Hogyan gondolkodjunk pozitívan? | Önmegvalósítás.hu

Hogyan gondolkodjunk pozitívan?

mosoly3.jpg

Általában azt feltételezik, hogy a pozitív gondolkodás egészséget, jólétet és sikert eredményez, de ez nyilvánvalóan nem mindenkire igaz. Vannak, akik állítják, hogy a pozitív gondolkodás nem segített nekik. Mások viszont esküsznek rá, ezt tekintik a "sikeres élet" alapjának. Szerintem fontos beszélni arról, valójában mit is jelent a pozitív gondolkodás.
A köznapi nyelvben a "pozitív gondolkodás" kifejezést az életigenlő, bizalomteljes magatartásra használják. Egyesek ebben a vonatkozásban a világtól való menekülésről, illúziókról, elfojtásról vagy közömbösségről beszélnek.
Ám ha a szó eredeti értelmét vesszük, kitalálhatjuk, mit jelent valójában a pozitív gondolkodás.
A "pozitív" szó a latin positivus kifejezésből ered, melynek a jelentése "megtett, adott", vagyis azt jelöli, "ami van"- a létezőt írja le.
Így a pozitív gondolkodás tulajdonképpen nem más, mint a lét, az "itt levésem" igenlése, mégpedig az összes körülményekkel és korlátokkal együtt, amelyeket magával hoz az élet. Viszonyuljunk tehát barátságosan ahhoz, "ami van". Ne legyünk önmagunk és a saját életkörülményeink ellenségei. Legyünk tökéletesen egyek azzal, "ami van". Ez a szerelemre és az életre egyaránt érvényes.
Ha nem állunk készen arra, hogy eggyé váljunk azzal, "ami van", nincs alapja a pozitív gondolkodásunknak, hiszen az mindig azt jelenti, hogy elfogadjuk önmagunkat.
Aki a pozitív gondolkodást összetéveszti a világtól való elrugaszkodással, rossz úton jár.
A pozitív gondolkodás ereje nem csak az út elején, hanem létünk minden pillanatában újra és újra megmutatkozik. Hiszen állandóan választhatunk aközött, hogy valamely adott dolgot elítélünk-e /ez lenne az úgynevezett negatív gondolkodás/ vagy a legjobbat hozzuk ki abból a helyzetből, amelybe belekerültünk. A negatív gondolkodás azt jelenti, hogy tagadjuk, "ami van".
A pozitív gondolkodás feladata tehát nem az, hogy mindent szép színben tüntessen fel, még akkor sem, ha legelőször is rózsaszín szemüveggel ajándékoz meg bennünket. Az elragadtatásból a valóság talaján álló "elfogadássá" kell átalakulnia, elfogadásává annak, "ami van-mindenek ellenére".
Így hát pozitívan gondolkodni nem annyit tesz, hogy amit "pocséknak" találunk, azt "csodálatosnak" magyarázzuk. Sokkal inkább azt, hogy elfogadjuk a "pocsékságát"- s egyúttal elfogadjuk a létezését.
Szerintem ez a helyes gondolkozást is jelenti, azaz a teremtő szándékkal és a szellemi törvényekkel összhangban való gondolkodást és hogy egyre inkább felelősséget vállalunk a saját gondolatainkért és cselekedeteinkért.

Beküldte: | 2009. nov. 04. szerda - 19:54

Hozzászólások

4 hozzászólás
csendes kis magányodban, írogatod a jobbnál jobb bejegyzéseket.
2009. november 04. szerda, 22:17 | Szabó_Péter

csendes kis magányodban, írogatod a jobbnál jobb bejegyzéseket. :) Vannak köztül elgondolkodtató mondatok/gondolatok... mármint úgy amiket beírsz. :)

AloeViki képe
Örülök, ha tetszik, legalább tudom, megérte leírni. :D Szép
2009. november 04. szerda, 23:51 | AloeViki   Előzmény

Örülök, ha tetszik, legalább tudom, megérte leírni. :D

Szép estét!

Viki

Hitem hegyeket mozgat meg és csodákat teremt

http://aloeviki.blogspot.com/

http://tundernaploktitka.blogspot.com/

Engem, személy szerint, azért fog meg az írásod, mert van benne
2009. november 04. szerda, 23:56 | Szabó_Péter   Előzmény

Engem, személy szerint, azért fog meg az írásod, mert van benne gyakorlatias rész is... a válasz, a hogyanra... :)

"Your most innocent angel... or your haunting demon..." ----> :D

AloeViki képe
Ennek örülök kedves Péter. :) Ez mindig jó érzéssel tölti meg
2009. november 05. csütörtök, 0:29 | AloeViki   Előzmény

Ennek örülök kedves Péter. :) Ez mindig jó érzéssel tölti meg az embert :D

Hitem hegyeket mozgat meg és csodákat teremt

http://aloeviki.blogspot.com/

http://tundernaploktitka.blogspot.com/

Feliratkozás Hírlevélre