Internetfüggőség | Önmegvalósítás.hu

Internetfüggőség

Hozzászólások

15 hozzászólás
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Az internetfüggőség jelei lehetnek:
2010. január 07. csütörtök, 6:39 | Huszti Sándor -...

Most találtam:

A függőség jelei lehetnek:

1. az elhatározott fél óra helyett órákat töltesz az interneten
2. elhalasztasz baráti, családi eseményeket, hogy netezhess
3. ha on-line vagy, elveszíted az időérzéked
4. mániákusan mindig megnézed a postaládádat (akkor is, ha tíz perce nézted...), jött-e leveled
5. több internet barátod van, mint valóságos
6. csak percekre tudsz elszakadni a monitor elől, az étkezésed is ott bonyolítod (bizonyíték: morzsa hegyek a billentyűzetben)
7. a holnapot honlapnak hallod, az egérnek számodra csak egy jelentése van...

netfüggőség
2010. január 08. péntek, 15:45 | huligan32   Előzmény

huligán
Jaj-jaj, akkor én is netfüggő vagyok.Itthon vagyok a 3 hónapos kislányommal és amikor alszik, gép előtt ülök, ahelyett, hogy a háztartási teendőimet látnám el vagy főznék. Egyszerűen nem tudom kikapcsolni a gépet. Amikor a párom megérkezik a munkából, akkor is nehezemre esik kikapcsolni.

agocs képe
Én is..
2010. január 08. péntek, 23:17 | agocs   Előzmény

Én is netfüggő vagyok, sőt, nemrég ismertem fel, hogy közösségi háló függő is. Írtam is erről egy rövidkét, miután ráeszméltem. (http://agocska.posterous.com/beszippantottak-a-kozossegi-halozatok)
De nem pánikolok. Úgy látom te sem. :) Ha már felismertem ezt magadban, mint ahogyan én is, az már jó. Szerintem. Haladunk az önismerettel. Hogy most ezzel, vagy épp más segédeszközzel, az már részlet kérdés :D

köszönöm
2010. január 07. csütörtök, 12:22 | Szabó Péter - szabox (útkereső)

Mhh, érdekes, hogy ezt leírtad, mert pont nem gondoltam volna Rólad, hogy Te is netfüggő vagy. A töneteket, amit leírtál(tagadás) azt én is felismerem magamon. Egy napig ment tönkre a modemem, de már a világvégát láttam.

Miskolcon, amikor költöztem haza, volt majdnem 1 hét, amikor bent maradtam a lakásban, de a UPC kikötötte a netet és a tvt. Nos, azt hitte, hogy rosszabb lesz. Oh - mondom - majd medizek meg foglalkozom magammal, csend lesz, de jó lesz. Aztán feszültté váltam és mindent csináltam, zenét, rádiót hallgattam, hogy ne kelljen magammal foglalkoznom. Ez volt nálam!

Egyelőre nem tudom másképp elképzelni, hogy nem netem "élem" az "életem", de bízom benne, hogy ez változik az éven! :)

gyöngyház képe
Becsúszás
2010. január 07. csütörtök, 13:06 | gyöngyház

Én belecsúsztam. Úgy kezdődött, hogy lett egy kis laptop, imádom "Őt". :)) (Lelkük van a tárgyaknak is ugyebár. :))
Először nem is volt baj, a kötelezően megnézendő dolgokon kívül nem érdekelt a net. Napi max. 1 óra volt. Persze néha én is belefeledkeztem, de kb. egy héten egyszer. Mondjuk itt. :))
Aztán jött az iwiw. Kicsit már többet voltam fenn. Megcsinálgattam az oldalam, ismerősök jelöltek be, aztán - mert sokan ismernek a munkám miatt - már rengetegen! Itt küldtem kőrbe mikor, hol zenélek, aztán jött a többi oldal, ahol szintén lehet reklámozni.
Azt vettem észre, hogy csak ez a reklámtevékenység egy csomó időt elvesz.
Végül jött az msn. Na, az betette a kaput. Mivel mindenki dolgozik, nem mindig tudnak eljönni koncertekre, ahol találkozhatnánk. És nem érnek rá hétköznap sem, a munka miatt. A koncerten viszont persze én "dolgozom", meg ott halmozottan vannak a barátok, tehát hogy beszélgessek mélyrehatóan egyszerre 20 emberrel??? Marad az emesen, dzsímélcset meg a fészbuk. :))
Neten tudom leghatékonyabban megoldani az ügyeimet. Főleg, hogy telefonom nem mindig van, mert feltöltős vagyok...
Most már én is reggeltől estig itt ülök. Jelenleg óriási rumli van,mert mindig a "csak még egy kicsit" elvét alkalmazom. Ma éjjel is zenélek, és fogalmam nincs, addig mit leszek képes itthon megoldani.:))

Viszont a karácsonyi időszakban illetve ha elmegyünk a párommal valahová a hegyekbe, mélységes fellélegzéssel veszem tudomásul, hogy NINCS TÉRERŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))
Szóval én meglennék nélküle is, ha rendszeresen tudnék személyesen találkozni a barátaimmal,ha nem ez lenne a legjobb ingyenes reklám és ha nem lehetne mindent gyorsan és hatékonyan elintézni itt.

Keresem a kiutat, valószínűleg az önkontrollban meg is találom.:)

tvir képe
Én elég könnyen bevallottam magamról ezt a függőséget.
2010. november 29. hétfő, 12:48 | tvir   Előzmény

Én elég könnyen bevallottam magamról ezt a függőséget. (édesség limitált elfogyasztása mellett a második a listán :)
Nálam egyértelműen a kapcsolattartás hozta. Külföldön élve, ezt tartom az egyetlen megoldásnak, meg hát rám szakadt némi szabadidő...
Újabban ez az oldal a fő a netes függőségek között, de az emaileket is percenként nézem. Viszont hírek nélkül teljesen jól megvagyok, túlzottan is...

tvir képe
Ja és még valami. Bár a betegségeknek nyilván lelki oka van, ha
2010. november 29. hétfő, 12:51 | tvir   Előzmény

Ja és még valami. Bár a betegségeknek nyilván lelki oka van, ha valaki nem rendelkezik kellő önértékeléssel, érdemes a székét jól beállíttatni, mert nálam ezt az egyet tudták felhozni a nyaki gerincsérv okaként...;)

Jujj
2010. január 07. csütörtök, 17:35 | Buddhanita (útkereső)

Először: nane, még ez is?

Másodszor: én azt vettem észre, periodikusan van jelen az életemben. Amikor valami hiány lép fel valamelyik területen. Unalom, vagy ilyesmi is közrejátszik.
Máskor meg hetek tűnnek el, mire ráeszmélek, még csak be sem kapcsoltam a gépem.

Mi a határ szokás és a függőség között? Maga az érzelmi töltés súlya lehet?

Én az írással vagyok inkább így. Na éppen a falakat nem firkálom össze (csak azért mert én festettem sk. ), de papírok lógnak jegyzetekkel, felismerésekkel, stb.

Na erre is medizek egyet :)

hermess képe
H:a a munkához kell...
2010. január 08. péntek, 14:08 | hermess   Előzmény

Ha munkaeszköz - akkor szerintem érdemes lenne különválasztani a megélhetés "ápolásához" szükségszerűen neten töltött időt és a szórakozásból, kedvtelésből eltöltött időt. De még talán a kapcsolattartáshoz, életszervezéshez szükséges netes időt is levonnám az összidőből.

A maradék a gáz... De ki tudja ezt szétválasztani?

Az önmagát figyelni képes, megismerő, tudatos ember. (A nem másokat megfigyelő ügynök...:))

Mert ha ezeket összekeverjük, akkor a bármilyen munkában/val eltöltött időt is munkafüggőségnek lehetne nevezni, ami az is, mert a pénzenergiát valami módon ki kell termelni. Ha túl sok idő megy el a netre, és ebből semmilyen "energiahozadék" nem származik - az a pótcselekvés. De itt is vékony határ...

A tévézésből talán jobban kiderül... Ha megnézünk egy ismeretterjesztő, vagy természetfilmet, vagy egy emberi jellemfejlődést bemutató filmet - az feltölt, hozzám ad valami. De ha a belső, céltalan, zaklató gondolati káosz lekötésére szolgál - az inkább viszi az energiát, utána üresnek érzed magad és elvesztegetettnek az időt. Még talán a relaxálás céljából történő szórakozás is belefér, mert az is segít feltöltődni... de hol a határ, a mérték?

Szerintem a nettel is valahogy így lehet.

agocs képe
Ötlet
2010. január 08. péntek, 23:20 | agocs

Egyébként van egy jó ötletem a hatalmas felszabaduló szabadidődhöz :)
Önismereti tanfolyást nem tervezel mostanság? ;)

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Egy Sirály találkozót biztosan szervezek március környékére,
2010. január 09. szombat, 7:29 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Egy Sirály találkozót biztosan szervezek március környékére, addig is lehet látogatni a budapesti Önismereti klubot.

Benedek képe
Azért örülök, hogy nem az utcán kiabálod kiabálod ki a szélbe
2010. február 09. kedd, 0:58 | Benedek

Azért örülök, hogy nem az utcán kiabálod kiabálod ki a szélbe. Így legalább mi is sokat tanulhatunk blogjaidból, hozzászólásaidból.

Érdekes mert csak itthon vagyok internet függő, a neten dolgozom, a neten tartom a kapcsolatot a külvilággal de ahogy elutazom itthonról eszembe se jut és nem is hiányzik. De ha van, nyúlok a szerért.

Bár tudom, hogy sokan nem szeretik a South Park-ot de nagyon ironikusan és a problémákat felnagyítva mutatja be a világunk működését, problémáinkat. Pár éve láttam egy részét, ami pont arról szólt, hogy valami okán megszűnt az internetszolgáltatás. A pánik és a kétségbe esés után ez akkora problémát okozott, hogy az emberek elhagyták otthonaikat és olyan területek fele indultak felpakolva autóikkal ahonnan azt hallottak még működik az internet. Aztán internetes menekült táborokba kötnek ki, hogy pár percet netezhessenek, ott is persze a szex oldalakat keresve. Akkor még nem értettem, hogy ez a valóság. Hmm... Érdemes megnézni.

válasz
2010. február 20. szombat, 23:05 | Névtelen (útkereső)

Ézs 1:1 Ésaiásnak, Ámós fiának látása, melyet látott Júda és Jeruzsálem felől, Uzziásnak, Jóthámnak, Akháznak és Ezékiásnak, a Júda királyainak napjaiban.
Ézs 1:2 Halljátok egek, és vedd füleidbe föld! mert az Úr szól: Fiakat neveltem, s méltóságra emeltem, és ők elpártolának tőlem.
Ézs 1:3 Az ökör ismeri gazdáját, és a szamár az ő urának jászlát; Izráel nem ismeri, az én népem nem figyel reá!
Ézs 1:4 Oh gonosz nemzetség, hamissággal megterheltetett nép, gonosz mag, nemtelen fiak! elhagyták az Urat, megútálták az Izráel Szentjét, [és] elfordultak tőle.
Ézs 1:5 Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen.
Ézs 1:6 Tetőtől talpig nincs e [test]ben épség, [csupa] seb és dagadás és kelevény, amelyeket ki sem nyomtak, be sem kötöztek, olajjal sem lágyítottak.
Ézs 1:7 Országtok pusztaság, városaitokat tűz perzselé föl, földeteket szemetek láttára idegenek emésztik, és pusztaság az, mint ahol idegenek dúltak;
Ézs 1:8 És úgy maradt a Sion leánya, mint kunyhó a szőlőben, mint kaliba az ugorkaföldön, mint megostromlott város.
Ézs 1:9 Ha a seregeknek Ura valami keveset meg nem hagyott volna bennünk, úgy jártunk volna mint Sodoma, és Gomorához volnánk hasonlók.
Ézs 1:10 Halljátok az Úrnak beszédét, Sodoma fejedelmei, és vedd füleidbe Istenünk tanítását, Gomora népe!
Ézs 1:11 Mire való nékem véres áldozataitoknak sokasága? ezt mondja az Úr; megelégeltem a kosok egészen égőáldozatait és a hízlalt barmok kövérét; s a tulkok, bárányok és bakok vérében nem gyönyörködöm;
Ézs 1:12 Ha eljöttök, hogy színem előtt megjelenjetek, ki kívánja azt tőletek, hogy pitvarimat tapossátok?
Ézs 1:13 Ne hozzatok többé hazug ételáldozatot, a jó illattétel útálat előttem; újhold, szombat s ünnepre-felhívás: bűnt és ünneplést el nem szenvedhetek.
Ézs 1:14 Újholdaitokat és ünnepeiteket gyűlöli lelkem; terhemre vannak, elfáradtam viselni.
Ézs 1:15 És ha kiterjesztitek kezeiteket, elrejtem szemeimet előletek; sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, én meg nem hallgatom: vérrel rakvák kezeitek.
Ézs 1:16 Mosódjatok, tisztuljatok meg, távoztassátok el szemeim elől cselekedeteitek gonoszságát, szünjetek meg gonoszt cselekedni;
Ézs 1:17 Tanuljatok jót tenni; törekedjetek igazságra, vezessétek jóra az erőszakoskodót, pártoljátok az árvák és özvegyek ügyét.
Ézs 1:18 No jertek, törvénykezzünk, azt mondja az Úr! ha bűneitek skárlátpirosak, hófehérek lesznek, és ha vérszínűek, mint a karmazsin, olyanok lesznek, mint a gyapjú.
Ézs 1:19 Ha engedelemmel hallgatándotok, e föld javaival éltek;
Ézs 1:20 És ha vonakodtok, sőt pártot üttök, fegyver emészt meg; mert az Úr szája szólt!
Ézs 1:21 Mint lett paráznává a hív város! teljes vala jogossággal, igazság lakozott benne, és most gyilkosok!
Ézs 1:22 Ezüstöd salakká lett, tiszta borod vízzel elegyítve:
Ézs 1:23 Fejedelmid megátalkodottak és lopóknak társai; mind szereti az ajándékot és vesztegetést hajhász, árvát nem pártolnak, és az özvegy ügye nem kerül eléjök.
Ézs 1:24 Ezért azt mondja az Úr, a seregeknek Ura, Izráel erős [Istene]: Jaj! mert vígasztalást veszek háborgatóimon, és bosszút állok ellenségimen!
Ézs 1:25 És kezemet ellened fordítom, és kiolvasztom mintegy lúggal salakodat, és eltávolítom minden ólmodat;
Ézs 1:26 És adok néked oly birákat, mint régen, és oly tanácsosokat, mint kezdetben, s ekkor azt mondják te néked: ez igaz város, ez hív város.
Ézs 1:27 Sion jogosság által váltatik meg, és megtérői igazság által;
Ézs 1:28 De elvesznek a bűnösök és gonoszok egyetemben, s megemésztetnek, akik az Urat elhagyták.
Ézs 1:29 Mert szégyen éri őket a cserfákért, amelyekben gyönyörködétek, és pirulni fogtok a kertek miatt, amelyeket kedveltek;
Ézs 1:30 És hasonlatosok lesztek az elhullott levelű terpentinfához, és a víz nélkül való kerthez:
Ézs 1:31 És csepüvé lesz az erős, és munkája szikrává: mindketten égni fognak, és oltójok nem lészen.

Függőség
2010. május 14. péntek, 19:26 | Éva.

Egy vallomással tartozom: én is !

Soha semmilyen szenvedélybetegségem nem volt.
Aztán lett: a Net

Először csak a munkámhoz kellett,
aztán itt maradtam.
Ez nem normális dolog,betegség.
Tudom,és mégsem szokom le róla.
Nem is erőltetem,merthogy nem is akarok leszokni.

Súlyos!

spiritosaurus képe
függőségek
2010. május 15. szombat, 0:05 | spiritosaurus   Előzmény

Én örülnék, ha csak a netfüggőség tartozna a szenvedélyeim közé.
Ugyanakkor nem is örülnék neki, mert rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a függőségeim, szokásaim által. Igaz még kevéstől sikerült megszabadulnom közülük, de van pár szerencsére, és úgy vagyok vele, ha azok mentek, a maradéknak is mennie kell majd. Csak idő kell hozzá. Úgy még sosem sikerült semmilyen szokásomtól megválnom, hogy na akkor mától nem gyújtok rá teszemazt. Viszont a figyelem, és a tudatosítás tényleg hatásos módszer. Mivel a szokások 99 %-a szerintem pótcselekvés, így ez kicsit megkönnyíti a dolgot. Például várom a hévet, és reflexből rágyújtok, mert hát van még 5 perc, micsináljak addig.. Viszont ha előtte tudatosítom magamban, hogy na akkor most rágyújtok, mert nem jön a hév, akkor már konkrétan a második slukk után nem is kívánom. Ha nem megszokásból csinálom, úgy már nem is poén, sőt unalmas. Az élet értelme blogban le is írtam, hogy igazán nagy örömet nekem sosem az olyan dolgok okoznak, amiket előtte eltervezek, meg vágyakozom rá, hanem a spontán dolgok, amiket szinte számításba se vettem, csak úgy egyszer csak bekövetkezik, mint egy vihar. Valószínűleg ezért veszíti varázsát a cigi is, ha előtte eltervezem, hogy na most rágyújtok. És ha a napi első két szál cigimnél észnél vagyok, és tényleg figyelemmel csinálom, akkor utána többnyire rá sem gyújtok már aznap, mert eszembe se jut az az alternatíva. Csak hát az a fránya egó bácsi valahogy mindig ráveszi az embert, hogy elfelejtse tudatosítani magában a pótcselekvést. De dolgozom rajta. Meg a többin is. Egyszer úgy is elveszítik létjogosultságukat ezek a pótbizb*szok. :)