Szegénység | Önmegvalósítás.hu

Szegénység

Sokan küszködünk ma anyagilag. Szinte mindenhol, és minden beszélgetés témája előbb utóbb itt köt ki.
Nem rég egy elgondolkoztató írást olvastam erről a maiige.hu-n.
Gondoltam megosztom veletek, mert annyira, de annyira elegem van már abból, hogy ezoterikus körökben mindenhol csak azt hallom, hogy a pénz nem lehet cél.
Én sem azt gondolom, hogy gyerünk, mindent bele, ,,mások hátán előre”, és hogy csak ez a fontos, de tényleg fontos. Nem tudom hogy mi a véleményetek erről az írásról, de nekem tetszik.

,,A bevételt biztosító éveid korlátozottak, tehát ne pazarold el őket!
Mozdulj, amíg még tudsz!
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a pénz bármely említése világias dolog, emiatt végül a silány tervek és félrevezetett lelkiség csapdájába esnek. Így aztán idős korban, amikor már nincs annyi bevételük, befizetetlen számlák terhelik őket, és gyermekek, akik nem tudnak gondoskodni magukról, még kevésbé idős szüleikről.
A szegénység néma börtön, melynek nincs szüksége falakra és bilincsekre, mégis elzár minket a lehetőségektől és a reménytől. De nem kell így történnie, ha bölcsen tervezel, és ragaszkodsz a tervhez. A Biblia tanít a pénzügyek tervezésére; ezt mondja: „A jó ember örökséget hagy még unokáinak is…” (Példabeszédek 13:22) Ne hagyd, hogy bárki is meggyőzzön arról, hogy Istent zavarja, ha van pénzed. Nem zavarja. Csak az bántja, ha a pénzed birtokol téged! Isten tervez és gondoskodik az övéiről, és elvárja, hogy te is ezt tedd (ld. 1Timóteus 5:8).
Isten meg fogja áldani a tervedet, de a semmit nem tudja megáldani.
Van terved?
Egy váratlan betegség vagy baleset kimerítheti minden tartalékodat. Egy tartós sérülés hatására életed egészen megváltozhat. Az utóbbi évek azt tanították nekünk: a munkahelyeket elveszítjük, a vállalatok bezárnak, a részvények ára leesik, és a bankok csődbe mennek. Ez nem jelenti azt, hogy kerülnöd kell a tervezést, a befektetést vagy a munkát. Nem, ez csupán azt jelenti, hogy miután megtettél mindent, amit a bölcs előrelátás megkövetel – bízz egyedül Istenben! Ő az, aki gondoskodik rólad, véd, és Ő adja valamennyi jó, bevételt hozó ötletedet

Beküldte: | 2011. aug. 10. szerda - 00:08

Hozzászólások

1 comment posted
Domoszlai Katalin képe
Valóban nagy a káosz
2011. augusztus 17. szerda, 8:13 | Domoszlai Katalin

az ezoterikus és mindenféle vallási tanítások között a pénz, az anyagi bőség területén.

Mit jelent az, hogy a pénz nem lehet cél? Ha valakinek a célja a pénz megszerzése, az az ember magát a megszerzés folyamatát élvezi. Ennek az embernek az élete üres, ha magát a folyamatot abbahagyja.

Olyan ez, mint a Don Juan a szerelem terén, aki csak a hódítást élvezi, a kapcsolat nyújtotta bensőséges, intim viszonyra, az összetartozás érzésére nem vágyik.

A lelkünk a leszületésünk előtt választott szülőket, környezetet számunkra. Karmát ledolgozni, lelkileg fejlődni jöttünk ide. Most a Föld nevű bolygón jóval több a nélkülöző, szegény ember mint a gazdag. Ez azért van, mert a szegénység az, ami tanít, a gazdagságot gyorsan megtanulja az ember :-) A gazdag ember felelőtlen és pazarló, ha nem égett nagyon mélyen a lelkébe a tapasztalat, hogy ez bármelyik percben a semmivé válhat. Ha saját magát a gazdag ember szűklátókörűen kiragadja a környezeti összefüggésekből, akkor környezete rombolójává válik. Tény, ha a Föld egész lakossága a nyugat-európai nívón élne, ma kettő bolygóra lenne szükség, hogy eltartson ennyi embert. Nem az Isteni terv része tehát hogy mindenki bőségben éljen, de mind a hatmilliárdan bizony felfalnánk a bolygónkat. Mint teszik ezt azok a paraziták, akik megölik a gazdatestet, és átvándorolnak egy másikra.

Összemberiség szintjén a közösségnek kell egységben élni magával a bolygóval. Volt amikor teljesen ki voltunk szolgáltatva a természet erőinek. Félelmektől és vágyaktól hajtva most uralni akarjuk és leigázni. Ha ezt kinőjük, létrejöhet a harmónia, ahol a környezetemet, a másik embert pontosan ugyanolyan fontosnak és értékesnek tartom, mint saját magam, ez tehát az Isteni terv, ehhez születtünk le ide tanulni, ki éppen mit vállalt be.

Képezzünk-e tehát tartalékot avagy sem? És mekkorát?

Erre az a helyes válasz, ez csakis attól függ, hogy az egyes embernek mit kell megtanulnia, tudatosítania a pénzzel való gazdálkodással kapcsolatban, mennyire tudatos az adott ember abban hogy mit kell tennie ahhoz, hogy a szükségletei kielégüljenek?

Van akinek le kell szoknia a pazarlásról.
Van akinek meg kell tanulnia az előrelátást.
Van akinek azt kell megtapasztalnia, milyen mindent elveszítve kiszolgáltatottnak lenni.
Van akinek azt kell megtapasztalnia, milyen amikor önzetlen emberek jószívűen segítenek neki.
Van akinek azt kell megtapasztalnia, hogy a felelőtlen gondolkodásáért nagy árat fizet.
Van akinek azt kell megtanulnia, hogy kell több pénzt keresni, megtalálni a lehetőségeket, élni vele.
Van akinek meg kell tapasztalnia kicsi vagyok.
Van akinek meg kell tapasztalnia kinyílni és elfogadni.
Van akinek meg kell tanulnia nemet mondani.
Van akinek meg kell tanulnia lopni.
Van akinek meg kell tanulnia milyen több pénzt keresni becsületesen, mint becstelen úton.

Még sorolhatnám :-)

Ha a természetből veszünk példákat, akkor rengeteg állat és növény tanít bennünket arra, tartalékra szükség van.

Itt van például a méhek csodálatos kis társadalma. Mindenki pontosan a helyén van, a méz egész évre elegendő, a viaszban benne van az összes olyan gyógyító anyag, amire szükségük van.

Szép példa a téli álmot alvó medvéé is. A megtermékenyített petesejt a téli álom ideje alatt ágyazódik be, de csakis abban az esetben, ha elegendő a zsírtartalék a vemhességhez és a szoptatáshoz, ha nem elegendő akkor a vemhesség elmarad.

A mai társadalomban az egyes embernek nagyobb mértékben kell saját magára számítania, mint amennyire számíthat a társadalmi segítségre. Ezt mutatja a statisztika.

Viszont tudatosítani kell a mélyebb összefüggéseket is. A három képesség közül bármelyikkel probléma van, akkor a harmóniában élés anyagi szinten sem valósulhat meg.

1. Megszerzés

- a megszerzés képessége saját erőből
- a megnyílás az elfogadásra, mint képesség elsajátítása. Csukott kézbe ugyanis még Isten sem tud adni.

2. A megtartás képessége

3. A kiadások kontroll alatt tartása, ésszerű döntések.

Az egész életterület tudatosítása évekbe telik. Dolgozni kell a vágyakkal és a félelmekkel, életvezetéssel, probléma megoldással, életút felismerésével stb.

A saját tapasztalataim alapján azt tudom a jólétre mondani, hogy amikor megtanultam a Secretes beteremtő gyakorlatokkal a bevételeimet jól felpumpálni a veszteségeim is egyre nagyobbak lettek. A siker arrogánssá tett és komoly problémákat okozott a naív elbizakodottságom. Aztán jött egy időszak amikor annyira már féltem már a veszteségek okozta negatív érzésektől, hogy direkt szegénységben tartottam magam.

Úgy sikerült a helyére rakni a dolgokat, hogy feloldottam a félelmeimet és folyamatosan dolgozom velük. Tudatosítottam és elengedtem rengeteg hiedelmet, téveszmét, negatív mintát. Megtanultam megnyílni a változásnak és bízni abban, ami történik a fejlődésemért, a jólétemért van. Most már egyre jobban az érzem minden pontosan úgy történik, ahogy történnie kell, még nem vagyok teljes harmóniában, de innentől már minden technika, megoldási módszer a kezemben van. Ha nehézség, probléma adódik akkor elfogadom, azért van, mert abban még fejlődnöm kell. Szeretem és elfogadom az egész személyiségemet. A sikereimet, a kudarcaimat, átadom a Felsőbb Akaratnak ami rá tartozik, de a kezembe veszem hárítás nélkül, bevállalva a felelősséget, ami az én dolgom, hát "csak" ennyi.

Négy éve csinálom most kezdenek beérni az eredmények :-) Aki azt mondja, van instant jólét por, ne higgy neki :-)) Sokan ezért nem vágnak bele, hogy a Sanyi módszereivel haladjanak. Mert elhitték. Vagy teremtenek maguknak egy illúzió világot az illúziók világán belül ahol azt hazudják maguknak jól vagyok. Hosszúnak tűnnek ezek a tanuló-évek évek, a felgyorsult társadalomban mindent azonnal szeretnénk, de ha nem is azonnal, akkor jó gyorsan. Aztán ha rálátása van már az embernek erre, látja hogy a fejlődés a tudatosítás terén egy exponenciális görbével írható le, az elején sokáig észrevehetetlen a rengeteg befektetett munka melletti minimális siker, aztán elkezdenek a dolgok beérni és hihetetlen könnyűvé válik.

Észrevettem, hogy sok esetben azért nem megy át a mondanivalóm, mert alapfogalmakon mást értünk. Ezért bemásolom ide, hogy fogalmazta meg a Sanyi magát az önismeret lényegét:

"Mindennek az a helye, ahova az tartozik, vagyis egyfajta rendcsinálást végzünk a saját tudatunkban, aminek az eredménye egy rendezett, tiszta tudat lesz.
Ez a rendcsinálás többféle lelki tettből áll össze: felvállalás, elfogadás, elengedés, feladás, lemondás, egyesítés, átrendezés, értékelés, súlyozás, arányok beállítása, választás, döntés, célkitűzés, változtatás, fejlesztés, tanulás, stb.
A végére minden pont ott lesz és úgy, ahogyan lennie kell. Tömören ennyi.
Én ezt a folyamatot tudatosításnak hívom, amiben benne van az őszinte! megismerés, az elfogadás és/vagy a változtatás is. "