Mi a Buddhizmus lényege? | Önmegvalósítás.hu

Mi a Buddhizmus lényege?

Hozzászólások

13 hozzászólás
Aditi képe
A "liberális" vallás...
2009. augusztus 24. hétfő, 8:33 | Aditi

Az a szimpatikus benne, hogy személytelen az Istenképe. Ezért segít vele azonosítani az egot, a hamis énképet. Minden, ami félelem, minden, ami ragaszkodás, az összes olyan érzelmünk, gondolatunk, ami kapcsolatban áll ragaszkodásainkkal és félelmeinkkel hamis önazonosulásunk.

Csak amikor már nem érezzük ezeket ragasztónak, vagy taszítónak, akkor nem függünk, és lehetünk szabadok.

Talán a legnagyobb szabadságot adó vallás. (Nekem még ez is kevés... :) Ez is szimpatikus benne.

Nem zárja ki a többi vallást, sőt, alkalmas a többi vallás világképének a befogadására.

Érdekes összeegyeztetni ezeket. És a Buddhista nézőpont jó támpont, középpont a vallások közt.
Ha kételyek, bizonytalanságok merülnek fel, a meditáció mindig objektív, ugyanakkor az egyénnek éppen megfelelő támpont, és segít visszatalálni.

Én ezt csinálom (az összeegyeztetést), ugyanis TUDOM hogy minden vallás ugyanarról szól, ugyanazt a működő világot írja le, ugyanazokat a szellemi törvényeket figyeli meg, csak egy kicsit máshová helyezi a hangsúlyt, kicsit más kultúr-köntösbe bugyolálja.

A Buddhizmus az egyik legliberálisabb vallás szerintem (jó értelemben véve). Szeretem a tágasságát, hogy ami bent az kint, és ahogy a teljes Univerzum a határ.

Ugyanakkor szerintem a legtágasabb és legátfogóbb filozófia, aminek a Buddhizmus is csak egy részét alkotja, a Sámánizmus. Csak sajnos a többség nem ismeri eléggé, felületes és elnagyolt a tudás, ami kering ezzel kapcsolatban, (táltos gyógyítók meg a pálcáik, stb), pedig a szellemi gyökereink ehhez nyúlnak vissza.

Ha nem láttad még a Zeitgeist-ot, szeretettel ajánlom, nézd meg, az egyik rész a vallások alapjait vizsgálja, nagyon érdekes összefüggésekre világít rá!

Namaszte

Nem vagyok Buddhista,de feladatomnak érzem Buddhát saját
2009. augusztus 25. kedd, 5:18 | skorpio (útkereső)   Előzmény

Nem vagyok Buddhista,de feladatomnak érzem Buddhát saját vallásától megvédeni.Szegény fiu tanitásait a vallások saját céljuk szerinti magyarázatokkal torzitották.
Én információimat egyenesen az eredendő forrásbol meritem,úgyhogy teljesen tiszták.

"Nem szabad ragaszkodni az élethez"
Mi az élet?............főleg érzések irányitják és érzésekkel érjük meg....egyszerüen:érzések tömegéböl áll

Na most Buddha ezt a töméntelen érzést ami életünk alkotója és ami lényegében az EGÓ szüleménye......szóval az összes érzést belerakta egy zsákba.
A zsák tartalmazta a következő érzéseket:öröm,boldogság,szeretet-szerelem,szenvedés,harag,utálat,félelem,büszkeség....stb jót s rosszat egyaránt.
Ez a zsák egyenlő élet.
Ezt az élethez való ragaszkodást akarta Ő felszámolni,vagyis inkább az emberekkel felszámoltatni.
Ő is azt vallotta,hogy a mindennemü érzések felelősek életünk alakulásán,életünk valós megélését akadályozzák.
"Mindent megélhetsz,ami csak megadatik,csak ne akard megragadni.Akár jó,akár rossz."
Ha megragadod vagyis birtokolni akarodaz örömöt,az azonnyomban elillan.Ha a boldogságot megragadod...elillan.Ha a szeretetet-szerelmet megragadod és birtokolni akarod....az elillan,szertefoszlik az érzés.Mihint ragaszkodni akarsz a zsák tartalmához az elillan,szertefoszlik.Volt zsákod,nincs zsákod.
Ugyanúgy nem szabad ragaszkodni magához az életérzéshez,mert az azonnyomban elillan és csak a halált fogod látni magad előtt egész "életedben".
Buddha nem azonositotta magát semmivel az anyagi világban,következő szavainak épp ez az értelme:
"Se nem a test,se nem a gondolat,se nem az érzés nem vagyok"
Buddha ember volt,de mégsem azonositotta magát az ember alkotóelemeivel.Buddha nem az anyagi világ törvényei szerint élt.LÉLEK volt.
Boncsuk részeire a mondatot:
"se nem a test....."-----Nem azonositotta magát a testével.A test megölhetö,de a LÉLEK nem.Ő LÉLEKNEK vallotta magát.
"...se nem a gondolat..."-----Nem azonositotta magát az elmélyével.Az elme megölhető,de a LÉLEK nem.Ő LÉLEKNEK érezte magát.AZ ELMÉBŐL FAKADÓ GONDOLAT NEM AZ EREDENDŐ FORRÁSBÓL JÖN.
..."se nem az érzés nem vagyok..."-----Nem azonositotta magát az Élettel+EGÓval egyenlő érzés.Mind elpusztitható,de a LÉLEK nem.És Ő LÉLEKNEK érezte magát.Szerinte az életnek nem szabad életnek lennie,hanem LÉT-nek.
Visszatérve:"mindent megélhetsz,ami csak megadatik.........."-----Kipróbálhatod az életet,átérezheted az érzéseket,de ne azonositsd magad velük.Az egész élet a tiéd,csak ne ragadd meg.Az egész élet egy játék melyiket ha megragadod,tönkreteszed.Nem szabad szeretni az életet mert pont ezzel az élniszeretéssel teszed tönkre az egész játékot.TE LÉTEZEL,és mig létezel számos-végtelen mennyiségü életet megélhetsz,melyek épp azt a célt szolgálják,hogy megszabadulj az élet érzésétől......a karmád letételét szolgálja minden egyes élet.
"Se nem a test,se nem a gondolat,se nem az érzés nem vagyok.Nem szabad ragaszkodni az élethez.Mindent megélhetsz,ami csak megadatik,csak ne akard megfogni.Akár JÓ,akár ROSSZ"
Buddha ezeket a szavakat már nem emberként,hanem LÉLEKKÉNT mondta.Ő már nem elsősorban ember volt.És nem hozzánk emberekhez intézte ezen szavait.Hanem az emberekben lakozó LÉLEKHEZ.EZEN SZAVAIT LÉLEKKÉNT LELKEKNEK azaz HOZZÁNK INTÉZTE.
TE mint LÉLEK kipróbálhatod az emberek által élt életet,csak ne azonosulj az emberrel!ÉS MI EZT TESSZÜK.ELVARÁZSOLT MINKET AZ EGÓ.

Nem értek tökéletesen eggyet BUDDHÁVAL,csak kiváncsiságból rámeditáltam és ez a válasz jött.
Mindenesetre érdekesek a tanitásai.Lehet játszadozni a gondolatokkal.

Buddhistának az számit aki követi a buddhista mesterek
2010. augusztus 04. szerda, 20:40 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Buddhistának az számit aki követi a buddhista mesterek tanitásait, bár a szó keleten nem létzet inkább azt mondták olyan ember aki belső ösvényen jár, de mi felénk ezt jelenti. Én ugy tapasztalom, hogy itt mi felénk a buddhisták tulzásba viszik a mester tiszteletét, ez igy rendkivül pontala de nehéz máshogy megfogalmzni. Mindjárt magyarázom, hogy értem, kicsit ironikus a helyzet. Azért magasztalnak valakit mert végre valaki aki nem viselkedik se lekezelően , se nem hizeleg az egojuknak, ők meg ahelyet hogy példát venének, mind mondogatják, hogy biztos, hogy egy egészen magas szinten van. Ezt még tetézi , hogy egyesek tudásszomja határtalan, mindig ujabb meg ujabb tanitást akarnak, sose elég belölük, a lényeg, hogy ők KAPNI akarnak. Persze ez se gond mert legalabb jó dolgot akarnak, csak azt nem tudom mikor lesz valami látszatja a sok minden áron boldog akarok lenni dolognak.
A számomra mit jelent a buddhizmus? Első szinten azt, hogy már sokan megéteték a dolgok valos természetét, és képesek mások javára válni, második szinten a buddhák szimbolumok, háborithatalan testartásban ülve tökéletes szimbolumai az abszolut igazságnak és az oda vezető utnak (a relativ igazság az , hogy vagyok én és vagy te, az abszolut igazság az, hogy csak egy dolog van az a játékos, a tudat).

Igen a zeitgeist tele hazugságokkal,főleg a Jézussal
2010. december 08. szerda, 4:36 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Igen a zeitgeist tele hazugságokkal,főleg a Jézussal kapcsolatban.Mármint azzal,hogy a többi misztikus figura is olyan volt akkor született stb.Ez ugyanis kamu.Egy szó nem igaz belőle aki ezt állítja az sosem nézett utánna semminek.Jézus az egyetlen út,ő az igazság és ő az Istenhez vezető egyetlen ösvény.

Igen a zeitgeist tele hazugságokkal,főleg a Jézussal
2010. december 08. szerda, 4:37 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Igen a zeitgeist tele hazugságokkal,főleg a Jézussal kapcsolatban.Mármint azzal,hogy a többi misztikus figura is olyan volt akkor született stb.Ez ugyanis kamu.Egy szó nem igaz belőle aki ezt állítja az sosem nézett utánna semminek.Jézus az egyetlen út,ő az igazság és ő az Istenhez vezető egyetlen ösvény.

Csizike képe
Ami a Te Lényeged is. Ami Mindennek a Lényege.
2009. augusztus 27. csütörtök, 23:46 | Csizike

Ami a Te Lényeged is.

És Ami Mindennek a Lényege.

Mert Lényeg csak EGY Van.

;-)

Csizike ;-)

zsuzsa9421 képe
Abszolut korrekt út a létforgatag elhagyására.
2009. augusztus 31. hétfő, 14:10 | zsuzsa9421   Előzmény

Abszolut korrekt út a létforgatag elhagyására.

Nem tudom...... Nálunk a Szentélyben Jézus szobra mellett ott va
2009. szeptember 03. csütörtök, 22:22 | Névtelen (útkereső)

Nem tudom......

Nálunk a Szentélyben Jézus szobra mellett ott van Buddha szobra is....

Számomra ezt jelenti a Buddhizmus..az Egységet!

Szép estét!
Heni

A forma üresség, az üresség forma
2009. december 08. kedd, 17:01 | N.J. (útkereső)

El tudnátok magyarázni nekem, hogy mit jelent ez:

"A forma üresség, az üresség forma; az üresség nem más, mint forma, a forma nem más, mint üresség. Nincs üresség a formán kívül, nincs forma az ürességen kívül. "

A forma üresség...
2009. december 08. kedd, 17:29 | Bochecha   Előzmény

Kedves N.J.!

Nekem azt mondta erre Valaki, aki kb. 10 éve gyakorló buddhista, hogy ha valaki képes felfogni ezt, az mindent megért. Magyarul megvilágosodik.
Más megközelítésben: ha megvilágosodsz, érteni fogod. :)

Ez szerintem nem olyan dolog, amit el lehet magyarázni bárkinek, ennek az Igazságára mindenkinek Magának kell rájönnie (már ha rá kell jönnie :) )

szeretettel:Bochecha

Ez a teremtés pillanata
2009. december 09. szerda, 0:50 | Karmatörlő (útkereső)   Előzmény

A szakrális geometrika szépen tudja ábrázolni a kvantumtudat forma világába történő átlépését.
Drunvalo Melchizedek: Az élet virága I-II.
Ha nem is a megvilágosodást, de a megértést jól szolgálja.

:)

Buddhizmus
2011. március 01. kedd, 18:34 | Látogató

Szervusztok.

Egy kérdést szeretnék feltenni néktek, aminek személyes megválaszolása segített abban, hogy közelebb kerüljek a dolgok valós természetéthez.
Mi volt előbb?. A tyúk, vagy a tojás? A válasz? Pofonegyszerű. De mindenkinek magának kell rájönnie.
És ha tudod is erre a választ, akkor is jön a következő kérdés! :) :)

Szép Napot Mindenkinek.
Egy gyakorló

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Ezt most mire érted? A buddhizmusra? Fejtsd ki kérlek!
2011. március 03. csütörtök, 11:21 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Ezt most mire érted? A buddhizmusra?
Fejtsd ki kérlek!