Közömbös | Önmegvalósítás.hu

Közömbös

Hozzászólások

14 hozzászólás
u.erika képe
Közömbös az ami a helyén van bennem.
2010. június 18. péntek, 13:48 | u.erika

Közömbös az ami a helyén van bennem.

Oké...
2010. június 18. péntek, 13:55 | bodza (útkereső)

Közömbös az, ami helyén van bennem.

Ez egy gyakorlat. Húzgáljuk le azt, ami érzelmileg közömbös számunkra. Egy hét után?

Claryssza képe
Öröm és bánat. Melyiket könnyebb átélni? – A bánatot.
2010. június 18. péntek, 18:52 | Claryssza   Előzmény

Öröm és bánat. Melyiket könnyebb átélni?

– A bánatot. "Elég fiatalon kapcsolatba kerültem a pszichoanalízissel. Egyik alkalommal azt kérdezte tőlem az analitikusom, Liebermann Lucy, mennyit szoktam örülni egy héten. Első blikkre elég hülyén hangzott, de aztán rájöttem arra, hogy ez nagyon komoly kérdés. Mennyi örömöm van nekem? És mennyi negatív érzésem? Be kellett látnom, hogy a negatívumokra sokkal érzékenyebbek vagyunk. Egy buddhista gyakorlat arra tanít, hogy a nap végén, lefekvés előtt emlékeztető szavakban írd fel, mi az, amin felizgattad magad, mi esett rosszul, mi háborított fel. A hét végén nézd végig, s ami érzelmileg közömbös, húzd ki. Aztán egy hónap elteltével tedd meg ugyanezt. Látni fogod, mennyit izgatod magad fölöslegesen olyan dolgok miatt, amelyek nem érnek meg semmiféle izgalmat. Mégis: egy adott pillanatban ezek kerekedtek felül. Ismerek olyanokat, akik számára a rossznak van valóságértéke, ha jó történik velük, azt álomszerűnek tartják. Ezeket az embereket elneveztem örömgyilkosoknak."
(Popper Péter)

Így jobban rávilágít a részlet hogy Popper milyen összefüggésben is használta ezt.

Én OSHO-nál találtam egy más megközelítést:
..
Bármilyen agresszió, amelyet az ellenségünk nyújtott nekünk - a mi agressziónkká válhat, és lehetővé teszi az ellenségünk számára, hogy mentes legyen az agresszió bármilyen formájától. Bármilyen düh, amelyet a barátaink hoztak létre, lehetővé teszi számunkra, hogy befogadjuk a zavart, lehetővé teszi a barátaink számára, hogy megszabaduljanak a dühtől. Azoknak a közönye, akik közönyösek, akik tudatlanok, becsapottak,vagy nem gondoskodóak, lehetővé teszik számunkra, hogy magunkra vegyük a zavart, és lehetővé teszi számukra, hogy mentesek legyenek a tudatlanságtól.
...
Amikor megragadod a három mérget, mint ami a tied, amikor teljesen és tökéletesen hatalmadba keríted, amikor teljesen átveszed az irányítást fölöttük, elég érdekesen azt fogod találni, hogy a logika megfordul.Ha az agressziódnak nincs tárgya, nem tudod fenntartani az agressziót tisztán magában. Ha a dühödnek nincs tárgya,nem tudod a dühöt egymagában megtartani. Ugyanígy, nem tudod tartani a tudatlanságod sem.
Azáltal, hogy megtartod a mérget, eltávolodhatsz a mérged tárgyától, vagy a céljától ... ha a haragod nem irányul semmi felé, az agresszió szándéka szétesik.
Chogyam Trungpa

Három akadály, három méreg és az erény három alapja

Három dolog van, ami vagy méreggé válik, vagy alapja lehet a végtelen erénynek.
Atisha beszél a belső alkímiáról. A méreg nektárrá válhat, a közönséges fém arannyá változtatható.
Mi ez a három dolog? Az első az ellenszenv, a második a ragaszkodás, a harmadik a közöny. Minden iránt ellenszenvet érzel, amit nem szeretsz, ragaszkodást érzel minden iránt, amit szeretsz, és közönyt minden iránt, amit se nem szeretsz, se nem utálsz. Ez az a három akadály - a tudat e között a három akadály között létezik. A tudatnak nevezett szerkezetnek ez a három lába: ellenszenv, ragaszkodás és közöny. He te ezek között élsz, akkor a méregben élsz. Így tesszük pokollá az életet. ...

Csak figyeld meg a tudatodat, a tudatod így működik. Állandóan ezt mondogatja:"Ezt szeretem, azt nem szeretem, a többi nem érdekel!" Ez a három út, amelyen a tudat mozog. Ez a kitaposott út, ez a megszokás.
Atisha azt mondja: Ez az a három méreg, ami az erény három alapjává is válhat. Hogyan lehetséges? ... Úgy, hogy az együttérzés minőségét életre hívod. Megtanulod befogadni a szenvedést. Ha a világ összes szenvedése beléd áramlik a lélegzeteddel, hogyan lehetnél elutasító? Hogyan lehetnél ellenérzéssel, vagy közömbös bármi iránt is? Hogyan tudnál rgaszkodni bármihez is? Ha feltétel nélkül befogadod a világ összes szenvedését, feliszod azt, beviszed a szívedbe, és helyette fenntartások nélkül örömet töltesz a létezésbe ... nem csak egy bizonyos valakibe, erre emlékezz! ... mindenfelé feltétlen boldogságot árasztasz, hogyan ragaszkodhatnál hát?

Ragaszkodás, ellenszenv, közöny: mind eltűnik ezzel a kis technikával, és ezek eltűnésével a méreg nektárrá alakul, a rabszolgaságból szabadság lesz, és a pokol többé nem pokol, hanem mennyország. Abban a pillanatban megtudod: éppen ez a test a buddha, pont ez a föld a lótusz paradicsom.
(OSHO)

A buddhista tanítás alapján a kiút:
"Csak akkor lehetünk boldogok, ha igazán szeretünk. A valódi szeretet begyógyítja sebeinket, eloszlatja gondjaikat és mélyen gyökerező értelemmel telíti életünket. Vannak emberek, akik értik ezt, akik ismerik az igazi szeretet természetét, felébresztésének és táplálásának módját. Buddha világos, megalapozott és hasznos tanácsokat ad a szeretetről.
...
A szeretet mérhetetlen tudatállapotának elérése kioltja a haragot az élők szívéből. Az együttérzés mérhetetlen tudatállapota minden bánatot és szorongást elűz a szívekből. Az öröm mérhetetlen tudatállapota minden bánatot és boldogtalanságot kiirt a szívekből. A közömbösség mérhetetlen tudatállapota kigyomlálja a haragot, ellenszenvet és ragaszkodást. 1

Ha rájövünk, hogyan gyakoroljuk a szeretetet, együttérzést, örömet és közömbösséget, ezzel azt is megtanuljuk, miként gyógyítsuk meg az olyan betegségeket, mint a harag, bánat, bizonytalanság, szomorúság, gyűlölet és az egészségtelen kötődések. Az Anguttara nikájában Buddha így tanít: Ha haragra gyúl, a bhikkhu (szerzetes) gyakorolja a szeretet, együttérzés vagy közömbösség meditációját azért, aki haragra lobbantotta.
..
Bárki, aki eléri a négy mérhetetlen tudatállapotot, s ezeket a megvilágosodás hét összetevőjével, a négy nemes igazsággal és a nyolcrétű nemes ösvénnyel együtt gyakorolja, átélheti a mély megvilágosodást.
A szeretet, együttérzés, öröm és közömbösség magának a megvilágosodásnak a természetéből következik. Az igaz szeretet négy velejáróját képviselik önmagunkban és minden létezőben."

Köszönöm szépen, Claryssza. Este van, lassacskán írogatom is.
2010. június 18. péntek, 20:45 | bodza (útkereső)   Előzmény

Köszönöm szépen, Claryssza. Este van, lassacskán írogatom is. Várom, hogy leteljen az egy hét.

Csak ennyit találtam az interjúból, amit bemásoltam, de így sokkal érthetőbbé vált. Különösen megfogott az öröm kérdése. Tényleg jó kérdés! Alapjában véve vidám és optimista alaptermészetem van, mostanában viszont alig-alig tudok egy-egy hatalmasat nevetni. Pedig nagyon jó ám!:)

fehercsongor képe
Mostanában olvasgatom a Pleiádok üzenetét , ami egy 20 -30 éve
2010. augusztus 09. hétfő, 1:01 | fehercsongor   Előzmény

Mostanában olvasgatom a Pleiádok üzenetét , ami egy 20 -30 éve olvasott tudományos fantasztikus elbeszélés alapötletét bővíti ki . A témához annyiban kapcsolódik , hogy örömmel olvasom , hogy a buddhisták szerint is inkább az örömevőkkel szüreteltessük le az érzelmeinket , mint a Földet és az Emberiséget az erőszak és szenvedés
termelésére a bukáskor átállító bánatevőkkel .
Másrészt valószínűleg ezért könnyebb átélni a bánatot , mert a monokultúra ennek a termelésére lett beállítva . Pedig jobb lenne nevetve tanulni , elmúlni . Üdvözlettel :felacsó

Közömbös egy hét után?
2014. december 01. hétfő, 22:33 | Látogató (útkereső)   Előzmény

Azt nem értem, ahogy Útkeresö is említi, hogy hogyan lehet közömbösnek nyilvánítani valamit ami egyszer felizgatott ilyen rövid idö után. Esetleg a "háromig számolhattam volna" konklúzióig lehet így eljutni, de közömbösnek titulálni egy érzést ilyen rövid idö alatt nekem legalábbis nehéz..

Nézz végig a lakásod tárgyain. De ne időzz rajtuk sokat, csak
2010. június 18. péntek, 13:56 | szildiko1

Nézz végig a lakásod tárgyain. De ne időzz rajtuk sokat, csak futtasd végig a szemed. Amin megakad, az érzelmileg megfog, amin "át tudsz szaladni", az közömbös.

Egyedül a TV-n nem akadt meg a szemem. Minden máshoz tartozik eg
2010. június 18. péntek, 15:09 | bodza (útkereső)   Előzmény

Egyedül a TV-n nem akadt meg a szemem. Minden máshoz tartozik egy történet...Jajjj.

szeges képe
Minden...
2010. június 18. péntek, 14:05 | szeges

Minden a Világon közömbös, ami nem érint meg, nem indít el Benned gondolatokat vagy érzéseket, érzelmeket...

Tudod...
2010. június 18. péntek, 14:56 | bodza (útkereső)   Előzmény

Tudod, nagyapám azt mondta egyszer, hogy ne gondolkodjak annyit, mert az határozottan árt nekem...:)))

Nem tudom ezt az idióta agyamat kikapcsolni egyetlen percre sem.

Alig várom az alvásidőt, hogy ne kelljen gondolkodnom!:)

Bennem nagyon kevés dolog nem indít el semmit. Jobbára csak azok, amikről nem hallok...

szeges képe
Bölcs ember...
2010. június 18. péntek, 15:11 | szeges   Előzmény

Bölcs ember volt a Nagyapád, Kedves Bodza...:))

spiritosaurus képe
Nagyon egyszerűen is végig lehet futtatni. Vedd ezt a három szót
2010. június 18. péntek, 14:31 | spiritosaurus

Nagyon egyszerűen is végig lehet futtatni. Vedd ezt a három szót alapul: boldogság, közömbösség, szomorúság.

A boldogság szóra eszedbe jut egy akármilyen élmény, amikor boldog voltál, felidéződik a boldogság élménye, a szomorúság szó hallatán valószínűleg egy szomorú élmény jut eszedbe. De a közömbösség szó hallatán nem tud mi eszedbe jutni, mert magát a közömbösséget sugallja, maximum olyan élmény jut eszedbe, amikor közömbös voltál, bár ha olyan eszedbe jut, akkor már nem közömbös a közömbös sem, mert kivált benned valamit, annak meg oka van. :D Úgyhogy ki lehet ebből indulni, hogy a közömbösséget azért nem érted, mert még nem volt olyan élményed, amikor közömbösség volt benned, vagy volt, de azt nem fogadtad el, úgy érezted, rossz, hogy nem foglalsz állást, félelem, hogy érzéketlennek, tudatlannak tartanak majd emiatt. Mindig állást foglalsz. Pedig lehet, hogy néha nem kell állást foglalni, sokkal eredményesebb, ha el tudod fogadni mások álláspontját. Ezzel már a hasonló szituációkban kialakul benned a közömbösség, nem fog benned olyan érzéseket kelteni, hogy állást kell foglalnod ahhoz, hogy megfelelj magadnak. De ezt szerintem Te jobban tudhatod, mint én, hogy mi az oka. Én csak találgathatok, de számomra ez a buddhista tanítás ezt tanítja. :) És a vége tényleg az, hogy csomószor feleslegesen görcsölünk.

Igen, spiri, ez jó!
2010. június 18. péntek, 15:06 | bodza (útkereső)   Előzmény

Tényleg nem jut eszembe semmi a közömbösről. Akkor sínen vagyok. Az előbb átgondoltam a tegnapi napomat, persze, hogy volt olyan, ami jól felturbózta az agyam, de mára már semmiség...:) Közömbös. Annyiból, hogy már nem érint meg...Így jó?

Néha olyan értetlen bírok lenni...:)))

Végigcsinálom ezt a gyakorlatot, jónak találom. Képes vagyok mindent rögtön felnagyítani és a legsötétebben látni - aztán jön a nagy megkönyebbülés. Ilyenkor szokott a családom nagyanyámhoz hasonlítani.:)

hermess képe
H: És mi van a semlegessel?
2010. augusztus 08. vasárnap, 20:11 | hermess   Előzmény

Soha eszembe nem jutott volna, hogy az igazi, feltétel nélküli Szeretet az SEMLEGES, míg meg nem nézem ezt a Spektrum tévéből felvett videót az egyiptomi misztérium iskoláról: http://www.pszichedelikus.hu/video-horusz-szeme.html

Itt hangzik el a tanítások esszenciájaként - ahhoz, hogy a középpontodban legyél, a semleges Szeretet állapotában kell lenned. Ez az Univerzum alapenergiája, maga az Élet, a Vonzás, a Teremtés.

Tehetünk egyenlőségjelet a közömbös és a semleges között?

Mert ha igen, akkor valóban igaz: ha negatív irányba esünk ki semleges Szeretet állapotából - kész az elégedetlenség és neheztelés. Ha felfelé bukunk ki - vágyott öröm és ragaszkodás lesz belőle.

Vagy fordítva, ha elégedetlen az ember, nincs a középpontjában - nem képes kimondani, hogy Szeretlek. Ha sikerélménye van, örül valaminek - akkor igen, de csak addig, amíg az öröm tárgyát meg nem unta, vagy az el nem fogyott, el nem hagyta őt.

A semleges középpontjából tud az ember feltétlenül szeretni és ok nélkül örülni. De az már nem is a személyiség, hanem egy meghaladott állapot.