Az vagy amit gondolsz... | Önmegvalósítás.hu

Az vagy amit gondolsz...

Hozzászólások

8 hozzászólás
Ez most mi?
2009. november 24. kedd, 1:09 | Kíváncsi (útkereső)

Minden ezoterikus irodalom attól hangos, hogy a gondolatod nem te vagy, az érzéseid nem te vagy, a tapasztalataid sem te vagy.

A tudatalatti nem a végtelen bölcsesség. A tudatalattink csetlik-botlik, megijed és olyan programokat futtat, amiről nem is tudunk. A tudatalatti miatt van, hogy amit állítólag nagyon akarunk, annak pont az ellenkezője történik.

A teremtő erő és a végtelen bölcsesség nem eleme a tudatalattinak.

A titok azt írja, hogy a gondolat-érzés-elfogadás révén teremtjük meg az életünket. De ez nem az.

Mi ez?

én sem értem
2009. november 24. kedd, 8:52 | Nagy Edit2   Előzmény

Kedves Kíváncsi!

Teljesen egyetértek Veled a tudatalattival kapcsolatban. Szerintem is az egy fekete doboz, tele mindenféle "szeméttel", feldolgozatlan eseményekkel, érzésekkel, amik "láthatatlanul" irányítják minden tettünket, gondolatunkat, érzésünket.

Miből áll mindaz, amit nem tudunk?
2009. november 24. kedd, 14:14 | Kíváncsi (útkereső)   Előzmény

A gondolatmenet elcsúszását szerintem itt lehet megfogni. Az biztos, hogy mindaz, aminek most nem vagyunk a tudatában az nem egy homogén massza tudatalatti címen. El kellene különíteni a tudatosságunkat el nem érő szférákat. A tudatalatti biztos van, a lelkünk is van, van a szellemiségünk is. Ezek közül alap esetben egy hétköznapi ember nem sokat észlel, legalábbis nem reflektál rá. Melyik hol van, hogyan kapcsolódnak vagy választódnak el, melyik és hogyan a végtelen bölcsesség? Hol ébred a lélek? A lélek ébred, vagy mi magunk? Ez nekem nem világos.

fircsi képe
A tudatalattin az egyetemesség kapcsolatát értem. A lélek
2009. november 24. kedd, 16:51 | fircsi   Előzmény

A tudatalattin az egyetemesség kapcsolatát értem. A lélek tulajdonképpen része annak az egynek amit a buddhizmusban is felemelkedésnek neveznek. Az Ami egy és globális. Lehetséges megosztani a lelkedet mert abban a síkban más értelme van időnek és térnek. Ebben a létformában is több dolgot csinálsz egyszerre és elkalandoznak a gondolataid, vagy összpontosítasz valamire és közben más dolgot csinálsz. Egyszerre több helyen vagy és nem is tudsz róla. Ez a tudatalatti valósága. Gondolataiddal felébreszted a lelked. A tudatalatti nem léphet életbe amíg nem vagy "tudatos". Addig marionettként mozgat a szellem. Remélem kicsit világosabb voltam.
Remélem
Pussz.

hermess képe
Idézet...
2009. november 24. kedd, 19:58 | hermess   Előzmény

Engedjétek meg, hogy hozzászóljak... Fircsi, nem tudom kitől idéztél a felvezetőben, de szerintem keveredik benne a Tudatalatti és a Tudattalan fogalma.

Ha a transzperszonális pszichológiából közelítünk (bocsásd meg a merészségemet, én csak műkedvelő vagyok, ezért helyesbíts, ha hülyeséget írok), akkor talán Assagioli pszichoszintézise a legalkalmasabb a megértésre. Mely szerint a Tudattalan tudatalattiból, középső tudattalanból és tudatfelettiből áll. Ezt egy három vizszintes részre osztott gömbnek képzeljétek el, amelyet körbe vesz a kollektív tudattalan, és a közepén van egy kisebb gömb, ez a tudatos rész, vagyis a személyes "tudat", vagy ego. A Felsőbb ÉN a tudattalan nagyobbik gömb tetején, a kollektív tudattalan határán csücsül, s a belső "tudatos" részünk el van tőle szigetelődve. (A személyes "tudatos" nem egyenlő a Tiszta Tudattal, ami maga a Szellem)

A tudatalatti (Freud) az ösztönök, legalacsonyabb rezgésű érzelmek helye, a tudatfeletti (Buddha) a magasztos gondolatok és érzelmek, a spirituális energiák helye. A kis "tudatos", elmés részt addig kell tágítanunk, amíg az képes befogni és tudatossá tenni a Felsőbb Éntől elválasztó tudatalatti és a tudatfeletti részt is. Vagyis hogy Freud találkozzon Buddhával. Feldolgozzuk a lelki szemetünket és kapcsolódni tudjunk a spirituális energiákhoz és szellemi vezérlést nyerjünk.

Az egész tudattalan részt szokták a lélekkel azonosítani, ami nagyjából megfelel, csakhogy nem egészen a valódi Léleknek, hanem annak egy letükröződő részének (ez az asztrális és az alső mentális test - káma-manasz védikus megközelítésből). A valódi Lélek, amelyik letükröződik - az a felső mentál, vagy Kauzál test + a Buddhikus (intuíciós) test. E fölött a következő szint az Atmikus test, vagyis maga a Szellem.

A Lélek és a Szellem egyesüléséből születik meg a Halhatatlan Ember, a Mester. Az alsóbb síkokon ez megfelel a letükröződő érzelem és gondolattest teljes tudatossá tételének, vagyis a beavatásnak. Az előbbi modellhez visszatérve ez nem más, mint addig tágítani a személyes "tudat" kis belső gömbjét, hogy az magába foglalja a tudatalattit és a felső tudattalant is, vagyis belülről kitöltse az egész tudattalan részt. Így az elmés, személyes "tudat" eléri, kapcsolatba kerül, azonosul a Felsőbb Énnel (a letükröződő valódi Lélek legalsó részével), megszűnik az elszigeteltség illúziója, az egósság állapota. Ez a megvilágosodás, amikor a személyes tudat újra egyesül a Tiszta Tudattal, de viszi magával a sok inkarnáció alatt Lelki szinten összegyűjtött hozományt, tapasztalatot is.

Sokkal egyszerűbb lenne, ha ide rajzolhatnám....:)))

fircsi képe
Kedves Hermess! Köszönöm, hogy megoldottad a megmagyarázás
2009. november 25. szerda, 14:02 | fircsi   Előzmény

Kedves Hermess!
Köszönöm, hogy megoldottad a megmagyarázás rejtélyét.
Én a lefordítást nem annyira bírom jól. Teljesen átjön amit mondani akartam.
Pusssz.... Fircsi

hermess képe
Számomra öröm
2009. november 25. szerda, 19:36 | hermess   Előzmény

...ha Hozzád járulhattam!

Pláne meg ha érthető is valamennyire.

Köszönöm!
2009. november 25. szerda, 22:13 | Kíváncsi (útkereső)   Előzmény

Még nincs meg minden, de majd rajzolok.