világtól, főleg ugyebár tizenéves korban, amikor az ember szeme elé tárul a nagyvilág.
Ez az egyik fajta válasz.

A másik az, hogy a gyermekemet nem tanítanám meg semmire, mert - ahogy olvastam -, nagy részben a gének és a szülői minta dominál, és bár a nevelés fontos szerepkör lenne a társadalmi beilleszkedés szempontjából, azonban az önképet a "jóra nevelés" csonkítja. Bár, szeretném megcáfolni magamat, ugyanis, ha gyermekeinket nem tanítjuk semmire, akkor a társadalomból való kilógás szintén elszigeteltséget eredményez. Nem tudom eldönteni, hogy melyik hatásnak tenném-e ki a belőlem fakadt életet, de én a magam szempontjából így látom a dolgokat, és ha édesanyám, akit mélyen tisztelek és szeretek, így gondolta volna, én lehetséges, hogy jobban örültem volna, de ugyanennyi esély van az ellenkezőjére is. Mindenesetre most már magamtól próbálok majdnem felnőtt fejjel egy tiszta, és társadalmi ideáktól mentes ÉN-t kialakítani, és én ezt szeretném elérni a gyermekem nevelésébe, ha születik.

mi a legfontosabb tanulnivaló?
2010. május 18. kedd, 18:36 | jessica73

Szerintem az önszeretet, önbecsülés. De persze ehhez saját magam kell megtanulni igazán szeretni, hogy hiteles minta is legyen hozzá.

Kriszti