Ősbizalom! | Önmegvalósítás.hu

Ősbizalom!

Ősbizalom!

Nem tudom, létezik-e ősbizalom, de rájöttem, hogy belőlem hiányzik valami alap-bizalom. A cég, ahol dolgozom százéves múltra tekint vissza. Családi vállalkozásból nőtte ki magát és ma már a világ minden részén ismert a neve. Ha belegondolok, hihetetlen és nagydolog lehet létrehozni egy ilyen céget. Valamelyik reggel „dolgozni megyek sétám” közben azon gondolkodtam, hogy hogyan tudtak egy akkora céget létrehozni, hogyan lehet ezt megvalósítani. Azt kérdeztem magamtól mi az a képesség, tulajdonság, ami képessé tesz arra, hogy létrehozzak egy ekkora céget. Ahogy elmélkedtem ezen, arra jutottam, hogy számomra ez a képesség a bizalom. Vagyis inkább ez az a képesség, ami belőlem hiányzik, hogy létrehozzak egy ekkora céget. Elképzeltem, ahogy van egy családi vállalkozás és a vállalkozás egyre csak növekszik. Arra gondoltam, hogy egy idő után eljön, azaz idő, amikor bizonyos feladatokat ki kell a tulajdonosnak engedni a kezéből, mert egyedül már képtelen mindent megcsinálni. Ha tovább akar növekedni, szüksége van olyan emberekre, akik segítenek neki és vele együtt haladnak előre. Arra gondoltam, hogy ehhez nagyon nagy bizalomra van szükség, bízni a másik emberben, hogy velem együtt halad. Rájöttem, hogy én egyszerűen nem bíznék az emberekben. Ahogy egyre növekszik a vállalkozás, egyre több emberre van szükség, vagyis egyre több bizalomra van szükség az emberekben. No, azt hiszem, ez az a képesség, ami miatt én nem tudnék egy nagy céget létrehozni. Nem kell világcégre gondolni, csak egy nagyobbacska vállalkozásra. A lényeg számomra azon van, hogy egyrészt, én nem tudnám az irányítást kiengedni a kezemből, másrészt bízni az emberekben, akik nekem dolgoznak!

Miután ezt jól megbeszéltem magammal, rájöttem, hogy a bizalom kérdése már visszatérő dolog az életemben.

Eszembe jutott, hogy amikor volt egy kutyám, én például soha nem tudtam póráz nélkül sétáltatni. Egyszerűen nem mertem. „Szegényke” elszalad, aztán eltéved, elüti valami, megtámadja egy nagy kutya……szóval ezer okot találtam, ami miatt arra gondoltam, akkor van biztonságban, ha pórázon van és én megvédem őt mindentől. Mert én ugye „nagy” vagyok, ő meg „kicsi”, így neki úgy jobb, ha én vigyázok rá! Ha láttam másokat, akik szabadon sétáltatják, akkor csak arra gondoltam, ők milyen „bátrak”. Ez az érzés azt hiszem két különböző dolog is lehet. Egyrészt nem bízom a világban, mert valami történhet vele, illetve én nem akarom elengedni az irányítást, mert az gondolom, csak én tudom megvédeni őt.

A másik dolog, ami eszembe jutott, hogy még iskolás éveinkben volt egy feladat, vagy én nem is tudom micsoda, amikor háttal állunk, valaki áll a hátunk mögött és hátra kell dőlni, ami másik ember pedig elkap. Na, én ezt soha nem mertem megtenni. Teljesen mindegy ki volt mögöttem, egy erős kéz, ami biztosan megtart, én akkor sem mertem. Természetesen biztos pont engem fog elejteni, megcsúszik a keze……sorolhatnám az okokat!

Ezek után arra gondolta, valami alap-bizalom hiányzik belőlem. Lehet, hogy hívhatnám ősbizalomnak is. Miben nem bízom? Az életben? Semmiben? Hogyan bízhatnék újra?

Valószínű ez meghatározza az egész életemet, egyszerűen nem vagyok képes elengedni magam, hagyni, hogy történjenek a dolgok és kiengedni az irányítást a kezemből és egyszerűen csak élvezni mindent, amit az élet hoz számomra.

Nagy feladat most számomra, hogy ezt a bizalmat helyreállítsam magamban, hogy utána ráfeküdhessek az élet hullámaira.


Beküldte: | 2011. márc. 19. szombat - 19:19

Hozzászólások

1 comment posted
fehercsongor képe
Te valami ideális esetről írsz ,
2011. március 20. vasárnap, 11:35 | fehercsongor

a cégek létrehozásánál . A daganat növekedése során azonban az emberies léptékből átváltanak a haszon mindenáronvalóságára , és az emberek kizsigerelésére . A tényleges nagymúltú cégek családi léptékű és emberies szemléletű módja , ma már csak olyan képmutató és drapéria , mint a politikában a demokrácia , kilóg mögűle a túlburjánzott és mindent ellepő álszent kapzsiság . A jelenlegi cégek valóban egy " nagydolog " - ból indultak , és erre rakódott a többi , míg a domb a jelenlegire nem nőtt , és szinte teljesen ellepi a Földet . A trágya szétterítve élet :felhalmozva lefojtja a talajt .Nagyon remélem , hogy a te céged a jövő cégei közé , az együttműködésen alapuló jelenlegi kivételek közé tartozik , mert nem a nagyobb csoportok közös célért való munkálkodásának szentségéből akarlak kiábrándítani , csak a jelenleg többségi emberellenes gyakorlat elítélése íratta velem ezeket a gondolatokat le .
U . i . : Ezeknek a cégeknek az extraprofitja abból származik , hogy költségeik nagyobb részét a társadalomra hárítják , és eközben a közösségekkel együtt azok erkölcsi értékeit is felemésztik . Amelyik jelenleg nem így tesz , azt jelenleg vagy a mögéje szerveződött emberek lelkesedése tartja életben , vagy a többiek felmorzsolják , mert a gazdasági rendszer nem ember- , , hanem haszonközpontú .
A nagy cégek nagyszerűségét Napóleonéhoz tudnám hasonlítani, aki a Nagy Francia Elsötétedés első kiáradásnak jellegzetes figurája . Amikor a gondolatilag megzavart és elbizonytalanitott Francia Királyságban a mocsok tobzódni kezdett , ez adta a lehetőséget az ő felemelkedéséhez , vagyis , hogy vérbe borítsa Európát és a gyarmatokat Szabadság Egyenlőség Testvériség álszent jelszavának terjesztése címén minden erkölcsi tartás alól felmentett tömeggyilkosaival .
" én nem tudnám az irányítást kiengedni a kezemből, másrészt bízni az emberekben,"
1. Kérdés : Magadban megbízol ? 2 . Megjegyzés : Én hasonló probléma eseten arra a belső megnyugvásra jutottam , hogy abszolút megbízom a megbízhatónak tűnő emberekben , minden olyan dologban és ügyben ,amit nem tudok , vagy nem akarok ellenőrizni ,egészen addig , amíg a tények be nem bizonyítják ,hogy nem szolgált rá a bizalomra .
" arra gondoltam, akkor van biztonságban, ha pórázon van és én megvédem őt mindentől. "
Egy rövid ideig a feleségemmel és a gyerekeimmel voltam hasonló beállítottságú . Nálam több eszük volt mint nekem :viselkedésükkel megneveltek és eközben rájöttem , hogy nem tudom megvédeni mindentől őket , a sorsuktól meg pláne nem, és ezzel a beállítottsággal tulajdonképpen a levegőt , a teret veszem el az életükből . Később ez inkább aggodalom szinten nyilvánult meg , de amikor " össze ne törd " szavakkal bíztam rá a kocsimat a barátnőmre , akkor azután megtapasztaltam , hogy ezen a módon sem hasznos programozni .
Valahol olvastam , hogy vannak módszerek az ősbizalom helyreállítására , valami gyermeki állapotba való visszavezetés és ajnározás rémlik fel .