Csak szavakat ajándékozni | Önmegvalósítás.hu

Csak szavakat ajándékozni

gift.jpg

Tepperwein Tudattréning c. könyvében áll, hogy "ezentúl csak szavakat ajándékozok" ...HÚ!

Szerintetek milyen szinten valósítható meg ez a jelen világban? A könyv nagyon is kortárs, 2001-es.
Egyáltalán szükségünk van ajándékokra? Szükségünk van alkalmakra, hogy adjunk-kapjunk bármilyen tárgyat-élményt... ajándékot?

Sajnos nem tudom magamról elképzelni, hogy ne lepjem meg a szeretteimet bármikor bármivel...

Beküldte: | 2009. szep. 19. szombat - 12:13

Hozzászólások

9 hozzászólás
Kavics22 képe
Szavak ajándékba
2009. szeptember 19. szombat, 19:35 | Kavics22

Kavics22

Az az igazi ajándék számodra, amit szíved mélyén Te is annak érzel. A túl értékes ajándékok engem zavarba hoznak, nem tudok hogyan viszonyulni hozzájuk. Önkéntelenül az fordul meg bennem, biztosan elvárják, hogy valami viszonozzam. Ha mással nem, hát határtalan örömmel és boldogsággal. Csak pont ezt nem tudom átélni, mert ez nem megy megrendelésre.
Az apróságok sokkal jobban vonzanak és ha igazán belegondolok, az őszinte, hálás, boldog szavak még inkább. És ezt nem csak úgy mondom ! Már sokszor gondolkodtam ezen és figyeltem önmagam.

Ha másnak örömet okozok a szavaimmal, tetteimmel, az bennem is sokáig nyomot hagy, inspirál, belevisz egy szeretet-hullámba, mert olyan jó érezni a felém áradó energiát. Még a nap is máshogy süt az égen. :)

Sokszor azon kapom magam, ha őszinte, jó szavakat kapok valakitől, akkor sokáig mosolygok, belső harmóniát élek át.
Időnként magam is megajándékozom, gondolom furcsán hangzik, de önmagamtól is szeretek ajándékot kapni, mert biztosan tudom, hogy nem trafálok mellé. :)

Kirsikka képe
elvárások
2009. szeptember 20. vasárnap, 19:58 | Kirsikka   Előzmény

Kedves Kavics, nem véletlenül "csak"-kal kezdődik a cím. Tisztában vagyok a szavak által gerjesztett érzések hatásával, és előszeretettel élek is velük (sajna néha van h nem csak a szeretet irányába), a bejegyzés hangsúlya a csak-on van. Szülinap, karácsony... mittomén. Könyv belefér a "csak"-ba? Vagy egy tanító cd...

Úgy összességében szeretek adni, meglepni, meg ilyenek. De sajnos még nem megy eléggé elvárás-mentesen. Talán ezért is akadtam meg ennél a mondatnál... mert én elvárok a hozzám közel állóktól figyelmességet ekkor-akkor... és azt is elvárom :( hogy az én figyelmességeimet (mindegy h szóbeli vagy tárgyi) értékeljék... szóbelinél már egyre jobban haladok a nyitással, tettekben, tárgyakban már kevésbé. Főleg ha saját készítésű tárgyról van szó... Ez azért fontos számomra, mert az első meghatározás, amit hallottam a megvilágosodásról, így hangzott: "amikor úgy tudsz adni, hogy mindegy hogy a másik mit kezd vele" tehát kvázi céllá vált.

Van egy könyv: 5 szeretetnyelv. Valamiért nem bírtam elolvasni, annyi a lényege, hogy az embereknek más-más igényeik vannak arra hogy a szeretetüket kifejezzék (és KAPJÁK). Ilyen pl az érintés (ölelés), a elismerés (dicséret), ajándék, figyelem... nem is tudom pontosan. És hogy mennyire tudunk úgy adni hogy nem a magunk hanem mások igénye szerint.

Igazából ebben a mai agyon-fogyasztói társadalomban eléggé megvalósíthatatlannak látom ezt a dolgot. De lehet hogy csak a saját életemben... ezért érdekelt, van-e valaki akinek menne.

Szeretettel:
Klári

ui. szoktam meglepni magamat is... örömömben és bánatomban... szóval gyakran :D

Kavics22 képe
Klárinak ...na és másnak is.
2009. szeptember 20. vasárnap, 20:49 | Kavics22   Előzmény

Kavics22

Elgondolkodtam azon, amit leírtál. Ha igazából magamba nézek, az ajándék adása után tényleg "elvár" az ember valamit. Egyáltalán nem biztos, hogy hasonló értékű ajándékot, de azt nagyon is elvárom, hogy legalább a jelenlétemben kibontsák és utána ne dobják be egyből a sarokba. Nem mindig sikerül eltalálni, hogy a másik milyen ajándékra vágyik, én például kimondottan utálok adni és kapni is úgynevezett hasznos ajándékokat, amit egyébként is meg kellene venni, alkalom ide, vagy oda.

Na és ami a legjobban irritál, az a pénz ajándék, akkor inkább semmit.

Lehet, hogy probléma, de én különbséget teszek a közvetlen családtagjaim és egyéb ismerőseim között az ajándékozás mikéntjét illetően. Az nem zavar, ha a családom nem vesz nekem semmit szülinapomra, de az már nagyon is, ha elfeledkeznek róla. Inkább egy szál virág a kertből, mint utána három nappal bűntudatból egy értékesebb ajándék.

Szerintem a fogyasztói társadalomban is egyensúlyban lehet tartani a dolgokat. Ha Te nem lépsz túl egy bizonyos határt az ajándékozással, akkor jobb esetben az ajándékozott érezni fogja, ha Te sem vársz el többet ennél, amikor aktuálissá válik. A legrosszabb, ha túl akarjuk licitálni egymást és erőn felül vásárolunk, pedig a másik tudja rólunk, hogy ezt nem engedhetnénk meg magunknak. Ezzel aztán beindítjuk a lelkiismeret furdalást is. Hol van akkor az ajándékozás és a kapás öröme ?

Nem tudom, hogy melyik könyvre gondolsz, nekem meg van itthon Gary Chapman-től az Egymásra hangolva c. könyv, melynek alcíme: Öt szeretetnyelv a házasságban. Kb egy éve olvastam, nagyon érdekes, valóban léteznek szeretetnyelvek, csak fel kell ismernünk őket.

És most ajándékozok Neked egy békés, nyugodt vasárnap estét, remélem eljut hozzád. :)

Kirsikka képe
köszönöm, eljutott
2009. szeptember 20. vasárnap, 21:45 | Kirsikka   Előzmény

Igen, arra a könyvre gondoltam :)

Viszont a viszonzáskor arra gondoltam, hogy mennyire befolyásol, hogy örül-e neki az illető, szóval elérte-e a megálmodott, (el)várt hatást. (ez érvényes a szavakra is)

Túl nagy ajándék valóban zavarba ejtő. A pénzzel viszont megbarátkoztam. A nagyszüleim ugyanis úgy működnek, hogy tudják hogy fogalmuk sincs mit szeretnék. Legutóbb megmondtam, mire az volt a válasz, hogy jó, ad pénzt és válasszak egy olyat ami nekem tetszik. Mit tesz Isten közben lebetegedtem és a pénz gyógyszerre kellett. Egyáltalán nem bántam.

Túllicitálni sose próbáltam.. szerencsére. Csak az elvárásokkal van gondom...

További békés estét Neked is!

Kavics22 képe
Ajándékozás férfi és női szemmel
2009. szeptember 21. hétfő, 20:42 | Kavics22   Előzmény

Kavics22

Lássuk most egy kicsit materiálisabb szempontból az ajándékozást (na, én is jó helyen említem ezt ! :). Mondjuk vizsgáljuk meg férfi és női szemszögből.

Íme egy idézet Andrew M. Légy boldog most c. könyvéből:

"Ajándékozás

Tonyt megkérte a felesége, hogy vegyen neki egy új vasalódeszkát. Február eleje volt, így hát Tony fogta magát, kivárta a Valentin-napot és megajándékozta vele nejét. Kiderült, hogy nem volt túl jó ötlet...

A férfiak gyakran bajba keverednek, ha a feleségüknek, vagy a barátnőjüknek nem a megfelelő ajándékot veszik meg. "

" A férfiak, amikor születésnapjukra kapnak például egy fúrót, gyakran így gondolkodnak magukban: "De klassz ! Milyen praktikus ! Legalább tudom használni !". Így amikor elmennek ajándékot venni a feleségüknek, ők is valami hasznosat keresnek. És ez nagy hiba !

Első szabály: a férfiak a hasznosítható ajándékokat szeretik, a nők pedig a SZEMÉLYES ajándékoknak örülnek. Habár vannak olyan nők, akik szeretnek porszívót, vagy konzervnyitót kapni ajándékba, de a legtöbben utálják a hasznos ajándékokat.

A nők számára a hasznos ajándékok azt üzenik, "nem is szeretsz engem igazán"!.

Második szabály: AZ IDŐZÍTÉS A LEGFONTOSABB

A férfiak esetében nem számít, hogy mikor kapják az ajándékot. Ha egy fickó szeretne valamit kapni, akkor bármikor örül neki. A nőknek viszont nagyon fontos az időzítés !
A legtöbb nő úgy érzi, hogy többet törődik a számára fontos férfiakkal, és többet kényezteti őket, mint amennyit azok törődnek vele. Ezért a születésnapokat és az évfordulókat olyan alkalmaknak tekintik, amikor a férfiak kimutathatják számukra viszonzásul a szeretetüket.

A nők érezni szeretnék, hogy gondoltál rájuk, és hogy külön erőfeszítéseket tettél. És ezt nem mindig az árcédula jelenti."

Ajándék szükség
2009. szeptember 21. hétfő, 11:20 | pajkos

Az ajándék fogalma szerintem az, hogy szükség nélkül adjuk, feltétlen szeretetből, ettől eltérve nem az, hanem vásár tárgya valamit valamiért.

Életünk lényeg az adás. Ennek hozadéka, következménye az, hogy többszörösen kapsz.
Ezt én globálisan nézem, tapasztalom, tehát nem személyhez kötötten. Ez a csodás benne, sokáig nem tudtam, ezért elgogadni sem tudtam, mert úgy neveltek, ha kapsz adj, de az ajándékozónak. No ez nem így működik, mert ha igen akkor vásár.

Szükség? tehát ami kell, no ez érdekes, mert hogy kinek mi a szüksége. Ezt helyesen felismerni nem könnyű.

Ti voltatok úgy hogy ajándékot kaptatok úgy. hogy nem volt rá szükséged látszólag. Adni és kapni, ez a szeretet gyakorlatban történésének eredménye kell hogy legyen, szinte tudattalanul (Ne tudja a bal kezed, hogy mit csinál a jobb, ha adsz, írja a biblia). Életforma, hogy adj, mert szeretetet így árasztasz.

Tárgya? Mindíg más, és itt jön be a szükség, a másiké. Ha figyelsz felismered, tudni fogod, hogy mi legyen. Egy mosoly, egy mozdulat, egy pillantás, vagy tárgyak....

A lényeg a másik szükségének felismerése, kielégítése.
És ebből következik, hogy ajándékodért kapsz is. Többszörösen, hiszen Isten felturbózza, mert a másik tükröt mutat. Adni is öröm, kapni is, vagyis összeadva ez már több. Hihetetlen csodálatos és tökéletes ez.

U.I. Kibugyog még belőlem:
Nem is értem, hogy ennek a tökéletes tervezőnek a kilétét hogy lehet nem elismerni legalább.
Minden ok-okozat összefüffés is erre mutat, no de elkanyarodtam, bocsi.

Ajándék szó... stb
2009. szeptember 21. hétfő, 11:27 | pajkos

Észrevettétek, hogy valójában az "igazi" ajándékok (szavak főleg, mosolyok, vigaszok) Istentől valók?
Persze a közvetítők emberek.

Én hihetetlen szavakat kaptam így, pedig sokszor az adó észre sem vette, mert pl. egy témáról beszélve Isten becsöngette fejembe, hogy HALLD MEG EZ A TIÉD, ami egy más támájú dolgomhoz kell.

Ilyenkor köszönök, hálát mondok.

No és nem görcsölök, mert csak hinnem-tapasztalnom kell, hogy megkapok mindent.

Ja és van amikor rajtam keresztül működik ez más felé (ezt kitüntetésnek érzem, pláne ha a másik el is mondja)

Szeretettel

Feliratkozás Hírlevélre