Sokszor a KEVESEBB, TÖBB | Önmegvalósítás.hu

Sokszor a KEVESEBB, TÖBB

Tegnap kétszer is hallottam ezt a mondatot: "Sokszor a KEVESEBB, TÖBB ", ma meg belefutottam egy ilyen című cikkbe.

Ez már több, mint kevés! : )

Tegnap is éreztem, hogy ez egy tanítás, de oly távol esik tőlem, hogy semmit sem értek belőle. Ideje meditálnom rajta, hogy megfejtsem!
Talán az "Aki sokat markol, keveset fog!" változata?


Szerinted mit jelent, mire vonatkozik? Van ötleted?
Írj esetleg egy példát is, amiből érthetőbbé válik!

Beküldte: | 2008. ápr. 01. kedd - 11:11

Hozzászólások

15 hozzászólás
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Most már nekem is TÖBB lett!
2008. április 22. kedd, 9:13 | Huszti Sándor -...

Múlt héten tartottam egy előadást és a mondandóm közé valahogy belekeveredett ez a kevesebb - több tanítás.

Nem volt olyan kiforrott, még mindig nem értettem teljesen, de valami kezd derengeni.
Majd írok, ha rájöttem, hogy pontosan mit is jelent.

SZABÓ GABRIELLA képe
A kevesebb több arról szól
2008. szeptember 25. csütörtök, 19:49 | SZABÓ GABRIELLA   Előzmény

A kevesebb több arról szól, hogy ne essünk túlzásokba, ne lőjünk túl a célon.

a kevesebb több?
2012. március 12. hétfő, 19:26 | Látogató (útkereső)   Előzmény

Nézz utána.>>> A minimalista építészet, formatervezés, belsőépítészet, lakberendezés egyik híres képviselője mondta ezt. Talán szó szerint? Ma ennek az irányzatnak a mottója, nevezhetjük annak is.
Ennyi.

Sokszor a KEVESEBB, KEVESEBB
2008. április 22. kedd, 17:20 | ratvaidori (útkereső)

Végeztem egy meditációt, mert nagyon érdekelt, hogy valójában mit is jelent, miről is szól ez a mondás, meg persze arra is kíváncsi voltam, hogy mire jutok meditációval?

Az első válasz, amit kaptam, az az volt, hogy ez hülyeség!

Egy kicsit megszeppentem, mert hogy lehet ez a válasz, amikor ezt a kifejezést annyiszor hallani, olyan sokan mondják, használják? De ahogy tovább mélyültem az információtömegben, úgy arra jöttem rá, hogy ez egy félreértés.

Nem a mennyiségből fakadó, hanem a minőségből adódó többletre utalnak e szavak!

Mondok egy példát:

Amikor valaki elhatározza, hogy megtesz, véghezvisz mondjuk 10 dolgot, de látszik, hogy nem igazán halad sehová, inkább csak egy helyben topog, akkor többektől hallhatja, hogy ha kevesebb dolgot vállalt volna be, a 10 helyett kettőt-hármat, akkor többre jutott volna.

De vizsgáljuk meg ezt alaposabban!

Az a 10 dolog CSAK elhatározás volt, amely az énünk felszíni rétegéből fakad. Ezeket az elhatározásokat egy ideig fent tudjuk tartani, de előbb-utóbb elengedjük magunkat és a terveinknek lőttek. Így teljesen mindegy, hogy mennyi elhatározással indultunk, - persze, kevesebb elhatározást könnyebb erőltetni, - de igazából ez nem segít céljaink elérésében!

Tehát ebben az esetben nem állja meg a helyét "A kevesebb, több" kifejezés.

Ha pedig céljaink eléréséhez döntéseket hozunk, melyek a belsőnkből fakadnak, akkor ezeknek a megvalósulását nem befolyásolja azok száma, így itt sem használható a fenti állítás!

Nem a mennyiség a meghatározó, hanem a minőség.

Vegyünk még egy példát:

Olyankor is használják ezt a kifejezést, amikor egy nő sok dekor kozmetikumot visz fel az arcára.
Ha nem a megfelelő színeket, vagy azokat nem a megfelelő módon használja, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi festék van az arcán, a smink úgy rossz, ahogy van. És ha a számára tökéletes színű rúzzsal festi ki az ajkait, de kevés mennyiséget vitt fel, akkor az nem lesz más, csak kevés.

A kevesebb egyszerűen csak kevesebb!

fehercsongor képe
Felszínes elhatározásokhoz , kényszerekhez : hosszan erőltetve
2008. szeptember 13. szombat, 22:27 | fehercsongor   Előzmény

Felszínes elhatározásokhoz , kényszerekhez : hosszan erőltetve az álarc odanő és arccá válik , más irányba tér a sorsunk így , de sokféle módon visszakanyarodhat . Pl . irodalmi hajlamú gyereket péknek erőltetve az önállósulása után versekbe csomagolta a süteményt .
Én nem rossz sminkre gondolok ha jóllakok a felkent mennyiségtől , hanem arra , hogy egy védőréteget akart közte s köztem létrehozni .
Valóban az árnyalatnyi rúzs bizonyos megvilágításban erőteljesebben emelheti ki az ajkakat , mint az a vastagság , ami mindenfajta fényviszonyok között látszik . felacso

fehercsongor képe
Nem érzem a különbséget a két mondás között a lényegben ,
2008. szeptember 13. szombat, 22:00 | fehercsongor

Nem érzem a különbséget a két mondás között a lényegben , inkább csak abban , hogy az egyik általánosítja a másik cselekvésbeli tapasztalatát . Gondolataim : Nekem a mennyiságnek a minőségbe való átcsapása jut eszembe róla . Egy emberrel élvezni az együttlétet az bensőséges és eszményi esetben mindkét részről teljes , mig hármasban már " csoportdinamika " történik . A csoportterápia másképp mozgósít , és kavar fel mint a személyes foglalkozás . Micimackó talán úgy fogalmazná meg , hogy nagyon más minden köcsögbe belenyalni , mint csak egyet ki , de azt "alaposan , fenékig " . A keresésénél a jobb eljárásmód a felszínesség , némi gyors lényeglátással , beleérzéssel párosulva , hiszen az megsavanyodott mézbe minek is ásnám bele magam ? De ha már megvan az igazi , akkor az ő lelke , sorsa ízének minden árnyalatát érezni , élvezni kell , és érdemes . A számomra lényeges életterületeken célszerű az elmélyülés , de ezt az élvezetet a hajlam is támogatja , és ezzel kijelöli , megmutatja hogy hova kell összpontosítani az energiát , hogy mi az a kevés , ami számomra nemcsak a több , de a minden kell , hogy legyen . Mivel mindenütt ugyanazok a minták ismétlődnek ezért a pillanatnyilag nem lényegi életterületek alapvető összefüggései segítséget jelenthetnek abban , hogy a fontosba belemerülve el ne vesszek a részletekben , illetve a lényegesben megélt részletek adják meg az észlelésalapját , a példatárát , a személyesen megélt bizonyítékait az alaptörvényeknek ,amit így könnyebben ismerek fel a többi jelenségben is .
Mégse mindig több , mert egy csepp tengervíz tájékoztat ugyan rengeteg mindenről ,de a hullámok fenséges morajlását csak csak az igen jó képzelőerejűeknek adja meg .
Más : Egy pofon megvilágosító lehet ,de ha százat adok sorozatban ugyanannak , akkor már nem lesz kit nevelni .
Más : Gyógyszerben is igaz : Egy szem hat ,száz szem megmérgez . Kihígítva az egy szemből a lényeget viszont megint erősödik a hatás .
Más : Egy lélekbőlfakadó szó , egy Istenadta mondat ami ül az adott helyzetben , gyorsabban sebez vagy gyógyít , mint a órákigtartónak tűnő párperces lelkifröccs . ( Nincs ideje felvenni a rinocéroszbőrt . )
Más : Gyász , szerelem stb . esetén egy érintés többet elmond , mint a banális ,vagy üresen kongó szavak . felacso

Az egy több, mint a kettő "Régen gyűjtöttem bélyeget. Apu
2009. február 04. szerda, 16:03 | Bogyó (útkereső)

Az egy több, mint a kettő

"Régen gyűjtöttem bélyeget.
Apu hozott egyszer egy kilót-
Azóta nem gyűjtök bélyeget."

Veled még nem történt hasonló?
Szerintem, magyarázhatjuk ezzel. Gondold csak át...

A minőség számít
2009. április 15. szerda, 23:02 | Fürzi   Előzmény

Én a minőségi többletet értem a "kevesebb" alatt, ami ilyen aspektusból nézve tényleg több - mint mondjuk az értéktelen és haszontalan.

Példa: Sógornő mindenből mindig többet akar, mint amennyi éppen az aktuális irigyeltéknél van. Több autót, mert XY-ék sem egyet tartanak. Egyet ugye az asszonynak, egyet ugye az apunak, meg egyet ugye csak mert miért ne!!! Aztán már szaladnak is az autókereskedésbe, hogy valami akciós hitelest gyorsan kerítsenek sógornőnek, CSAKHOGY VÉGRE TÖBB LEGYEN. Aztán ugye jön a "válság" és a részletek az egekbe szöknek: Gyorsan eladni mégiscsak az egyel többet. Közben XY-ék akik megoldották életüket eddig eggyel (JAJ DE CIKI), stressz és rohangálás nélkül továbbra is használják az egyet! Békésen.

Másik: Fodrásznő. A negyedik X előtt pánikba esik. Jajaj, kéne műcici, itt ott igazgatás, meg sok pasi - bizonyítván, hogy Ő még mindig dögös és ellenállhatatlan. Aztán jönnek a kalandok meg pasik meg egyéjszakás hacacárék orrba-szájba.....aztán meg azon kesereg, hogy érzelmileg senki sincs mellette. Bezzeg a műcici nélküli barátnője, aki nem plasztikai sebészbe fekteti a nem milliót, érzelmileg remekül van a 13 éves férje mellett. AKI UGYE CSAK EGYNEK SZÁMÍT.

Én ilyeneket értek a mondás alatt. Persze azért pénzből a kevés az kevés, a több - több lenne, és végre elvihetném a 6 éves gyerekemet a Csendes óceánhoz, mert az a szíve vágya. Meg hát nekem is.

Remélem nem írtam nektek hülye példákat.

Sok szeretettel, Fürzi

Kevesebb, több példa
2010. május 21. péntek, 13:04 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Többször hallottam ezt a mondást, mindig is értettem, hogy mire vonatkozik, de ennyire mélyen nem elemeztem, mint itt a blogon.
Most egy dolgozat szövegébe szeretném beírni, és gondoltam utána nézek, honnan ered, pontosan mit jelent. Ez volt az első link amit a Google kidobott, és gondoltam én is elmondom a saját véleményem ezzel a mondással kapcsolatosan:
Most egy honlapnak tervezem a designet, tartalmat, és főleg a tartalom részre illik ez a mondás: a kevesebb, néha több. Vagyis én hiába írok egy oldalas szöveget, amibe gondosan "becsomagolom" az információ lényegét, mert senki nem olvassa el, mert annyira nem érdekli.
De ha vázlatosan, rövid mondatokban, megfogalmazom a lényeget, akkor sokkal többet ér, mint több oldalas szöveg.
Szerintem így lehetne "lefordítani": inkább minőség, mint mennyiség".

szeges képe
Ez tök jó! Bocs...
2010. május 21. péntek, 13:25 | szeges   Előzmény

"...remekül van a 13 éves férje mellett. AKI UGYE CSAK EGYNEK SZÁMÍT."

jaguar képe
kevesebb<->több
2010. május 21. péntek, 14:40 | jaguar

Egy egymondatos gondolatébresztő többet érhet, mint egy egyoldalnyi kisregény. A Ganga szatszangon is ezt figyeltem meg és eleinte kifejezetten zavart is, mert mindig, ha csak lehetett egy mondatban válaszolt a kérdező akármilyen hosszú kérdésére, mindig valami váratlant, egy más nézőpont felé orientálót.

Aztán a múltkor mikor megtaláltam az A világról és a torzításról című Márai írást, akkor gondolkodtam el rajta, hogy oké hogy online ki tudom fejteni a gondolataimat többé-kevésbé érthetően, de élőben ez végképp esélytelen. Viszont nem is kell nekem ezen görcsölnöm, nem az a dolgom. Nem kell azon paráznom, hogy miért beszélek csak tizedannyit mint más ember és mindenáron témákat felhozni. Maradjak csak nyugodtan a csendes megfigyelő, ha nekem ez a természetes, kommunikáljak máshogy akár, ne feltétlenül a kényszeres mondatalkotás módszerével.

A kevesebb több? Meg kell nézni az ősrégi közmondásainkat, szólásainkat! Mostanában ha csak lehet, próbálok beléjük kapaszkodni, nagyon jó támpont bármiben és hatalmas élettapasztalat-esszenciák.