Egészséges vagyok, energikus vagyok | Önmegvalósítás.hu

Egészséges vagyok, energikus vagyok

Egyik blogbejegyzésben Gábor azt írja, hogy egészséges, ugyanakkor arról ír, hogy nincsen elég energiája, életkedve. Ezek ellégé ellentmondásos információk. Természetesen itt több minden állhat a háttérben, de mivel mostanában én is eléggé fáradékony vagyok, gondoltam megosztom azokat az információkat Veletek is, amitől több energiánk, életkedvünk lehet. (bemellékelem a fészen futó folytatásos egészséges étkezésre buzdító írásomat, aminek ugyan még csak az elején tartunk, de majd folytatom a következő hétvégéken, ha érdekel Benneteket :)

A szervezetünk lugosítása miért fontos? 1. rész:

A szennyező anyagok kisebb része a levegővel, a nem megfelelő vízzel és a legnagyobb része az elfogyasztott élelmiszerekkel és a magunkra kent vegyianyagokkal jut szervezetünkbe! Az élelmiszerek megfelelő összeválogatásával helyreállítathatjuk és meg is tarthatjuk a sav-bázis egyensúlyunkat. Ez a folyamat a lúgosítás. A lúgosítás hatására a sav-bázis arány egyensúlyba kerül, így a kórokozók nem tudnak megtelepedni.
Egy konkrét példa: ha sok húst fogyasztunk szervezetünk megpróbálja kiüríteni a fölösleges fehérjét, ennek savas anyagcseretermékei lerakódhatnak az izületekben. A szervezet egy ideig ellenáll, de romboló hatást idéz elő A test fölösleges zsírrétege a szervezet válasza a savakra, ugyanis a test a zsírtermeléssel próbálja kivédeni a méreganyagokat. A szervezet megpróbál védekezni a savasodás ellen. Például a csontokból ásványi agyagokat von ki, de a kálcium, kálium, magnézium fogaink romlásához, rosszabb esetben csontritkuláshoz vezethet. Ha a szervezetünket arra kényszerítjük, hogy sokáig egyedül vegye fel a harcot a túlsavasodással szemben, akkor számolnunk kell az esetleges következményekkel. A megbomlott egyensúly káoszhoz vezethet, amely utat nyit a betegségeknek.

Számos tünet figyelmeztet arra, hogy szervezetünk átbillent a savasság irányába. Hajlamosak vagyunk ezeket a jeleket figyelmen kívűl hagyni, és az idő múlásával "megszokni" őket. Pedig a migrén, a fáradékonyság, a koncetrálóképesség csökkenése komoly előjele lehet a test túlzott elsavasodásának, ami előbb utóbb még nagyobb kárt okoz a szervezetünkben. Ilyen a vese- és epekőproblémák, a gyomorégés vagy a szív- és keringési megbetegedések.
Nem is hinnénk, hogy az elsavasodásnak olyan mozgásszervi betegségek kialakulásban is szerepe van, mint a derékfájás vagy az ízületi gyulladás (ilyenkor az elsavasodott izületi folyadékból alakul ki a gyulladás).

A lugosítás eredményei:
- testsúlycsökkenés és annak megtartása
- energia és teljesítőképesség növekedése
- kisimúlt bőr, narancsbőr csökkenése
- nőknél rendszeres menstruálás
- nyugott, pihentetőbb alvás
- emésztési problémák javulása, megszünése
- allergiás tünetek csökkenése

Írásunkban – több részletben - bemutatjuk a fenti témában elérhető hasznos információkat.

A szervezetünk lúgosítása (szervezetünk válasza a lúgosításra) 2. rész:

Mit tapasztalhat, ha elkezdi újra egyensúlyba hozni testének pH-ját tápanyagdús, lúgosító ételekkel?

Lehetséges, hogy méregtelenítési tüneteket tapasztal majd, mint például szédülés, hányinger, fejfájás vagy fáradtság. Ez azért van, mert ahogy a test elkezd megszabadulni a felgyülemlett savaktól, a vér szennyezettebb lesz, így rosszabb közérzetet tapasztalhat, mielőtt jobban érezné magát. Ez jó, annak a jele, hogy a teste kiüríti az elraktározódott méreganyagokat a szervezetéből.
Hol szeretné inkább tudni a rossz dolgokat: a testén belül vagy kívül?

Talán úgy találja majd, hogy kevésbé éhes; ez azért van, mert az evés utáni vágy nagyon gyakran a test víz utáni könyörgése. Ha nem hiszi, próbálja ki! Legközelebb, amikor úgy érzi, muszáj ennie, igyon meg egy liter zöld italt. Fogadok, hogy legtöbb esetben az éhség eltűnik.

Több zöldségre fog vágyni, mint eddig.
Elképzelhető, hogy bizonyos ételek utáni erős vágya csökkenni fog. Az egészségtelen ételek, mint például a csokoládé, gomba, szénsavas üdítők, édességek vagy a vörös húsok iránti vágy általában lecsökken.

Ahogy helyreáll a pH-egyensúly, a teste elkezdi megszabadítani magát a felesleges zsírtól, mely az elsavasodás következménye volt. Nem szokatlan jelenség, hogy ha valaki tartja magát ahhoz, hogy megiszik naponta legalább 3-4 litert, akkor akár egy hónap alatt leadhat 5-10 kg-t.

Megtapasztalhatja, hogy megnő az energiaszintje.
Ha folyamatosan issza a nagy mennyiségű zöld levet minden nap, akkor észreveheti majd, hogy a bőre hihetetlen változáson megy keresztül. A szervezetünknek legmegfelelőbb nagy mennyiségű strukturált víz drámai hatást tud kifejteni a bőrre. Az eddigi száraz és esetleg ráncos bőr hidratálttá válik, sima és rugalmas lesz.
Észreveheti, hogy jobban és mélyebben alszik. Sokan beszámolnak arról, hogy az eddigi 8-10 óra alvás helyett sokkal kevesebbre van szükségük, hogy teljesen kipihenjék magukat.

Lehet, hogy tisztulni kezd a gondolkodása, és megszűnnek a ködös pillanatok, amelyeket néhanapján tapasztalhat. Ahogy gondolkodásunk tisztábbá válik, javul a stresszhelyzetek kezelésére való képességünk.

Sokkal ritkábban vagy egyáltalán nem betegszik meg. Egy egészséges, enyhén lúgos testben nem szaporodnak el a kórokozók, és nem alakulnak ki a rendellenességek, illetve megerősödik a szervezet immunrendszere. Nem örülne neki, ha nem kellene többet gyógyszerekre költenie?

Általános egészségi állapota igen pozitív irányba lép előre, és ez felbecsülhetetlen érték.
Hisszük, hogy a testünk egészségesnek, élettel telinek és rugalmasnak teremtetett. Minden képessége megvan arra, hogy meggyógyítsa magát, ha mind a szükséges környezet, mind a szükséges tápanyagok rendelkezésére állnak.
Tudjuk, hogy egészségessé válni sokszor nem könnyű, ezért arra törekszünk, hogy hasznos információkat nyújtsunk, ami segít Önnek az egészsége szempontjából jobb döntéseket hozni.

Fedezze fel a lúgosítás hihetetlen előnyeit! Emlékszik, milyen jól érezte magát gyerekkorában? Mennyi energiája volt? Most visszanyerheti az egészség és az erőnlét nagyszerű érzését... az egész a testének egyensúlyba hozásával kezdődik.

Forrás: Fodor Bálint

A szervezetünk lúgosítása (lúgos vizek, ételpárosítás) 3. rész:

Szervezetünk gyakorlatilag minden funkciójához szükség van vízre. A víz szállítja a tápanyagokat az emésztőrendszertől a sejtekig, és a bomlástermékeket a sejtektől a kiválasztó szervekig, hogy aztán kiürüljenek. Fontos szerepet játszik a légzésben, a hőszabályozásban és az elektrokémiai folyamatokban is, mint például az idegműködés.

A víz a legfontosabb elem a helyes pH-érték létrehozásához és fenntartásához. Mivel naponta 2-2,5 litert vesztünk a normális testműködések során, rendkívül fontos ezt pótolni nagy mennyiségű és jó minőségű vízzel.

Vajon mindegy, hogy milyen folyadékkal pótoljuk testünk vízszükségleteit? NEM!
A kávé, az alkohol, a tea, a szénsavas, cukrozott üdítők és az egyéb divatos „löttyök” nem helyettesítik a tiszta vizet, és ahelyett, hogy pótolnák a vizet, éppen ellenkező hatást fejtenek ki. Ugyan ezek az italok tartalmaznak vizet, de nagyobb mértékben tartalmaznak vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is, melyek nemcsak az őket feloldó vizet távolítják el, hanem testünk víztartalékaiból is elvonnak, így rendkívüli mértékben hozzájárulnak az elsavasodáshoz.
1 liter kóla savasító hatásának ellensúlyozásához 20 liter vizet kellene meginnunk!

Régen a vizet kutakból és forrásokból nyerték, így a víz természetes energiája és adottságai fennmaradtak. Manapság viszont csapvizet használunk, ami több kilométer hosszú csővezetékeken keresztül jut el hozzánk. A nagy nyomású hosszú és keskeny vezetékek, illetve a 90°-os erőteljes irányváltások természetellenes mozgásra kényszerítik a vizet, miáltal megváltozik a víz struktúrája; tönkremegy és élettelenné válik. Egy ilyen vízben a baktériumok és vírusok könnyebben elszaporodnak, ezért klórt adnak hozzá, ami természetesen elpusztítja őket; viszont ez a mi szervezetünkben sem használ.

Az ásványvizek közül azok rendelkeznek a megfelelő strukturájú víz szerkezetével, amelyek eredeti mélységekből, átalakítás nélkül jutnak el hozzánk.

Savakat a test maga is termel pl. gyomorsav, húgysav, esetsav, tejsav. Bázisokat (lúgokat) azonban kizárólag a táplálékkal és az ivóvízzel vehetünk magunkhoz. Sajnos túl kevés alkalmat adunk a szervezetünknek arra, hogy természetes módon szabaduljon meg a savaktól, keveset iszunk és túl keveset mozgunk. E miatt túl kevés savat lélegzünk ki a tüdőnkön.

Ha valaki kizárólag érett gyümölcsökkel és friss zöldségekkel táplálkozik és nem iszik alkoholt vagy kávét, annak nem kell aggódnia a túlsavasodás miatt. Testünkben elsősorban akkor lép fel erős túlsavasodás, ha fehérjét (húst, halat, szárnyasokat, tojást, tejterméket) szénhidrátokkal (krumplival, rizzsel, tésztával, kenyérrel) együtt fogyasztunk.

A savakat kompenzálni kell kívülről, étel vagy ital formájában bevitt bázisokkal, lúgokkal, amire vizeink közzül tökéletesen alkalmas a lúgos víz fogyasztása, amiből napi minimum 2-3 litert kellene meginni ahhoz, hogy legyen elegendő bázis a szervezetben bent rekedt savak közömbösítéséhez, megfelelő lúgosításához.

Testünk 70 %-át víz alkotja. Az étel utáni sóvárgás gyakran a test víz utáni könyörgése. A szomjúságérzet helyett az ember gyakran tévesen éhséget érez, viszont ahogy elkezd vízzel hidratálni, fokozatosan kifejlődik a szomjúságérzet is.

A pH érték arra utal, hogy mennyire savas, vagy lúgos (bázikus) egy oldat. Semleges pH érték: 7,0, savas pH érték 1,0-6,9-ig, a lúgos pH érték 7,1-től fölfelé. Minél alacsonyabb tehát a pH érték, annál savasabb, minél magasabb a pH érték annál lúgosabb az oldat. Ennek következtében a lúgosításhoz 7,1 pH érték feletti szénsavmentes (!!!) víz fogyasztása ajánlott.

Forrás: Fodor Bálint és furedivizek.hu

Beküldte: | 2013. szep. 15. vasárnap - 10:11

Hozzászólások

7 hozzászólás
Michaelita képe
lúgosítás (ételpárosítás) 4. rész
2013. szeptember 23. hétfő, 8:26 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (helyes ételpárosítás) 4. rész:

Az előző részben foglalkoztunk a helytelen ételpárosítással, most pedig következzék az élő, természetes ételek helyes párosítása:

GABONAFÉLÉK:
Összeillik: zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, fűszerek, hidegen sajtolt olajok, aszalt gyümölcsök
Nem illik: gyümölcsök, burgonya
ZÖLDSÉGEK:
Összeillik: gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak, burgonya, fűszerek, hidegen sajtolt olajok
Nem illik: gyümölcsök
OLAJOS MAGVAK:
Összeillik: gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, burgonya, aszalt gyümölcsök
Nem illik: gyümölcsök
BURGONYA:
Összeillik: zöldségek, olajos magvak, fűszerek (kömény), hidegen sajtolt olajok
Nem illik: gyümölcsök, gabonafélék, hüvelyesek
HÜVELYESEK:
Összeillik: gabonafélék, zöldségek, olajos magvak, fűszerek
Nem illik: gyümölcsök, burgonya
GYÜMÖLCSÖK:
Összeillik: természetes erjedésgátló fűszerek (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, + kömény, ánizs, pirospaprika)
Nem illik: gabonafélék, zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, burgonya

Forrás: Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai 3. rész (Dr.Shelton kutatásai alapján)

Michaelita képe
lúgosítás (gyógynövényekkel, zöldekkel) 5. rész
2013. szeptember 23. hétfő, 8:56 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (gyógynövényekkel, zöld levekkel) 5. rész

A népi gyógymódok szerint a savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea, lúgosításra a fehér árvacsalán tea ajánlott. Fehér árvacsalán (Lamium album), nem azonos a csalánlevéllel!

A kamillatea az egyik legnépszerűbb gyógytea világszerte. Nyugtatja az idegrendszert, de savas reflux (nyelőcsőbe feltörő savas érzés), esetén is kiváló hatású. Megfázás esetén is érdemes fogyasztani, közvetlenül lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, mivel nem tartalmaz élénkítő anyagokat, inkább elősegíti a nyugodt, pihentető alvást. 

Az édeskömény tea elsősorban gyomorbántalmak, gyomorgörcs esetén használható. Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, ezért rákos betegek is gyakran fogyasztják. 

A zöld tea legismertebb gyógyító tulajdonságai: vírus- és baktériumölő, vércukor- és koleszterincsökkentő, erős antioxidáns, méregtelenítő, segíti a véráramlást.

A galagonya tea vértisztító, vércukorcsökkentő és májtisztító hatású. Csak hígan szabad fogyasztani, mert erős hatású, könnyű túladagolni!

A citromfű tea gyomorpanaszok esetén hatásos, rendszeres fogyasztása javíthatja hangulatunkat. 

Minden szárított gyümölcsből készíthető tea és ezeket szinte végtelen számban kombinálhatjuk is egymással. Sőt, minél több gyümölcsöt kombinálunk, annál jobb lesz a tea.

Az ionos ásványi anyagok a legfontosabb tápanyagok, melyek fenntartják a sav-bázis egyensúlyt. Különösen a kalcium-, nátrium-, kálium-, magnézium-, réz-, klorid-, és hidrogénkarbonát-ion játszik fontos szerepet egészségünk megőrzésében. Ha a savszint túl magas, testünk eltárolja a savakat a szövetekben és a szervekben, illetve ásványokat használ fel a semlegesítésükre, kivonva őket a különféle szervekből, csontokból és a fogakból.
Testünk az ionok segítségével állítja elő az elektromos energiát, mely számos életműködés alapjául szolgál. Elektromos impulzusokat használ az idegrendszer, hogy továbbítsa az ingereket, ami megnyilvánul az izomműködésben, a kiválasztásban, a mirigyek működésében, az agyműködésben, és a hőszabályozásban is. Bármely ionos ásványi anyag kiegyensúlyozatlansága megzavarhatja a testünk elektromos üzeneteit, ami általános testi zavarokhoz vezet.

Hogyan juttathatjuk be a megfelelő ásványi anyagokat kellő mennyiségben a szervezetbe? Ehhez a legjobb forrást a zöld levelű zöldségek nyújtják számunkra, és emellett hasznos a sárgarépa, a brokkoli, a bab, a kelbimbó és az édesburgonya fogyasztása is. Kevésbé ismertek, de annál értékesebb zöld növények a búzafű, az árpafű, a lucernafű és a spirulina alga, melyek a legjobban lúgosító táplálékok közé tartoznak. Különféle olajos magvak, illetve a gyümölcsök nagy része szintén tartalmaznak ásványi anyagokat.

A zöld növények a legjobban lúgosító ételek a Földön, tele értékes tápanyaggal. A zöld füvek könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, rosttal, klorofillal és enzimekkel töltik fel a szervezetünket, melyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat.
A zöldek rendkívül gazdagok klorofillban, melyet gyakran hívnak a növények "vérének". A klorofill molekulaszerkezete majdnem olyan, mint az emberi véré, annyi különbséggel csak, hogy míg a klorofillban a magnézium a középső atom, a vérben vas. A szervezetünk ki tudja cserélni a klorofill középső atomját vasra, hogy így vért alakítson ki, és építsen fel. A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét.
Zöld levek fogyasztásával bőséges mennyiségű enzimmel töltheti fel a szervezetét, melyekre a szervezetében végbemenő szinte összes kémiai tevékenységnél szükség van.

A zöldek néhány előnyös tulajdonságai: Több, mint 70%-ban tartalmaznak klorofillt. A klorofill megköti a fényt, így bármely más anyagnál több fényenergiát tartalmaz. A zöld italoknak magas az oxigéntartalma, mint ahogy az összes zöld, klorofillt tartalmazó növénynek. Az agy és az összes szövet optimális működéséhez magas oxigéntartalmú környezetre van szükség. A klorofill antibakteriális hatású, és egyaránt használható gyógyításra külsőleg és belsőleg is. A tudomány bebizonyította, hogy a klorofill megállítja a kártékony baktériumok növekedését és fejlődését.A zöld levek sokkal hatékonyabb méregtelenítők, mint a sárgarépalé vagy a többi gyümölcs és zöldség.

Érdekes megállapítás, hogy a helyes pH-egyensúly nagyon hasonlít a fény egyensúlyához. A tiszta, világos, fehér fény a spektrum minden színének tökéletes egyensúlyából jön létre. Ha bármilyen mértékben is megbomlik az arányuk, a fény nem lesz többé tiszta. Hasonló módon a pH-egyensúly is minden szükséges elem és tápanyag közreműködése által valósul meg.
Semelyik elem nem képes egyedül előidézni ezt az egyensúlyt, de amikor a test megkapja az összes szükséges tápanyagot, akkor létrejön az egyensúly.

Forrás: Dr. Tihanyi László és Fodor Bálint

Michaelita képe
lúgosító ételek 6. rész
2013. szeptember 28. szombat, 9:37 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (lúgosító ételek általában) 6. rész

Dr. Tihanyi László írása alapján:

A vérplazma pH értéke normális körülmények között 7,365 (a tiszta víz pH-ja 7,0). Ezt a 7,365-es értéket a szervezetünk a puffer rendszerei segítségével minden körülmények közt igyekszik biztosítani. Ha a pH 7,48 fölé emelkedik, akkor alkalózisról beszélünk, míg 7,365 alatt acidózisról.

A természetes életműködéseink során alkalózis (túl lúgosítás) nem fordulhat elő, egy esetet kivéve, ha valaki akarattal vagy rémületében túl mélyeket lélegzik. Ilyenkor a vér széndioxid szintje lecsökken és respirációs alkalózis alakulhat ki, melynek következtében a vérben az ionizált kalcium szintje lecsökken, ami izomgörcsök (tetánia) kialakulásához vezethet. Ha az ilyen embert nejlonzacskóba visszalélegeztetjük, az ijesztő tünetei (izomgörcsök) pár perc alatt elmúlnak.

Az általunk elfogyasztott ételek lehetnek savasak, lúgosak, vagy semleges pH-júak (pl. tiszta víz). Az anyagcserénk során a bennünk zajló kémiai reakciók mindig savas bomlástermékre futnak ki, de a bennünk lévő és működő puffer rendszerek ennek ellenére biztosítják a 7,365-es pH-t.
Azonban az már nagyon nem mindegy, hogy a bennünk lévő puffer rendszerek a helytelen táplálkozásunk miatt teljes erővel dolgoznak a normális pH fenntartásáért, vagy pedig olyan az étrendünk, ami a puffer rendszereinket nem meríti ki, kapacitásának csak a töredékét veszi igénybe.

Az „Új Biológia” nézeteit valló táplálkozási szakemberek szerint azok, akik savas étrenden élnek, és puffer rendszereiket teljes intenzitással veszik igénybe egy életen keresztül, ezt nem tehetik következmények nélkül. Az ára: elhízás, magas vérnyomás, gyakoribb rákos megbetegedések, gyakoribb degeneratív elváltozások (ízületek, gerinc), szürke hályog, szemfenék ideghártya degeneráció, Parkinson-kór és még egy sor más, civilizációs betegséggel fizetnek ezért.
Nézzünk néhány konkrét példát, mely élelmiszereink lúgosak, ill. savasak.

1. Lúgosító ételek:
Zöldségek: cékla, brokkoli, káposzta, sárgarépa, karfiol, uborka, fokhagyma, zöldbab, borsó, saláta, hagyma, paprika, tök, spenót, kelbimbó, édesburgonya, gyömbér, fahéj, paradicsom, búzacsíra.
Gyümölcsök: alma, sárgabarack, cseresznye, füge, datolya, avokadó, kókusz, banán, őszibarack, citrom, narancs, ananász, sárgadinnye, körte.
Fehérjék: tofu, mandula, gesztenye, kókusztej, sovány túró, mandulatej, kókusztej.

2. Savas ételek: hús, tojás, sajtok, állati tejtermékek, belsőségek, cukor, bor, sör, pálinka, kávé, csokoládé, Coca Cola, és más, cukros üdítők.
Savas gyümölcsök: Ezek a gyümölcsök, bár pH-értéküket tekintve savasak (bár ezek igen gyenge, szerves savak) és nem lúgosak, de sejtszinten olyan kedvező a hatásuk, a sejtek anyagcseréjét olyan jó irányba módosítják, hogy egyszerűbb őket, mint sejtszintű lúgosítókat számon tartanunk. Pl. citrom, narancs, grapefruit, mandarin, lime, klementin, kivi.
Szigorúan véve, minden gyümölcsben vannak gyümölcssavak, melyek nagyon értékesek, így bizonyos gyümölcsök fogyasztásának a tiltása csak adott gyümölccsel szembeni allergia, vagy pl. cukorbetegség esetében (szőlő, banán, datolyaszilva) jön csak szóba.
Az Új Biológia nézetét támogató szakemberek (Dr. Robert O. Young és követői) szerint étrendünket úgy kell összeállítani, hogy az 80%-ban tartalmazzon lúgos és csak 20%-ban tartalmazzon savas ételeket. E mellé naponta legalább 2l tiszta víz elkortyolgatását is javasolják.

…...................................................................

Sándorné Vadász Edit (fogyokura.ws) írása alapján:

Ahhoz, hogy lúgosításunk sikeres legyen, néhány alapvető szabályt be kell tartanunk. A lúgosító étrend összeállításánál figyelembe kell vennünk, mely ételek, italok azok, amelyek savasítanak. A savasítás mértéke sem lehet közömbös, a gyengén, vagy közepesen savasító ételek fogyasztása korlátozottan engedélyezett. A lúgosító ételek fogyasztása viszont kifejezetten ajánlott - így étrendünk összeállításánál elsősorban ezeket a gyengébben vagy erősebben lúgosító ételeket-italokat részesítsük előnyben, amíg a lúgosítást végezzük.

Nagyon erős lúgosító hatású ételek pH 9,0
Citrom,
Görögdinnye.
Erősen lúgosító ételek - pH 8,5
Sárgadinnye,
Aszalt datolya és füge
Lime (zöld citrom)
Mangó,
Papaya,
Petrezselyem,
Szőlő (édes),
Spárga
Kiwi,
Körte (édes),
Ananász,
Mazsola,
Szilva,
Gyümölcslevek, zöldséglevek

Lúgosító és közepesen lúgosító ételek - pH 7,5 - 8,0
Alma,
Banán,
Ribizli,
Sárgarépa,
Zeller,
Egres, füge, fokhagyma,
Grapefruit,
Fejessaláta,
Őszibarack, nektarin,
Borsó, sütőtök, spenót,
Szőlő (kevésbé édes),
Körte (kevésbé édes),
Zöldbab,
Brokkoli,
Fejeskáposzta, kelkáposzta,
Szőlő (savanyú),
Karalábé,
Uborka
Narancs, burgonya,
Málna, eper.
Gyengén lúgosító és semleges ételek - pH 7,0
Mandula,
Cseresznye,
Kókuszdió (friss),
Póréhagyma, hagyma
Retek, paradicsom,
Gesztenye,
Főtt tojás sárgája,
Torma, majonéz,
Tofu,
Szója bab,
Szója tej,
Szója sajt,
Szezámmag,
Olívaolaj.

..........................................................

Dr Young kutatásai, könyve alapján:
Az alábbi táblázat mindennapi ételek savasító(-) vagy lúgosító(+) hatásának körübelüli mértékét mutatja meg. A számértékek relatívak, és egységnyi tömegre vonatkoznak. Az egészséges étrend legalább 80%-ban tartalmaz lúgosító és legfeljebb 20%-ban savasító ételeket. A lúgosító ételek 70%-a nyersen a legértékesebb. A biotermesztett növények optimális mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, enzimeket és aminosavakat. Egy egészséges étrendnek nagy mennyiségű vizet is kell tartalmaznia; igyon meg 15 testsúlykilogrammonként legalább 1 liter vizet naponta. Megjegyzés: Habár néhény étel ezek közül savas lehet, lúgosító hatással vannak a testre. (Pl. a citrom, mely segít a szén-dioxidot vízzé alakítani.) Ennek fordítottja szintén igaz lehet. A ételek melletti számok tehát az ételek végtermékeire vonatkoznak.
Zöldségek
Árpafű +28,7
Articsóka +1,3
Búzafű +33,8
Cayenne bors +18,8
Cékla, friss +11,3
Cukkini +5,7
Édesrépa +3,1
Endívia, friss +14,5
Fehér retek (tavaszi) +3,1
Fehérrépa +8
Fejes káposzta (decemberi betakarítású) +4
Fejes káposzta (márciusi betakarítású) +2
Fejes saláta +2,2
Fejeskáposzta +3,3
Fejessaláta, friss +14,1
Fekete nadálytő +1,5
Fekete retek (nyári) +39,4
Fokhagyma +13,2
Kamutfű +27,6
Karalábé +5,1
Karfiol +3,1
Kelbimbó +0,5
Kelkáposzta +4,5
Kukoricafű +21,7
Kutyafű +22,6
Lucernafű +29,3
Metélőhagyma (snidling) +8,3
Mezei saláta +4,8
Paradicsom +13,6
Pitypang +22,7
Póréhagyma (gumó) +7,2
Rebarbara szár +6,3
Sárgarépa +9,5
Sóska +11,5
Spárga +1,1
Spenót (márciusi batakarítású) +8
Spenót (nem a márciusi) +13,1
Szójacsíra +29,5
Torma +6,8
Uborka, friss +31,5
Vágott zöldbab +11,2
Vízitorma +7,7
Vörös retek +16,7
Vöröshagyma +3
Vöröskáposzta +6,3
Zeller +13,3
Zöldborsó, érett +0,5
Zöldborsó, friss +5,1

Magvak
Édes kömény +1,3
Köménymag +2,3
Lenmag -1,3
Napraforgómag -5,4
Római kömény +1,1
Szezámmag +0,5
Tökmag -5,6

Húsok és halak
Belsőségek -3,0
Borjúhús -35
Csirkehús -20
Disznóhús -38
Édesvízi halak -11,8
Máj -3,0
Marhahús -34,5
Osztriga -5,0
Tengeri halak -20
Tojás -21

Tejtermékek
Kemény sajt -18,1
Tej, homogénezett -1,0
Tejszín -3,9

Italok
Bor -16,4
Fekete tea -27,1
Gyümölcslé, édesített -33,4
Gyümölcslé, természetes (csomagolt) -8,7
Kávé -25,1
Likőr -30
Sör -26,8

Gyümölcsök
Ananász -12,6
Avokádó +15,6
Banán, érett +4,8
Banán, éretlen -10,1
Citrom, friss +9,9
Cseresznye -3,6
Csipkebogyó -15,5
Datolya -4,7
Egres -7,7
Fekete áfonya -5,3
Feketeribizli -6,1
Földieper -5,4
Füge -2,4
Görögdinnye -1,0
Grapefruit -1,7
Kókuszdió +0,5
Körte -9,9
Mandarin -11,5
Mangó -8,7
Meggy +3,5
Narancs -9,2
Őszibarack -9,7
Papaya -9,4
Ribizli -2,4
Sárga szilva -4,9
Sárgabarack -9,5
Sárgadinnye -2,5
Szilva, olasz -4,9
Szőlő -7,6
Tőzegáfonya -7,0

Nem raktározott bio gabonák és hüvelyesek
Barna rizs -12,5
Búza -10,1
Fehér bab +12,1
Hajdina dara +0,5
Lencse +0,6
Limabab +12
Szójabab, friss +12,2
Szójagranulátum (főtt szójababok) +12,8
Szójalecitin, tiszta +38
Szójaliszt +2,5
Tofu +3,2
Tönkölybúza +0,5

Diófélék
Brazil dió -0,5
Dió -8,0
Földimogyoró -12,8
Kesudió -9,3
Mandula +3,6
Mogyoró -2
Pisztácia -16,6

Zsírok, olajok
Borágóolaj +3,2
Halolaj +4,7
Kankalinolaj +4,1
Kukoricaolaj -6,5
Lenmagolaj +3,5
Margarin -7,5
Napraforgóolaj -6,7
Olívaolaj +1
Vaj -3,9

Pékáruk
Fehér kenyér -10
Rozskenyér -2,5
Teljes kiőlésű kenyér -6,5

Cukrok, édesítőszerek
Barna rizs szirup -8,7
Cukor -15,1
Fruktóz -9,5
Maláta szirup -9,3
Melasz -14,6
Mesterséges édesítőszerek -26,5
Méz -7,6
Nádcukor, finomított -17,6
Tejcukor (laktóz) -9,4

Ételízesítők
Ecet -39,4
Ketchup -12,4
Majonéz -12,5
Mustár -19,2
Szójaszósz -36,2

Forrás: Dr. R. O. Young: Beteg és fáradt. Szerezze vissza belső környezetét!

Michaelita képe
lúgosító diéta, segítő módszerek: 7. rész
2013. október 07. hétfő, 11:46 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (lúgosító diéta, segítő módszerek)
7. rész:

Túlsavasodás, gyomorhurut esetén legfontosabb teendő az étrend rendezése, a megfelelő táplálkozás kialakítása, napi háromszori mérsékelt étkezés könnyen emészthető ételekből. Javasolt pár nap lébőjt, utána pedig egy héten keresztül, csak reszelt alma, krumplipüré, főzelékpürék, pirított kenyér és barnarizs fogyasztandók.

Súlyosabb esetben a panaszok teljes megszűnéséig tartsuk be a következő diétát:
Reggelire: 2 dl áfonyalé
Délelőtt: zsálya- és kamillatea, gyümölcsök
Ebédre: héjában sült krumpli meghámozva, vagy párolt barna rizs zöldségekkel
Délután: gyógyteák és áfonyafőzet
Vacsorára: pirított kenyér hidegen sajtolt olajjal, pirospaprikával, zöldségekkel
Lefekvés előtt: áfonyafőzet és zsályatea

Az áfonyafőzet elkészítése: két púpozott evőkanál száraz áfonyát este 1 liter vízbe beáztatunk és reggel 20 percig főzzük, amíg a folyadék fele elpárolog. A maradék fél liter áfonyafőzetet igyuk a fél liter zöldséglé és az 1-2 liter gyógytea mellé.

A bőjttel és 2-3 hónapig tartó diétával több évtizede fennálló krónikus gyomor- vagy bélhurut is megszüntethető.

A teák közül gyomorhurut esetén a kamilla, a citromfű, a borsmenta, a fehérüröm, az ezerjófű, a lenmag és a cickafark fogyasztása ajánlott.

A hidroterápiás módszerek közül az úgynevezett félfürdő lehet hatásos, amikor csak az alsó test merül a vízbe. Krónikus gyomorhurut esetén pedig közvetlenül étkezések után és éjszakára javasolt a hasborogatás enyhén ecetes, langyos vízzel. Forró szódabikarbónás lábfürdővel is segíthetjük a gyógyulást.

Nagyon hatékonyan lehet befolyásolni a hurutoldást a légzéssel: reggel és eset érdemes 15-20 egyszerű, mély, lassú lélegzetvételből álló légzőgyakorlatot végezni.

Talán meglepően hangozhat, de még csontkovácsot, kiropraktőrt is érdemes felkeresni hurutos panaszokkal, ugyanis a bordák diszfunkciója, (7-es, 8-as, 9-es bordák) elmozdulása esetén ugyanazok a tünetek léphetnek fel, mint gyomorhurutnál.

Érdemes reflexológushoz ellátogatni, de akár otthon magunknak is végezhetünk talpmasszázst. Elsősorban a gyomor, a máj, az epe és a hasnyálmirigy zónáit kell masszírozni, továbbá a vékonybél zónáját, a háti csigolyák, a plexus solaris területét, hetente háromszor, húsz percen át. Természetesen magának a gyomortájéknak a rendszeres gyúrása, masszírozása, nyomogatása is jót tesz.

Az illóolajok közül hurutosodás esetén naponta pár cseppet kell beszedni - vízben elkeverve - a geránium, a kamilla, a rózsaolaj vagy a borsmenta olajából.

Forrás: Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzőse és szelíd gyógymódjai 2. rész

Michaelita képe
lúgosítás (vegyi anyagok, természetes anyagok) 8. rész
2013. október 18. péntek, 17:32 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (vegyi anyagok, természetes anyagok) 8. rész

Modern életvitelünk egyik legnagyobb tehertétele, hogy környezetünkben egyre több mesterséges vegyülettel, vegyszerrel vesszük körbe magunkat. Az új, a természetben meg nem található kémiai anyagokat természetesen "a mi érdekünkben", életünk könnyebbé tételére fejlesztik ki. Mégis azt tapasztaljuk, hogy ezek a fejlesztések ellenünk fordulnak újabb és újabb betegségeket okozva.
A vegyszerek, mesterséges vegyületek által okozott legfontosabb betegségcsoportok:
allergia, rák, anyagcsere betegségek.
Ezek közül talán az allergiák keserítik meg leghosszabban az emberek életét.
Mivel életünk majd 90%- át bezárva, négy fal között töltjük, a háztartási vegyszerekkel leginkább otthonunkban, vagy munkahelyünkön érintkezünk.
A tisztítás során alkalmazott savak, lúgok káros hatása mindenki számára egyértelmű, ezek szövetkárosító, irritatív hatásukkal közvetlenül veszélyeztetik egészségünket.
A bőrirritáció mellett sok tisztítószer kipárolgása súlyos légúti károsodást okozhat. A légcső, hörgők, léghólyagok irritációjával akár rövidtávon – pár másodperc alatt - is súlyos légzési elégtelenség, légúti ödéma, fulladás alakulhat ki.
Ez a szöveti károsodás azonban nem keverendő össze az allergiás reakcióval. Az első kivétel nélkül mindenkinél, az utóbbi csak az arra hajlamos egyéneknél jelentkezik, bár ezek száma az utóbbi időben rohamosan növekszik. Mi lehet e növekedés hátterében?
Tudjuk, hogy az allergiák "multifaktorális" megbetegedések, kialakulásukért számos tényező felelőssé tehető. Ilyenek a dohányzás, a környezetszennyezés, a légszennyezés, a túlzásba vitt higiénia és egyéb civilizációs megterhelések.
Szervezetünket a természetben nem, vagy nem olyan nagy koncentrációban található vegyületek terhelik.
A háztartási vegyszerek folyamatos fejlesztése, újabb és újabb szuper zsíroldó hatóanyagok, adalékanyagok, tartósítószerek, mosószerek, kárpittisztítók, stb kifejlesztése amellett, hogy házimunkánkat megkönnyíti, hozzájárul szerveztünk kémiai terheléséhez, így az allergiás megbetegedések gyakoriságának emelkedéséhez.
A háztartási allergiát okozó vegyületek közül a beépített anyagokat (pl. festékek, higítók, ragasztók) kevéssé tudjuk elkerülni, azonban fogyó termékek (pl. mosó- mosogató- és takarítószerek) terén a döntés, a választás lehetősége a kezünkben van. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy egészségünk miatt igen nehezen mondunk le kényelmünkről. Megjegyzem, erre nincs is szükség, hiszen a mikro-, és nano technológiával készült törlőkendők, feltörlők, ablaktisztítók segítségével gyorsabban, tisztábban, ráadásul egészség-, illetve környezetbarát módon tarthatjuk tisztán otthonunkat, irodánkat.
A reklámok sugallatára a nők rengeteg tisztítószert használnak otthonunk takarításához (egy átlagos háztartásban 20-25 (!) vegyszer is megtalálható)!
Ezek helyett használjunk inkább természetes, vegyszermenetes szappanokat, samponokat, tisztítószereket.
Forrás: Czirják család (joegeszseget.hu)

Mit tehetünk a saját szervezetünkért? Mi az amire odafigyelhetünk? Ezek a következők:
- egészséges táplálkozás,
- allergének kerülése
- vegyi anyagok kerülése, helyette természetes anyagú készítmények használata
- tévénézés, számítógépezés csökkentése,
- rendszeres mozgás,
- minél több idő eltöltése a természetben
- vidám, világos színű ruhák és kiegészítők viselése, használata, nézése,

Forrás: Váradi Tibor Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai 3. rész

Michaelita képe
lúgosítás: lelki háttér, 9. rész
2013. október 28. hétfő, 11:57 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (lelki háttér, stresszoldás) 9. rész

„Amikor teljesen tökéletesnek, egésznek és kereknek érezzük, tapasztaljuk a világot, akkor az örömet megéljük és megtapasztaljuk. Ennek következtében békesség, megelégedettség jár át bennünket, ami pedig harmonizálja a belső tüzet. A tűz egyensúlyában lesz leginkább tökéletes az immunrendszer.” (Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

A savasodás, hurutosodás hátterében lelki szinten a bizonytalanság, az elnyomott konfliktusok, az elfojtott agresszió, a túlfeszített, túlpörgetett életmód áll, azzal az érzéssel párosítva, hogy nem teljesítjük azt amit kellene.

Meg kell tanulni tudatosítani az érzelmeket, meg kell tanulni a külvilág felé kontrollált formában kimutatni az érzelmeket. A konfliktusokat tudatosan fel kell dolgozni, illetve stresszoldó technikák elsajátításával segíteni saját helyzetünkön. Erősítendő az önbizalom, hogy magabiztosságra tegyünk szert és alább tudjuk adni az örökös teljesítménykényszert.

Az étrend segítségével az ember stressztűrő képességét növelni és csökkenteni is lehetséges.
Vannak olyan ételek, amelyek már önmagukban stresszt okoznak, mert ugyanazokat a folyamatokat indítják be a szervezetben, mint amelyek külső stressz esetén is jelentkeznek. Stressznövelők: finomított fehér cukor, zsíros ételek, kávé, kakaó, csokoládé, fekete tea, alkohol. A magas tirozintartalmú ételek fogyasztása lefekvés előtt kerülendő: (érett lágy sajtok, vörösbor, joghurt, tejföl, érlelt és füstölt húskészítmények, halak, élesztős ételek)
Általánosságban elmondható: minél egészségtelenebb és természetellenesebb egy étel, annál jobban megterheli a szervezetet, annál nagyobb stresszt okoz nekünk. Ezzel szemben a stresszcsökkentő élelmiszerek közé tartoznak a fiss, élő és természetes ételek, melyek mindenféle vegyszertől és adalékanyagtól mentesek.

Stresszcsökkentők: teljes értékű, hántolatlan gabonafélé, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztás ételek- kenyerek- piták, friss nyers zöldségek- gyümölcsök, fokhagyma, lilahagyma, spárga, fűszerek- fűszernövények, tiszta víz. A bór, mint nyomelem nélkülözhetetlen a stressz megfelelő kezelésében. Természetes bórforrás: a paradicsom, a körte, az alma, a káposzta, a mazsola, az aszaltszilva. Szintén fontosak a stresszoldáshoz a folsavtartalmú ételek. Természetes folsavforrás: a cékla, a zeller, a zöld levelő zöldségek – brokkoli, kelbimbó, káposzta, saláta, petrezselyem – az avokádó és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Nagyon fontos az étkezések atmoszférája! Csendes, nyugodt légkörre van szükség. Stresszesen, idegesen, kapkodva inkább ne is együnk! A lassú, nyugodt étkezésnek, alapos rágásnak kiemelkedő szerepe van. Étkezés közben ne nézzünk tévét, ne olvassunk újságot.

Lazító, nyugtató hatású a hasi légzés. Ülve, vagy hanyatt fekve, egyik kezünk a hason, másik a mellkason. Úgy kell lélegezni, hogy csak a hason levő kéz mozogjon, a mellkason levő mozdulatlan maradjon. Ezt kb. 5-10 percig érdemes végezni.
A mély, lassú légzés is elősegíti a relaxált állapotot.

Hidroterápiás stresszoldó, nyugtató módszerek:
A hideg vizes lemosás javítja a vérkeringést és az anyagcserét, élénkíti az idegrendszert Először a jobb kart, majd a mellkast, hasi tájékot, majd a bal kart, a deréktájékot, mindkét lábat, talpakat valamilyen hideg vizes durva anyaggal kicsit ledörzsöljük, 2-3 perc alatt, naponta egyszer, hetente 3-4-szer. Optimális ha nem törülközünk meg, hanem hagyjuk magunkat megszáradni és mozgásgyakorlatokkal melegítjük magunkat.
Forró lábfürdő: ülő helyzetben, úgy hogy a víz az alsó lábszár közepéig érjen. A hatás fokozása érdekében a vízhez hozzáadható szódabikarbóna, vagy valamilyen nyugató gyógytea, mezei zsurló, kamillatea. A lábakat folyamatosan mozgatni kell a vízben.
Meleg fürdő: Vagy egy félórás meleg ülőfürdő 30-35 fokos vízben, vagy 15 perces fürdő 35-40 fokos vízben. Meleg víz hatására boldogsághormonok (szerotonin és endorfin) szabadulnak fel, azon kívül a meleg víznek izomlazító hatása is van. A fürdő hatékonyságát növelni lehet a vízhez hozzáadott illóolajokkal.
Kneipp, a hidroterápia atyja stessz és idegesség ellen reggeli hideg ledörzsölést és esti forró lábfürdőt ajánlott.

Aromaterápia: általános stresszcsökkentő hatású a méz illóolajai, a jázmin, a kamilla, a levendula, a macskagyökér, a citromfű, a narancsvirág illóolajai.

Apró jó tanácsok stessz ellen:
Önmasszázs: Masszírozzuk meg alaposan a fejbőrünket, a nyakunket, a vállunkat és az arcunkat.
Ásítsunk: Néhány ásítás vagy tátogás révén sok feszültségtől lehet megszabadulni.
Antistressz ecset: A púderecsettel történő csiklandozás megnyugtat. Feküdjünk le és lassan húzzuk végig az ecsetet a nyakon, a dekoltázson, a karon és a hason. Bármikor végezhetjük, ha rossz kedvünk van.
Mosolygyakorlat: Nézzünk tükörbe és nagyon lassan húzzuk széles mosolyra a szánkat. Még jobb a „belső mosoly” gyakorlat, amikor a „mosolyerőket” gondolatban elküldjük a fejből a szerveinkhez, s elgondoljuk, hogy azok visszamosolyognak ránk. Keressünk minden alkalmat a nevetésre!
Nyugtató permetezés: Bőrünk minden négyzetcentiméterén számtalan idegvégződés található. Ha bőrünket langyos vízzel permetezzük, az olyan számára, mint a nyugtató-, símogató masszázs. A permetlébe tehetünk stresszoldó illóolajokat is.
Éneklés: A hangos éneklés megszabadít a rosszkedvtől, a bosszúságtól.Fontos, hogy az éneklés hangos legyen, hasból énekeljük, próbáljuk minél többször az „í” hangot megszólaltatni, mely a testünket vidám hangulatba ringatja.
Sikítás: a kiadós sikítás - ahol és amikor lehetőségünk van rá - nagyon hatásos stesszoldó. Egyes zeneszámokba beépített sikításhoz mi magunk is csatlakozhatunk, melynek hatására a testünk lazává és oldottá válik.
Húzzuk ki magunkat! - Egyenes testtartással fejezzük ki, hogy a kellemetlenségek ellenére határozottak és optimisták maradunk. Még ha belsőleg fásultak vagyunk is, egyenesedjünk ki, hisz a testtartás kihat a lélekre és így hamarabb össze tudjuk szedni magunkat.
Frottírozás: Hideg vizes frottírtörülközővel dörzsöljük végig az egész testfelületet. A száraz dörzsölés is hatásos lehet.
Mellkasütögetés: Kopogtassuk, ütögessük a szegycsont tájékát, ahol a csecsemőmirigy található, amely a jó hangulatért felelős. A szegycsont a mellkas vázának része, a mellkas elejének középvonalában található.
Helyben futás: Fussunk pár percig egy helyben, lehetőleg szellőztetés alatt vagy után. A mozgás, - mindenféle mozgás - stresszoldó hatású.
Éljünk a jelenben! Stresszeink nagy része a múlton való rágódásból, vagy a jövőtől való félelemből fakad. Fedezzük fel a jelen nyújtotta lehetőségeket és örömöket. Döntsünk tudatosan az „itt és most” mellett.
Pozitivitás: Szoktassuk rá magunkat, hogy észrevegyük az élet napos oldalát. Tényleg minden rosszban van valami jó, tudatosan keressük meg ezt! Vegyük észre az élet apró csodáit, örömeit, lehetőségeit! Olvassunk az élet szépségéről szóló könyveket, nézzünk vidám filmeket, vegyünk példát az optimista emberekről.
Jó emlékek: Ha levertek vagy stresszesek vagyunk, hunyjuk be a szemünket és idézzünk fel egy olyan szituációt, amelyben nagyon boldognak éreztük magunkat. Idézzük fel minél élesebben a helyzetet, éljük át a mostban mindazt, amit akkor éreztünk.
Színlégzés: Képzeljük magunk elé a zöld színt. Képzeljük el, hogy zöld színű levegőt lélegzünk be a szívünkön keresztül. Képzeletben vehetünk zöld színű zuhanyt is. A zöld színnel való légzés kimos a szívből minden stresszt, minden feszültséget.
Vissza a természetbe! A természetjárás, az erdei séták jól oldják a szorongást. A látvány, az illat, a madárcsicsergés és a fizikai aktivitás együttesen nyugtató hatásúak, csakúgy mint a kerti munka, a téli hólapátolás és a természetben végzett minden tevékenység.
Baráti találkozó: Találkozzunk olyan barátokkal, akikkel jól érezzük magunkat, feltöltőtünk, együtt nevetünk.
Mély légzés: Vegyünk 10-15 jó mély lélegzetet, amely már önmagában is stresszoldó, feszültségoldó hatású.
Éltető víz: A víz az egyik legjobb stresszoldó. Stressz előtt, után vagy közben igyunk egy nagy pohár vizet. Egyszerű, hatásos módszer.
Homlok-tarkó tartás: Fogjuk meg egyik kezünkkel a homlokunkat, másik kezünkkel a tarkónket. Lélegezzünk jó nagyokat és képzeljük el, hogy kifújjuk a stresszt.
Papírtépés: Tépjünk apró csíkokra 20-30 db A/4-es lapot (olcsóbb, mint a tányértörés:)
Légy gyerek! Keresd elő kedvenc gyermekkori játékaidat és játssz velük, vagy gyermekkori kedvenc meséidet és olvasd el. Csinálj „haszontalan” dolgokat: fújj szappanbuborékot, lufit, gyurmázz, jojózz. Nézd meg gyermekkori kedvenc filmjeidet Meríts erőt a benned élő gyermekből.
Önprogramozás: Nézz a tükörbe, saját szemedbe és mondd hangosan „Nyugodt vagyok és kiegyensúlyozott”, vagy „Békés lelkű vagyok és harmóniában élő”, vagy „Békében élek önmagammal és a világgal” , vagy „Elégedett vagyok az életemmel” Ismételd meg az általad választott mondatot 20-30-szor. A mondat 20-30-szori leírása is segíthet.
Írd ki magadból! Ha az ember leírja elfojtott érzelmeit az is segíthet. Egy kísérletben az emberek 4 napon át, napi 20 percet írtak azokról a dolgokról és érzésekről, amelyek stresszt okoztak nekik. Ettől jobb lelkiállapotba kerültek és csökkent a stressz-szintjük.
Égesd el! Írd le egy papirlapra mindazt, ami stresszt és feszültséget kelt benned. Ezután gyűrd össze a papírt és égesd el. Gondolj arra, hogy a papír megsemmisülésével a feszültséged is eloszlik/megsemmisül.
Alkoss! A kreatív tevékenység oldja a stresszt. Bármilyen alkotási módot választassz – vízfestés, gyurma, színes papír, üvegfestés, kelmefestés, stb. - a tevékenységre figyelj, ne a végeredményre! Az elkészült művet saját örömödre csináld, nem kell használhatónak, tetszetősnek lennie!
Jutalmazd meg magad! A jutalom a stressz kezelésének fontos pillére. Ha egy feladatot jól elvégeztél, jutalmazd meg magad! A jutalom bármilyen tevékenység lehet, ami örömet okoz, mosolyra fakaszt, kellemes perceket szerez (pl. forró fürdő, a háttérben kedvenc zenéddel, üldögélés egy kellemes parkban, telefoncsevegés egy jó baráttal)
Csökkentsd az adrenalinszinted! Egyik kezed tedd a fejtetőre, a másikkal masszírozd kétoldalt a köldöktől 2-2 cm-re levő pontokat. Közben lélegezz mélyeket. Szervezetünk egy „kiadós” idegeskedés után egekbe szökött adrenalinszintje egy hét után áll vissza a normál értékre. E gyakorlat hatására, mindez egy órán belül bekövetkezik.
Tarts háziállatot! Segíthet a stresszoldásban a háziállat símogatása, a róla való gondoskodás, a rá figyelés.
Lassíts! Pszichológusok megfigyelése szerint stresszoldó hatású, ha az ember megpróbál arra koncentrálni – bármilyen hétköznapi tevékenység közben – hogy ahol lehetséges lassítson. Ha pl. autóval megy valahová – és nem siet – akkor 10-15 km/h-val lassabban hajthat, mint amivel egyébként szokott.
Napozz! A terészetes napfény gyógyír a testnek és a léleknek egyaránt. Már pár perces napozás is jobb kedvre derít.

A mélyebb relaxáció elérhető: imával, meditációval, önszuggesszióval, progresszív relaxációval, autogén tréninggel, mantrameditációval, belső csend megteremtésével.
Naponta 10-15 percnyi lazítás javasolt.

Forrás: Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai 2. és 3. rész

Michaelita képe
lúgosítás: segítő irodalom 10. rész, befejezés
2013. október 28. hétfő, 12:16 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (segítő irodalom) 10. rész:

Az Új Biológia legegyszerûbben megfogalmazva azt állítja, hogy minden betegség mögött egyetlen alapvetõ ok rejlik, ez pedig nem más, mint a test elsavasodása.

Ezzel ellentétben a régi biológia, amely Louis Pasteur mûvein alapszik, arra az elképzelésre épült, hogy a betegségek többnyire olyan kórokozóktól erednek, amelyek kívülrõl támadják meg a szervezetet.

Az Új Biológiai folyamat, a pleomorfózis felfedezõje. Dr Robert O. Young .Öt tudományos fokozatot szerzett, ezen belül 3 doktorátust. Dr. Young tudós, táplálkozási tanácsadó, pedagógus és mikrobiológus, aki eddig nyolc könyvet írt a táplálkozásról, az egészségrõl, valamint a vér tudományáról és a mikrobiológiáról.
Dr. Robert O. Young könyve: Beteg és fáradt. Szerezze vissza belső környezetét!

Részletesebb, segítő szakirodalom még, megrendelhető könyv formájában:

http://www.nyersetelakademia.hu/elo-etelek-konyve/

Befejezzük a lúgosításról szóló sorozatunkat, remélve, hogy írásunkkal segíthettünk abban, hogy életüket egy egészségesebb, teljesebb pályára állíthassák, amint a kellő döntés megszületik Önökben, hogy képesek áldozatot hozni, mértékletességet gyakorolni a testi-lelki egészségük megőrzése érdekében. Erőfeszítéseinkhez sok kitartást és erőt, egészséget kívánunk!

Nektek persze mindezt közvetlenebb módban, tegezve írtam volna... csakhát ez az anyag eredetileg ismeretlen embereknek készült ... :)

Szép napot és jó egészséget kívánok Mindannyiótoknak!