Miért kérek bocsánatot? | Önmegvalósítás.hu

Miért kérek bocsánatot?

Hozzászólások

4 hozzászólás
HajduM képe
Érdekes kérdésfelvetés. Törpölök rajta kicsit. Ezen még
2010. április 10. szombat, 9:17 | HajduM

Érdekes kérdésfelvetés. Törpölök rajta kicsit. Ezen még egyáltalán nem gondolkodtam.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja. cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
- Tao Te King -

szerintem
2010. április 10. szombat, 17:18 | csaesz   Előzmény

a sok bocsánatkérés= "tudom, hogy ilyen hülye kis senki vagyok, aki csak a többi ember bosszantására jött a világra, és bár tudom, hogy nem érdemlem meg, mégis kérlek benneteket, ha már egyszer elkövettem azt a hibát, hogy a világra jöttem, tűrjetek meg még egy kicsit magatok mellett...Mindent elkövetek ezért, olyan pici ponttá zsugorodom össze, amilyenre csak tudok, nehogy bárkit fölbosszantsak a jelenlétemmel...csak kérlek, ne tapossatok szét!"

Ha konkrét bűntudatból kérünk bocsánatot valakitől = manipuláció. Azt akarom vele elérni, hogy ő ne haragudjon rám. Félek attól, hogy ha nem felelek meg neki valamiben, akkor kevesebb energiát kapok, ezért fontos számomra, hogy ő megbocsásson.

 "Sajnálom" : tudatni, a környezettel, hogy bánom, ami történt, de szerintem ebben talán nincsen annyi manipuláció arra vonatkozóan, hogy a környezetem is megbocsásson, és hibám ellenére szeressen engem.

Bár ezen a bocsánat-sajnálom témakörön egyszer jót vitáztunk Karmatörlővel, én továbbra is így gondolom:)

Új felismeréseim lettek!
2010. április 22. csütörtök, 14:49 | csaesz   Előzmény

Az, hogy a sajnálom sem az igazi. Mert abban meg bennevan a bűntudat, az önmarcangolás egy korábbi énem el nem fogadása.

Ezekszerint: lehet az van teljesen a helyén, aki soha, semmilyen formában nem kér bocsánatot?

(Persze, ha nem elfojtás, hanem tényleges elfogadás van mögötte...)

bocsánat
2012. június 11. hétfő, 18:39 | mollu (útkereső)

A bocsánat, vagy a sajnálom szó kimondása, azt jelzi, hogy rájöttem, hogy akaratom ellenére, vagy később felismertem, hogy olyat tettem, vagy mondtam, amivel a másiknak rossz érzést, vagy fájdalmat (akár testi, akár lelki) okoztam! Nem lesz kevesebb senki attól, hogy ezt beismeri, de jó érzést kelt a másikba és, igen saját magába is! De ez így kerek és emberi! Nyilván nem lehet mindent egy bocsánattal elintézni, az a legegyszerűbb, ha figyelünk arra, hogy minél kevesebbszer kerüljön sor erre! Akinek helyén van az önértékelése, annak ez nem jelent semmi hátrányt!