Elhárító mechanizmusok | Önmegvalósítás.hu

Elhárító mechanizmusok

Hozzászólások

10 hozzászólás
Michaelita képe
felismerés az első lépcső az öngyógyításhoz
2011. augusztus 20. szombat, 12:42 | Michaelita

Jótanácsok az elhárító mechanizmustól való szabaduláshoz (Váradi Tibor: Az öngyógyítás ábécéje):

1. Tudatosítás, megfigyelés, felismerés.
2. Gyengeségekkel, hiányosságokkal való megbarátkozás.
3. A külső és belső rossz, gonosz elfogadása.
4. Megtanulni nyiltan kifejezni az igényeket, szükségleteket és a véleményt, meglátást. Erre bátorítani másokat is.
5. Őszinteségre való törekvés.
6. Árnyékkal való munka - megismerés, szembenézés. Az ítélkezést, bírálatot félretenni.
7. Érzelmek megélése, átélése, kimutatása.
8. Félelmekkel való munka: tudatosítás, megismerés, elfogadás.
9. Maszkoktól, szerepektől való szabadulás. Az ember ne akarjon másnak látszani, mint aki valójában.

Michaelita képe
elkülönülés, elszigetelődés (izoláció)
2011. augusztus 20. szombat, 12:52 | Michaelita

Mivel jómagam is sokban érintett vagyok és sokat segítettek az eddig megtanultak, folytatnám a Kati által megkezdetteket. (szintén Váradi Tibort idézve)

Teljes érzelmi elkülönülés, elszigetelődés, (izoláció):
A folyamat azt a célt szolgálja, hogy az ember elkülönítse magát egy félelmet vagy ellenérzést kiváltó helyzettől. Ez megnyilvánulhat pl. különcködésként. Ide tartozik az is, amikor egy kínos eseményről leválasztjuk az érzelmet. Minél tovább tartogatjuk azonban, végül annál erősebben robban ki. Olyan formája is létezik, amikor egy személy különítünk el magunktól, pl. a család fekete bárányát. De az elszigetelődés akár egy egész népcsoporton belül is működhet.
Az izolációnak bizonyos esetekben lehet pozitív hatása is. Pl. nem őrül meg az illető egy haláltáborban. Napi szintű életveszély esetén az ember megóvja magát az összeroppanástól. Odáig mehet az izolációban, hogy még testi tünetet sem ad.
Fájdalmas eseményeknél is lakalmazzuk az érzelmi elszigetelődést, ha nem tudjuk megváltoztatni vagy feldolgozni.
Pozitív izoláció során az ember szándékosan a jóra koncentrál egy reménytelen helyzetben. A megoldás a fájdalmas, félelmet keltő vagy ellenérzést kiváltó helyzet feldolgozása, ami általában külső segítséggel történik.

Michaelita képe
leárnyékolás
2011. augusztus 20. szombat, 12:54 | Michaelita

Ennek során az ember testi-lelki tüneteit gyógyszerek segítségével leárnyékolja, igy a kezelés teljesen tüneti jellegő, míg a gennyes lelki góc kezeletlenül marad.
Mindez nem az indokolt gyógyszerszedés ellen szól, hanem arról, hogy a gyógyszer mellett is szembe kell néznünk a tünteteket kiváltó valódi okokkal.

Michaelita képe
érzéketlenség
2011. augusztus 20. szombat, 12:56 | Michaelita

A fájdalom elleni védekezésre használ mechanizmus.
Így az adott helyzetben érzelmileg nem tudunk kapcsolódni az eseményekhez, az emberekhez, hanem a belső üresség állapotába kerülünk.
Van, hogy ez bizonyos érzelmekre, van, hogy bizonyos szituációkra terjed ki.

Michaelita képe
érzelmi manipuláció
2011. augusztus 20. szombat, 13:01 | Michaelita

Mások érzelmei sokszor kiszámíthatatlanok.
Aki fél mások érzelmi megnyilvánulásaitól, az megpróbálhatja rávenni a másikat, hogy a számára elviselhető módon és mértékben fejezze ki érzelmeit.
Az érzelmi manipuláció eredete általában a gyermekkorban van, mivel a gyermek sokszor fél, megijed a szülők intenzív érzelmi megnyilvánulásaitól.
A gyermekkori élmények miatt sokszor felnagyítjuk mások érzelmeit.
Az érzelmi manipuláció során elvitatjuk a másik jogát a szabad érzelemkifejezéstől.

A feladat elviselni az érzelmek bármilyen kifejeződését. Természetesen visszajelzést lehet adni!

Michaelita képe
pozitivizmus
2011. augusztus 20. szombat, 13:04 | Michaelita

Ez a mechanizmus rosszul értelmezett pozitív szemlélet, amikor az ember minden negatívat eltávolít a látóteréből. Az élet sötét oldalát nem akarja látni, saját árnyékával nem tud szembesülni, ezért a világban levőt sem akarja észrevenni, hiszen az emlékeztetné a belsőre.
A háttérben a gonosztól való félelem áll.

Michaelita képe
szimbiózis
2011. augusztus 20. szombat, 13:08 | Michaelita

Többféle formája van.

A lényege a valaki másban történő feloldódás, hogy ne kelljen a saját életünket élnünk. Így tulajdonképp mi is a másikét éljük.
Amíg a másik életét éljük, a saját életünk feladatait elodázzuk, a problémákkal szembenézést kitoljuk egy későbbi időpontra.

Önbizalomhiány, önleértékelés, önmagunk értéktelenségének érzése és félelmek okozzák.

Michaelita képe
hazugságok, önbecsapás, önáltatás-hoz kis bővítés
2011. augusztus 20. szombat, 13:14 | Michaelita

Ennél a mechanizmusnál úgy hazudunk magunknak, hogy észre sem vesszük, mivel a hazugságot mi magunk is elhisszük. Tehát önmagunkat is becsapjuk.

Alesete a nihilizáció, a semmissé tétel, amikor az illető az erős bűntudat miatt inkább azt hiszi, hogy meg sem történt valami. Pl. a férj letagadja a félrelépést, a megcsalást. Ez a teljes önámítás.

A rendszeres ismétlődés révén élethazugság alakulhat ki. Ekkor hazudunk magunknak az egész életünkkel kapcsolatban, és elhisszük, amit így kitaláltunk.

Köszönöm nektek az információkat. Jó volt így összeszedve
2011. augusztus 21. vasárnap, 9:41 | szildiko1

Köszönöm nektek az információkat. Jó volt így összeszedve olvasni.

Hogy még elégedettebb légy Ildi,én is beleteszek még valamit a
2011. augusztus 21. vasárnap, 16:07 | Éva.   Előzmény

Hogy még elégedettebb légy Ildi,én is beleteszek még valamit a közösbe:)

Eltolás - átvitel

Erről az én-védő mechanizmusról akkor beszélünk, amikor az ösztönök kiélése, célok megvalósulása akadályozott, és a feszültséget másokon éljük ki. Gyakran az agresszió kerül ilyen eltolásba: a főnököt nem üthetjük meg, ezért helyette a feleségünket, gyerekünket vagy állatainkat verjük.

Elkerülés

A szorongást keltő helyzetet egyszerűen elkerüljük. Lehetséges, hogy felvesszük a nézőszerepet: „Csináld te, én csak nézlek”. A munkát és a vele járó felelősséget szívesen átadjuk másnak. „Dönts Te!” Felnőttként gyakran alárendelt szerepet választunk, behódolunk, nem tiltakozunk az igazságtalanság ellen.

Racionalizáció

Irracionális tetteinket intellektuális magyarázatokkal látjuk el, megokoljuk kudarcainkat, érzelmi választásainkat racionális okokra vezetjük vissza. Például megtörjük a böjtöt, hogy együtt lehessünk egy buliban a többiekkel. Valójában egyszerűen gyengék voltunk.

Tünetképzés

Az elfojtott szorongást önmagunk ellen fordítjuk: betegségeket és baleseteket idézünk elő, viselkedési zavarokat gyártunk. Gyakori tünetek: izzadási rohamok, fejfájás, szúró érzet a szívtájékon, ingerlékenység, nyugtalanság.

Reakcióképzés

Az elfojtott vággyal ellentétes cselekedeteket hajtunk végre, vagy azzal ellentétes nézeteket hangoztatunk. Túlzott prüdéria mögött gyakran például elfojtott exhibícionizmus húzódik meg. Aki a vegetáriánus táplálkozás ellen lázad, titkon talán arra vágyik, hogy kipróbálja ezt az étkezési formát.

Identifikáció - azonosulás-azonosítás

Csatlakozás egy olyan agresszorhoz, akit nem tudunk legyőzni. Inkább azonos véleményen leszünk vele, az ő nézeteit valljuk, őt utánozzuk. Ez az én-védő mechanizmus mindannyiunkra jellemző.

NÉHÁNY ÖTLET AZ ELHÁRÍTÓ MECHANIZMUSOK FELSZÁMOLÁSÁRA

1). Elfojtás

Tudatosság fejlesztését szolgáló gyakorlatok, pl. a beszéd, a légzés figyelése.

2). Azonosulás

Felkutatni és összeírni a tekintélyszemélyektől tanult viselkedésformákat, tulajdonságokat és egyenként változtatni rajtuk.

3). Bevetítés

Saját értékeink felkutatása; helyes önértékelés; igyekezzünk mások tárgyait önmagunkban elismerni (függetlenítve a tulajdonostól, (pl. ahelyett, hogy „Szép ruhád van.” - „Tetszik a ruha, amit viselsz.”), ha mások dicsérik tárgyainkat, ne köszönjük meg, hanem más választ adjunk (pl. „Szépen berendezett a lakásod.” - „Neked mi tetszik benne?”).

4). Elszigetelés

Egész-ség érzés, valódi érzéseink feltárása. Tegyük fel magunknak ezt a kérdést: a jelenben tényleg képes lennék azért az emberért annyit tenni, mint a számomra legfontosabb személyért?

5). Meg nem történtté tevés

Alázat erényében való fejlődés; tudatosan feltárni hibáinkat mások előtt, így megtapasztaljuk, hogy nem dől össze a világ, ha mások nem látnak tökéletesnek minket, továbbra is szeretettel fordulnak felénk.

6). Kivetítés

Rendszeres önvizsgálat, önkritika; tudatosítani: csak akkor veszek észre egy hiányosságot a másikban, ha az bennem is megvan.

7). Reakcióképzés

Az általunk túlzottan hangoztatott nézet vagy cselekedet ellentétének védelmezőjének szerepébe képzelni magunkat, érveket sorolni fel emellett, megpróbálni elképzelni, milyen érzés arra a másik dologra vágyni; mértékletesség.

8). Visszaesés

Visszaemlékezni gyerekkori reakcióinkra, viselkedésformáinkra, megfigyelni egyet-egyet, és azt, hogy megjelenik-e stresszhelyzetekben; a legfontosabb pedig a felelősségvállalás.

9). Átlényegülés

A szexualitás felfedezése; az egészséges védelem kifejlesztése (pl. ellenállás-gyakorlatok segítségével), öntudat fejlesztése.

10). Tagadás

Megtalálni a szépséget, a pozitívat mindenben; pozitivitás gyakorlat, pozitív hozzáállás.

11). Tünetképzés

Saját magunk szeretete; minden nap tenni valamit magunkért, egészségünkért; önszeretet.

12. Önbódítás

A bántalmak és a frusztrációk nyílt elemzése, nyíltság.

13). Leárnyékolás

A valódi okokkal foglalkozni, a szorongató érzéseket tettekre fordítani; türelem fejlesztése.

14). Szerepjátszás

Bátorság a játékrontáshoz.

15). Tehetetlenség-nyilvánítás

Saját erőbe vetett bizalom, remény.

16). Érzelmek körülpáncélozása

Érzések valódi megélése és kifejezése; érzelemkontroll gyakorlat; szívbéli megélés.

17). Eltolás

Személyek helyett tárgyak püfölése (pl. párna), ragaszkodni az elsődleges célhoz, célorientáltság.

18). Elkerülés

Bátorság szembenézni a helyzetekkel; belemenni félelmet keltő szituációkba (Michael-nap környékén és Advent harmadik hetében ideális); kiállni önmagunkért.

19). Racionalizáció

Érzelmeket, ösztönöket, mint motiváló tényezőket elfogadni, tudatosan tenni ezek szerint; őszinteség.

20). Sajnáltatás

Mások felé fordulni empátiával, meghallgatni másokat; elhatározni, hogy egy napig, egy hétig, egy hónapig stb. nem panaszkodunk, nem sajnáltatjuk magunkat.

Az énvédő mechanizmusokat sokkal könnyebb felfedezni másokban, mint magunkban.
Amit a másikban meglátunk, azzal dolgunk van........

Forrás: http://www.meh.eoldal.hu/cikkek/gyakorlatok/en-vedo-mechanizmusok.html