Lovas pszichoterápia gyerekeknek és felnőtteknek | Önmegvalósítás.hu

Lovas pszichoterápia gyerekeknek és felnőtteknek

A lovas pszichoterápia olyan pszichoterápiás eljárást jelent, mely során a gyermek vagy felnőtt lelki betegségeit a ló közreműködésével, "asszitálásával" gyógyítjuk. A lovasterápia tehát a megszokott pszichoterápiákkal ellentétben nem a szobában és nem négyszemközt zajlik, hanem egy lovarda területén, a terapeuta, terápiás ló és páciens háromszögében.
Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért a lovat használjuk terápiás állatként?
A lovak igen érzékeny állatok. Természetes élőhelyükön, a vad pusztákon az segítette őket a túlélésben, ha a környezet ingereire különösképp érzékenyekké váltak. Ez a mai, istállóban tartott lovakra is érvényes. Így ők nem a szavainkra, s annak - esetleg hamis - tartalmára figyelnek, hanem viselkedésünkre. A sokszor túl jól szocializált, szorongó páciensekre sokszor igaz az, hogy olyannyira megtanulták leplezni érzéseiket, hogy szinte már maguk sem tudják kiolvasni azokat. A lovak őszinte visszajelzéseikkel és a terapeuta értelmezésével a páciensek felismerhetik őszinte érzéseiket és ebben az elfogadó, családias környezetben gyakorolhatják annak adekvát kifejezését.
A lovak ezen felül társas lények, ún. csordaállatok. Nagy érzékenységet mutatnak társaik érzelemkifejezései iránt, ezen felül ugyanúgy kötődnek egymáshoz és ugyanúgy hierarchiában élnek mint mi, emberek. Ezen környezeti érzékenységük és társas mivoltuk révén képesek az embereket csapattársként elfogadni és "megérezni". Ez az érzelmi kötődés (pl nyihogás, amikor meghallják hangunkat) és "empátiás elfogadás" szintén elengedhetetlen pszichoterápiás hatóanyag.
Ezen, s sok más tényező miatt lesznek igazán jó ko- terapeuták a lovak.
Forrás és bővebb információ: www.pszicholo.hu

Beküldte: | 2012. aug. 22. szerda - 18:30

Hozzászólások

0 hozzászólás