Kommuna | Önmegvalósítás.hu

Kommuna

Remélem ez a téma még belefér az oldal kategóriájába.

Azért bátorkodom erről nyitni egy blogot, mert én személy szerint azóta foglalkozom a témával, amióta belecsöppentem a spirituális világba.

Szerintetek kivitelezhető lenne egy tudatos, életcentrikus kommuna összehozása?

Írtam már valahova, hogy gyakran érzem azt, hogy a szellemi továbblépésemet leginkább a jelenlegi társadalmunk nemelfogadása gátolja. Mert még megérteni csakcsak megértem, hogy mit miért tesznek a nagyhatalmak (mert nekik a pénz és a hatalom a boldogság, és mindenféle gusztustalan dolgot megtesznek a saját boldogságukért), de elfogadni valahogy sehogy sem tudom azt a tényt, hogy pusztán a pénzért és a hatalomért képesek egy ekkora élő organizmust tönkretenni, mint ez a bolygó.
Így talán érthető, hogy olykor elkezdek fantáziálni, vajon milyen társadalmi berendezkedéssel lehetne jobbá tenni a dolgot?

Akárhogy töröm a buksim, az egyetlen életképes megoldásnak mindig a kommunákban élést tartom végül.

Szépen végiggondolnánk, mik is a valóban fontos dolgok, és mik azok a fölösleges hülyeségek (sajnos ebből van a több szerintem), amit a jelenlegi társadalom csak a saját maga érdekében tolt be az emberek közé, de valójában teljesen jelentéktelen, hanyagolható dolgok. Mindenkinek meg lenne a maga szerepe, amit a közösségért tesz. Aki házépítéshez ért, az házat épít.. Aki jó szakács, az főz.. Aki szabó, az varrja a ruhákat.. Aki jó tanár, tanít.. stb stb .. Ha nem millió fős kommunákban gondolkodunk, akkor ehhez nincs szükség hatalmas gyárakra, kis manufaktúrák lennének, ahol tényleg minőségi termékek készülhetnének, és csak annyi, amennyire ténylegesen szükség van. Reggel és este közös meditáció. Megújuló energiaforrásokból nyernénk az energiát. A rendre is egyszerűbb lenne így figyelni. És szerintem ezek csak töredékek a rengeteg előny közül, amivel mindez járna.

Mit gondoltok, ez nagyon sci-fi?:D

Beküldte: | 2010. máj.. 15. szombat - 00:31

Hozzászólások

36 hozzászólás
spiritosaurus képe
Semmi sem áll távol tőlem, valójában minden én vagyok a
2011. június 22. szerda, 14:46 | spiritosaurus   Előzmény

Semmi sem áll távol tőlem, valójában minden én vagyok a világomban.

Mi van Spiri? Megfertőztelek,vagy a böjt?:)
2011. június 22. szerda, 15:24 | Éva.   Előzmény

Mi van Spiri? Megfertőztelek,vagy a böjt?:)

Kommuna project? Hol tartasz?
2014. augusztus 16. szombat, 14:24 | Mandarava (útkereső)

Szia, az lenne a kérdésem, hogy hol tart most a kommuna szervezés? Sikerült valamit összehozni?
Régóta vallom, hogy ez a megoldás: Kiszakadni ebből a darázsfészekből! De sajnos még nekem sem sikerült. Légyszi írj majd, mi a helyzet.

Köszi, Mandarava

legyenszebbavilag képe
Szerveződő kommuna
2014. október 11. szombat, 9:05 | legyenszebbavilag

Sziasztok! Én és a Párom csinálom ezt az oldalt magyar és angol nyelven. Lehet érdekel majd egy-két emberkét közületek: http://anutaprojekt.blog.hu/

:)

a morfogenetikus mezőnkben már legalább benne van...
2016. október 31. hétfő, 16:53 | Vajonki (útkereső)

Sziasztok!

Most találtam rá erre a blogra, mert egy ideje én is pont a kommunán gondolkozgatok...
Érdekes ez egyébként, hogy külön-külön többünkben felmerült már ez a gondolat (ez a megoldás), de úgy látszik, még nem érett meg rá az idő. Tavasszal sokat nézegettem az ilyen oldalakat, lehetőségeket a neten, valakikkel leveleztem is, de most még úgy tűnik, hogy nem tud kicsírázni a dolog.
Viszont a morfogenetikus mezőnkben már legalább benne van... :-)

Öko-falu
2017. június 02. péntek, 22:52 | Sándor Iványi (útkereső)

Igen, igazad van: a kapitalista mókuskerékből ki kell és ki lehet szakadni, hogy élhető, emberi életet tudjunk megélni közös munkával, de ehhez földet kell vásárolni-lehetőleg távol a várostól és vegyszermenteset. Sok nyugati sikeres öko-falu működik, plda ZEGG Berlin mellett 25 hektáron. Csak Németországban több mint 300 kommuna létezik, az USA-ban pedig több ezer!! Én is ilyenbe vágyom. Tiszta levegő, bio-élelem, csend, és közös tanítások és közös munka is. A kommunákban nem csak magántulajdon van, hanem közösségi is és senki sem érzi magát egyedül-igaz nem tűrnek meg részegest drogost sem maguk közt. A modern városi iparosodott lét nem tudja biztosítani az ember egészségét és a családok anyagi biztonságát sem- nem is ez a tőkések célja, hanem lecsökkenteni a lakosságot.
Én készítettem egy csoportot nézd meg a face-en: ökofarmhungary címmel....már csak egy tanyát kellene venni.
Ezen az oldalon kereshetsz a kommunák között:
http://www.ic.org/directory/ecovillages/