A felelősség felvállalása saját életemben | Önmegvalósítás.hu

A felelősség felvállalása saját életemben

Sokan kérdezik, mit ajánlok ÖNBIZALOM növelésére, mely tréning a leghatásosabb?

FELELŐSSÉG felvállalás, azaz CÉL, az EGYENES GERINC, az ÖNBIZALOM visszaszerzése.

Tudtad, hogy az ÖNBIZALOM szerkezete hasonlatos a SZERETETHEZ?

Képzeld csak el! Új munkahelyre mész és úgy döntesz, hogy szeretni fogod a főnököd. Szerinted döntésből meg tudod tenni? Hát nem nagyon.
Persze próbálkozhatsz sokat mosolyogni, attól ez még nem fog szívből jönni. És mivel ez a szeretet egy tettetett érzelem lesz, pont az érzelem fog belőle hiányozni. A SZERETET nem lehet cél, csak MELLÉKTERMÉK. Hogy mit jelent ez? Helyette viszont lesz egy téged bántó belső hang, aki állandóan tudósít neked ott a fejedben, hogy éppen mit is lehet megkritizálni a főnökben vagy épp a te viselkedésed fogja etikátlannak tartani. Pont ez a helyzet az ÖNBIZALOMMAL is. Kihúzhatod magad, foghatsz határozottan kezet, ahogy megtanítottak rá, de attól még ez az érzés nem lesz benned sejtszinten. Estére azt veszed észre, hogy belefáradsz, hisz erőltetve volt.

Az ÖNBIZALOM és a pozitív érzelmek nem jönnek parancsszóra. Ahhoz, hogy ezek megjelenjenek, valamit tenni kell. Azt vettem észre, hogy azon embereknek alacsony az önbecsülése, akik nem szeretik magukat eléggé. „Akkor szeressem magam? Na, de hogyan?! Már megint valamivel etetni akarnak…" Jó a feltevés.
Két egyszerű dolgot fogok ajánlani: Egyes szám első személyben beszélj állandóan! Próbáld ki! Megdöbbentő ereje lesz a gerincedre. Ugyanis kiegyenesíti, és egyenesen fogsz tudni állni és nem meghunyászkodva. Nem kell már az emberek mögé bebújnod. Vállalhatod önmagad belülről fakadóan és persze este is friss maradsz. Ugye hallottad már így beszélni az ismerőseidet: „az emberek sajnos nem tudnak minden körülmények között igazat mondani…" Mivel ezek a mondatok az esetek nagyon nagy többségében saját magunkról szólnak, próbáljuk csak ki: „Sajnos én nem tudok minden körülmények között igazat mondani..." – Húúú….! Mennyivel másabb!? A figyelmemet ilyenkor magamon tartom. Felvállalom a mondataimért a felelőséget. Ez adja saját magam TISZTELETÉT. Ha tisztelem magam, ennek melléktermékeként megjelenik a SAJÁT MAGAM SZERETETE. Ha pedig szeretem magam, akkor két „ajándékot” is kapok általa: már szeretve vagyok és nem kell/muszáj már másnak megfelelnem (a megfeleléssel akartam eddig ezt a figyelmet, tiszteletet, tehát azt, hogy mások SZERESSENEK engem. Ennek oka, hogy valamikor a múltban történt valami, ami miatt elvesztettem a szerethetőségem hitét). Ezzel a kis odafigyeléssel visszaszerzem azt. Más megközelítésből: amikor szeretem magam, akkor már a szeretet rezgésében vagyok (ami már nem hiányállapot) és a TITOK című könyvből jól tudjuk, hogy az UNIVERZUM abból ad még többet, amilyen rezgésben vagyunk. Tehát, ha szeretni akarjuk magunkat, az első, amit tehetünk: felelősséget vállalunk magunkért és egyes szám első személyben nyilatkozunk.

A második tanácsom az, hogy vállalj felelősséget az érzéseidért és a szükségleteidért….. Mit jelent ez? Az egyik leghatásosabb módszernek erre az ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓT tartom. Tehát az első, amit azonnal kezdhetsz, hogy újra ÖNBIZALMAT érezhess, és már ne kelljen mindenkinek megfelelned (maximum, ha TE úgy döntesz): egyes szám első személyben beszélj állandóan! Jó gyakorlást kívánok! Ezentúl csak jóleső fáradságod legyen, amihez elégedettség érzet társul!

www.sziakademia.hu

Beküldte: | 2009. szep. 07. hétfő - 17:41

Hozzászólások

0 hozzászólás