Kell-e lexikális tudás ahhoz,hogy igaz ember legyek és, hogy igazán tudjam élni az életem? | Önmegvalósítás.hu

Kell-e lexikális tudás ahhoz,hogy igaz ember legyek és, hogy igazán tudjam élni az életem?

Szóval ez a kérdés jutott az eszembe amikor rájöttem,hogy sok esetben már magában a blog kérdést sem értem.Egy buta ember is lehet boldog? Egy egyszerü vidéki kistanyasi ember élhet minőségi életet?
Jelent-e előnyt a fősulis végzettség utad megtalálásában.
Ne nézzetek most álszentnek, nem vagyok nagyon buta, de azért tudásban nem állok mindig a helyzet magaslatán és vannak olyan blogkérdések amikre abszolut nem tudnék válaszolni. Köztetek sok olyan ember van, aki tudásban leköröz. Most csak az egyszerű közember kérdez.


Beküldte: | 2009. szep. 18. péntek - 16:45

Hozzászólások

11 hozzászólás
Kavics22 képe
Kavics22 Először is kit tartasz buta embernek ? Aki nem végzett
2009. szeptember 18. péntek, 17:02 | Kavics22

Kavics22

Először is kit tartasz buta embernek ? Aki nem végzett iskolát, vagy csak keveset ? Ettől még élhet nagyon is tartalmas és boldog életet. Ahogy fogalmaztál, a "minőségi" életet nem az iskolázottság szintje adja, hanem az élethez való hozzáállásunk. Az egyszerű emberek sokszor elégedettebbek, én ezt számtalanszor megfigyeltem idős embereken, mert nekik már jobb esetben megadatott az élet bölcsessége is.
Te se tartsd magad butának, érték vagy az értékesek között, csak máshogyan.
És nem kell mindent megérteni, néha az a jobb, ha már a kérdést sem értjük. :)

szerintem nem
2009. szeptember 18. péntek, 17:45 | Névtelen (útkereső)

Szerintem pont hátrány, ha valaki "túliskolázott". Azért mert állandóan elemez mindent, azt is, amit csak érezni kéne belülről .....
Hiába tudok felmutatni több diplomát, szakvizsgát, én pl. NEM TUDOK meditálni! Állandóan jár az agyam, figyelek, elemzek, kritizálok, hibákat keresek (és MINDIG találok). Mégsem értem sokszor miről beszél, ír itt a többség. PL sosem értem mit jelent, hogy "dolgozzunk magunkon". Meditáljunk? "Neveljük magunkat"? És mindezt hogyan?

Sokkal jobban számít a jóság , szeretet és az elfogadás.... Az, hogy tudjuk kik vagyunk, ne akarjunk "többek" lenni. Nem kell okosnak lenni, adott esetben egy fogyatékos boldogabban élhet, mint egy tudós...........

Én is kíváncsi vagyok mit gondolnak erről, akik "előrébb járnak," mint mi.
Ági

Kirsikka képe
Benned van
2009. szeptember 19. szombat, 8:59 | Kirsikka   Előzmény

Egyáltalán nem iskolá(k)tól függ az, hogy kinek mekkora fordulatszámon pörög az agya: mennyire földhözragadt, világhoz ragadt, iskolához ragadt, gondolataihoz ragadt... vagy elvekhez, tanokhoz, saját berögzült szokásaihoz... bármi.

Teljes mértékben igaz, hogy a szeretet számít. Az Igazi, nem a valamit-valamiért üzletszeretet.

A "dolgozzunk magunkon" alatt a felfedezéseket, felismeréseket (és beismeréseket:)) értek, utána medtiációban való szó szerinti felDolgozást. De van mikor nem ott érkezik a válasz, hanem a gyakorlatban. Bárkitől, akár "előrébb jár" akár nem... (Ez csak egy újabb besorolás... fölösleges. Mindenki halad a folyóval "hazafelé".) Pl. irigység. Be kell ismernem, hogy bennem van. Meditáció, végül gyakorlatban elválik, mennyire sikerült.

Az önmegismerés lényege, hogy a személyiség rétegeit feltárva az összes címkét elengeded, amivel addig definiáltad magad. Mert mindenkiben ott Él a Belső Bölcsesség, természetes Intelligencia, sőt, Isten!
Ha ez megvan, akkor már tudatosan használhatod a hozott tulajdonságokat, címkéket (személyiség), mert már tudod, hogy nem AZ vagy, azok csak az eszközeid a jelen élethez.

kiegészítés
2009. szeptember 21. hétfő, 12:02 | pajkos   Előzmény

A tudás (lexikális) önmagában nem lehet akadály, a személyiség, és módszerismerete-alkalmazása a döntő. Én is elemzésrehajló vagyok (műszaki egyetem), mert tanulmányaim és munkáim során ezzel értem el eredményeket, gyökeri szinten is így működök, ha nem figyelek. Gyerekeim rángatnak le sokszor, hogy ezen GONDOLKODÁSI MÓDOM nem mindig helyes.

Vagyis adott helyzetben adott módszer szükségeltetik.

Nem hátrány tehát, csak ugye iskoláink módszertant csak adott szakmához tanítanak, ami az élethez sokszor nudli.

Vagyis bővítsd magad és gyakorolj, jó játék is !

Szelcsengo képe
A legjobb úton jársz.......
2009. szeptember 18. péntek, 18:08 | Szelcsengo

Kedves Scorpió!

A legjobb úton jársz az Önismereti tükröd fele.....én sem tudtam két éve mi a csakra...MERT NEM érdekelt és nem foglalkoztatott....nem érdekeltek azok a kulcs szavak amiket itt is sokan használnak...mert úgy éreztem nincs mögötte tartalom..azért éreztem így...mert még nem voltam erre felkészülve, hogy eltalálja, megtalálja Önnön Lényem, Lelkem.....ez a fajta világ.....ami egy más világ...de mégsem a "másvilág":-)...

Azok a kérdések amelyek Benned megfogalmazódnak....a legszebb iránytűk számodra...miközben keresed rá a válaszokat másoktól várva...OTT VANNAK BENNED...!!!

TE mit válaszolsz a saját magad által feltett kérdéseidre?

EZ AZ IGAZ VÁLASZ SZÁMODRA....hiszen mindenki mindenről másképp vélekedik és gondolkodik.....lehet persze diskurálni.....de TE érzed és tudod a legjobban..........Neked MI FONTOS....

Aki pedig ilyen kérdéseket fel tud tenni Önmagának és másokat elgondolkodtat.....annak úgy érzem sok rejlik a lelkében......

Mit ér a lexikális tudás és az egymás ezomajmolása, vagy a világmajmolás........ha csak majmolás..és nem szívből jövő.......

Kívánok Neked érdekes és szép utazást.....SAJÁT ÉLETUTADON...:-)

üdvözlettel..

"Szélcsengő"

BÖLCSESSÉGET MINDENKINEK
2009. szeptember 19. szombat, 2:59 | skorpio (útkereső)   Előzmény

Először is köszönöm a hozzászólásokat.Ezt a kérdést nem azért tettem fel,mert fényezésre vágytam.Csak a gyengébbek érdekében.Én is éppen olyan vékony jegen táncolok,mint egy kezdő és minden egyes fényezésetekkel,csak még jobban elvékonyítjátok ezt a jeget,lehetővé számomra a sikeres elbukást.A cél előtt egy miliméterrel ugyanúgy el lehet bukni mint ha kezdő lennél.Amúgy végcél szerintem nem is létezik,ugyhogy nyertesek sincsennek e "versenyben".
Szerintem ahoz,hogy "megvilágosodott"lehess...................Utálom a megvilágosodott szót...........inkább ahoz,hogy igazi ember legyél egyáltalán nincs szükség lekszikális tudásra.
Valamire vagy épp az,hogy semmire sincs szüksége az embernek,hogy egy másik világban mondjuk a paradicsomban érezze magát.
Azért kihangsúlyozom "semmire sincs szükséged",hogy emberré válj.Lehet akármilyen minőségü az elméd,egyenlő eséllyel indul el az ember UTJA KERESÉSÉBEN.Szerintem még az hátrányt jelent,ha túlon-túl okos vagy.Nehezebben látod meg a fától,az erdőt.A tulnyomó okosság még nagyobb ködfátyolba burkol,eltakarva szemünk elől az igazságot.
A tao-isták ezt mindíg hangsúlyozták.A lehető legegyszerübb,természethez közel élő ember sokkal bölcsebb tud lenni,mint a király tanácsadója,de csak mindaddig míg ki nem szakítják környezetéből.
Ezért a környezet sem számít,mindaddig míg nem tudnak az ember képességeiről.
Igy képes betartani kedvenc mondásom:"ha senki vagy,akkor vagy"
OIDIPUSZ KIRÁLY

Oidipusz egy beképzelt,gőgös király volt és ezt a mondást akkor mondta amikor földönfutó,vak,koldusá nem vált.
Minden egyes nehezen érthető válaszotokkal,kérdésetekkel csak magatokat lehetetlenítitek el.
Nem az okosság számít,hogy ki mennyire komplikáltabban-nehezebben válaszol meg egy kérdést,mert ez csak megkülönböztet,főleg a köznéptől,hanem a BÖLCSESSÉG.Mi vagyunk a köznép,egyeknek kéne lennünk,nem széjjelhúznunk,elmélyítve a köztünk lévő jukakat.Előrehaladásunk a másik előrehaladásától is függ.
Bölcsesség nélkül a Tudás semmit sem ér.Nem tudod Tudásod felhasználni kellő Bölcsesség nélkül.
A BÖLCSESSÉG A SZÍVBEN LAKOZIK
NEM ÉSSZEL,HANEM SZÍVVEL KEL KERESNI AZ UTAD

Miért nem vagy az?
2009. szeptember 21. hétfő, 18:12 | Karmatörlő (útkereső)

Scorpio, miért a kérdés? Nem érzed magad embernek? Nem érzed magad igaz embernek? Szerinted mitől lennél igazabb mint most? Mások mitől lennének igazibbak?

Semmitől.
Most is igaz ember vagy, de úgy tűnik, az önértékeléseddel akadnak gondjaid.
Mi itt a Földön mindannyian egyenlők vagyunk, annak születtünk.
Mindannyian igaziak vagyunk.
Az életünk is az.
A Te életed is igazi.
Ahogy mindenki másé is.
Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mindenki teremtése éppolyan mind a másiké. Persze nem ugyanazokat teremtjük, de attól még ugyanúgy belekerül a "levesbe". Mindannyian megteremtjük a magunk valóságát, ahogyan mindannyiunknak megvan a maga parciális igazsága.
Életünk igaz és hiteles.

Pont annyira, amennyire annak érzed.

Ha nem érzed annak, az figyelmeztetés NEKED.
Ahogyan értelmezed a helyzetet (figyelmeztetést), pont az a feladatod, aminek a megoldásán keresztül továbbléphetsz.

Ne általánosságokban és bölcsességekben gondolkodj, hanem konkrét ügyekben. A bölcsességek csak arra jók, hogy adott helyzetre vonatkoztatva új perspektívát adjanak és a megoldáshoz segítsenek.

Igazi vagy teljesen.
Értékes, mint mindannyian.
Nincs igazibb vagy még igazibb.
Akkor sem ha tanyán él, akkor sem, ha a köztársasági elnöki rezidenciában.

Karmatörlő
2009. szeptember 22. kedd, 3:38 | skorpio (útkereső)   Előzmény

"HA SENKI VAGY,AKKOR VAGY"-ezt nem csak magamra értettem,szerintem sok embernek épp így kéne viselkednie.
Elismered,hogy senki az emberek közül nem önmaga.......MIÉRT?.......mert mindannyian szeretnénk VALAKIK lenni.Szeretnénk valakik lenni,olyanok pl.mint a példaképeink,hőseink,sztárjaink.....de ez soha sem fog sikerülni..........MIÉRT?...........mert ezek nem mi vagyunk.....ezek az egód által kitalált egók.
Igazi természetünk csak akkor tud igazán kibontakozni,ha nem akarunk végre mások lenni,egyszerüen csak önmagunk szeretnénk lenni.Minnél fontosabbnak érzi magát az ember az annál jobban elszakít önmagad valós érzékelésétől.Ha pl. orvos vagyok-természetes,hogy ugy viselkedek ahogy ezt egy orvostól elvárják..........tehát már nem adom önmagam,hanem az orvost adom.Magunkra húzunk szerepeket.Egy mérnök nem ugy viselkedik mint egy falusi gazda...........MIÉRT?.....hát mert Ő már különb embernek hiszi magát......Azt hiszi mert iskolája van különb ember,okosabb,müveltebb.......pedig a szive rohadtabb mint a gazdáé,aki úgy viselkedik mint egy falusi paraszt,aki saját magát adja....BÖLCSEBB,közelebb van önmagához mert elismeri,hogy igen egy falusi parasztember vagyok.
Itt a neten ezen a honlapon mind valakik vagyunk....mert van nevünk,és ezáltal épitgetjük az a nevet amit itt ezen a honlapon ez a név képvisel.Ha TE Karmatörlő vagy nem viselkedhetsz csak a nevedhez hüen,nem viselkedhetsz mint egy gyengébb társunk,nemmersz bolondságokat írni,mert ez nemmillik Karmatörlőhöz.
Könyvekből másolunk ki idézeteket csak azért,hogy okosabbnak látszunk....a nevünkhöz akarunk passzolni.....vigyázunk minden szavunkra,hogy azok ne lefelé huzzanak minket,hanem felfelé mert azt hisszük ha mások okosnak látnak...akkor már megvilágosodottak vagyunk.
Nem másvalakinek kell bizonyítanunk,hogy megváltoztunk,emberek lettünk.....hanem magunknak.
Mindaddig míg másnak bizonygatod,hogy TE jó ember vagy.................Épp az elenkezőjét bizonyítod.
Nem más miatt kell megváltoznod,csakis magad végett.Kit érdekel a másik ember véleménye arról,hogy szerinte MI hogyan élünk,nem úgy kell élni ahogy ezt mások elvárják......hanem ahogy a szívünk mondja.
Mindaddig míg másszemély miatt akarsz MEGVILÁGOSODOTT lenni,nem csak magadnak,addig ez soha nem fog sikerülni.Ha meg csak magad miatt dolgozol,nem a megvilágosodott név miatt....azzá válsz.
Akkor meg már egy hülye cím mint a megvilágosodott-értelmét veszti,mert számodra már nem a cím fontos,hanem az érzések-érzéseid.
Minden egyes név úgy a skorpió,vagy Karmatörlő egy személyiséget takar ami elválaszt egymástól.
Sokan szertnének ilyenek lenni mi-de ilyen soha nem lessz.Ezek csak kitalált személyek.A név...maga az EGÓ.Nem léteznek.Építgetjük a skorpió és karmatörlő nevet írásaink által.
Minden egyes megnevezés szétválaszt-megkülönböztet.Csak hát a mostani világunkba ez szükséges.
Pedig egyek vagyunk.Az egységérzést úgy emberekkel mint a természettel Ti nemérzitek.
Én vagyok karmatörlő,csizike,pajkos,Nagy Edit,Sanyi,Utonálló,Aditi.........mindenki akit ismerek.
Ezeken az állapotokon én végigmentem..........mert ezek csak állapotok.
De ha nem ragaszkodtok ezekhez az állapotokhoz egyre közeleb juttok magatokhoz.
Szóval:ha nem vagytok senkik,épp akkor vagytok
És nem velem kell törődni,hanem magatokkal.

Sajnálom
2009. szeptember 22. kedd, 11:02 | Karmatörlő (útkereső)   Előzmény

Látom betaláltam oda, ahol fáj. Sajnálom.

Kell? Nem!
2009. november 13. péntek, 12:19 | Buddhanita (útkereső)

Kell-e?

Nem, de nem árt!

A spirituális alapjait a megfigyelés adja. Ok -okozat törvénye (ki mint vet, úgy arat)
aki másnak vermet ás és társai.

Az összes világvallás, kultúra alapja ez lehet. Figyelj és minden tudás tiéd lesz. Az meg mindegy, latinul vágod-e a "megnevezését", vagy a szíved súgta meg :)

Egyáltalán, létezik-e az a fogalom, buta?

Kétlem.

Üdv
Buddhanita

hermess képe
Ki a legbutább?
2009. november 13. péntek, 19:44 | hermess   Előzmény

Egyszer Heller Ágnest megkérdezte a riporter valami hasonlóról...

Az a legbutább ember, a ki nem képes megtalálni azt a közeget, ahol ő lehet a legokosabb... - mondta.