Te is átélheted az önkifejezés legfelszabadítóbb, örömtelibb módját! | Önmegvalósítás.hu

Te is átélheted az önkifejezés legfelszabadítóbb, örömtelibb módját!

zene_unnepe1.jpg

Te is tanulhatsz énekelni?
A HangDalában igen!

Nem kell, hogy legyen szép hangod, képzett hallásod, zenei tudásod. Nem kell, hogy tudj kottát olvasni. Itt mindegy, hogy hány éves vagy és mi a foglalkozásod. Akár tudsz énekelni, akár nem, a HangDala azért van, hogy megnyíljon a hangod, kinyíljon a szíved, és feltörjön a lelkedből az ének, a dal.

Töltsön el boldogsággal az, ahogy másokkal együtt szárnyalva énekelsz! Merülj el, ne csak hallgatóként, de résztvevőként a borzongatóan szép zenékbe, és légy te is részese annak a gyönyörű birodalomnak, amit úgy hívunk:

zene, ének.

Mert most ebbe a birodalomba lépsz be, és egy életen át ennek a birodalomnak lakója leszel. Kerülj hát beljebb nyugodtan, itt nem csak a bátraké a világ! Az éneklés gyógyító és megszépítő hatását azok is megtapasztalhatják, akik már rég lemondtak minden reményről, hogy az életben valaha is felszabadultan fognak énekelni.

De azok is, akik már előrébb tartanak, a szabadság és kreativitás új, még fel nem tárt forrásait találhatják meg magukban a HangDala tanfolyamokon. Egy biztos: a HangDalához azok szoktak eltalálni minden esetben, akik úgy gondolják, mostantól új élet kezdődik. Mostantól már nem mondanak le a teljességről, önmaguk fejlesztéséről, dédelgetett álmaik megvalósításáról. Nyíljon ki a Zene birodalma!

Bizony, itt az idő, mostantól már Te vagy a fontos, Tied a pálya!

A művészeti oktatást zömmel a gyermek korosztálynak tartják fenn. Pedig a felnőttekben is ott a benső gyermek, aki csak arra vár, hogy végre megint játszhasson, örülhessen, felszabadultan nevethessen és – végre igazán kiereszthesse a hangját!

Hányan panaszkodnak nekem HangDalán, hogy milyen megaláztatások érték őket az iskolai énekórákon, hogyan kellett hallgatniuk, pedig olyan szívesen énekeltek volna a többiekkel. És amikor felfedezik a Hangdalát, akkor nagyon megörülnek annak, hogy végre rájuk is gondolt valaki! És nem kell csalódniuk.

Munkám során gyakran dolgoztam hivatásosokkal és nem hivatásosokkal egyaránt, és azt tapasztaltam, hogy az éneklés, énekelni tudás az egyik legszebb örömforrása lesz azoknak, akik ezzel foglalkoznak. Ez az öröm meghatványozódik akkor, ha csoportban énekelünk!

Az éneklés csodája

Éreztél már vágyat arra, hogy a hangodat képezd, hogy igazán tudjál énekelni? Érezted már, hogy a benned élő dallam szeretne kiszabadulni, a felszínre jönni, hogy boldogan énekelj, hogy a hangod, tested, lelked szabadon szárnyalhasson? Szeretnéd ezt az örömteli élményt másokkal is megosztani, megélni?

Akkor a Hangdala tanfolyamokat Neked találták ki!

A Hangdalások általános tapasztalata, hogy pillanatok alatt leomlanak azok a válaszfalak, amik elválasztanak bennünket önmagunktól, egymástól, a bennünk élő magasabb szellemi dimenzióktól. És tényleg nem számít, hogy ki milyen hangi, zenei, testi adottságokkal rendelkezik. A csoda megszületik, mert bennünk van és csak arra vár, hogy felébresszük álmából, megszólítsuk, előhívjuk mély rejtekéből és kicsalogassuk a napfényre.

Én hiszek benne és mindig is hittem benne, hogy a tehetség mindannyiunkban ott van, mindannyian ösztönös művészek vagyunk, és ennek megfelelően az oktatási módszerem sem azon alapszik, hogy valamit úgymond megtanítok, sőt, betanítok . Én inkább hiszek abban, hogy a tudás, a zene, ének, tánc, mozdulat már rég készen áll bennünk, a csak ránk jellemző, egyéni módon, és nekem nincs más dolgom, mint hogy rávegyelek benneteket arra, hogy használjátok azokat a képességeket, amivel amúgy is rendelkeztek.

Mivel érem ezt el? Arra indítom résztvevőket, hogy figyeljenek, vegyék észre, mi történik bennük az ének közben. Hogy felfedezzék az összefüggést az érzés, hang, a mozdulat, dallam és ritmus között. A zene lendületében, az érzés hevében aztán hamar elfeledkeznek aggályaikról, félelmeikről, már nem a hiányosságokra koncentrálnak, hanem a születő csodára. És csodák csodája, a hiányosságok is hamar kezdenek eltünedezni. A közös éneklésben, táncban bátrabbak vagyunk, az élmény meghatványozódik és együtt olyan mély csöndet tudunk átélni, amit egyébként ki tudja, hány év szellemi gyakorlással lehet csak elérni. Összeadódik tudásunk, örömünk, a felfedezések közösek lesznek, együtt magasabb szintre lépünk.

Miközben megénekeltetem az embereket, ezt látom:

mindenki felvidul, megszépül
az arcok kisimulnak, megfiatalodnak (a legjobb kozmetika)
fejfájások, depressziók, aggodalmak a „komolysággal” együtt elszállnak
feltöltődünk energiával, bizakodással
sokat nevetünk, viccelődünk
percenként elcsodálkozunk azon, hogy milyen tehetségesek vagyunk, milyen szép dolgokat tudunk együtt alkotni!
HangDala után a mindennapi élet is boldogabb, színesebb, több mosoly, több siker, több elismerés éri az embereket.

Mit hallok a HangDala folyamán?

Azt, hogy megnyílik a hangotok, hangosabban, nagyobb élvezettel tudtok énekelni! És nemcsak énekelni, de zenélni, muzsikálni is a hangotokkal! Ez egy valóságos csoda! Nem túlzok. Majd meglátjátok.

A szép hangodat megtalálod, Tiéd lesz az éneklés csodája

Mi a szép hang? Az a szép hang, ami a Tiéd! Ami Neked rendeltetett. Amiből a Te lelked szólal meg. Amiben Te zendülsz meg. Amin keresztül érzéseidet, hitedet, gondolataidat, humorodat, örömödet, fájdalmadat (ami szintén örömmé válik) szabadon kifejezheted. Ez a Tiéd. Ilyen nincs senki másnak.

Ne hagyd még magadnak sem lekritizálni azt, ami Te vagy. Mert Te vagy a lényeg. Te vagy a szépség. Még ha meg is tanítottak rá, hogy ez nem így van, a szíved mélyén pontosan tudod, hogy igazat beszélek.

Erről szól a HangDala.

Hangterápia? Énekterápia? Zeneterápia?

A HangDalások szerint a foglalkozásoknak, a közös éneklésnek, a hangképzésnek terápiás hatása van. Azt mondják, hogy igazi terápia. Mégsem nevezem a HangDalát zeneterápiának, vagy hangterápiának. Miért? Mert érzésem és szándékaim szerint másról van szó.

A HangDalát nem azzal a céllal végezzük, hogy gyógyuljunk (persze, tudjuk, hogy ez meg fog történni), hanem azért, hogy a Zenének, Dalnak "Szellemével", magával a Zenével egyesüljünk. Mi leszünk maga a Zene. Ez rendre megtörténik a tanfolyamon, akár van világsztár hangod, akár nincs, akár tudsz kottát olvasni, akár nem. Hozzám zongoraművészek is járnak. Meg olyanok is, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi pl. az oktáv. Vagy hogy hogyan kell megfejteni az öt vonalon felsorakozó érdekes izéket.

Mi nem csak hangokat adunk, mint egy hangterápián. Nem csak passzívan befogadunk, mint egy Hangfürdő szertartáson. Mi magunk a felcsendülő muzsika élvezői, de egyben előadói is vagyunk. Sőt, amikor a közös éneklés átcsap kollektív improvizációba, és ez egyre gyakoribb a Hangdalákon, akkor már a zene társ-alkotója is mi vagyunk.

Így hozzuk felszínre a lelkünk mélyén szunnyadó Zenét.

"Olyan regisztereket nyitottak meg bennem a dalok, amelyek már egy ideje be voltak zárulva. Nemrégiben olvastam egy amerikai nő könyvében, hogy az ember lelke leginkább énekhangján keresztül képes megnyilvánulni. Harmadikos általános iskolás korában őt a tanár kitiltotta a karácsonyi kórusból, mondván: botfüle van. Ez fájt neki, bár nem mutatta. Viszont attól a naptól kezdve nem lehetett egy énekhangot sem kicsalni belőle egész felnőtt koráig, amikor találkozott egy nagyszerű tanárral, aki elkísérte a workshopjaira, melyeket ma már minden alkalommal énekléssel kezdenek. És persze ő is énekel!
A Hangdala Tanfolyamon, úgy érzem, tényleg megvalósul az, hogy a zene mindenkié.
Mikor jelentkeztem, arra gondoltam, hogy nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert „csak” föl kell elevenítenem azt, ami már egy kicsit feledésbe merült, és nem kell olyan gátakkal küzdenem, mint a fent említett írónőnek. De ha neki sikerült, azzal a rossz élménnyel a háta mögött, nekem miért ne sikerülne? És így is történt…
Amit még kaptam, és ez csodálatos, nem várt ajándék, az együtténeklés öröme, és az a filozófia, amellyel én is egyetértek, és amelynek szellemében dolgozol, Sándor. Nagyon köszönöm!"
Ö. Kati

A HangDala tanfolyam célja, hogy:

Társaddá váljon a zene öröme
Kedvet kapj minél többet énekelni
Megnyíljon a zenei vénád, kreativitásod
Javuljon az ének- és beszédhangod
Még annál is szebb, fotogénebb legyél
Javuljon a kifejezőképességed, előadókészséged
Sok vidámságot élj át a többiekkel együtt
Nőjön az önbizalmad, bátorságod
Megtapasztald a zene gyógyító hatalmát
Hogy megnyíljon szívedben minden zenei hang forrása, a Csönd
... (Ide az jön, amire Te jöttél rá a HangDala énektanfolyamon)

Legyen a Zene mindenkié!

Kodály Zoltán

De most már tényleg!

Fekete-Kiss Sándor
http://hangdala.hu

A jelentkezés lezárva.

Beküldte: | 2009. ápr. 24. péntek - 19:30

Hozzászólások

0 hozzászólás