Éberség és meditáció | Önmegvalósítás.hu

Éberség és meditáció

Úgy gondolom, a meditáció témája körül nagyon sok a félreértés.
Anélkül, hogy most belemennék abba, hogy mi is a meditáció, beszéljünk kicsit az éberségről, ami a meditáció témájával nagyon is összefügg.

A tudatosság szempontjából a valóban éber állapot egy igen nyugodt, békés, tiszta tudatállapot. Ha éber vagy, éber állapotban éled az életed, akkor ez az állapot jellemző rád, ami sajnos ma még mindig kevesekről mondható el, bár -a tendenciákat figyelve- napról napra több és több emberre.

Tény, hogy ha valóban éber vagy, az éjjeli álmod is nyugodtabb.

Minél stresszesebb, nyugtalanabb, idegesebb vagy, annál inkább alszol. Annál kevésbé veszed észre, mi zajlik valójában a testedben, az elmédben, a lelkedben illetve hogy mi zajlik körülötted. A tudatod beszűkül, az érzékelésed lecsökken és túlélő funkcióban rohanod végig a napjaidat.
A tudatosság szempontjából nézve alvó állapot legfőbb ismérve éppen ez: stressz, kétségbeesés, nyugtalanság, önértékelési zavarok, önbizalomhiány és a betegségek.

A felébredés persze nem is olyan egyszerű, hiszen nagyon sokan alszanak körülöttünk és húznak lefelé; vissza az álomba. Viszont egyre többen vannak abban az állapotban, hogy -jelképesen szólva- már rájöttek, hogy álmodnak, és erőlködnek, hogy felébredjenek, csak egy kis külső segítségre van szükségük és fel is ébrednek.

Talán még egyértelműbbé válik a dolog, ha "felébredés" helyett ezt a kifejezést használjuk: öntudatra ébredés. Észreveszed magad, tudatában vagy önmagadnak. Tudatában vagy annak, hogy ki vagy valójában, hol vagy és mit csinálsz. Tudatában vagy a felelősségednek és minden tetted és gondolatod következményének. Tudatában vagy más emberek hatásának a saját életedre és a környezetre. Elsőre sokkoló, de végsősoron felszabadít.

Mi a meglátásotok ezzel kapcsolatban?

Beküldte: | 2013. ápr. 13. szombat - 18:29

Hozzászólások

4 hozzászólás
Domoszlai Katalin képe
Számomra a tudatosság
2013. április 14. vasárnap, 18:33 | Domoszlai Katalin

azt jelenti, hogy az adott dolognak a működését megértem. A legmélyebb összefüggésekig.

Egyetértek azzal, hogy a félelem beszűkít.

Viszont azzal nem, hogy az ébredezőt visszahúzhatja az alvók sokasága. Inkább Sanyival értek egyet, aki a legutóbbi beszélgetésünkkor ezt így fogalmazta meg:

- Nincs visszaesés. Egyszerűen csak tévedés van, amiről azt hitted már a Tied, arról kiderült, hogy mégsem.
Vagyis rájössz, hol is tartasz valójában.

A felébredés belülről valósul meg illetve a teljes elengedettség állapotában a tudat egy-szerűen átkattan. A felébredés azt jelenti, nincsenek "más emberek" non dualitás van.

I am That.

A saját tudatom legkülső része az, amit az álomban külvilágként élek meg, más embereknek, mindennek, ami tőlem különbözik.

Domoszlai Katalin képe
A probléma az, hogy elvárást támasztasz
2013. április 16. kedd, 11:51 | Domoszlai Katalin   Előzmény

azzal, hogy az élménynek milyennek "kell" lennie.

Ezzel a témával Adyashanti foglalkozott a legmélyebben, ebben a blogomban idéztem a könyvéből:

http://onmegvalositas.hu/topik/spiritualis_elmeny_mint_drog

olvasd el a könyvét, segíteni fog tisztábban látni a dolgokat.

A saját tanácsom pedig a következő. Én a lelki fejlődést tudat tágulásként élem, ami azt jelenti, mindegyik irányba tágul a tudatom, a negatív és a pozitív állapotok megélése is egyre tudatosabb és egyre intenzívebb. A negatív élmények tiszta megélése is a Valósághoz tartozik.

A stressz mögött megbúvó negatív érzéseket, vegyük például magát a félelemet 3 szinten kezeljük, az első amikor megbarátkozunk vele, feloldódik a félelem attól a ténytől, hogy egyáltalán elismerjük a létezését. A második szint amikor szembeszállunk és harcolunk a félelmünkkel. A végleges megoldást viszont az adja, ha a félelemmel eggyé tudunk válni, megéljük, beengedjük azt az érzést, aminek ellenálltunk eddig. A tökéletes eggyé válás azt jelenti, hogy azt élem meg én vagyok a félelem maga. Ha ez a tapasztalat a teljes mélységet eléri, a helyére kerül és jöhet a következő élmény, kezdődhet az áramlás újra.

Tehát a megoldás kioldani azokat a kötelékeket amik lerántanak és lerögzítenek a rossz lelkiállapotokba. Mint egy léghajó, ahol ha kidobálod a homokzsákokat, eloldod a köteleket, ha van tüzed, ami a lelkesedést jelenti, akkor máris emelkedsz a flow-ba.

Ezek a nehezékek tapasztalatom szerint azokból az érzelmi kövekből tevődnek össze, amiket a múltban elfojtottunk, aminek a megélését az én-védő mechanizmusainkkal leválasztottuk. Az alkohol mint orális tudatmódosító a következő problémát jelzi: szeretethiány és a túl kemény, rideg valóság elől való menekülés, a világot puhára kell inni...

http://domoszlaikatalin.fw.hu/

Feliratkozás Hírlevélre