Mi a lényeg? Kérni tudni kell! | Önmegvalósítás.hu

Mi a lényeg? Kérni tudni kell!

2011. február 16.

Jaj, de nagyon régen írtam már! Az érzések és tapasztalások pedig csak gyűlnek! Már lassan másfél hónapja vagyok Franciaországban és próbálok minden napot csodaként megélni, illetve figyelni arra, hogy mi zajlik bennem, mit érzek. Annak ellenére, hogy egyelőre keveset meditálok, illetve jógázom (bár jóllehet eldöntöttem, hogy sokat fogok) úgy érzem éber állapotban is sok olyan tapasztalásom van, amivel úgy érzem, fejlődök. Ezeket valahogy korábban nem vettem észre.

Igazán szerencsés vagyok, mert 1 hónap után lehetőségem volt Budapestre menni munkaügyben. Így lehetőségem volt találkozni a családdal, barátokkal. Február 9-én, szerdán, már otthon voltam Budapesten. Sikerült is összehoznom aznapra 3 félreértést. Szerencsére csak apróságok voltak és mindegyik megoldódott. A furcsa inkább az volt, hogy mindegyik egy nap történt, és feltűnt, hogy mindegyik félreértés abból ered, hogy nem fejeztem ki magamat egész pontosan.

Az egyik félreértés a kozmetikusommal volt. Általában két dolog miatt mentem hozzá, az egyik egy arckezelés, ezt mondjuk havonta-kéthavonta egyszer, a másik kéthetente szemöldök-szempilla festés. Egyelőre még nem próbálkoztam a francia kozmetikussokkal, így gondoltam bejelentkezem az otthonihoz. Írtam is neki sms-t, hogy szerdán otthon vagyok és mennék hozzá. Ennyi, válaszolt, hogy jó. Természetesen mikor megérkeztem hozzá kiderült, hogy ő azt hitte arckezelésre megyek (ez mondjuk 2 óra), én meg csak szempilla-szemöldök festésre mentem (ez meg max 30 perc). Igaz, ami igaz nem írtam meg neki egész pontosan, hogy mit is szeretnék. Ő meg nem kérdezte, mert azt gondolta, hogy….szóval sikerült elbeszélnünk egymás mellett.

A másik félreértés a párommal volt. Megkértem, hogy vigye el a kabátomat javítani. Bőrkabát és a gombjai meglazultak és én nem tudtam megvarrni. Büszkén mondta, hogy megcsináltatta nekem, hozhatom ki magammal Franciaországba. Hurrá. Mikor hazaérkeztem büszkén mutatta, hogy megcsináltatta a kabátomat. Én meg csak néztem, hogy ja, én nem erre a kabátomra gondoltam. Én csak annyit mondta, hogy a barna bőrkabátomat. A szekrényben volt egy világosbarna hosszú téli bőrkabát és egy rövid sötétbarna bőrkabát. Természetesen én a kicsi sötétre gondoltam, ő meg természetesen a hosszú világosbarnára és meg is csináltatta. Én csak annyit kértem, hogy csináltassa meg a barna bőrkabátom. Csak elfelejtettem pontosan fogalmazni, hát ő meg nem kérdezte meg, hogy melyiket. Szerencsére a másikat is sikerült megcsináltatni, míg otthon voltam.

A harmadik az egyik barátnőmmel volt. Tudtam, hogy nagyon sűrű lesz a programom, ha hazamegyek. Ennek ellenére igyekeztem mindenkivel találkozni, aki igazán fontos számomra. A barátnőmnek is előre szóltam, hogy 9-én már otthon vagyok. Én teljesen úgy emlékeztem, hogy megírtam neki, hogy tudunk találkozni 9-én. Gondoltam, hogy ez rendben is van. Otthon voltam és beszéltünk, hogy akkor találkozzunk. Kiderült, hogy 9-én nem ér rá. Én úgy emlékeztem, hogy pontosítottam a napot, hogy mikor. Ő pedig úgy emlékezett, hogy nem és várta, hogy majd szólok neki. Sajna a programját már nem tudta átszervezni 9-én, szerencsére ha nem is 9-én, de 10-én tudtunk találkozni.
Éreztem, hogy ezek a kis félreértések tanítanak. Éreztem, hogy mindegyikben én is hibás vagyok, hiszen nem voltam elég egyértelmű és pontos. Szerencsére minden jó, ha a vége jó! Tanulnom kell még, hogy hogyan fogalmazzak még pontosabban.

Aztán a mai napon még jobban megerősödött bennem az érzés, hogy mennyire fontos, hogy jól fogalmazzuk meg mit is szeretnénk elmondani, kifejezni vagy esetleg kérni. Ma rájöttem, hogy mennyire másképp gondolkodom, amikor franciául beszélek. Jelenleg most a legtöbb megbeszélésen én vagyok az egyedüli külföldi, vagyis mindenkinek anyanyelve a francia. Azt is mondhatnám, hogy a megbeszélések nagy részét értem, vagyis a lényeget értem. Vannak olyan szavak, kifejezések, amelyek újak számomra, mert most hallom először. A mai megbeszélésen úgy éreztem, hogy igazából az a fontos, hogy a lényeget megértsem! A lényeget pedig nagyon egyszerűen is el lehet mondani. Természetes az, hogy valaki az anyanyelvén egy adott szót még másik 5 szóval tud kifejezni és használja is. Egyelőre én lehet, hogy csak egy szót ismerek az 5-ből, így előfordul, hogy ha mondanak valamit, akkor utána én a saját szavaimmal visszamondom vagy rákérdezek még egy-két dologra, hogy biztos jól értettem-e. Ilyenkor kiderülhet, hogy igen jól értettem, vagy ja igen, azt elfelejtettem mondani, hogy. Vagyis számomra, akinek nem anyanyelve a francia, fontos, hogy a franciák egyszerűen, érthetően beszéljenek illetve minden apró, de fontos dolgot elmondjanak. Ha franciául beszélek én is teljes mértékben arra törekszem, hogy pontosan fejezzem ki magam, egyszerűen, érthetően. Tapasztalataim szerint még akkor is félre megy a kommunikáció közöttünk, ha egy nyelvet beszélünk, még jobban félreérthetjük egymást, ha egy idegen nyelven kommunikálunk. Egy a lényeg franciául az egyszerűségre és pontosságra törekszem. Természetesen az is előfordulhat, hogy valamit nem mondunk el, mert az annyira evidens, hogy feleslegesnek tartjuk megemlíteni. A másik fél pedig nem kérdez vissza, mert ő meg úgy gondolta, hogy. Nagyon könnyen elmegyünk egymás mellett és már kész is van a félreértés. Aztán, ahogy ezt így megfogalmaztam magamban, rájöttem, hogy ez a lényeg azoknál a kéréseknél is, amit az Univerzumnak küldök. Nagyon pontosan, egyszerűen, érthetően kell kifejezni magamat, hogy mit is szeretnék. Ha nem vagyok minden részletében pontos a kérésnél, akkor nagyon könnyen nem azt kapom, amit kértem. Vagyis a kéréseimet is minden részletre kiterjedő gondossággal kell megfogalmazni. Kérünk ugyebár valamit, aztán mikor megkapjuk, akkor kiderül, hogy ja igen, én ezt nem így gondoltam, ha nem amúgy, ja igen kérem szépen, csak azt elfelejtettem mondani. A múlthéten történt kis apró félreértések csak megmutatták nekem, hogy lehet, hogy valami számomra egyértelmű, az nem biztos, hogy egyértelmű a másiknak, illetve mennyire nem vagyok pontos, amikor kérek valamit. Megtanulok jól kérni az UNIVERZUMTÓL!!!!!


Beküldte: | 2011. febr. 16. szerda - 23:06

Hozzászólások

0 hozzászólás

Feliratkozás Hírlevélre