Hol volt hol nem volt... | Önmegvalósítás.hu

Hol volt hol nem volt...

Hozzászólások

2 hozzászólás
Én is kíváncsi vagyok. :-)
2009. június 18. csütörtök, 9:26 | Almás (útkereső)

Én is kiváncsi vagyok a válaszokra.

Engem elég szigorúan neveltek, nem sok rosszat állt módomban tenni. :-) Felnőtt fejjel kicsit úgy érzem, ezzel kihagytak egy csomó megtapasztalásból, amit most vagy tudok pótolni, vagy nem. Persze ők csak óvni akartak, ők csak jót akartak. Megértem őket is, nem biztos hogy én jobban csinálnám:-) Így nem igen emlékszem mire gondoltam amikor kicsit is rosszattettem. :-)

A gyerek tudja hogy rosszat tesz, amikor rosszat tesz ? Akkor miért teszi mégis ? Ártani akarhat ? Nem hiszem. Vagy tudja hogy rossza mit tesz, de meg is tudja magyarázni magának, hogy az miért jó szerint mégis...
Biztos hogy van a tudatlanságból eredő károkozás is, amit a felnőttek egy kalap alatt emlegetnek a "rosszat tesz" kifejezés alatt.

Szóval jó rosszalkodni ? Vagyis hasznos ? S ha valaki kihagyja ?

Helyzetek, megoldások, felelősség... tanul az embergyerek, de szegény szülei kárán ?

Felnőtt koromban Édesanyámnak többször mondtam... "egy biztos, ha újra gyerek lennék, sokkal rosszabb lennék... " :-)

Üdv: Almás

Csíz, tudom, Csernusnak erre jó válaszai vannak... :-) jó válaszai, meg igaza is van... :-) de neki ez szakmája... szakmán kívüli véleményt (is) keresek, várok . :-)

Rosszaság?
2009. július 19. vasárnap, 22:31 | kicsicsacsi   Előzmény

Nem vagyok biztos benne, hogy rosszaságról van szó! Sokkal bölcsebbek még nálunk, fölöslegesen nem csinálnak problémát semmiből... mi, szülők, felnőttek viszont annál inkább. És a kicsik dermedve figyelnek, és tanulnak, amíg végül már ők is rosszaságnak mondják a kíváncsiságukat. Mert miért lenne rosszaság ugrálni az ágyon? Vagy miért lenne az, ha kifröcsköli a vizet a fürdőkádból? Mert élvezi az életet?
Vagy miért lenne rosszaság az, ha leutánozza a szüleit, és ez másoknak szemet szúr? Mert az őseinek nem merik megmondani a véleményüket?
Mert abban ugye egyet értünk, hogy egy gyerkőc azért mindig a szüleinek tart tükröt elsősorban...?!
Én is voltam "rossz": nem siettem haza az iskolából, hanem a barátnőmékhez mentem. Ott ebédeltem, aludtam délután. De nem éreztem rosszaságnak: tudtam, hogy anyukám nagyon elfoglalt a pár hónapos kishúgommal. Vagy fára másztam, pancsoltam a patakban, minket, gyerekeket nem zavart, élveztük! Bezzeg anyukám elhűlve járkált utánam titokban, hogy hol szedem össze a harci sérüléseimet...
És most, hogy anyukája lehetek két kis rosszcsont krapeknak...ne is kérdezzétek, annyit tudnék mesélni a rosszaságról! De amikor rám néznek, nem a rosszaságot látom. Az értetlenség van benne, és a düh, hogy "anya, hát nem látod??"
Pedig látom, és értem-érzem is, de már én is hasonultam az általános normákhoz :(
Ezért aztán mindenkinek boldogan mesélem el, hogy amikor a fiúkat vártam, úgy kértem: legyen rossz, de legyen egészséges! - nos, két egészséges fiam van... ;)

Szép napot!