Kamaszkor | Önmegvalósítás.hu

Kamaszkor

Előbb- utóbb talán minden szülőnek meg kell tapasztalni gyermeke kamaszkorát az összes szépségével és feszültségével együtt!

Szegény gyerek a "kisfelnőttkor" elején azt sem tudhatja, hogy mi történik vele, időnként vagy folyamatosan lázong mindenre és mindenkire. És életének szép pillanatai keveredik a dacos "csakazértsemmel".

A szülők meg.....

Adhatnánk egymásnak tanácsot, hogy hogy lehet a legjobban túlélni ezt az időszakot a szülőnek és a gyermeknek egyaránt.

Kata

Beküldte: | 2009. aug. 25. kedd - 20:27

Hozzászólások

4 hozzászólás
4 kamasz fiúval
2009. szeptember 16. szerda, 8:12 | pajkos

No ez az időszak tele van rejtelmekkel, lehetőségekkel.
A "túlélés"-t felfedezésekkel teli időszakká kell tennetek, és hiszem, hogy ekkorra gyermekeink tudják a helyes utat, csak bizonytalanok.

A kulcs a feltétel nélküli szeretet. Ebből fakad minden, vagyis elfogadom gyermekem ezen "állapotát" növelem empátiám, elfelejtem azt a szót, hogy NEM, és IDŐ-IDŐ

Éreztetem, hogy továbbra is biztos támasza vagyok, kedevskedek, és kimondom érzelmeimet, hogy megérthessen engem.

Ja és rengeteg humor, a szikrázó események közepette.
Beszélteteni, amennyit lehet, és hallgatni. Véleményt nem mondani, csak ritkán.

Nálunk bevált még, hogy Kérdezek.

A leghülyébb, legelképesztőbb dolgaiban megvárom, mikor lehet vele kommunikálni (volt, hogy hetekig bezárkózott csigaházába), és kérdeztem. Hogy képzeled megvalósítani, a legapróbb részletekig kikérdeztem. Ha nem tetszett megkérdeztem, tud-e más megoldást is, és mi lenne, ha még csiszolná tervét. Mutattam neki, hogy gondolt-e arra hogy... ez is lehetőség. Ja és a lényeg, hogy fogalmazza meg mi célból cselekedne.

Vagyis bizonytalan gyermeket gondolkodtatással arra rábírni, hogy biztos döntést hozzon (Ő és ne én).
Biztos gyermeket megingatni, hogy döntése nem biztos javát szolgálja.
Ja és ne legyen hangos szó.
Én a legszikrázóbb helyzetben is "odavágom": Tudom döhös vagy, de én akkor is szeretlek. Hihetetlen képpel néznek ekkor rám, mert érzik, hogy ez igaz, és dühök elszáll.

Ráadás
2009. szeptember 16. szerda, 8:33 | pajkos

Elfelejtettem a leglényegesebbet.

Bizony hagyni kell őket beleszaladni fájdalmas dolgokba(Ez a legnehezebb), hiszen nem óvhatod meg mindentől, ami tapasztalatod szerint árt, mert azzal megfosztod Őt attól, amit át kell élnie.
Utána úgyis hozzád menekül megnyugodni, töltekezni. Ekkor csak élvezzétek együtt dobbanásotopkat, én nem kérek számon semmit, csak megkérdezem, No gyerek, akkor most egyedül kimászol (hogyan gondolod), vagy együtt keressünk megoldást.

És elengedni is nehéz, mert ugye ők már külső kapcsolatokban élnek, és bizony vedd tudomásul, hogy átmenetileg szállodának-lelki menhelynek tekinti eddigi otthonát.

Szerződésszerűen megyegyeztem velük, hogy ha elmennek, akkor is tudjam hova, kikkel, és legyen mindíg telefon, hogy szeretet-fuvar szolgálatommal élhessen szükség esetén.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Köszönöm ezt a tartalmas összefoglalót!
2009. szeptember 16. szerda, 13:50 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Köszönöm ezt a tartalmas összefoglalót! Megpróbálom jól az eszembe és a szívembe vésni, mert a középső fiam mostanában lépett bele a kamaszkorba - állítólag.

Azért még egy kicsit reménykedem, hogy ez csak valami átmeneti influenza mellékhatása, ugyanis a nagyobbik fiamon nem volt semmi tünet ...eddig. : )

Feliratkozás Hírlevélre