Nem Buddha inkarnációja a nepáli jógi! | Önmegvalósítás.hu

Nem Buddha inkarnációja a nepáli jógi!

Ezrek zarándokolnak a nepáli dzsungel mélyére, hogy láthassák az újjászületett Buddhának tartott 17 éves szerzetest, Ram Bahadur Bandzsant, akinek hírére még Indiából is érkeznek buddhisták. Kedden már több ezren hallgatták a fehér lepelbe burkolódzó hosszú hajú fiatalembert, akiben sokan Buddha reinkarnációját látják. Ram a békéről és az emberek közti megkülönböztetés megszüntetéséről beszélt híveinek.

A szerzetes 2005 májusától majdnem egy éven keresztül ült és meditált táplálkozás és alvás nélkül a fa gyökerei között. Híre messze földön elterjedt, zarándokok tömegei keresték fel és megvizsgálta egy buddhista doktorokból álló bizottság, amely megállapította, hogy nem Buddha megtestesítője! Ezt Ram is megerősítette: ő csak egy egyszerű aszkéta.

A buddhista hagyomány megosztott a Buddhák tekintetében. A főleg Kelet-Ázsiában elterjedt iskola szerint 28 Buddha létezett, az utolsó Sziddhártha Gautáma (lásd a keretes írást az előző oldalon) és addig nem is érkezik újabb Buddha a Földre, amíg a jelenlegi tanításait el nem felejtik az emberek. A Nepálban elterjedt tanítás szerint azonban bárkiből lehet Buddha. Egyes buddhista iskolák számos olyan embert ismernek, akik valamelyik bódhiszattva újbóli megtestesülései. A bódhiszattva név a megvilágosodás előtt álló lényeket jelenti, maga Gautáma Buddha is bódhiszattvaként kezdte. 

Az ifjú szerzetes - mint a tamang etnikumból sokan - ahhoz a tibeti buddhista iskolához tartozik, amelyre jellemző különleges képességek kifejlesztése. A Szakjapa tibeti iskola egyik mesterénél két évig tanulta a jógatechnikát, amellyel légzés útján hozzák működésbe a test láthatatlan csatornáit és így szabályozzák az úgynevezett prána-energiát.

Az első, 2005-2006-os hosszú meditáció alatt hívei kaptak is ízelítőt tudásából: egy alkalommal láng csapott fel a testét takaró lepelből, amely állítólag úgy égett le róla, hogy a teste nem sérült meg. Szakértők szerint Ram a "belső meleg" technikáját alkalmazta. Ezt csak a Himalája barlangjaiban élő jógik ismerik, így élik túl a nagy hideget, a tudás pedig mesterről tanítványra száll.

A szkeptikusok szerint azonban hazugság a fiúról szóló minden történet, a látványosság egyszerű vásári trükk. A vita megoldhatatlannak tűnik, pedig a buddhista hagyomány pontosan leírja, mik a testi és lelki jegyei azoknak, akik előtt nyitva áll a megvilágosodás útja. Hosszú ujjak, 40 fog, dús testszőr. 

http://index.hu/kultur/klassz/buddha1111/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ram_Bahadur_Bomjon

Beküldte: | 2008. nov. 18. kedd - 05:50

Hozzászólások

0 hozzászólás