Várakozás-Vágyakozás | Önmegvalósítás.hu

Várakozás-Vágyakozás

Hozzászólások

27 hozzászólás
meghajolok előtted SZERETLEK, TEEEE
2010. május 30. vasárnap, 20:52 | Buddhanita (útkereső)

meghajolok előtted

SZERETLEK, TEEEE

Claryssza képe
/Ekhart Tolle: A Most hatalma/ "Amikor tehát legközelebb valaki
2010. május 30. vasárnap, 21:07 | Claryssza

/Ekhart Tolle: A Most hatalma/
"Amikor tehát legközelebb valaki azt mondja: "Elnézést, hogy megvárakoztattalak", ezt felelheted: "Semmi gond. Nem várakoztam. Csak itt álltam, és jól éreztem magam."
Az elmondottakkal csak néhány példát mutattam be az elmének a jelen pillant letagadását célzó, megrögzött stratégiái közül, amelyek a szokványos tudattalanság részét képezik. Nem könnyű észrevenni ezeket, mert az örökös elégedetlenség "háttérzajaként" már mélyen beépültek a megszokott életviteledbe. Ám minél többet gyakrolod belső, gondolati és érzelmi állapotod megfigyelését, annál könnyebb lesz fölismerni, amikor a múlt vagy a jövő csapdájába esel, más szóval a tudatvesztés állapotába. Egyre könnyebben ébredsz majd így az idő álmából a jelenbe.
Ám légy óvatos! Az elmével való azonosulásra épült, hamis, boldogtalan éned az időben él! Tisztában van vele, hogy a jelen pillanat a halálát jelenti, ezért retteg tőle. Így hát mindent meg fog tenni, hogy az elkerültesse veled! Megpróbál az idő csapdájában tartani.
A jelenlét állapota bizonyos értelemben a várakozáshoz hasonlítható. Ez egy mindőségileg eltérő várakozás, amely a teljes éberséget igényli. Bármelyik pillanatban történhet valami, és ha nem vagy tökéletesen ébren, ha nem vagy csöndben, akkor lemaradsz róla. Ebben az állapotban teljes figyelmed a mostra irányul. Semmi sem marad belőle álmodozásra, gondolkodásra, emlékezésre, jövővárásra. Nincs benne feszültség, nincs benne félelem, csak éber jelenlét. Egész lényeddel, tested minden sejtjével jelen vagy.
Ebben az állapotban "önmagad", akinek múltja és jövője van - ha tetszik: személyiséged -, már aligha van ott. Mégsem veszett el semmi értékes. Te továbbra is lényegében önmagad vagy. Történetesen teljesebben vagy önmagad, mint korábban bármikor. Még pontosabban fogalmazva: csak most vagy valóban önmagad "

A most nem létezik
2010. május 30. vasárnap, 22:08 | Karmatörlő (útkereső)   Előzmény

Előbb-utóbb el kell olvasnom Tollétől A most hatalmát, már néztem részeket belőle a neten, de nem volt affinitásom végigvenni. Ugyanis már most egészen biztos vagyok benne, hogy a most nem létezik.
Az, amit úgy szokott folyni a csapból, hogy a múlt már nincs, a jövő még nincs, csak a most/jelen létezik ez valójában csak egy féligazság. Még inkább az sem.

Első variáció: A most megélése alapvetően a múlt megélése
A mindennapi életünjk úgy működik, hogy tudatalatti rutinokat futtatunk. A helyzetnek a beazonosítása, amiben éppen vagyunk, az már eleve egy múltban fixált rutin, amiként beazonosítjuk szintén egy program, amiként reagálunk rá, az szintén egy már korábban megírt program. Vagyis, a most megélése semmi más, csak múlban rögzített programok futtatása. Nincs benne semmi, ami most lenne.

Második variáció: A most csak a jövő múltja, most csak a jövő visszavetülését éljük meg, vagyis a múltat
Az élő mátrix című filmben elmagyarázták, hogy hogyan érzékelünk. Amikor megégetjük a kezünket, akkor az fizikai esemény és az agyi inger tökéletesen egy időben zajlik, holott az idegpályáknak van egy műszerrel nagyon jól mérhető inger-válasz reakciósebessége. Az egyidejűség több kísérlettel igazolhatóan úgy jön létre, hogy az agyi inger egy jövőből visszavetített impulzus, már azelőtt küldi a jelet az agy a megégetésről, hogy fizikailag megtörtént volna.
Magyarán a most nem létezik. A most csak a jövőből visszavetítve létezik, vagyis a most eleve a múlt.

Gáz.
Óvatosan kell bánni ezzel a mosttal.

Nekem ebből egyetlen tanulság származhat. Ha a múlt nem létezik, a most az valójában a múlt, most akárhogy vesszük, valamiféle múltat élünk meg, akkor a most nem létezik. Ha sem a múlt, sem a most, sem a jövő nem létezik, az egyetlen dolgot jelent, az idő nem létezik.

A most, mint időfogalom nem létezik.
A most kizárólag megélésként létezik, sehogyan máshogy.

Ez a szócséplés az egó haláláról a jelenben szerintem egy jó nagy átverés.
A megélést az egó a tudatalattiból ráncigálja elő az ingerszűrőjén keresztül. A tudatalattiban minden tapasztalás és mindenféle megélés ott van, minden most van. hogy abból mit választ, az rajta múlik, az egó ingerszűrőjén.

:)

Én sem hiszek benne. Ha csak a MOST létezne, nem kellene dobálno
2010. május 30. vasárnap, 22:25 | bodza (útkereső)   Előzmény

Én sem hiszek benne. Ha csak a MOST létezne, nem kellene dobálnom magamból kifelé ezt a rengeteg szemetet, ami 40 év alatt felgyűlt...:)

Ha csak a MOST létezne, minden nap kiválóan érezném magam. MOST épp jól is érzem magam, de a délelőtti MOST egy kisebb pokol volt, a holnapi MOST meg ki tudja, megint milyen...

szeges képe
Cselekvés...
2010. május 30. vasárnap, 22:34 | szeges   Előzmény

mindig csak a jelenben valósulhat meg...

jaguar képe
én hiszek
2010. május 31. hétfő, 0:02 | jaguar   Előzmény

pont az a 40 évnyi szemét nem engedi hogy Most tudj lenni. Én hiszek benne, de inkább Jelenlétnek hívom, nincs köze az időhöz szerintem. Maximális Jelenlét állapotában nem befolyásol a múlt vagy a jövő, tisztalappal tekintesz mindenre, nem befolyásolnak programok a múltból, frusztrációk a jövővel kapcsolatban.

a délelőtti Mostod lehet hogy azért volt pokol, mert annak fogtad fel, nem tudtál kiemelkedni az egós nézőpontból:
"az egész élet csak egy játszma, amelyet olyan ügyesen és jól kell megjátszanom, hogy örömöm teljék benne. Ha vesztek, vállat vonok és nevetek, ha pedig nyerek, ugyancsak nevetek. Bárhogy is van, azon leszek, hogy tréfásan fogjam fel a dolgokat."

Kirsikka képe
most vagy nem...
2010. május 30. vasárnap, 23:08 | Kirsikka   Előzmény

...a várakozás és vágyakozás kapcsolatának megélésére volnék kíváncsi, tök hidegen hagy hogy hisztek-e a mostban vagy sem...

Témáról vmi?

szeges képe
Hiszen már leírtad a választ...
2010. május 30. vasárnap, 23:38 | szeges   Előzmény

"Azt hiszem innen gyökerezik a probléma. A várakozást vágyakozással töltöm meg, ahelyett hogy elfogadnám hogy oké, még nem, és a jelenre koncentrálnék... "

az pedig a jelen, a MOST!

Szerintem...

Kirsikka képe
köszi :)
2010. május 30. vasárnap, 23:44 | Kirsikka   Előzmény

köszi :)
Mikor naplót írtam is ezt csináltam. Leírtam vmit, aztán pár nap múlva megkérdőjeleztem és rámeditáltam, pedig a válasz rögtön első intuícióból megérkezett :D

Kirsikka képe
Tolle
2010. május 31. hétfő, 0:10 | Kirsikka   Előzmény

Pontosan Tollét használom segédeszköznek. :) (Igaz, az Új Földet, nem a Most hatalmát... a lényege ugyanaz, és ez van kéznél) Megült egy-egy mondat (történetesen az első is, a "...jól éreztem magam" -végű) de az csak az első lépés hogy megértem, elismerem az ilyen dolgokat, aztán hogy meddig tart eljutni a megvalósításig, az már a nehezebbik vége.

Köszönöm Drusza! :)

szerintem, vagyis jelenleg ott tartok a vágyakozás kérdésben,
2010. május 30. vasárnap, 23:37 | Szabó Peti (útkereső)

szerintem, vagyis jelenleg ott tartok a vágyakozás kérdésben, hogy hülyeség... ami megfogalmazódott bennem tavaly, azóta még nem mozdult semerre sem, hogy vagy célom legyen a vágyakozásom tárgy vagy semmi, mert egyébként csak bántom vele magamat... Vagy tegyek lépéseket, hogy megszerezzem azt az adott dolgot/utazást/leányzót/stb/stb, mert ha cél, akkor annak van ideje, hogy mikorra akarom, azért lépéseket kell tenni.. lehet nem érem el, de találok valami hasznosat számomra,vagy megvizsgálva engedjem el(valahogy)...

persze, lehet hogy ez ettől sokkal komolyabb vagy másabb, de én jelenleg, ahogy írtam is, itt tartok ebben.

Kirsikka képe
*örül*
2010. május 30. vasárnap, 23:48 | Kirsikka   Előzmény

*örül*

Kirsikka képe
családállítás
2010. május 31. hétfő, 22:26 | Kirsikka

A mai családállítás új perspektívába helyezte az egész ügyet! Szépen haladok! Köszönöm nektek és Ildikónak, és akik még ott voltak! :)

Tudnál esetleg valamit mesélni erről a Családállítás
2010. május 31. hétfő, 23:00 | Éva.   Előzmény

Tudnál esetleg valamit mesélni erről a Családállítás klubról,azoknak akik nem voltak ott?

Köszi

Kirsikka képe
családállítás klub
2010. június 01. kedd, 17:22 | Kirsikka   Előzmény

Mini-állítás volt, teljesen új megvilágításba helyezte a saját vágyakozásaimról alkotott képemet, mintegy kitágította. Nem gondoltam volna, hogy a saját családom tagjai, az ő életük, hozzáállásuk ennyire bennem (is) él. Mikor még csak az elméletet magyarázta Ildi, akkor kezdtek ébredezni bennem felismerések, összefüggések, a családon belüli egymáshoz viszonyulásról és annak kapcsolatáról ezzel a vágyakozás-témával, aztán a végére egész máshol lyukadtunk ki, volt nagy megkönnyebbülés, pityergés, boldogság, felszabadultság, ahogy kell :)

(magáról az állítás mibenlétéről inkább kérdezd Ildikót, regisztrálva van itt az oldalon sz.ildiko néven)

Az állítással képben vagyok,csak arra voltam kíváncsi,hogy a
2010. június 01. kedd, 19:48 | Éva.   Előzmény

Az állítással képben vagyok,csak arra voltam kíváncsi,hogy a klubban mit csináltatok konkrétan.
Köszi,hogy elmondtad és örülök,hogy ilyen jól sikerült.

A vágyakozással nincs semmi baj, ha nem hagyod, hogy berántson,
2010. június 01. kedd, 18:33 | inf3rno (útkereső)

A vágyakozással nincs semmi baj, ha nem hagyod, hogy berántson, egész kellemes érzés tud lenni. Egész friss élményem, hogy vágyok valakire, de mégsem érzem azt, hogy óriási tragédia történne, azért, mert nem jön el. Jól elvagyok egyedül is, nincs értelme emiatt szenvedni.

Kirsikka képe
határok
2010. június 02. szerda, 8:40 | Kirsikka   Előzmény

és vajon (meddig) tartható ez az állapot? Mert nekem is volt ilyenem egész sokáig, aztán beszippantott a szenvelgés...

bár most jól vagyok. kiszedtem a No.1. státuszból :)

egészen addig, amig szeretsz magaddal (is) elleni ;)
2010. június 02. szerda, 8:43 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

egészen addig, amig szeretsz magaddal (is) elleni ;)

Kirsikka képe
a vágyak tesznek emberré?
2010. június 02. szerda, 10:06 | Kirsikka

webMester:

Ha lemondunk a vágyakról, épp azt tagadjuk meg, ami emberré tesz!

upsz... most akkor mivan? :S asszonnyal tárgyalunk róla... szerinte nem mondtam le... most dolgozom, aztán meditálok, aztán aztán aztán... :)
jelentkezem hogy mire jutottam :)

már a webmester is hazudik???? Inkább ez: ember= elválasztott
2010. június 02. szerda, 10:19 | Buddhanita (útkereső)   Előzmény

már a webmester is hazudik????

Inkább ez: ember= elválasztott "éntudat" az Egységből . Maga a lánc a vágy (félelem, fájdalom) , mely ebben az állapotban tart.

 

aztán lehet, nagy hülyeséget irtam :DDD

Szenvelgés = felelősséghárítás?
2010. június 02. szerda, 11:34 | csaesz   Előzmény

Engem az rántott ki a szenvelgésből, amikor rájöttem, hogy én (mint lélek) nem akarom, hogy teljesüljön a vágyam.(az egóm vágya). Amíg az volt az érzésem, hogy a Jóisten nem adja meg, mert még nem érdemeltem ki, addig lázadva vágyakoztam. Szerintem egy vágyat ez a lázadás tesz szenvedéssé, amikor próbáljuk az égre testálni a felelősséget, hogy még ő nem adta meg nekem, mert még nem dolgoztam meg érte! Egy ideig ezt elfogadva különböző lelki munkát végzek, tudatosítok ezerrel, hogy megérdemeljem, aztán jön az elfáradás, elégedetlenkedés, lázadás: meddig kell még??? nálam legalábbis ez volt az ok, és amikor megértettem, hogy a konfliktus a vágyakozó egóm és a még nem megkapni akaró lelkem között van, és ennek az egésznek semmi köze az égiekhez, akkor egycsapásra kisimultak a ráncaim! :) Hisz önmagam ellen csak nem lázadozok.

 

 

szeges képe
Talán így lenne jó...
2010. június 02. szerda, 12:08 | szeges

"Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket, és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga."
Weöres Sándor

Kirsikka képe
ez gyönyörű
2010. június 03. csütörtök, 10:31 | Kirsikka   Előzmény

Köszönöm! Weöres Sándor nagyon tudott valamit...

én meg ezt "találtam"... inkább újrafelfedeztem, a sóvárgásról szól, és nagyon kifejező.

hermess képe
H: Húú, Sikka, meghangyásítottál...
2010. június 03. csütörtök, 11:40 | hermess   Előzmény

... a közepéig, amíg felfejlődött a hangszerelés. Ott aztán egy kicsit lapos lett, vagy én telítődtem. A moduláció a végén nagyon ütős, az megint visszahozott.

A régi Uriah Hepp számokat idézte számomra. Ezért egy magasabb fekvésű hang talán még többet adhatott volna hozzá...

Élmény volt, köszönöm!

szeges képe
Ház igen!
2010. június 03. csütörtök, 14:43 | szeges   Előzmény

Nincs új a nap alatt...

Ez is, mintha azt mondaná:

http://www.youtube.com/watch?v=AnIKhkUIahI